Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 13

prenapon

Raspravljate o temi prenapon u Elektronika i Elektrotehnika forumu, dio Tehnologija i Tehnika foruma; Imam jedan problem koi me živcira Problem je u tom da kad se upali bilo koja sklopka u stanu (rasvijeta, ...

Starter Avatar od korisnika MaXXtro
    Datum registracije
    20-08-08
    Poruka
    42
    Liked
    0 times

prenapon

Imam jedan problem koi me živcira

Problem je u tom da kad se upali bilo koja sklopka u stanu (rasvijeta, frižider, tv, .....) na zvučnicima se čuje pucketajući zvuk.

e sad ja sam malo razmišljao i došao do jedne ideje kako to riješiti a da nije skupo

planiram kupiti prenaponsku zaštitu za računala i na tu zaštitu prištekat pojačalo od zvučnika..

e sad je pitanje hoću li s ovim rješit problem ???

Akademik Foruma Avatar od korisnika tzukius
    Datum registracije
    11-10-05
    Poruka
    4,991
    Liked
    4 times

Re: prenapon

mislim da imam i ja sličan problem, ali na moru, a budući da nisam baš previše upućen u to, ne znam kako rješit

naime, kad gledam tv i netko u kući upali bilokoje trošilo na slici nastanu smetnje...
    Bolje desnica nego prknenica!

Akademik Foruma Avatar od korisnika saban sajnovic
    Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

nečeš jer sa prekidačem ne induciraš napon u vodovima pa nema prenapona. Jeftino rešenje je da povučeš samostalni vod za napajanje zvučnika. Znači da ti utičnica ima svoj osigurač a ne da ti je pola kuće na jednom osiguraču.

Možeš isto problem da rešiš tako da ako si u zgradi povučeš produžni kabl od susjeda u svoj stan ili ako si u kući, spoji se direkt na stup od elektre. Time češ da uštediš koju kunu a i imačeš samostalni vod.
    Najeftinije rešenje je da pričekaš kad pesma završi i onda prekidaš sa prekidačem, ili čekaš neke ritmove pa u ritmu muzike pališ gasiš. Time češ svojoj staroj glazbi da daš novi i zanimljiviji zvuk.

Datum registracije
    20-08-08
    Poruka
    42
    Liked
    0 times

ma da, ma baš ću ja sad vuć nove vodove od table radi zvučnika, pa kopat zid.......

može to i drukčije

Datum registracije
    20-08-08
    Poruka
    42
    Liked
    0 times

Pa kolko znam nije mi pola kuče na jednom osiguraču već samo dvije utičnice i jedna sklopka za svijetlo od te sobe.

šta bi dobio s tim da stavim novi vod s osiguračem, opet isto samo bez dvije utičnice i žarulje

Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: MaXXtro Pogledaj Poruke
    Pa kolko znam nije mi pola kuče na jednom osiguraču već samo dvije utičnice i jedna sklopka za svijetlo od te sobe.

šta bi dobio s tim da stavim novi vod s osiguračem, opet isto samo bez dvije utičnice i žarulje
    eto ti sada. Pravilo je da utičnice imaju svoj osigurač, a svetlo svoj. Neznam raspored tvoje kuće, ali rešenje se može rešiti vrlo jednastavno. Koristeći postojeće cevi od instalacije. Ako uopšte imaš cevi. Nadam se da nemaš ppr kabl. Znači onaj što se stavlja pod žbuku. Kada stari vod vučeš van za njegov kraj privežeš žicu koja izađe van. Imaš više razvodnih kutija. Svaki pregib ili razvod. Povučeš kabl od rasvete iz susedne prostorije. Dve žice i spojiš na svetlo u svojoj sobi. Sada si dobio rasvetu koja je na osiguraču od susedne sobe. Tvoje utičnice ostaju neovisne i na jednom osiguraču. Nema više klikanja.

Datum registracije
    20-08-08
    Poruka
    42
    Liked
    0 times

Da bilo bi dobro da imam cijevi, ali pošto je zgrada rađena 1962.g. i da nije bilo inžinjera kakvi su bili sad bi ja imao cijevi a ne kabel zažbukan u zid.

Još je i onaj stari kabel s pletenom izolacijom, a osigurači su još oni stari rastalni

zaključak: najbolje bi bilo da ja promijenim cijelu tablu pa onda i sve instalacije, jel tako

Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: MaXXtro Pogledaj Poruke
    Da bilo bi dobro da imam cijevi, ali pošto je zgrada rađena 1962.g. i da nije bilo inžinjera kakvi su bili sad bi ja imao cijevi a ne kabel zažbukan u zid.

Još je i onaj stari kabel s pletenom izolacijom, a osigurači su još oni stari rastalni

zaključak: najbolje bi bilo da ja promijenim cijelu tablu pa onda i sve instalacije, jel tako
    naravno da ne. Time češ da stvoriš neekonomične troškove. Nemam tlocrt tvoga stana pa nemogu da ovako napamet kažem, ali poanta je u razvodnim mestima. Nalaze se uglavnom iznad prekidača ili utičnice pri vrhu zida. Blizu plafona. Sada u njima imaš splet žica. Treba otkriti žicu rasvete i tako isto u susednoj prostoriji. Nemora biti velika udaljenost. Koliko su debeli zidovi? može se i napraviti prečica kroz zid. Rešenje može biti vrlo jednostavno i napraviš ga za jedno popodne.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Ukucaš na pretraživaču prenaponska zaštita i dobićeš gomilu praktičnih saveta.
    Ali lično mislim da kod tebe nije u pitanju prenapon već možda loše uzemljenje kuće ili pak zgrade.U principu bi se pre dešavalo ako na isti strujni krug uključiš neki motorni potrošač.Kod pravilno izvedene instalacije i dobrog uzemljenja ne bi trebao imati takav problem.'S obzirom da ti se to javlja pri uključenju bilo kog potrošača ipak mislim da je reč o lošem uzemljenju.Mošda ga čak i nemaš na običnim utičnicama jer su se ranije ugradjivane utičnice bez uzemljenja.
    Koliko sam shvatio Šabana on ti može dati savet kako da izvedeš to sa uzemljenjem ako ga nemaš
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Datum registracije
    20-08-08
    Poruka
    42
    Liked
    0 times

tako je cijeli stan je '' nulovan'' ili kako se to već kaže...

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku