| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Ex-Yugoslavia Raspravljate o temi Ustaše i četnici... u Politika forumu; Citat: Pravi autor: spaleEagle Ok. I jedni i drugi su hteli slobodu svog naroda. Ali od koga? Mi se nismo ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #271 (permalink) | |
| Akademik Foruma Datum registracije: 28-04-07 Lokacija: ...Novi Sad... Godina: 23
Poruka: 4,498
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ustaše i četnici... Citat:
Da, napisala si Povijest ali sad pričamo o politici ne o hemiji (kemiji),zar ne? A i ja znam puno Hrvata koji su mene nazivali četnikušom i svakavim imenima a opet nisam četnikuša (glupog li naziva), a isto tako znam dosta Hrvata koji i sami sebe nazivaju Ustašama....Tako da , uvek ćeš naići na takve ljude koji jednostavno žive u prošlosti, žive od toga ....a po meni su to bolesni ljudi koji ne vide ništa drugo sem tog rata....
__________________ Ako je patnja prisutna, najbolje je da je prihvatiš, jer ona neće nestati ako se pretvaraš da ne postoji. Ako je radost prisutna i nju bolje prihvati, čak i po cenu straha da ce jednog dana nestati. | |
| |
| | #272 (permalink) |
| Nježni predator | Re: Ustaše i četnici... Teško je rastaviti povjest od politike, jer politika kontinuirano mijenja povijest. Postoji stalna potreba za demoniziranjem protivnika. Srbi stalno Mesića nazivaju ustašom, a radikalni Hrvati ga smatraju izdajicom. Prava istina ne samo da nije između, nego nije ni blizu ni jednom od ova dva stava. Tuđman je kao predsjednik imao prevelike ovlasti, i prvo Mesićevo poslanje je bilo: da više nikad ni jedan hrvatski predsjednik ne dobije tolike ovlasti, jer je postojala realna mogućnost da neka usijana glava s tim ovlastima uvede diktaturu. Vjerojatno je i pretjerano s tim, jer je današnji hrvatski predsjednik fikus kojem je jedina zadaća da poslije izbora imenuje mandatara za sastav vlade. Osim protokolarnih dužnosti gotovo da nema nikakve ovlasti.
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski |
| |
| | #273 (permalink) | |
| prof. Foruma Datum registracije: 27-06-08 Lokacija: Istra Godina: 25
Poruka: 1,607
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ustaše i četnici... Citat:
, moj stav je potpuno jasan, ne znam da li grijesim, ali po meni su i Ustase i Cetnici bili zlocinacki pokret vodjeni fasistickom ideologijom u cilju prosirenja svog teritorija kako bi stvorili Ustase- tzv. "Veliku Hrvatsku", a Cetnici - tzv. "Veliku Srbiju" ne znam tocno do kuda bi isle te zamisljene granice ni na jednoj ni na drugoj strani ,,, jer nisam strucnjak za povijest, samo imam svoj stav da su i jedni i drugi zlocicnci koji su nastojali etnickim ciscenjem stvoriti neke zamisljene drzave, ubijali su svih i puno je neduznih stradalo samo zato sto su po necemu bili razliciti od njih ...To ne mora biti 100% tocno sto ja "govorim" ,,, ali u ono vrijeme kad je bila NDH moja baka i danas ziva ipak nesto i zna jer je zivi svjedok zlocina koji su ustase radile, u tom rezimu Ante Pavelica i NDH je i isla u skolu ,,, zna i za zlocine koji su cetnici radili ,,, mislim ona je samo zivi svjedok koji je kao djevojcica imala prilike vidjeti i saznati mnoge stvari ,,, kraj njene kuce prolazile su razlicite vojske ,,, Njemci, Ustase, Cetnici, i mnogi drugi, kasnije partizani i to je jedna kompleksna prica sta je tko radio u tom ratu i u to ne zelim zalaziti ,,, a nemam razloga ne vjerovati baki koja je kao djevojcica prelazila preko leseva ... A koja danas svoju djecu i svoje unuke uci na ljubav medju ljudima, toleranciju, postivanju svih naroda i narodnosti ... Tema je ustase i cetnici ,,, i ja drzim na temelju zivog svjedoka i osobe koja 60 godina prati politiku da ipak nesto i zna i da su i jedni i drugi zlocinci ... Inace moja najveca ljubav je iz Vojvodine, pravoslavne vjeroispovijesti ... Jako cijenim i postujem sve narode, imam jako puno prijatelja Srba, predivni ljudi ... Imam unutar obitelji Srbe pravoslavce ... Imam veliku zelju doci u Beograd ... Tako da ne bi netko nesto krivo shvatio, ja nemam nista protiv nikoga ,,, jednostavno je tema takva (zeznuta) da ne mogu nista dobro reci ni za ustase ni za cetnike, a ne zelim da se netko nadje uvrjedjen od mene ... A Srbiju kao drzavu i gradjane Srbije jako cijenim i postujem ... Lulu Bg ti si meni jako draga osoba ,,, jako cijenim white devil kao iskrenu i realnu osobu ,,, molim vas bez zamjerke ,,, samo sam iskren kakvu sliku imam o vama ... Slazem se sa tvojim komentarom za Slobinu politiku i za radikale ... ![]() Ja postujem svacije misljenje i svaciji stav ,,, a drugi se moze i ne mora s tim misljenjem sloziti ...
