| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Ex-Yugoslavia Raspravljate o temi Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? u Politika forumu; U nedostatku aktualnih političkih događanja mogli bismo malo progovoriti o situaciji u susjednoj nam državi i njenom eventualnom konačnom ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Moderator Foruma | Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? U nedostatku aktualnih političkih događanja mogli bismo malo progovoriti o situaciji u susjednoj nam državi i njenom eventualnom konačnom riješenju. Svi znamo da je BiH multietička država u kojoj odnosi među narodima nisu definitivno riješeni. Trenutno je na snazi "Daytonski režim" kojim nitko nije zadovoljan. Kako bi bilo najbolje urediti državu gdje se sudaraju istok i zapad, gdje se isprepleću kršćanstvo (i katolici i pravoslavci) i islam, gdje su narodi izmješani? Jeste li za cementiranje trenutnog stanja kojim niti jedan narod nije zadovoljan ili ste bliži promišljanju o nekoj novoj podjeli? Treba li BiH biti samo građanska država bez ikakvih podjela na kantone, podrepublike .... , država koja će imati samo općine kao lokalne jedinice? Srećemo se i s razmišljanjima o pripajanju pojedinih dijelova države Srbiji i Hrvatskoj kao konačnom riješenju, no to sigurno ne može proći bez novih sukoba. I na kraju bih sve sudionike rasprave zamolio da se suzdrže etiketiranja, međusobnog vrijeđanja, oftopičarenja ... Iznesite kulturno svoje razmišljanje, komentirajte uljudno tuđe i bit će sve u redu.
__________________ Morao sam promijeniti potpis. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Ja mislim da je riješenje u jačanju kantonalne moći u odnosu na federalnu vlast. Ovo nije bilo moguće u početku, ali s vremenom će kantoni dobijati sve veću vlast i gubiti primarni nacionalni identitet. Vezanost nacionalnih kantona s matičnim državama postepeno slabi, pa će s vremenom nestati. U Banjaluci više nitko ne priča o autoputu Banja Luka - Beograd, nego na sve načine pokušavaju izboriti koridor Banja luka - Split. Federalna vlast nije zainteresirana za ovaj koridor, njih zanima C5, Budimpešta - Ploče. Po meni bi Kantoni trebali moći sami odlučiti o gradnji prometnice koja bi ih povezala s vanjskim svijetom, da ne moraju pitati federalnu vlast.
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Moderator Foruma | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Federacija ima deset kantona: * Unsko-sanski kanton * Posavski kanton * Tuzlanski kanton * Zeničko-dobojski kanton * Bosansko-podrinjski kanton * Srednjobosanski kanton * Hercegovačko-neretvanski kanton * Zapadnohercegovački kanton * Kanton Sarajevo * Kanton br. 10 A Republika Srpska pet regija: * Banja Luka * Doboj * Bijeljina * Sarajevsko-romanijska regija * Trebinje Znači tu ne treba ništa mijenjati samo decentralizirati državu. Stavit ću dvije slike da dobijemo plastičniju sliku etničkog stanja prije i poslije. ethnic-composition-before-the-war-1991-bosnia-herzegovina.JPG mapa_Bosna_etnicka.JPG
__________________ Morao sam promijeniti potpis. |
| | |
| | #4 (permalink) |
| profa Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: kuća u Mokričkoj Godina: 26
Poruka: 7,050
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Koliko god ovo glupo zvučalo, ali u Bosni nema političkog riješenja. Promijena će doći tek kada se ljudi izmire, a za to će proći generacije i generacije. Jer, badava ti podjela, pripajanje i živimo sada dok vidiš susjeda protiv koga si još juče dizao pušku. Bosna je zemlja ljudi, a ne politike. I baš zbog toga što je, recimo specifična, zanimljiva je politici.
__________________ "Ljubav moramo dijeliti sa ženama, može i s jednom, a može i sa više njih." J. Š. 3e |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-07-08 Lokacija: Beograd Godina: 57
Poruka: 900
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Najgora moguća solucija je razdvajanje Bosne i pripajanje bilo kome.Bosna je jedna celina i kao takva treba i da ostane.Rat je prouzrokovao posledice i antagonzam koji je nastao treba prevazici a za to je naravno potrebno odredjeno vreme jer rane nisu još zacelile.Mislim da je trajno rešenje moguće ali zahteva odredjeno vreme. Veliko je pitanje kako do toga doći.Kao prvo potrebene su mudre i pametne glave i njih u Bosni nesumnjivo ima ali te glave nisu na vlasti i ne kroje sudbinu Bosne. Ne znam u Sarajevu ali u delu RS u ovom momentu takve glave se ne pitaju.Na delu je još uvek Dejton ali to je bilo i ostaće samo privremeno rešenje. Medjunarodna zajednica,Srbija i Hrvatska ma kako i same ekonomski slabe trebaju pomoći u ekonomskom razvoju Bosne u celini.Bosna je krvarila i najteže stradala i moralni dug je pomoć u ekonomskom razvoju. Tada se stvaraju preduslovi da deo koji je Dejtonom definisan kao RS počne drugačije razmišljati.Tada bi bilo i moguće da se gradjani RS manu politike i počnu misliti o sopstvenom boljitku.Tada je moguća i jedinstvena BiH. I tada bi svim gradjanima bilo bolje a predjašni odnosi bi se vremenom poboljšali.Političko mešanje ,pogotovo Srbije je duboko pogrešno i samo pravi štetu i to gradjani srpske nacionalnosti moraju da shvate.I tada bi razmišljanje o trajnom rešenju bilo moguće i realno.
