Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika > Ex-Yugoslavia
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ex-Yugoslavia Raspravljate o temi Ustaše i četnici... u Politika forumu; Pa pokušaj se suzdržat od "izljeva domoljublja" tipa "jeben mater Srbima" i &...

Zatvorena Tema

Opcije Teme
Star 07-12-06, 20:57   #11 (permalink)
nevoljen

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,829
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima
Re: Ustaše i četnici...

Pa pokušaj se suzdržat od "izljeva domoljublja" tipa "jeben mater Srbima" i "sve ih triba poklat/zaklat/priklat" pa neće bit problema...
I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka.
Copyright by Davor Burazin
damfisk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Star 07-12-06, 21:00   #12 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 15-04-06
Godina: 29
Poruka: 352
Kezo se izdvaja iz mase

Ovak po meni su oni isti ku...

Kaj je bilo bilo je.Nek dižu spomenike kome hoće al da se zna jedna stvar,spomenik se ne diže samo ljudima koje se hoćemo siječat po dobrome,nego i po lošemu.

I još nekaj.Meni su svi ljudi isti i jednaki dok ne počnu tlačit druge.onda su mi tlačitelji neprijatelji kak god da se oni zovu.

Dajte ljudi prvo platite račune i nahranite obitelj pa onda kad je sve situirano i riješeno odite u nove pobjede
Kezo je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Star 07-12-06, 22:57   #13 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,165
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
U biti ne učim za ispit nego pišem diplomski rad na jednu srodnu temu, pa moram malo poznavati pozadinu i cijelo okruženje koje je tada nastalo... šta se tada zbivalo...

Čitam Bogdana i Matkovića, a imam i nešto od Šanjeka, Kolarića...a i Wikipediju sam prošla i druge stranice koje su imalo kompetentne...

Čitala sam mišljenja Srba o četnicima na jednom njihovom forumu i zaista su podjeljeni... neki misle da treba vratiti četnike (jer oni nisu nacisti, nego su na kraju krajeva bili sa Titom kasnije u kompi) i skupa s njima kralja na vlast... (kralja pogotovo cijene), a neki misle da su to obična nacisti, ratni zločinci i zlotvori.

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Vidi vidi... skroz dobra tema...

Samo bojim se da će se ovo pretvorit u prepucavanje (i preseravanje) na relaciji partizani-ustaše... jer čisto sumnjam da među forumaškom populacijom postoji makar jedan jedini primjerak koji zna nešto o četnicima, i koji će se usudit reć da su četnici bili pozitivni, ali da ih je "komunistička propaganda sotonizirala"

Tako da... tema je definitivno zanimljiva.. ali čisto sumnjam da će se razvijat u predviđenom pravcu
Namjeno nisam stavila partizane u temu da ne bi bilo nacističko (fašističkih)- komunističkih (socijalističkih) prepucavanja između onih koji simpatiziraju Titovu politiku i njegov lik i djelo, te onih drugih koji ga ne mogu vidjeti.

Da, četnici me u biti zanimaju i stav prema njima... da li ih stavljate u istu ladicu kao i ustaše (koji su bili hrvati- naš narod) ili tu ima razlike ?!
Što je jako zanimljivo... jedan deda moj deda je bio ustaša (hmmm... domobran), a drugi komunist (hmmm... u partiji) ali su se i jedan i drugi složili oko toga da četnici ne valjaju... mislim zapanjujuće...

Zadnji Uredio eowyn : 16-12-06 u 13:18.
teica je offline  
Star 08-12-06, 06:25   #14 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 17-08-06
Poruka: 169
Serbo_Croatian se izdvaja iz mase

....pa nije bas tako zapanjujuce....cetnici su bili jako neorganizirani(kao sto i samo ime kaze bili su podeljeni na cete), tako da se oni u sustini ne mogu generalizirati....recimo oni cetnici koji su bili pod Drazinom komandom u centralnoj srbiji su bili organizirani i borili su se protiv nacista zajedno sa partizanima, ali to nije potrajalo dugo....verovatno zbog komunistickog straha da bi mogli ojacati i postati dominantnija strana...tako da su oni jako brzo postali neprijatelji komunista a samim tim i naroda...tako da recimo cetnici nisu imali samo jednog vodju(Drazu) bilo je tu mnogo vise vodja koji su vodili svoje cete po raznim krajevima bivse SFRJ od kosova do HR i BIH...tako da su recimo na prostorima HR klali HR zivalj i osvecivali jasenovac...takodjer su se svetili porodicama onih koji su odlazili u komuniste...jako puno zlodela su pravili po Hercegovini.. globalno gledano ne valjaju...tvoje dede su bile u pravu
Serbo_Croatian je offline  
Star 08-12-06, 07:48   #15 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,659
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Tišino, ti ovdje stavljaš neke opake cenzure? Braniš pravo govora (ne mislim na govor mržnje) pa sumnjan da će teica išta zanimljivog vidit na ovoj temi. Mogla je ona i sve priko wikipedije, al eto nije. Kako ja mogu iznit svoj stav, a da ne popijem ban? Ma... Fašističke metode na temu o fašistima...
ako ne možeš iznjeti svoj stav bez vrijeđanja drugih, onda me tvoj stav uopće ne zanima i to više govori o tebi, nego o meni.
kolko vidim, do sada su svi kulturno i normalno učestvovali u raspravi i mislim da je tvoj post dokaz da sam postupio na pravi način kad sam objasnio kako ću se odnosit s kretenizmom u ovakvoj temi. sam si sebe svrstao tamo di ti je mjesto.. među one koji nisu u stanju reći par pametnih.

moja dužnost ko moderatora je da spriječim takve izljeve gluposti i postupio sam preventivno... a kao što se vidi iz tvog posta, bio sam u pravu.

stvarno je žalosno ako ne možeš iznjeti svoje stavove a da ne prekršiš jednostavno pravilo - NEMA KRETENIZMA.

tvoj problem, ne moj.

Citat:
Pravi autor: teica21 Pogledaj Poruke

Da, četnici me u biti zanimaju i stav prema njima... da li ih stavljate u istu ladicu kao i ustaše (koji su bili hrvati- naš narod) ili tu ima razlike ?!
Što je jako zanimljivo... jedan deda moj deda je bio ustaša (hmmm... domobran), a drugi komunist (hmmm... u partiji) ali su se i jedan i drugi složili oko toga da četnici ne valjaju... mislim zapanjujuće...

meni je jedna stvar strašno zanimljiva... nije ideološka, nego lingvistička...
po tvorbi, četnik je hrvatska riječ, a ustaša srpska.

dobro SC kaže, četnici nisu imali jedistveno zapovjedništvo.. bio je ravnogorski pokret u Srbiji koji je počeo kao otpor protiv njemaca (čak su surađivali i sa partizanima), dok su s druge strane recimo na područje Dalamcije djelovali četničke jedinice u sastavu ili uz podršku talijana (mislim da su čak izveli i napad na neki od otoka).

također je zanimljivo da zbog prodaje Dalmacije, jedini način otpora i bilo kakvog pro-hrvatskog djelovanja (u smislu stvaranja hrvatske države) za hrvate je bilo priključivanje partizanima...

slična stvar je i sa Istrom... koja je bila pod taljanskom okupacijom puno duže, a ne sjećam se da su ustaše (veliki hrvati) napravili IŠTA da pokrenu istarske hrvate i priključe Istru hrvatskoj... opet, jedini izbor su bili partizani.

još jedna malo poznata činjenica je da je tokom rata u partizanima bilo jako puno članova HSS-a...

oko Tita i njegovog djela mišljenja će još dugo biti podjeljenja, ali činjenica je da nije bilo partizana, hrvatski narod bi sigurno završio puno gore nego što je, a i veliko je pitanje dal bi uopće imali temelje za uspostavu hrvatske države poslje raspada jugoslavije.