__________________ ...Kada izgubite, ne gubite to iskustvo... | |
| |
| | #274 (permalink) | |
| dr.sc. Foruma | Re: Ustaše i četnici... Citat:
Mi ne živimo u prošlosti, mi smo se svojih zločinaca odrekli! Kriminalizirali smo pokret, isticanje znamenja i javno se odrekli svih tekovina NDH. Mesić se više puta ispričavao i Srbima i Židovima. Od ustaškog pokreta rudimenti se vide 2x godišnje redovito (komemoracije za Jasenovac gdje se osuđuje i godišnjice Bleiburga gdje one stare prdonje glumataju sa kapama). Izvanredno se vide na Thompsonovim koncertima, ali kao šta sam rekao - to je tužno, jadno i kukavno i ono šta je najbitnije - marginalno. Četnici ne samo da žive i preživljavaju danas nego i kroje sudbinu "moderne" Srbije. Sada su tu spike u maniri "tko nas bre zavadi", a ne tako davno su majke bacale ruže na tenkove koji su išli na Hrvatsku u lopovsko rušilački pohod. Sjetimo se nerada u Beogradu za vrijeme odcjepljenja Kosova. Paljenja i trganja ambasada. Sada će se opet naći netko tko će reći - zbog šaćice divljaka baca se sjena sumnje na cijeli narod. Ti isti neki neka vide rezultate posljednjih izbora pa da vide kolika je ta "šaćica" zapravo opasna i nezanemariva. Mi smo svoje kosture iz ormara izbacili i pokopali, a vama još uvijek ponosno vise pred vratima, kao da je svaki dan Halloween. I tu vam je jedina prava i najveća razlika između Ustaša i Četnika. Samo da još jednu stvar nadodam.... Marija Šerifović kao manekenka Nikolićevih radikala? ![]() ![]() Jednako nakaradno i irinično kao i sama pojava Mladena Švarca. | |
| |
| | #275 (permalink) | |
| Kiss my ass Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: svugdje pomalo Godina: 24
Poruka: 5,840
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ustaše i četnici... Citat:
Mesić ustaša?? Tko su "nepodobni ljudi"? Što čovjeka čini "nepodobnim"? Četnici nisu imali logore? Oni su u biti bili normalna vojska koja je samo smicala nepodobne Srbe? Četnici su ubijali Srbe? (ovo prvi put čujem)I četnici su kao takva legitimna vojska završili na Bleiburgu s bad bad gaysima ustašama?? Pa kako je to moguće? Kako je moguće da "fina" "oslobodilačka" vojska završi na Bleiburgu? Koji zločin!!! Jao jadni ti četnici. Ooooooooooooooo.... Lulu, daj malo otvori oči. | |
| |
| | #276 (permalink) |
| profa Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: kuća u Mokričkoj Godina: 26
Poruka: 7,050
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ustaše i četnici... Ljudi moji dragi, mislim stvarno. Najbolje je reći da je sve naša krivica; da rata nije bilo; da su Vukovar i sva zla, izbjeglice i prognani posljedica naše mašte i eto jupi jej sebe smo malo gađali iz dosade; slali ljude malo na prskanje šmrkovima tak da rade kolute i ruke im vezali žicom, iz zabave; ispričat se za sve kaj je više - manje bilo ne našom krivicom jer, hej, nije u radu "napadati" manjine bilo na forumu ili drugdje. Najbolje ostati pod papučom i svi sretni. Osim nas samih ![]()
__________________ "Ljubav moramo dijeliti sa ženama, može i s jednom, a može i sa više njih." J. Š. 3e |
| |
| | #277 (permalink) | |
| Kiss my ass Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: svugdje pomalo Godina: 24
