Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 13

Slovenija: s Hrvatskom zahlađenje, sa Srbijom unaprjeđenje odnosa

Raspravljate o temi Slovenija: s Hrvatskom zahlađenje, sa Srbijom unaprjeđenje odnosa u Ex-Yugoslavia forumu, dio Politika foruma; Godinu dana nakon priznanja Kosova slovenski Premijer Pahor je u pratnji brojnih gospodarstvenika i poduzetnika posjetio Srbiju te najavio nove ...

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,943
    Liked
    345 times

Slovenija: s Hrvatskom zahlađenje, sa Srbijom unaprjeđenje odnosa

Godinu dana nakon priznanja Kosova slovenski Premijer Pahor je u pratnji brojnih gospodarstvenika i poduzetnika posjetio Srbiju te najavio nove odnose ovih dviju država, pomoć i podršku Slovenije za srpsko približavanje europskim integracijama te užu gospodarsku suradnju.

Dok su odnosi sa susjednom Hrvatskom sve hladniji Slovenci u Srbiji vide novi faktor stabilnosti u ovom području i svog velikog prijatelja i partnera.

Slovenci sa Srbima otvaraju novo poglavlje u odnosima — Politika – eZadar

Slovenci rade na unaprjeđenju odnosa sa Srbijom, a istodobno s Hrvatskom dodatno zahlađuju odnose ukidajući djelovanje svojih predstavnika u mješovitoj komisiji o granici. Slovenski premijer Borut Pahor danas je doputovao u prvi službeni posjet jednog slovenskog premijera Srbiji.

Pahor se u Beogradu sastao sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem čime je napravio "simboličnu gestu koja otvara novo pozitivno poglavlje u odnosima među dvjema državama, kako na političkom tako i na gospodarskom te ostalim područjima", javlja ljubljansko Delo.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika tonini
    Datum registracije
    26-02-07
    Starost
    60
    Poruka
    2,349
    Liked
    2 times

Re: Slovenija: s Hrvatskom zahlađenje, sa Srbijom unaprjeđenje odnosa

Slovenija će napravit sve da se p.... po Hrvatskoj, tako je i bilo uvik, a to su dokazali i sada svojim odnosom prema Hrvatskoj. Neka sad kupuju vikendice, placeve za gradnju blizu Srpskog mora, možda i kupe Neum od Bosne. To što oni podržavaju Srbiju nije ništa čudno, jer u ovoj Lipoj našoj HDZ se održava na vlasti koalirajući sa SDSS-om, pa mi ih nemamo razloga kriviti ili optuživati za bilo što.
    Odnos prema Hrvatskoj je isključivo rezultat stanja u Hrvatskoj, jer da smo mi čvrsti ka kamen ne bi nitko moga s.... po nama. Pa kako se 200 bogatih može borit za Hrvatsku, zemlju blagostanja za njih 200, zemlju koju su opljačkali sami Hrvati, i na kraju iz kakvih to pobuda bi netko bio bolji prema samoj Hrvatskoj ako su njeni građani dozvolili da im njihovi to rade.
    SAMO MORU VIRUJEM!

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Ne vidim ništa čudno u tome što dolazi do zbiližavanja odnosa Slovenije i Srbije.Slovenci svojim proizvodima ne mogu biti značajan faktor na evropskom tržištu ali im je zato jako važno tržište bivše ex YU.
    Kako slovenački tako i hrvatski kapital je dobro došao u Srbiju.Razlika je samo u tome što je poreklo novca kojim raspolažu hrvatski tajkuni rezultat kako sami kažete, pljačke Hrvatskog naroda i gospodarstva u celini.
    Isti je slučaj i sa kapitalom Srpskih tajkuna.Ali ni Slovenija ni Hrvatska nisu otvorila svoja tržišta na način kako to radi Srbija.Hrvatskoj je draži svoj lopov nego tudji.Gubi se iz vida činjenica da je lakše kontrolisati tudjeg nego svog.Jer tih 200 porodica su itekako povezani i u sprezi sa drugim faktorima veća su pretnja osiromašenju gradjana nego što bi to bio slučaj sa stranim kapitalom.
    Što se tiče kupovina vikendica, mislim da će ih Slovenci ipak kupovati u Hrvatskoj.U pitanju je lični interes pojedinaca i naravno da će nešto što nameravaju prodati, prodati onom ko daje više.Ako Slovenac plaća više nego neki Nemac, nema dvojbe kome će prodati.
    Nesporazumi oko granica će se rešiti jer godine će učiniti svoje a odluke medjunarodnog suda će morati priznati i Sl. i Hr.Takvo rešenje će podržati i sve zemlje.Moguće jednostrano proglašenje granica ne sme proglasiti niti jedna učesnica spora.