još jedna činjenica koja se nije u bivšoj jugoslaviji spominjala je to da iako su ustaše imale jasenovac i još neke logore, na području hrvatske je bilo preživjelih židova, dok je srbija jedna od rijetkih europskih zemalja na čijem području su svi židovi bili iskorjenjeni... to nije išlo jako dobro s mitom o stotinama tisuća pobijenih u jasenovcu (koji smatram lažnim), pa se nije spominjalo...

ima tu jako puno toga za raspravljat s povijesnog stajališta... pogotovo scenariji, "šta bi bilo, kad bi bilo" - rcimo da Pavelić nije bio totalni idiot i da je nakon kapitulacije Italije shvatio da se ratna sreća okreće i okrenuo se protiv njemaca... pitanje je koliki postotak partizanskih jedinica bi prešo na stranu hrvatske države... osobno smatram popriličan... ima tu još puno toga...

Citat:
Namjeno nisam stavila partizane u temu da ne bi bilo nacističko (fašističkih)- komunističkih (socijalističkih) prepucavanja između onih koji simpatiziraju Titovu politiku i njegov lik i djelo, te onih drugih koji ga ne mogu vidjeti.
slobodno proširi temu... meni ne smeta, sve dok se rasprava odvija prema pravilima.

uostalom, teško da će se to izbjeći... ne može se raspravljat o drugom svjetskom ratu na ovim područjima bez da se spominje partizane...

Zadnji Uredio eowyn : 16-12-06 u 13:21.
silence je offline  
Star 08-12-06, 08:08   #16 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 15-04-06
Poruka: 352
Kezo se izdvaja iz mase

ja bi baš voli čut kaj Casey ima za reč,pa makar i vrijeđa......
Ne ozbiljno,baš me zanima suprotno stajalište
Kezo je offline  
Star 08-12-06, 08:45   #17 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,659
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

Citat:
Pravi autor: Kezo Pogledaj Poruke
ja bi baš voli čut kaj Casey ima za reč,pa makar i vrijeđa......
Ne ozbiljno,baš me zanima suprotno stajalište
zanima i mene, ali zakaj se mora vrijeđat... kaj nije u stanju složit par rečenica i reći kaj misli? ako nije u stanju izložit svoje mišljenje bez da pređe granice ... koje su poprilično labave - nije da ja ne planem i da nisam ponekad i bezobrazan, ali ako to radim, sigurno da neću nekome prigovarati ako mi vrati...

jedini koji je popio ban ovdi je onaj kreten koji je stvarno prevršio mjeru i to nakon kaj sam ga opomenuo... stavio sam ovakva pravila u ovaj topic da se ne pretvori u močvaru i ode totalno offtopic...

pa jebemu sve, ako nismo u stanju pričat o nečem kaj je bilo prije 60 godina na kolko-tolko normalan način... pa onda nekaj ne valja sa nama...
ovo je tema o povijesti i to će i ostat.
silence je offline  
Star 08-12-06, 09:29   #18 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,165
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Mislim da je najveći problem Srba bio taj što je kralj pobjegao i oni nisu mogli i nači nekoga koji bi ih skupio u jedan narod nego su bili poprilično razdvojeni.
Pa su tako nastale te manje skupine iliti četnici koji su bili poprilično neorganizirani. Tako je nastala Dinarska divizija (Đujić), Ravnogorska (to je ona od Draže Mihajlovića), na Kosovu četnici Pavla Đurišića...
Naravno kasnije je bilo neke suradnje između Mihajlovića i Karađorđevića (koji su bili u Londonu), ali od toga nije bilo ništa značajno što bi moglo da ujedini Srbe (i na samo kraju krajeva četnike).
Po tom pitanju su ustaše bile puno organiziranije.
Negdje sam pročitala da Pavelić nije bio Mussollinijeva i Hitlerova marijeta, nego Staljinova da bi i danas postojala NDH. Ja mislim da je to s jedne strane točno, a s druge da nam baš to ne bi trebalo.