Poruka: 5,840
![]() Da, sve smo to radili jer nam je bilo užasno dosadno i htjeli smo nekako okrenuti pozornost na sebe. ![]() Zadnji Uredio anthlon : 14-07-08 u 00:02. | |
| |
| | #278 (permalink) | |||
| Nježni predator | Re: Ustaše i četnici... Citat:
Izbjegavao sam ovu temu jer sam bio uvjeren da su duhovi prošlosti dovoljno duboko zakopani. 1. Ustaše su činile dio Njemačke vojske u sjevernom dijelu Hrvtaske koji se nazivao NDH i tu su činili ono što si i ti sam rekao. 2. U južnom djelu Hrvatske (polovina današnje države Hrvatske) se nalazila Talijanska vojska i Četnici. Ovi četnici su od svog osnivanja bili pod zaštitom Talijana kojima su pomagali etnički čistiti Dalmaciju od Hrvata. Citat:
Citat:
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski | |||
| |
| | #279 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 14-07-08
Poruka: 2
![]() | Re: Ustaše i četnici... Citat:
![]() | |
| |
| | #280 (permalink) | |
| prof. Foruma Datum registracije: 18-01-07 Lokacija: u snovima
Poruka: 1,337
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ustaše i četnici... Citat:
ma katastrofa... ![]() ..mi smo za sve krivi... ![]()
__________________ Cijeni riječi, svaka od njih može biti tvoja posljednja... | |
| |
![]() |
| Tagovi: cetnici, povijest, ustase |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 02:07.

, moj stav je potpuno jasan, ne znam da li grijesim, ali po meni su i Ustase i Cetnici bili zlocinacki pokret vodjeni fasistickom ideologijom u cilju prosirenja svog teritorija kako bi stvorili Ustase- tzv. "Veliku Hrvatsku", a Cetnici - tzv. "Veliku Srbiju" ne znam tocno do kuda bi isle te zamisljene granice ni na jednoj ni na drugoj strani ,,, jer nisam strucnjak za povijest, samo imam svoj stav da su i jedni i drugi zlocicnci koji su nastojali etnickim ciscenjem stvoriti neke zamisljene drzave, ubijali su svih i puno je neduznih stradalo samo zato sto su po necemu bili razliciti od njih ...

(ovo prvi put čujem)

Ideja o NDH kao o nezavisnoj i samostalnoj drzavi je bila dobra,ali su jako lose trgovali i nisu birali partnere u izvedbi te ideje sto je Hrvatsku u konacnici i dovelo do sloma.
Vrlo slican primjer ti se dogada upravo sada.Sanader ne bira sredstva,i ne pita za cijenu ulaska u EU
.A ne pita zato sto cemo to mi placati,na jedan ili drugi nacin.Nacionalizam nije loš,jer sto je losega u tome da volis svoju zemlju i svoj narod ?
ljudi ( uvjetno receno ) koji dok vole svoj,mrze i gaze sve narode oko sebe,ne samo Hrvate.Tijekom proteklih 100 godina,Srbi su izazvali ili ucestvovali u 5 ratova na ovim podrucjima,i svaki puta se manifestiralo njihovo prije svega divljacko ponasanje
.Tako da su s razlogom medu mojim prijateljima zasluzili nadimak "karika koja nedostaje"
.Sto se tice postupaka Ustasa tijekom NDH,to je velika sramota naseg naroda,i to ne samo onih koji su cinili zlodjela,nego i onih koji nisu nista cinili da to sprijece.Mnogi neznaju da je prvi partizanski vod,i najjaci otpor Njemcima i Ustasama u bivsoj Jugoslaviji cinio upravo Hrvatski narod.Uglavnom,bez obzira sto si,voli svoj narod ali postuj drugi i ne diraj ga.
: