Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika > Ex-Yugoslavia
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ex-Yugoslavia Raspravljate o temi JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE u Politika forumu; Urednik i voditelj HRT-ove emisije ”Na rubu znanosti’’ i suradnik ”Večernjaka’’ Krešimir Mišak na svom blogu objavio ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 15-07-08, 09:27   #1 (permalink)
One Minute Silence

Datum registracije: 06-01-07
Godina: 24
Poruka: 8,400
DinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auru
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB
JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE

Urednik i voditelj HRT-ove emisije ”Na rubu znanosti’’ i suradnik ”Večernjaka’’ Krešimir Mišak na svom blogu objavio je intrigantan razgovor s austrijskim profesorom Siegfriedom Tischlerom, gostujućim predavačem Sveučilišta u Grazu i Sveučilišta RIAU u Indoneziji koji mu je iznio svoje viđenje o pronalasku nafte u BiH i uzrocima rata na području bivše Jugoslavije.

Profesor Tischler inače renomirani stručnjak za naftu, iznio je svoju tezu po kojoj je Jugoslavija rasturena zbog nafte za koju nije ni znala da postoji i da je riječ o zalihama koje bi dugoročno BiH mogle držati u stanju potpune nezavisnosti od svjetskog tržišta nafte i vještačkog divljanja cijena.

Intervju koji je Krešimir Mišak napravio s austrijskim profesorom još 2005. godine nikad nije objavljen jer mu se priča o otkriću nafte u BiH, i naravno logični zaključak da to otkriće može imati i neke veze s pokretanjem rata u Jugoslaviji, činila jednostavno nevjerojatnom, s mirisom onoga što zlonamjernici nazivaju teorijama urote. Ostavio sam intervju sa strane, pasivno čekajući da se te nevjerojatne teze potvrde, sve do prije koji tjedan kad je kaže naletio na tu vijest u Večernjaku.

VL: Koje su rupe u teoriji porijekla nafte?
TISCHLER: Postoji niz problema u teoriji fosilnih goriva. Glavni je problem taj što se teorija ne može testirati. Po teoriji fosilnih goriva nafta je u prošlosti nastala od živih organizama. To ne možete napraviti u laboratoriju i dokazati. Naftu, međutim, možete napraviti na različite načine, od običnih stijena, vode, uz određenu temperaturu. Vjerujem da je teorija fosilnih goriva, koja je stara 250 godina - prvi ju je predložio 1757. godine ruski geolog Lomonosov - dobila status religije. Naftne su kompanije zbog toga sretne, jer prema toj teoriji postoji samo ograničena količina nafte, što znači da što nafta bude manje, to će ona biti sve vrijednija i njezina će cijena rasti. Količina, međutim, nije ograničena i nema razloga za ovakav porast cijena, nema razloga da se napada Irak, Iran ili Venezuela. To će se dogoditi idući tjedan ili idući mjesec - Iran ili Venezuela sljedeći su na popisu. Nije bilo razloga za silovanje Jugoslavije. Možda je jedan od razloga taj što je Amco 1992. godine u BiH pronašao znatne količine nafte, no to u medijima nije objavljeno. Usuđujem se reći da bi Jugoslaveni danas vjerojatno bili sretniji da rata nije bilo.

VL: Kada je i koliko nafte nađeno?
TISCHLER: Ja imam podatke da je Amaco izbušio rupe u blizini Drežnice u BiH, u blizini Tuzle. Nađeno je dvije i pol milijarde barela nafte što je nekoliko postotaka od ukupne količine nafte koju je čovječanstvo ikada proizvelo. To je, dakle, velika količina.
S tom bi naftom Jugoslavija dobiva autonomiju za sljedećih stotinu godina. Ne znam je li naftna industrija imala veze s događajima u Jugoslaviji, ali mislim da je to vrlo vjerojatno, ako pogledate što se događa u Iraku i tko zna gdje još.

