Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

elektromotor

Raspravljate o temi elektromotor u Elektronika i Elektrotehnika forumu, dio Tehnologija i Tehnika foruma; postoji li neka shema kako trofazni elektromotor prespojiti da može raditi na monofaznu struju?...

Starter
    Datum registracije
    12-08-09
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

elektromotor

postoji li neka shema kako trofazni elektromotor prespojiti da može raditi na monofaznu struju?

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,942
    Liked
    345 times

Re: elektromotor

možda ti ovo malo pomogne:

Trofazni elektromotor se može spojiti da radi kao jednofazni no bez dodatnog elementa motor ne bi razvijao pokretni moment pa se ne bi zavrtio nego bi samo vibrirao na mjestu. Taj dodatni element je između ostalih, najčešći kondenzator, paralelno priključen jednom faznom namotu elektromotora. No u tom spoju trofazni elektromotor ima samo 35% poteznog momenta te mu se snaga smanji za 30% nazivne snage.
    Vrijednost kondenzatora se izračunava prema: C=P/(2pi*f*U^2) ili jednostavnije kad se uvrsti za U=220 te f=50Hz C=P/15,2
    Postoji nekakvo nepisano pravilo da je dovoljno na svakih 100W snage trofaznog elektromotora 8 mikrofarada.

Akademik Avatar od korisnika Kane
    Datum registracije
    09-12-07
    Poruka
    5,737
    Liked
    36 times

Re: elektromotor

Preko pretvarača frekvencije ga možeš spojit, ali pretvarač košta...

Koje je snage motor?
    "ja sam papak uvijek mi težak kapak, party na forumu za mene gotov u jedan eh što sam bijedan...
    ma jebo ti forumske pice ode ja spavati i gole tete sanjati
    "
    by Mazda

Lajkaj nas na Facebooku