i da dodam, Tuzla je i prije i posle rata bila i ostala najveci multietnicki grad na prostorima ex-yuge...
Raspravljate o temi JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE u Ex-Yugoslavia forumu, dio Politika foruma; Kakvo ti je to zakljucivanje? Nisam znao da su i u Kanadi muslimani...( prema tvojoj logici)...
Da ga hoće joj nano, da ga hoće joj nanice, da ga hoće zabit Džeko, jooj nano nanice!!!
i da dodam, Tuzla je i prije i posle rata bila i ostala najveci multietnicki grad na prostorima ex-yuge...
Da ga hoće joj nano, da ga hoće joj nanice, da ga hoće zabit Džeko, jooj nano nanice!!!
nafte ima svugdi na planeti.
pa čak i u bosni
oće li bit isplativo je vadit to ćemo još vidit
nekako sumnjan
ka i za piramide
-
evo danas vijest sa Tuzla L!VE >> www.tuzlalive.ba >> powered by VISIT.ba , inace tuzlanske vijesti...
MALEZIJCI ZAINTERESIRANI ZA TUZLANSKA NAFTNA LEŽIŠTA
Malezijska kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom nafte i zemnog plina zainteresovana je za istrživanje u Tuzli te je o namjerama investiranja izvijestili općinske i kantonalne vlasti.
Malezijska kompanija nije jedina koja je pokazala interes za istraživanje nafte na tuzlanskom području ali je u odnosu na druge kompanije pokazala veći stepen incijative.
„Malezijci su spremni uložiti desetine miliona maraka u istraživanje a potom i u eksploataciju, jer na osnovu podataka koje su prikupili smatraju da postoji znatana količina nafte na ovom području“, navodi Mustafa Burgić, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona u oblasti industrije.
Nedavno su i druge inostrane kompanije pokazali interes za istraživanje kojim bi se utvrdilo da li postoji dovoljna količina nafte koja bi opravdala ulaganje u eksploataciju.
nekak mi to nikako ne drži vodu da je raspad jugoslavie bio zbog nafte
ima miljone drugih razloga a taj je brijem među zadnjima
jer nafte ima u jako velikim količinama za sljedećih 150 godina i više a još uvijek i nastaje
a ako niste znali nafta se isto tako može poprilično jednostavno dobit od ugljena, a ugljena stvarno ima u velikim količinama a njegova potrošnja, potražnja i proizvodnja je sve manja
cijena nafte je samo napuhana nema realne osnove a to da bude ovolika kolika je
di ima dima ima i nafte...
prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. zagreb i zapadni dio zagreba. mail: drasko2002@gmail.com
Postoji jedno osnovno pitanje o kome se malo zna i malo govori.To pitanje je da li je nafta uopste organskog porekla, kako smo to svi ucili u skolama.
Ako ta teorija nije tacna a postoje ozbiljne indicije da nije onda nafte ima prakticno svuda ali njena nalazista su mnogo dublja i navodno jedino Rusi imaju tehnologiju kojom mogu da dopru do nje.Ako se pretpostavi da je to tako onda otpadaju i razlozi da je nafta uzrok raspada SFRJ.
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
ja sam video jedan brojac i kaze da na svetu ima nafte za jos oko 30 godina. Dobro, dobro sada ćete vi meni koje napravio brojač i tako dalje.
ajd evo link
peak oil clok FirewireHR
Nije mi jasno odakle si iskopao tu informaciju o ruskoj tehnologiji.
Postoje velike zalihe nafte na većim dubinama.
Problem je što je u krutom stanju zbog prevelike dubine.
Današnjim tehnologijama se ne može eksploatirati,
jednostavo zato što je preskupo.
Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati.
Jerzy Kosinski