Pokazujem rezultate 1 do 3 od 3

Grijača ploča el. Štednjaka, ispitivanje ispravnosti ?? ??

Raspravljate o temi Grijača ploča el. Štednjaka, ispitivanje ispravnosti ?? ?? u Elektronika i Elektrotehnika forumu, dio Tehnologija i Tehnika foruma; Imam jedan problem, od prije neki dan kad idem uključiti jednu ploču na el. štednjaku stalno izbacuje osigurač (automatski) a ...

Regularni forumaš
    Datum registracije
    27-11-06
    Poruka
    130
    Liked
    0 times

Grijača ploča el. Štednjaka, ispitivanje ispravnosti ?? ??

Imam jedan problem, od prije neki dan kad idem uključiti jednu ploču na el. štednjaku stalno izbacuje osigurač (automatski) a ostale ploče rade u redu. Moj zaključak (amater električar) je da je neispravan preklopni prekidač ili grijača ploča.
    Digao sam poklopac i odspojio grijaču ploču (2000 w) i sad bi trebao da je ispitam sa univerzalnim instrumentom ali neznam kako jer neznam kako su raspoređene spirale u ploči.
    Na ploči ima 4 izvoda i to ovim redoslijedom: 1-2-4-3
    Zna li ko kako da ispitam spirale da vidim ako je koja u kratkome spoju.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika Nowhereman
    Datum registracije
    21-03-08
    Starost
    31
    Poruka
    710
    Liked
    0 times

Re: Grijača ploča el. Štednjaka, ispitivanje ispravnosti ?? ??

Citat Pravi autor: cropape Pogledaj Poruke
    Imam jedan problem, od prije neki dan kad idem uključiti jednu ploču na el. štednjaku stalno izbacuje osigurač (automatski) a ostale ploče rade u redu. Moj zaključak (amater električar) je da je neispravan preklopni prekidač ili grijača ploča.
    Digao sam poklopac i odspojio grijaču ploču (2000 w) i sad bi trebao da je ispitam sa univerzalnim instrumentom ali neznam kako jer neznam kako su raspoređene spirale u ploči.
    Na ploči ima 4 izvoda i to ovim redoslijedom: 1-2-4-3
    Zna li ko kako da ispitam spirale da vidim ako je koja u kratkome spoju.
    izmjeri sa instrumentom otpor griječe ploče..ako niš ne pokazuje znači da je rikla ploča i da negdje dira na masu pa iskače osigurač.probaj sve spojeve ispitat:uhvati sa jednim krakom instrumenta svaki spoj ploče a sa drugim uzemljenje na utikaču i ako pokazuje šta onda to je to..btw.ne vjrujem da je prekidač negdje u kratkom spoju
    He's a real nowhere man,sitting in his Nowhere Land,
    making all his nowhere plans for nobody.

Regularni forumaš
    Datum registracije
    27-11-06
    Poruka
    130
    Liked
    0 times

Re: Grijača ploča el. Štednjaka, ispitivanje ispravnosti ?? ??

Sve sam spojeve ispitao sa ispitivačem otpora i svugdje prikazuje nekakav otpor.
    Kad uključim el. štednjak bez grijače ploče onda ne izbacuje osigurač.
    Ali zbunjuje me to šta kad ispitujem sve spirale, ispitivačem, nigdje mi ne kazuje otpor 0 (nula).
    Jer strah me je da ako kupim novu ploču i montiram je da se ne desi opet ista stvar.
    Zadnji Uredio cropape : 28-08-09 u 08:13

Lajkaj nas na Facebooku