VL: Koja je alternativa, napisali ste da u zemljinu sustavu postoji problem s ugljikom i predložili ste alternativnu teoriju?
TISCHLER: Alternativna teorija postanka nafte dati će filozofsku pozadina u pokušaju pronalaženja nafte na drugim mjestima. Sadašnja teorija fosilnih goriva ograničava potragu na ”prave stijene’’. No, ako to zamijenimo sa ”pravim uvjetima’’, onda možemo bušiti svagdje. Rusi su pokazali da ako na pravom mjestu, geološki gledano u smislu tektonskih struktura, bušite dovoljno duboko, naći ćete naftu.

VL: Možete li nam navesti neka mjesta u svijetu gdje je nafta nađena, a nije trebala biti nađena?
TISCHLER: Pogledajte Sjeverno more. Sva je nafta u Sjevernom moru nađena na vrlo tankom dijelu stijena nastalih taloženjem na dnu mora. U Saudijskoj Arabiji postoje kilometri takvih stijena i možete vjerovati da tu ima mnogo nafte, no u Sjevernom je moru to stijenje vrlo tanko. Svo se crpljenje i proizvodnja nafte odvija oko kružne strukture nazvane ’srebrna jama’ koja je nastala od udarca asteroida prije 65 milijuna godina, zbog čega su nastale strukture u unutrašnjosti zemlje koje crpe naftu prema gore. U Sjevernom moru ne bi trebalo biti toliko nafte. U Vijetnamu, nakon Vijetnamskog rata, koji je također imao veze s naftom, opisao sam to u članku prošle godine, Rusi su izbušili rupu do dubine od pet tisuća metara i dobili naftu. To je bilo na mjestu na kojem po teoriji fosilnih goriva ne bi trebalo biti nafte i ne može biti nafte.

VL: Koja je važnost bakterije nađene?
TISCHLER: Bakterije nemaju nikakve uzročne veze s naftom. One su tamo jer je život svagdje - u svemiru, u nuklearnom reaktoru, u kipućoj vodi nacionalnog parka Yellowstone, gdje se god može održati. Bakterije jedu naftu. One odlaze pet tisuća metara u dubinu i jedu naftu. Zašto mi odlazimo u obližnju trgovinu po kruh? Jer ćemo tamo naći kruh. Bakterije odlaze pet tisuća metara pod zemlju jer se tamo nalazi nafta.

VL: Koje je porijeklo nafte, kako se proizvodi?
TISCHLER: Nafta se u ovom trenutku proizvodi duboko dolje pod nama. Ako stlačite bilo koju mineralnu fazu koja sadrži ugljik, dodate vodu i visoku temperaturu, otopit će se i otpustiti ugljikove faze poput CH4.

VL: Postoje li nove tehnologije koje bi mogle proizvesti naftu na temelju ovog koncepta, ove teorije?
TISCHLER: Nije vam potrebno ništa novo. Trebate samo biti u dobrim odnosima s Rusima i zamoliti ih da dođu u vašu zemlju, izbuše nekoliko rupa i crpe naftu. Za dobru će cijenu oni otići bilo kamo. Ne morate ići u američku naftnu kompaniju i moliti ih da vam prodaju naftu.

VL: Koja je danas veza između Rockefellera i nafte?
TISCHLER: U svom sam prošlogodišnjem članku dvadeseto stoljeće nazvao osvetom Rockefellera. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća američka je vlada uništila Rockefellerovo carstvo. Rockefeller je imao monopol kakvog Amerikanci nisu željeli i uništili su ga. Otad Rockefellerovi agenti po cijelome svijetu ubijaju predsjednike i svrgavaju vlade. Prije dva ili tri tjedna Chevon Texaco preuzeo je Union Oil - to je bila jedina naftna kompanija izvan Rockefellerovog carstva. Sada je osveta Rockefellera potpuna. Oni mogu raditi što žele i tako će i nastaviti.