__________________ Lepša duše dublje jeca |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Nemožeš nahraniti Bosnu ekonomskom pomoći, isto kao što ne možeš Kineze nahranit jednom ribom. Bosna se treba politički stabilizirati i novac će u nju ući sam kao što je ušao u Sloveniju i Hrvatsku. Kapital traži političku i ekonomsku stabilnost, a Bosna je politički jako nestabilna. Od rata je prošlo više od 10 godina, a izgleda kao da bi svakog časa mogao ponovo buknuti.
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski |
| | |
| | #7 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 27-06-08 Lokacija: Istra Godina: 25
Poruka: 1,607
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Zanimljiva zemlja ,,, tri naroda, tri zastave, tri vojske, tri predsjednika predsjednistva ,,, pokusaj stvaranja drzave u drzavi ,,, jedina zemlja koja ima himnu bez teksta ,,, koji na automobilskim tablicama nema grada ,,, ne mogu se dogovoriti oko nijednog vaznog pitanja od policije, skolstva pa na dalje ,,, tisuce i tisuce problema ,,, politicari se samo prepucavaju i nema nekog konkretnog dogovora i rjesenja da se napravi neki pomak u BiH ... Komplicirana je situacija, i nikada se nece naci rjesenje koje bi svima odgovaralo ... Daytonski sporazum je bio privremeno rijesenje i ocito da nitko nije s tim danas zadovoljan ,,, promjene su nuzne ... Ja osobno mislim da bilo kakva nova podjela ne bi donijela nikome dobro ,,, odvajanja i nova pripajanja su velika opasnost za nove i jos vece sukobe nego 90-tih ... Najbolje bi bilo da se ukinu te podjele na kantone i te regije republike u republici ,,, da to bude Republika BiH sa jednakim pravima svih gradjana s glavnim gradom Sarajevom, s jednom vladom, s jednim predsjednikom/predsjednicom (nevazno koje je vjere, samo da dobro vodi zemlju za sav narod BiH), jedna policija, jedna vojska ,,, jednojezicnost, 2 pisma, ukinuti povijest u skolama, haha itd ,,, jer kako stvari stoje ovakva danasnja BiH nema nikakve sanse na putu ka EU ... Naravno da je ovo samo neko moje misljenje koje nece nikome pomoci u BiH ... ![]() I usput da kazem one karte etnickog stanja prije i poslije rata ,,, ne znam sta bih rekao osim da sam jako iznenadjen ,,, nemam rijeci ...
__________________ ...Kada izgubite, ne gubite to iskustvo... |
| | |
| | #8 (permalink) |
| profa Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: kuća u Mokričkoj Godina: 26
Poruka: 7,050
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Treba nam svima u ex Yugi puno kruha popapati da dođemo do Slovenije. edit: povijest ukidati.A kaj se tiče policije evo pričice od ovog ljeta. Šogorov nećak je diplomirao kriminalistiku i naravno tražio je job u policiji. Rekli su mu da je sve to super, ali da postoji jedna mana. Naime, Hrvat je... a već ih imaju nekoliko. Tako da... jbga! I tako on sa svojom diplomom radi knauf.
__________________ "Ljubav moramo dijeliti sa ženama, može i s jednom, a može i sa više njih." J. Š. 3e Zadnji Uredio dorina : 02-09-08 u 15:22. |
| | |
| | #9 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 09-04-08 Lokacija: sjedište MI6 Godina: 34
Poruka: 1,377
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? trajno rješenje? prestanite dijeliti tu zemlju. za početak bilo bi dobro da se ona nakarada od republike ukine. dakle: samo jedinstvena BiH. to je trajno rješenje.
__________________ You only live twice |
| | |
| | #10 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-07-08 Lokacija: Beograd Godina: 57
Poruka: 900
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? Maslow ti kad ne bi bio protiv ne bi živ ostao.Naravno da je politička stabilnost preduslov.Ali to u dražavama poput Srbije i Hrvatske.Hrvatska je ispred ,Srbija kaska. Ali Bosna nije samostalna i neće biti dok se ne stvore pre svega ekonomski uslovi koji bi mogli promeniti pre svega srpske zablude.Da li ti mene pokušavaš razumeti ili će naši nesporazumi poprimiti pataloški karakter. ![]()
__________________ Lepša duše dublje jeca |
| | |
![]() |
| Tagovi: bih, hrvati, muslimani, rijes enje, srbi |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:37.

itd ,,,
povijest ukidati.