Stranica 2 od 14 PrvoPrvo 123456712 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 11 do 20 od 134
Like Tree1Likes

Bosna i Hercegovina - trajno riješenje?

Raspravljate o temi Bosna i Hercegovina - trajno riješenje? u Ex-Yugoslavia forumu, dio Politika foruma; Pravi autor: Savana Maslow ti kad ne bi bio protiv ne bi živ ostao. Naravno da je politička stabilnost preduslov. ...

Nježni predator Avatar od korisnika Maslow
    Datum registracije
    08-04-06
    Starost
    49
    Poruka
    7,275
    Liked
    5 times

Re: Bosna i Hercegovina - trajno riješenje?

Citat Pravi autor: Savana Pogledaj Poruke
    Maslow ti kad ne bi bio protiv ne bi živ ostao. Naravno da je politička stabilnost preduslov. Ali to u dražavama poput Srbije i Hrvatske. Hrvatska je ispred, Srbija kaska.
    Ali Bosna nije samostalna i neće biti dok se ne stvore pre svega ekonomski uslovi koji bi mogli promeniti pre svega srpske zablude. Da li ti mene pokušavaš razumeti ili će naši nesporazumi poprimiti pataloški karakter.
    O kakvoj ti patologiji pričaš?
    Gdje piše da ja moram djeliti tvoje mišljenje?

U Bosni je nemoguća parlamentarna demokracija.
    Treba svakom kantonu dati mogućnost da sam razvija svoju ekonomiju.
    Vladu bi trebao formirati jedan premijer, a ne trojica.
    Da li je to u Bosni moguće? Nije.
    Da li mogu sva 3 entiteta postati jedan? Nemogu.
    Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati.
    Jerzy Kosinski

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Dorina više hleba će se najesti od knaufa nego od policije.Ne samo U Sloveniji nego u celoj Evropi.Nije lako ali je isplativije.Imao sam prilike saradjivat i radit sa slovencima i veruj mi na reč da nisu ni oni baš tako organizovani i idealni kako ih mi zamišljamo.Samo su malo drugačiji i imaju bolje političare.
    A po mom misljenju i Slovenci koji su zadržali neki nivo standarda ne mogu tek tako oprati ruke od bivše države.Ne moraju poklanjati ali mogu pomoći.I opet ću ponoviti , Bosna je specifična , nije samostalna a pre svega srpska svest se neće promeniti dok ne vide jasnu strategiju za boljitak.Neće jer ih truju političkim parolama i navodnim patriotizmom.Ludilo.

ps.Nisam znao da imaju tri zastave.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

jedinstvena bosna (danas) je po meni utopija.
    nema jedinstvenosti bez decentralizacije. isto tako jedinstvenost ne vodi ravnopravnosti
    ravnopravnost ne postoji nigdi u životu pa zašto bi i u bosni.
    istina je šta je rečeno da tribaju generacije proć da se neke stvari rješe.

mislin da je najbolji švicarski model.
    znači kantoni, koji bi bili razgraničeni po nacionalnoj osnovi iako ne isključivo. ti kantoni ne moraju biti u teritorijalno jedinstveni. ni švicarski kantoni nisu. granice su samo administrativne pa ne mora biti teritorijalni integritet.
    naravno ukidaju se federacija i republika srpska i značajne ovlasti se prebacuju na kantone.
    parlament je jedan sa sustavom jedan građanin jedan glas.
    predsjedništvo kolektivno da osigura jednaku zastupljenost sva tri naroda.

ako je mogla švicarska uspit zašto ne bi i bosna.
    ono šta su njemci i francuzi radili međusobno i koliko dugo, čini hrvate i srbe i muslimane bebicama
    -

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Ja u klin , ti u ploču.Ti u ploču ja u klin.
    Eto to ti je patalogija.Argumenti nisu bitni .
    Naravno da ne mogu a i ne treba da postanu isti entitet.I ne trebaju.Razlike treba da spajaju a ne razdvajaju.
    Nije ,ne može nisu reči koje će doprineti trajnom tešenju.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Datum registracije
    08-04-06
    Starost
    49
    Poruka
    7,275
    Liked
    5 times