VL: Zaključak je da nafta ne bi trebala biti skupa jer se proizvodi svaki dan?
TISCHLER: Zaključak je da ne bismo smjeli dozvoliti oliagarsima, ja ih zovem oiligarsima (oil = nafta) da upravljaju našim životima. Trebamo pokazati suosjećanje za ljude u Iraku, u Iranu - za nekoliko će tjedana Amerikanci napasti Iran ili Venezuelu. Jutros sam dobio e-mail iz Caracasa u kojem stoji da će Amerika napasti ili Iran ili Venezuelu. Moraju učiniti nešto kako bi se ratna industrija održala, jer to je jedino što Amerikanci rade. (Z.Jurilj, V.L.)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 09:51   #2 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 45
Poruka: 6,388
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow
Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE

O ovom smo već raspravljali u temi Yugoslavia

Maslow je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 10:17   #3 (permalink)
One Minute Silence

DinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auru
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB

izvinjavam se..nisam vidio
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 10:33   #4 (permalink)
Nježni predator

Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Ma sve OK.
Da li ima istine u priči o toj nafti u Tuzli?

Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 10:56   #5 (permalink)
One Minute Silence

Znam sigurno da seljaci iz tog mjesta, Teočak, izvalce naftu, ali naftu u blatu, prljavu, neprerađenu. Pa ga nekako prerađuju i koriste zimi za grijanje.

Pa dugo se vec prica da iu tom selu ima nafte. Stariji ljudi govore vec dugo o tome. Bilo je price i prije rata.

Spominjala se i neka kompanija da je dolazilia ispitivala..

Ali eto sve ostane na prici. Ali za ove ljude znam sigurno da je iskopavaju.
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 11:06   #6 (permalink)
Nježni predator

Nešto sam našao, ali mi ne djeluje najozbiljnije:

Citat:
Malezijci traže naftu oko Tuzle
Spremni da u prve tri bušotine investiraju između 80 i 90 miliona dolara • Bili i stručnjaci iz Velike Britanije i Kanade...
08.07.2008. 07:41

Kompanija u vlasništvu malezijskog biznismena Džozefa Vidžaja Kumara (Joseph Vijay), inače bliskog prijatelja bivšeg premijera te zemlje Mahatira Muhameda (Muhammed), ozbiljno je zainteresirana za istraživanje naftih rezervi u BiH. Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdio sam Kumar tokom obilaska ranije urađenih istražnih bušotina u okolici Tuzle.

Ozbiljne informacije

Njega je do mjesta na kojem nafta izvire iz zemlje odveo prognanik Mevludin Bilalić, nastanjen nekoliko stotina metara dalje.

- Prije godinu smo dobili ozbiljne informacije o naftnim rezervama na ovom području. Od tada traju pripreme i prikupljanje informacija ne samo iz BiH nego i drugih dijelova svijeta. Prije godinu smo poslali i prijedlog Vladi FBiH i zatražili odobrenje da uradimo istraživanja na području oko Tuzle - kazao nam je Kumar.

On se jučer u Tuzli susreo s premijerom TK Enesom Mujićem, ljudima s Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli te s načelnikom općine Jasminom Imamovićem, s kojim je obišao područje naselja Bare, gdje se nalaze istražne bušotine iz daleke 1913. godine.

- I od njih smo zatražili podršku, tako da bismo u bliskoj budućnosti mogli uraditi istraživanje. Vjerujem da je to dobro ne samo za ovo područje nego i za cijelu BiH - kazao je Kumar, koji će se danas sastati i s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem.

Kumar kaže da dosadašnji podaci koje su prikupili Malezijci govore da, definitivno, postoje opravdani razlozi za istraživanje nafte u BiH.

- Vjerujemo da samo na području Tuzle u prvoj godini istraživanja treba uraditi tri bunara. Za to je potrebno između 80 i 90 miliona dolara - kazao je Kumar.

U prednosti smo nad drugima

Malezijski biznismen upoznat je da su prije nekoliko dana na području TK boravili i stručnjaci iz britansko-kanadskih firmi, također zainteresiranih za istraživanje nafte.

- Mi vjerujemo da smo u prednosti, jer smo ovaj projekt počeli raditi prije godinu. Sakupili smo informacije od svih agencija širom svijeta, od Velike Britanije do SAD. Imamo i registriranu firmu u BiH, "Tara-Drina", koja već godinu uspješno posluje - ističe Kumar.

