Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Ekonomija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ekonomija Raspravljate o temi Svjetska gospodarska kriza? u Znanost forumu; zadnjih par dana me nekako slijede neke ideje koje mi nikako ne zele sici s uma, a sve informacije koje ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 27-02-08, 21:11   #1 (permalink)
Forumaš Plave Krvi

Datum registracije: 04-01-06
Godina: 24
Poruka: 628
GajbaPive se izdvaja iz maseGajbaPive se izdvaja iz maseGajbaPive se izdvaja iz mase
Svjetska gospodarska kriza?

zadnjih par dana me nekako slijede neke ideje koje mi nikako ne zele sici s uma, a sve informacije koje dobivam i citam oblikuju mi misljenje kako nam predstoji velika gospodarska kriza, mozda ne u razmjerima 1930-33., ali zasigurno ce neki djelovi svijeta okusiti i takvu krizu...
zasto tako mislim?
gotovo cijela svjetska proizvodnja je bazirana na nafti. a kako su predvidjanja da ce do kraja ove godine barel nafte doseci i 200 americkih dolara, za ocekivati je daljnja poskupljenja, kako prehrambenih, tako i neprehrambenih proizvoda, nadalje, poskupljenja u energetskom sektoru, usluznom,... a za brzo mijenjanje na alternativne oblike energije niti se nema vremena, niti planova, a financije, osvisno gdje i koliko... americki dolar pada iz dana u dan, cak je danas i dostigao povijesno najnizu razinu u odnosu na euro, a kada je americki dolar ovako slab, onda nesto ''grdo ne stima''. krize hipotekarnih kredita, ''američko gospodarstvo na kraju 2007. godine bilježi rast od samo 0,6 posto'' (citat sa Javno - Profit), a u isto vrijeme inflacija iznosi 6,1% (RTÉ Business: US 2007 inflation highest since 1990), strah od recesije,...
s obzirom da je amerika predvodnik svjetske ekonomije i svaki dogadjaj u americi se odrazava na cijeli svijet, a kako stvari stoje, americi se ne pise dobro tako vjerojatno niti ostatku svijeta.
nije samo cijena nafte razlog mom strahu od krize. jedan od strahova je domino efekt izazvan priznanjem kosova, gdje ce se u kratkom roku diljem svijeta zaostriti sukobi izmedju raznih separatistickih skupina sa maticnim drzavama, koje ce dodatno otezati gospodarske prilike. nadalje. iako se tesko mogu predvidjeti vremenske (ne)prilike u narednih nekoliko godina, vjerujem da ce globalno zagijavanje (pustimo sada nastojanja da se pokusava zaustaviti glo. zagrijavanje) prouzrociti puno manje prinosa u agrarnom sektoru, a samim time i nestasicu nekih osnovnih prehrambenih namirnica, a ekonomski gledano, kada se potraznja povecava, povecava se i cijena, sto znaci da ce i to znacajno utjecati na gospodarstvo.
lista faktora koje mogu i ce utjecati na gospodarske prilike je poprilican, ja cak nisam niti naveo sve glavne, a kamoli one manje znacajne...
ali zelim se osvrnuti jos kratko na moje predvidjanje situacije u hrvatskoj.
kako sada stvari stoje, hrvatsku ceka tesko razdoblje. ovisnost o vanjskim cimbenicima, sa velikim vanjskim dugom, deficit robne razmjene (koji je osnovni preduvjet za smanjenje duga), ovisnost cjelokupnog gospodarstva o usluznoj djelatnosti (turizmu koji godisnje u proracun stavlja znacajan postotak, u 2007. prihod od turizma bio je, do 9. mjeseca 6,3 milijarde eura), problem sto imamo valutu koja je umjetno stvorena i koja se umjetno odrzava vanjskim faktorima (a samim time je i jako nestabilna), kreditna zaduzenost gradjana sa dugorocnim stambenim kreditima, visok odnos izdrzavanih i zaposlenih,...
u cijeloj ovoj situaciji ''svijetle tocke'' se mogu gledati samo iz pogleda da je europa, tocnije EU, sada u prilici postati mocnijom silom od sad-a, gdje nece slijepo slijediti komande sad-a (kao u situaciji s kosovom, ali necu ulaziti u polemike oko toga, vec sam napisao u toj temi sto mislim) i gdje ce mozda, ulaskom u EU hrvatskoj biti mozda malo bolje nego da ostane van te zajednice,...
ovdje necu navesti konacan zakljucak jer sve ovo sto sam napisao je jedan zakljucak, a na vama je da prosudite da li u mom zakljucku ima dima ili dijelite drugacije misljenje.
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 12:02.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103