(opširnije kad dođem s faxa... gibam)
Star 08-12-06, 10:00   #19 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-12-05
Poruka: 1,627
Homesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svima

Gle, domobrani su bili regularna vojska NDH, ali i Austro-Ugarske koja je na ovom tlu bila prije NDH. Tako je i moj pokojni stari bio unovačen u regularnu vojsku koja je, ja mislim, tada bila dvije godine. U vojsci (domobranima), ga je zatekao početak rata, pa naravno nije niti bilo govora o otpuštanju od vojske. Bez obzira što se nalazio u Zagrebu kao intendant (kako god se to tada zvalo), zajedno je sa ostalim domobranskim jedinicama (1943-e, mislim), preformiran u ustaše. Prošao, nakon oslobođenja, križni put, preživio (vidi se iz priloženog ), ostao bez svega, otišao s mojom majkom u podstanare, dobivao slabo plaćene poslove i to ne za stalno (čuvar po parkovima, na portirnicama, skretničar...). Dakle, o domobranima znam toliko da nisu "dobrovoljno" išli niti u vojsku niti u rat, da nisu "dobrovoljno" transformirani u ustaše, makar bi to vjerojatno nekima bio izbor umjesto partizana. A što se tiče četnika i mali (ili nikakav) broj židova u Srbiji, o tome nemam pojma. Žao mi je ako ti nisam pomogao u pisanju rada.
Star 08-12-06, 12:23   #20 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 15-08-06
Poruka: 117
Kaligula se izdvaja iz mase

Citat:
Gle i mene boli briga za njima, ali kaj se ne smije o tome pričati? Uopće te ne kužim...
Ako ja moram za ispit o njima učiti, onda valjda to nije prebrojavanje krvnih zrnaca, nego povijest!!!
Nisam pitala na čijoj ste strani...
Teica,kao i u vecini slucajeva,povijest su pisali pobjednici.Sto znaci da su je prekrajali kako im je u tom trenutku odgovaralo.Na zalost.
Povijesna cinjenica je da su 30ih godina proslog stoljeca Hrvati bili u jako losoj poziciji u tadasnjoj drzavi,i kad im se pruzila prilika da se osamostale,zgrabili su je objerucke. Ideja o NDH kao o nezavisnoj i samostalnoj drzavi je bila dobra,ali su jako lose trgovali i nisu birali partnere u izvedbi te ideje sto je Hrvatsku u konacnici i dovelo do sloma. Vrlo slican primjer ti se dogada upravo sada.Sanader ne bira sredstva,i ne pita za cijenu ulaska u EU .A ne pita zato sto cemo to mi placati,na jedan ili drugi nacin.Nacionalizam nije loš,jer sto je losega u tome da volis svoju zemlju i svoj narod ? Postaje lose kada se upletu ljudi koji mrze druge narode,a skrivaju se iza ideje nacionalizma.Upravo to su cetnici, ljudi ( uvjetno receno ) koji dok vole svoj,mrze i gaze sve narode oko sebe,ne samo Hrvate.Tijekom proteklih 100 godina,Srbi su izazvali ili ucestvovali u 5 ratova na ovim podrucjima,i svaki puta se manifestiralo njihovo prije svega divljacko ponasanje .Tako da su s razlogom medu mojim prijateljima zasluzili nadimak "karika koja nedostaje" .Sto se tice postupaka Ustasa tijekom NDH,to je velika sramota naseg naroda,i to ne samo onih koji su cinili zlodjela,nego i onih koji nisu nista cinili da to sprijece.Mnogi neznaju da je prvi partizanski vod,i najjaci otpor Njemcima i Ustasama u bivsoj Jugoslaviji cinio upravo Hrvatski narod.Uglavnom,bez obzira sto si,voli svoj narod ali postuj drugi i ne diraj ga. :
Kaligula je offline  
Zatvorena Tema
Tagovi: cetnici, povijest, ustase

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 22:16.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113