Citat Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
    jedinstvena bosna (danas) je po meni utopija.
    nema jedinstvenosti bez decentralizacije. isto tako jedinstvenost ne vodi ravnopravnosti
    ravnopravnost ne postoji nigdi u životu pa zašto bi i u bosni.
    istina je šta je rečeno da tribaju generacije proć da se neke stvari rješe.

mislin da je najbolji švicarski model.
    znači kantoni, koji bi bili razgraničeni po nacionalnoj osnovi iako ne isključivo. ti kantoni ne moraju biti u teritorijalno jedinstveni. ni švicarski kantoni nisu. granice su samo administrativne pa ne mora biti teritorijalni integritet.
    naravno ukidaju se federacija i republika srpska i značajne ovlasti se prebacuju na kantone.
    parlament je jedan sa sustavom jedan građanin jedan glas.
    predsjedništvo kolektivno da osigura jednaku zastupljenost sva tri naroda.

ako je mogla švicarska uspit zašto ne bi i bosna.
    ono šta su njemci i francuzi radili međusobno i koliko dugo, čini hrvate i srbe i muslimane bebicama
    Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati.
    Jerzy Kosinski

prof. Foruma Avatar od korisnika Casey
    Datum registracije
    11-08-05
    Starost
    24
    Poruka
    1,810
    Liked
    0 times

Trajno rješenje je podjela. Neka Hrvatska, Srbija i Iran sjednu za stol i riješe to ko ljudi.

mama 2 be :) Avatar od korisnika dorina
    Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

Ma bravo C. Doista sjajno

Kaj, Hrvatskoj Hercegovina, jer tamo su nakon raspada Yuge svi veliki Hrvati naglo postali, a ove u Bosni ko jebe.

Bravo
    stupid is as stupid does

prof. Foruma Avatar od korisnika Casey
    Datum registracije
    11-08-05
    Starost
    24
    Poruka
    1,810
    Liked
    0 times

Nisam ja spominjao nikakve teritorije. O tome neka pričaju predsjednici triju država.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika tonini
    Datum registracije
    26-02-07
    Starost
    60
    Poruka
    2,349
    Liked
    2 times

Bosna, država u kojoj još sljedečih 20 godina nema pomirenja među narodima. Bosna, podložna vanjskim utjecajima država oko njih koje samo podgrijavaju žeravu.
    Bosna, država u kojoj se ništa ne radi već živi od pomoći.
    Bosna je država koja će biti teški problem Evropi, ''bure baruta'', ''balkanska krčma'', nastavak svih nerješenih problema bivše Yu.

Bosna nije Švicarska, Bosna mora postati građanska država bez razdvajanja na ......., ali kad počnete razmišljati o Bosni glava boli tu se rješenja ne vide, svaki prijedlog propada, nitko se tu ne može još uvik zadovoljiti, svi tražu sve.
    Po meni bar za sada nerješivo.
    SAMO MORU VIRUJEM!

Datum registracije
    08-04-06
    Starost
    49
    Poruka
    7,275
    Liked
    5 times

Citat Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
    Nisam ja spominjao nikakve teritorije. O tome neka pričaju predsjednici triju država.
    Svi znamo kako je završilo kad su u Karađorđevu "pričali" o Bosni Tuđman i Milošević.
    Zaključili su da je Bosna tigrova koža i da ju se ne može djeliti ako se neke pjege ne izbrišu.
    Milošević je tad lansirao neku tezu o humanom preseljenju, pa su izveli pilot projekt preseljenja i razmjene kuće stanovnika Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci i Srba iz požeške Kule.
    Razmjena je završila katastrofalno.
    Vojvođanski ratari koji su proizvodili ljubenice i papriku su se našli u šumskom selu drvosječa, a slavonske drvosječe koji su živjeli od krađe šume su se našle u vojvođanskoj ravnici gdje drveta nema.

Strah me i pomislit kako bi to izgledalo kad bi za stol sjeli mađarski, srpski, slovenski i talijanski predsjednici i raspravljali o podjeli Hrvatske.
    Mogao bi se čak pojavit i crnogorski pa tražit Dubrovnik.
    Jerzy Kosinski

Lajkaj nas na Facebooku