Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Ekonomija > Dionice
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Dionice Raspravljate o temi T-HT Dionice Deutsche Telekoma HT-R-A u Ekonomija forumu; Citat: Pravi autor: fat_boy_slim i prebacuje odgovornost na sljedeću vladu (lako moguće SDP) u slučaju da cijene dionica padnu i ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 24-09-07, 13:33   #41 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 27-10-06
Poruka: 769
Iochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Iochannes
Re: T-HT Dionice Deutsche Telekoma

Citat:
Pravi autor: fat_boy_slim Pogledaj Poruke
i prebacuje odgovornost na sljedeću vladu (lako moguće SDP) u slučaju da cijene dionica padnu i građani počnu gubiti svoje novce tj. kredite
Da. No tu treba uzeti u obzir da Vladi ostaje na raspolaganju samo 2,5% dionica nakon IPOa a obećavaju 1 dionicu na svkih 10 kupljenih i zadržanih nakon godinu dana.
Dakle - 25% mogu kupiti građani a 7,5% institucionalni investitori. Ako recimo svi građani zadrže svoje dionice godinu dana Vlada će se potpuno povući iz THTa.
S obzirom na to da, prema dosad prezentiranom, planiranje ovoj Vladi nije jača strana (valjda zato što je to vraćanje u komunizam), sve se odgađa za kasnije - uvijek se pronađu neke "vatrogasne" metode da se trenutno uguši plamen ali problemi i dalje ostaju. O razlozima ovdje ne bih jer se o tome može daninma pisati. Tako da u vrijeme kad se svi rameću "gospodarskim" i inim programima - vladajući nisu pokazali neke konkretne mjere već samo osnovne postulate (što je inače neozbiljno ali publika to ne kuži) - izgleda da cilj postaje zamazati oči a ako dođe do problema onda će ih već netko ići rješavati.
tko garantira da se Argentinski sindrom ne može ponoviti u Hrvatskoj? Ili priča iz Albanije iz devedesetih - a i kod nas se malo osjetilo - tzv. financijski inženjering....

Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!!
Iochannes je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 08:09   #42 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika kevinkuranyi

Datum registracije: 29-09-06
Poruka: 237
kevinkuranyi se izdvaja iz mase

A ljudi moji neznam sta da vam kazem, ako vi mislite da ce vlada rh u suradnji s jp morganom propustit sansu da osigura pristojnu dobit za 200 000 ljudi i njihovih obitelji 30 dana prije izbora vi jednostavno niste noramlni... mene samo zivcira to sto su ovi zohari iz investicijskih fondova uspili slomit vladu koja ce im osigurat dio kolaca kroz ove dodatne dionice, buduci da su vidili da zbog velikog interesa gradjana nece uspit upisat apsolutno nista. Steta jer bi u suprotnom cijena dionice ht-a 5.10. explodirala od potraznje inv. fondova. Al dobro, nece ni ovako bit lose..
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 11:00   #43 (permalink)
Uvaženi forumas

Iochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavanIochannes je slavan

Načelno gledano stvar bi pila vodu no zašto ne bismo samo osim lake i sigurne zarade postavili možda još koje pitanje.

Da li je u pitanju tipična manija tržišta - buy, buy, buy pa onda sell, sell, sell
i drugo još bitnija stvar a tko će to isplatiti silnu zaradu koju narodne mase očekuju jer svi znaju da ništa nije besplatno?
Uz to govoriti o razvoju kulture "dioničarstva" je teško govoriti jer 160.000 ljudi predstavlja tek 4% populacije ove države što je još jako daleko od zapadnih standarda - npr. u SAD-u svaka druga obitelj drži uštedu u dionicama pa je za vrijeme posljednje korekcije tržišta nastala panika.
Prema napisima u večernjaku ("groznica, pomama..."), navala na dionice HT-a mogla bi se tehnički ocijeniti kao manija (ili barem kao Greenspanova "sumanuta zaluđenost", engl. irrational exuberance) - ljudi ulažu svu ušteđevinu u samo jednu vrijednosnicu (neki čak i podižu kredite), zanemarujući zlatno pravilo upravljanja rizikom, a to je diverzifikacija ili pojednostavljeno - ne stavljati sva jaja u istu košaru.
U praktičnom upravljanju portfeljem rizik kupnje samo jedne dionice može se donekle kontrolirati jedino svakodnevnim bdijenjem nad ulaganjem, iz sata u sat, i pogađanjem (kontinuiranom korekcijom naloga brokeru) kuda će cijena krenuti. A suludo je da to mogu raditi neupućeni građani, osobito oni koji nisu sa Internetom čak ni na "Vi". Zato su oni redovito, nakon početnog rasta cijena, kad na tržište dođu fondovski menadžeri, samo "ovce u redu za klanje" - stoka sitnog zuba.
U javnosti je stvoreno očekivanje brze i lake zarade na HT-u, kao da država dijeli novac i da je budala svatko tko ne stane u red. Ljudi na dionice gledaju kao na stroj koji nepogrešivo u par tjedana ili mjeseci daje 50 ili 100% dobiti. Moš' mislit!
Tako predviđaju i Pero Kovačević
Citat:
Ovakve se dionice isplate isključivo kratkoročno"
I Ljubo Jurčić
Citat:
Kao što sam učinio i s dionicama Ine, koje sam prodao par tjedana nakon što sam ih kupio, tako bih, da stignem, napravio i s HT-om

