Pogledaj si malo biznis portale možda nađeš odgovore na pitanja. Nemam sad volje niti vremena za odgovor jer treba obradit dosta toga da bi dobio odgovore na pitanja. Časna pionirska da ću se pozabaviti kada ulovim vremena.![]()
Raspravljate o temi Zašto se događa ekonomska kriza? u Ekonomija forumu, dio Znanost foruma; Kako je moguče da ekonomska kriza koja je pogodila jednu američku banku može utjecati na cijeli svijet? Zašto je uopče ...
Pogledaj si malo biznis portale možda nađeš odgovore na pitanja. Nemam sad volje niti vremena za odgovor jer treba obradit dosta toga da bi dobio odgovore na pitanja. Časna pionirska da ću se pozabaviti kada ulovim vremena.![]()
Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.
Ajde može, ali nekim normalnim jetzkom a ne ekonomskim ili bankarskim jer me to živcira.
Na koju konkretno misliš? Što god se događa - uvijek netko mora biti prvi. I nije u pitanju samo jedna nego stotine. Svi su rabili slične metode poslovanja pa im se "omaklo".
Banke rade s tuđim novcem. Netko deponira svoj novac, oni mu daju kao nekakvu kamatu a taj isti novac posuđuju nekom trećem i naplaćuju kamatu. To je samo jedan mali segment poslovanja ali cijela priča se zasniva na prelijevanju iz šupljeg u prazno. Na osnovu razlike posuđeno-pozajmljeno one si generiraju nekakvu dobit iz novca koji u stvarnosti ne postoji. Da generaliziramo stvar - kad vidiš da neka banka ima gubitke u poslovanju - u biti samo joj je propalo ono što i nije imala.
Slikovito govoreći - jer svi živimo nizvodno.
Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!!
Za malo više informacija poželjno je pročitati o Keating Five skandalu. Preteča današnjih događaja.
Mislio sam na onu iz Amerika od one brače nekakve.
Sad več o tome mjesec dana neprekidno na cnn-u o ekonomskoj krizi.
Ovo za banke mi je jasno na koji način posluju, ali tako posluju od svog postojanja, ali što se sad dogodilo da više ne ide tako?
Izazivanje kontrolisanog haosa.
Amerika jako dobro zna šta radi.I ne radi to sama.Stradaće i američki gradjani ali im to nije bitno.Kao i 11 septembar.Javnost zna samo ono što im je plasirano.Ostatak znaju oni koji su i smislili ceo scenario i kao i uvek ma kako očigledno bilo u to niko neće verovati.
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Znam da svako ima svoje mišljenje ali mene zanima konkretan odgovor na moje pitanje, valjda ima neko da se kuži u to.
lamborghini, nije da nema ali odgovor zahteva mnogo više prostora.Treba krenuti od toga kako je novac uopšte nastao.Kako su nastale banke.Šta se dogadja kad se plasira više novca (papira) a za to ne postoji realno pokriće.Zašto recesija po pravilu počinje od banaka.Koga prvo uopšte pogadja recesija.Koga recesija ne može da pogodi.I na kraju ko ima interes od svega toga.Odgovor na neka pitanja koja sam postavio zahteva analizu ekonomskog stručnjaka.Jer sve te delove treba sklopit u jednu celinu te nekako doći do odgovora.Nije to baš tako jednostavno kako se na prvi pogled čini.
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Previše se novca vrti u igri i samim time mu se umanjuje značaj.
Ti osobno možda misliš da imaš malo ali u globalu ima previše. Sve je postalo lako dostupno - digneš kredit i kupiš ono što trebaš i vraćaš s kamatom.
Što bi se dogodilo kad bi ti umjesto toga fotokopirao koju novčanicu pa s njima plaćao uokolo? Tebe bi se smatralo bogatim jer imaš novac kojim možeš kupovati iako taj novac stvarno ne vrijedi ali ljudi od kojih kupuješ to ne znaju.
Tako i sa tržištem. Stvar funkcionira dok postoje ponuda i potražnja. Onda se neko polakomi i umjetno počne korigirati cijene i fingirati potražnju. Npr - zašto je jedan barel nafte prije par mjeseci bio iznad 140 USD a sad je ispod 90?
Fiat Novac - Nekonvertibilan novac kojeg je vlada proglasila legalnim, a nije pokriven nikakvim rezervama. Sve novčanice Federalnih Rezervi, kao i većina novca u ostalom dijelu svijeta su novac zato što je vlada rekla da je to novac, a ne zato što su pokrivene rezervama u zlatu ili nekim drugim konkretnim vrijednostima. Fiat novac po definiciji nema nikakvu vrijednost, niti je pokriven bilo čime drugim osim povjerenja onih što ga posjeduju u ekonomiju. Ekonomija je pak pokrivena vladinom naredbom da ima vrijednost.
Zadnji Uredio Iochannes : 09-10-08 u 23:52