Brza reakcija

- Ohrabruje što su se biznismeni iz raznih dijelova svijeta zainteresirali za moguća ležišta nafte na području Tuzle i BiH. Očekujemo da će nadležne vlade zauzeti odgovarajući stav. Definitivno sa svih nivoa treba brzo reagirati i Općina Tuzla spremna je da to uradi u okviru svojih nadležnosti - kazao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 11:10   #7 (permalink)
One Minute Silence

Nadam se...Da se i mi obogatimo ...Mislim na Tuzlu

Kao sto sam rekao , znam da je neko trebao doci, ispitivati i tako nesto i ranije. Ali eto prica se opet aktuelizirala,,
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 13:28   #8 (permalink)
Nježni predator

Još jedan članak, ali ni ovaj nije osobito uvjerljiv:

Citat:
Otkako je prošle sedmice "Reuters"-ova informacija o tome da bi se na području Bosne i Hercegovine mogla naći nafta obišla svijet, oči ruskih naftaških kompanija okrenule su se prema našoj zemlji. Izvori lista "San" kažu da je i to jedan od razloga što je Milorad Dodik, premijer RS pozvan u Sankt Petersburg i da je o toj temi imao dosta razgovora u četiri oka.

Takođe se saznaje da su i neke američke i britanske kompanije već poslale svoje zastupnike u BiH da izvide situaciju.

"Reuters" je objavio da su mnoga istraživanja pokazala da se BiH nalazi na velikim zalihama nafte, a pri tome je kao dokaz uzeo i nalaze stručnjaka iz kompanije "American Oil Company" koji su, u saradnji sa britanskim konsultantima, svojevremeno istraživali po BiH. Prvi rezultati do kojih su došli pokazali su da su sjever i jug BiH puni nafte!

S obzirom na rekordni skok cijena barela nafte u svijetu, Rusi su spremni investirati u nova istraživanja i čine sve kako bi u posao u BiH uskočili prije Amerikanaca.

Ovo utoliko više što neke analize pokazuju da se u BIH nalazi deset naftnih polja. Dodik je već obećao i dao prava na istraživanja i eksploataciju nafte u RS ruskoj kompaniji "Zarubežnjeft". Prema procjenama eksperata, u sjevernom dijelu FBiH zalihe nafte iznose oko 20 miliona tona, a u južnom dijelu tog entiteta, pogotovo području Drežnice, čak 500 miliona tona i nafta se nalazi na dubini do šest hiljada metara.

Upravo taj podatak iz Reutersove informacije koju se prenijeli svi mediji u svijetu, zainteresovao je naftne kompanije. U Federaciji BiH kažu da će uskoro potražiti strateškog partnera koji će biti spreman da finansira istraživanja i procjenjuje se da bi prva bušenja mogla biti već 2009. godine.

"Sigurno je da se u BiH nalaze velike rezerve nafte. Ruski eksperti će uskoro završiti sve potrebne testove", najavio je generalni direktor Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Aleksandar Litvanjenko.

(24sata.info)

Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 13:34   #9 (permalink)
One Minute Silence

Drežnica je kod Tuzle..A nije mi jasno sta taj smrad najsmrdljivi na svijetu ima dogovarat

Ako je i ima , mislim na naftu, to je u Federaciji, tako da on moze odjebat...
Odgovori sa citatom
Star 15-07-08, 14:42   #10 (permalink)
Nježni predator

Citat:
Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
Drežnica je kod Tuzle..A nije mi jasno sta taj smrad najsmrdljivi na svijetu ima dogovarat

Ako je i ima , mislim na naftu, to je u Federaciji, tako da on moze odjebat...
A konačno sam shvatio.
Nafta se uvijek nalazi tamo gdje su Muslimani.
S obzirom da u Bosni ima puno Muslimana mora onda biti i nafte,
i to ne svuda, nego samo u kantonima s muslimanskom većinom.

Zašto u Izraelu nema nafte?
Zato što su Palestinci u manjini.

Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 10:19.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114