ps.To što je Slovenija priznala Kosovo ne predstavlja ništa čudno.Isto su uradile i druge bivše republike ali to nije razlog prekida svih odnosa koji mogu biti od koristi svim stranama.Srpska borba za svoje granice nije završena.
    Zadnji Uredio Savana : 07-03-09 u 10:00 Razlog: dodatak
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,943
    Liked
    345 times

Uopće nije čudno unaprjeđivanje odnosa Slovenije i Srbije samo malo bode oči slovenski zaokret baš u trenutku najvećeg zahlađenja odnosa s prvim susjedom - Hrvatskom. Osim tajminga oči bodu i neke izjave poput onih o novom ključnom faktoru stabilnosti na ovim prostorima. Drugim riječima, došlo je vrijeme da se otvoreno marginaliziraju hrvatska postignuća u približavanju europskim integracijama, a da se sad forsiraju neki drugi.

Sve to je na tragu nekih teorija koje govore o planu zajedničkog ulaska u EU zemalja bivše YU.

Nisam pobornik nikakvih teorija zavjere ali ovako tempirana događanja pobuđuju maštu.

Odluke Međunarodnog suda?
    Hoće li se do Međunarodnog suda uopće doći kad moćna Slovenija želi političku muljažu umjesto međunarodnog prava?

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Mislim anthlon da Slovenija nije uopšte tako moćna.To što je članica EU je samo mala prednost u koracima.
    Što se Srbije tiče, mislim da se to negde već rekao da je jednostavno nemoguće da Srbija prihvati članstvo u EU bez Kosova kao sastavnog dela.Tako nešto niko u Srbiji ne sme da prihvati.Jedino ako se se nadje neki drugi specifični model ali moja pamet jednostavno ne vidi ništa što bi moglo da zavara gradjane Srbije.Pogotovo što je već svima jasno da ulazak u EU nije nešto što može doneti neki veći boljitak i to u dužem vremenskom razdoblju.Zato ja ne vidim Srbiju u EU.Kad se reši pitanje Kosova a mislim da medjunarodni sud ne može praviti izuzetak pa proglašenje proglasiti legitimnim, možda.Hrvatska će u 2010 g. ući sigurno.Bez obzira na Sloveniju.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Akademik Avatar od korisnika Vidolinho
    Datum registracije
    16-03-07
    Starost
    28
    Poruka
    5,515
    Liked
    77 times

Samo se nadam da su do Srbije došli preko Mađarske, majku im usranu...
    Mali ptič, velki krič.

Nježni predator Avatar od korisnika Maslow
    Datum registracije
    08-04-06
    Starost
    49
    Poruka
    7,275
    Liked
    5 times

Citat Pravi autor: Savana Pogledaj Poruke
    Mislim anthlon da Slovenija nije uopšte tako moćna.To što je članica EU je samo mala prednost u koracima.
    Što se Srbije tiče, mislim da se to negde već rekao da je jednostavno nemoguće da Srbija prihvati članstvo u EU bez Kosova kao sastavnog dela.Tako nešto niko u Srbiji ne sme da prihvati.Jedino ako se se nadje neki drugi specifični model ali moja pamet jednostavno ne vidi ništa što bi moglo da zavara gradjane Srbije.Pogotovo što je već svima jasno da ulazak u EU nije nešto što može doneti neki veći boljitak i to u dužem vremenskom razdoblju.Zato ja ne vidim Srbiju u EU.Kad se reši pitanje Kosova a mislim da medjunarodni sud ne može praviti izuzetak pa proglašenje proglasiti legitimnim, možda.Hrvatska će u 2010 g. ući sigurno.Bez obzira na Sloveniju.
    Nije Antlon ni mislio da je Slovenija stvarno moćna.