No moglo bi se postaviti zašto čovjek koji zna želi izbjeći brzu zaradu? Ekipa iz Vlade ima opravdanje u vidu sukoba interesa i toliko su postali požrtvovni da su svu dobit spremni prepustiti građanima. Vidiš, vidiš...
No, ako se i dogodi takav rast, ako građani doista svoje dionice, danas vrijedne 38.000 kuna, za tri ili pet mjeseci mognu prodati za 76.000 kuna, tko će biti taj tko će dati novac za razliku? Tko će osigurati gotovinu s kojom Sanaderova Vlada želi sebi kupiti ostanak na vlasti? To nema biti tko osim obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. Nabrekli od nakupljenih izdvajanja koja nemaju u što uložiti, mirovinski će fondovi kupovati dionice HT-a za razliku između "povlaštene" i fer cijene koju sami odrede, najvjerojatnije između 270-280 i 350-360 kuna. Sve iznad toga je skupo. Drugim riječima, građanima koji budu vješti i brzi čistu će zaradu isplatiti današnji mirovinski osiguranici, budući umirovljenici.
Oni su velika očekivanja od HT-a već skupo platili.
Hrvatski fondovi u kolovozu su zabilježili i odljev novca i pad vrijednosti udjela
Citat:
zbog pojačanog pritiska prodaje
odnosno
Citat:
akumulacije sredstava koja su potrebna za kupnju dionica HT-a
Za gospodarstvo je još poraznije da se ta skromna, početna nova štednja troši na postojeći kapital HT-a, na imovinu koju su ti isti mirovinski osiguranici već jednom skupo platili, umjesto da se državne dionice HT-a prenesu građanima u mirovinske fondove besplatno, a štednja uloži u nova poduzeća i novi razvoj.
No, tko bi tada Sanaderovoj Vladi kupio novi mandat...
I dalje sam uvjerenja da bi svi daleko pametnije učinili da, umjesto u samo jednu dionicu, makar i HT-ovu, novac ulože u investicijski fond.

Zadnji Uredio Iochannes : 25-09-07 u 11:02.
Iochannes je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 11:19   #44 (permalink)
mali debeli dioničar

Avatar od korisnika fat_boy_slim

Datum registracije: 24-09-05
Godina: 34
Poruka: 7,868
fat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosan

Citat:
Pravi autor: Iochannes Pogledaj Poruke
I dalje sam uvjerenja da bi svi daleko pametnije učinili da, umjesto u samo jednu dionicu, makar i HT-ovu, novac ulože u investicijski fond.
e svaka čast prijatelju
napokon si potvrdio ono o čemu razmišljam već jaaaako dugo

upravo sam razmišljao na taj način, prepusti lovu investicijskim fondovima jer ipak njime upravljaju ljudi (kompetenti) čiji je jedini posao upravo to...plus što ulažu u više vrsta dionica (različitih kompanija) pa ako se i dogodi neki eventualni pad jedne dionice taj gubitak je vrlo vjerovatno već pokriven zaradom od ostalih dionica
fat_boy_slim je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 11:34   #45 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 07-02-07
Poruka: 339
gollum007 se izdvaja iz mase

Evo,malo razgovora ljudi koji su prije nas imali iskustva s kupnjom dionica u Njemačkoj !

berislav305 * 15.09.2007 * 23:20
još jedanputa
sada samo fali da počmu pisati da su telekom dionice narodne dionice kao što je SCHNEIDER njih prodavao u Njemačkoj pa mu je na njegove laži asjelo milioni malih ulagač koji dizali kredite Izračunaj ljudi su disali 100.000 - 1 000000€ kredite dionie plačali kod izlaženja oko 40€ i dans su 13€ i par centi onda si može svako izračunai ako su proši i kako plačaju sada te kredite.puno njih je ostalo bez kuča i firmi sve je to njima banke telekomi SCHneder podesili
berislav305 * 15.09.2007 *
Rodney Troter
Halo Rodney kakove dividente najviše što sam dobio to je bilo 0.50€ po dionici što znaći na 200 dionica što sam tada imao dobio sam 100€ dividenata za 1 goginu i poslije bile su sve manje da ti točno mogu reči morao bi sve papire pregledati.pošto je sada več dosa kasno nemam volju tražiti.ali obogatio se sigurno nisam. pozdrav
MarijanNYC * 15.09.2007 * 15:56
dionice na kredit??????
ma cijela ta ideja j blesava.....onda izto neka se uzme kredit i kupiti i ide igrati lutrija. ima zlatno pravilo investiranj...nemoj investirati ono kaj ne mzoes priustiti da izgubis. svi e se htjeli obogatiti preko noći.ne ide to ne ide

ZAUSTAVITE ZEMLJU-SILAZIM
gollum007 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 11:38   #46 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 21-03-07
Godina: 28
Poruka: 421
maxie se izdvaja iz masemaxie se izdvaja iz mase

Citat:
e svaka čast prijatelju
napokon si potvrdio ono o čemu razmišljam već jaaaako dugo

upravo sam razmišljao na taj način, prepusti lovu investicijskim fondovima jer ipak njime upravljaju ljudi (kompetenti) čiji je jedini posao upravo to...plus što ulažu u više vrsta dionica (različitih kompanija) pa ako se i dogodi neki eventualni pad jedne dionice taj gubitak je vrlo vjerovatno već pokriven zaradom od ostalih dionica
Ako si možeš priuštiti, a ne želiš svaki dan gubiti živce prateći stanje na tržištu - radije otvori portfelj kod svog brokera/portfolio managera. On će ti raditi isto to što rade i fondovi samo sa puno više autonomnosti i mogućeg profita. Jedini je problem što moraš skupiti određenu svotu novaca da otvoriš portfelj i prepustiš ga čovjeku kojemu je to posao

Mene zanima kako i gdje napraviti ugovor o prijenosu dionica koje je član obitelji kupio sebi i prebaciti ih na svoj račun kod SDA?
ponestalo perja.
maxie je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 11:42   #47 (permalink)
mali debeli dioničar

Avatar od korisnika fat_boy_slim

Datum registracije: 24-09-05
Godina: 34
Poruka: 7,868
fat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosan

Citat:
Pravi autor: maxie Pogledaj Poruke
Ako si možeš priuštiti, a ne želiš svaki dan gubiti živce prateći stanje na tržištu - radije otvori portfelj kod svog brokera/portfolio managera. On će ti raditi isto to što rade i fondovi samo sa puno više autonomnosti i mogućeg profita. Jedini je problem što moraš skupiti određenu svotu novaca da otvoriš portfelj i prepustiš ga čovjeku kojemu je to posao
znaš li neku minimalnu količinu, interesira me red veličine...radi li se o par stotina eura ili moraš imati najmanje milju-dvije?
fat_boy_slim je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 11:57   #48 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 21-03-07
Godina: 28
Poruka: 421
maxie se izdvaja iz masemaxie se izdvaja iz mase

Citat:
znaš li neku minimalnu količinu, interesira me red veličine...radi li se o par stotina eura ili moraš imati najmanje milju-dvije?
Kako kod kojeg brokera. Oni ozbiljniji traže minimalno 50-100k kunića za vrtenje i na to ti mogu ostvariti dobit od 20-30/40% za manje od godinu dana ako su sposobni. Znam dosta takvih slučajeva.

Čim prodam T-HT krećem u tom smjeru. Nemam ja živaca svaki dan strepiti što mi se dešava s dionicama...nek zarade svoju plaću.
ponestalo perja.
maxie je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 12:19   #49 (permalink)
Uvaženi forumas

Citat:
Ilustracije radi - kod ABACUS brokera
Citat:
Minimalni iznos portfelja je 100.000,00 kn
FIMA
Citat:
* minimal investment of HRK 100,000.00
A i kod drugih su varijacije na temu.
Između ostalih i banke su se uključile u "utrku" pa tako imaš Brokere Zagrebačke banke ili PBZ investor pa se možeš i malo "sam" poigrati na tržištu.

Svi imaju opciju online trgovanja. I da ne zaboravim napomenuti - i brokerske kuće imaju svoje fondove.
No kako svaka priča ima dobru i lošu stranu - male kuće su fleksibilnije i ostvaruju relativno veće prihode no zato treba malo više vremena da izvučeš novce van.

Zadnji Uredio Iochannes : 25-09-07 u 12:21.
Iochannes je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-09-07, 16:05   #50 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-02-06
Poruka: 1,120
selo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz mase

Oj, jel mi možes preporučit koje brokere da si uzmem,
cuo sam da abacus ima najmanju proviziju pa me zanima jel to tako..
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: deutsche telekom, dionice, ht dionice

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:49.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111