| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Ex-Yugoslavia Raspravljate o temi JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE u Politika forumu; Rekao sam - navodno su Rusi .... Vaznije pitanje je o nastanku nafte .A kazem opet navodno jer ne postoje cvrsti dokazi ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #21 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-07-08 Lokacija: Beograd Godina: 57
Poruka: 900
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Rekao sam - navodno su Rusi .... Vaznije pitanje je o nastanku nafte.A kazem opet navodno jer ne postoje cvrsti dokazi za to da se nafta nalazi na preko 12km dubine ,ispod sendimentnih stena. O svemu tome imam i sire informacije ali ne bih da smaram dugackim postovima.
__________________ Lepša duše dublje jeca |
| | |
| | #23 (permalink) |
| Nježni predator | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Laboratorijski se nafta može napraviti od anorganskih stijena pri visokom tlaku i temperaturi. Voda+kreda+visoki tlak i temperatura=nafta Nekadašnja teorija da bakterije koje žive u nafti prizvode naftu je odbačena. One ju zapravo jedu i proizvode plinove. Nafte jednostavno ima previše da bi sva bila organskog porijekla. Upravo zahvaljujući reviziji teorije o porijeklu nafte počinje se bušiti na mjestima gdje se prije nije bušilo.
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski Zadnji Uredio Maslow : 04-08-08 u 11:14. |
| | |
| | #24 (permalink) |
| No End In Sight | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Ali trenutno to je veoma skupo, cak i za danasnje finansijske uslove i dostignuca tehnologije. Kada bas bude krzia sto se tice nafte (ne kazem da sada nije) , vjerovatno ce se svi vise okretati nekim, ajmo reci alternativnijim oblicima vađenja nafte.
__________________ malosutra.org |
| | |
| | #25 (permalink) | |
| Nježni predator | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Smatra se da Kina ima najveći potencijal proizvodnje nafte. Jako malim djelom su potencijalna naftna polja istražena. Kina koja bi trebala biti izvoznik nafte danas spada u najveće uvoznike. Očekuje se da će u skoro vrijeme Kina zadovoljavati bar vlastite potrebe iz vlastitih bušotina. Najjednostavnije riješenje bi bilo da SAD smanji potrošnju kako su to napravile Japan i EU. Popis najvećih uvoznika nafte u svijetu: Citat:
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski | |
| | |
| | #26 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Evo nekih izvoda iz clanka koji sam nasao na netu a tice se nafte. izvodi - Ruski i ukrajnski naucnici su teoriju o neorganskom poreklu nafte razvili odmah nakon drugog svetskog rata kada su utvrduili da visok pritisak neophodan za stvaranje nafte postoji samo duboko u Zemljinom plastu i da ugljovodonicni sadrzaji u sedimentnim stenama ne pokazuju dovoljno organskog materijala da bi doveli ogromne kolicine kamenog ulja nadjenog u poznatim naftnim poljima. Kada se vremenom iz ovih poznatih rezervoara vadi sirova nafta, pritisak polja se blago smanjuje, pa to omogucava da se nove kolicine sirove nafte iz ultra- duboke naslage u plastu ponovo uzdignu i napune postojece naftno polje. Ruski naucnici su u svojim radovima o ultra-dubokim bu otininama kao npr. White Tiger u Vijetnamu oznacili veoma grubim procenama u brzini dotoka kamenog ulja, kao 20 do 30 % manju nego sto je brzina eksploatacije nafte na najvecim busotina na Srednjem Istoku. To znaci da reduciranjem brzine vadjenja nafte u postojecim saudijskim i irackim busotinama za 30%, eksploatacija u ovim nalazistima bi mogla biti vecna, jer bi se gornji sloj u rezervoaru stalno dopunjavao istiskivanjem novih kolicina iz plasta. Ovo otkrice je izazvalo pravi sok, ali su zapadni mediji ostali uzdrzani od javnog publikovanja ovih tvrdnji. Svetska naftna industrija, pod kontrolom mocnih kartela, dozivala bi tezak udarac ako bi se otkrilo da nafte prakti no ima svuda i da je svaka drzava koja bi uspela da usavrsi tehnologiju dubokog bu enja mogla da dodje u posed jeftine nafte. Verujete li da bi zemlje bivse Yu mogle uz pomoc Rusije da krenu sa kopanjem ultra-dubokih naftnih busotina i tako pokrenu svoju ekonomiju? Da li bi Zapad to dozvolio?
| | |
| | #27 (permalink) |
| Nježni predator | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Najveća poznata bušotina je napravljena u Americi. Pronašli su naftu na dubini većoj od 4km, ali je exploatacija nemoguća jer je na toj dubini nafta u krutom stanju. Fala kurcu na udarcu. Cijelo vrijeme tvrdim da su krizu izazvali Kinezi i da će kriza proći nakon olimpijade.
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski |
| | |
| | #28 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE U svakom slucaju mislim da nafta moze biti poslednji razlog raspada SFRJ.Raspad je planiran mnogo ranije jer jednostavno nikome od svetskih mocnika nije odgovarala SFRJ,ekonomski i vojno jaka a politicki relativno stabilna.Mogla se napraviti asimetricna federacija ili pak savez nezavisnih drzava ,moglo je bilo sta sem da do raspada dodje krvavim sukobima.Ovako je sve razoreno i sem Slovenije koja je kako tako zadrzala ekonomski nivo i standard svi ostali su izgubili. Tako ojadjeni smo pozeljan partner za saradnju jer prestavljamo trzite jeftine radne snage i kao takvo povoljno za ulaganje stranom kapitalu. Pa nije bivsa drzava bila luda pa da ne zna da se na njenoj teritoriji kriju nalazista nafte cije su rezerve ogromne.Ne njima su potrebne zemlje poput Bugarske i Rumunije a ko nije bio tamo ne zna sta je beda i sirotinja.I sada rade za 200 eura mesecno.A imaju i nalazista nafte .Ne , definitivno razloge treba traziti na drugoj strani ali to izlazi iz teme ovog topica.
| | |
| | #29 (permalink) |
| Nježni predator | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Ne znam od kud vam ideja da je velikim silama bio u interesu raspad Jugoslavije. Da je Milošavić dobio rat nitko od tih svijetskih moćnika mu ništa nebi rekao. Svi zaboravljate kako je teško išlo međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije. Prvo što su te velike sile napravile je bio embargo na uvoz oružja. Taj embargo je išao na ruku JNA i Srbije koje su imale dovojno oružja i municije za petogodišnji rat, a mi smo se u početku branili lovačkim puškama. Priznali su nas istom kad su vidjeli da Srbija ne može dobiti rat, odnosno poslije pada Vukovara. Prvi Mađari počinju tajno kršiti embargo, pa u Hrvatsku počinju dolaziti Kalašnjikovi iz Rumunjske....
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski |
| | |
| | #30 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: JUGOSLAVIJA SE RASPALA ZBOG NAFTE Mislim da sam objasnio razloge.Samo procitajte malo pazljivije. A vi ste ispali iz osnovne teme topica.
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 01:58.