Od neulaženja u NATO štetu može imati samo HDZ za predstojeće izbore,
    a ovakvim glupiranjem Slovenija lagano gubi kredibilitet u očima većine članica EU.
    Zadnji Uredio Maslow : 07-03-09 u 17:53
    Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati.
    Jerzy Kosinski

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: anthlon Pogledaj Poruke
    Odluke Međunarodnog suda?
    Hoće li se do Međunarodnog suda uopće doći kad moćna Slovenija želi političku muljažu umjesto međunarodnog prava?
    Koliko vidim nema navodnika.E sad šta je anthlon zaista mislio, izgleda da Maslow bolje zna.
    Ali nije to ni bitno u celom postu, samo mala šala na advokaturu

Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,943
    Liked
    345 times

Smajliće i navodnike koristim rijetko, jako rijetko za ovakve stvari - mislio sam da je očigledno kako sam podrugljiv (sram me bilo). Maslow u ovom slučaju zaista zna bolje, odnosno bolje je pročitao što sam mislio.
    Da sam stavio navodnike ova bi tema imala dva (sada već tri) posta manje .

Nije to ni bitno

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Naravno da nije bitno, nisam ni ja bukvalno shvatio.

Što se tiče otopljenja i zahladjenja, ničeg tu spektakularnog nema.Evo sad se planira da i Sanader dodje u Srbiju pa je onda pata karta.

Ako malo dublje osmotrimo, mislim da ovim zahladjejem odnosa HR-SL, zapravo Slovenija nesvesno čini uslugu Hrvatskoj.Ako uzmemo u obzir ekonomska dešavanja čiji se rasplet može očekivati krajem ove godine, možda je i bolje saćekati 2010g. kada će situacija biti mnogo bistrija.

Dugoročno gledano EU-NATO ne može opstati sa ovakvom organizacijom.Naime pored zajedničke valute, vojske, ustava, neminovno mora dodji i do političkog ujedinjenja.To dalje znači da će i države članice EU izgubiti svoju državnost jer će sve institucije koje obeležavaju državnost biti pod jednom zajedničkom kapom.To dalje znači da će ukidanjem granica nestati i svi sporovi.Zajednička ekonomija, jedinstvena vlada ili ti globalizam na delu.

Naravno sve to po nekom idealnim scenariju.
    Koliko je to u praksi i moguće ostvariti je sasvim drugo pitanje.Da li će radnik u Nemačkoj pristati da se eventualni višak preliva u slabije razvijena područija.To se i danas vidi na primeru ujedinjene Nemačke.

Dugoročno gledano mislim da je sve to jedna utopija.
    Mešati sastojke koji se po prirodi ne mogu pomešati je zaludan posao.Ako se sadašnja kriza produbi, može se lako desiti da pojedinačno države počnu spašavati sami sebe a to bi značilo slabljenje sadašnjeg saveza sve do mogućeg raspada.

Sve u svemu neminovno će doći do velikih promena te će sadašnja dešavanja na ovim prostorima po svakom scenariju biti potpuno beznačajna.
    Oslanjanje na sopstvene vrednosti, razvoj privrede, gušenje korupcije i kriminala je jedini zdrav put.
    Siromaštvo bi moglo biti pogubno za svakog.

Ova mala zahladjenja i otopljenja su ništa ako dodje do ledenog doba.Ko to pre shvati biće bolje pripremljen i samim tim spremniji na promene i potrese.

ps.Izvinjavam se na podužem postu i malim udaljavanjem od konkretne teme.

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku