Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika > Ex-Yugoslavia
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ex-Yugoslavia Raspravljate o temi Ustaše i četnici... u Politika forumu; Citat: Pravi autor: spaleEagle Ok. I jedni i drugi su hteli slobodu svog naroda. Ali od koga? Mi se nismo ...

Zatvorena Tema

Opcije Teme
Star 13-07-08, 19:56   #271 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 28-04-07
Godina: 23
Poruka: 4,498
Lulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavan
Re: Ustaše i četnici...

Citat:
Pravi autor: spaleEagle Pogledaj Poruke
Ok. I jedni i drugi su hteli slobodu svog naroda. Ali od koga? Mi se nismo osecali zarobljenima od strane Hrvata. Bili smo, doduse, genocidisani od gistro hrvatske vojske, Ustasa, i to su potvrdili svi, Simon Vizental, cak su se i vlada i predsednik Mesic ogradili od Ustasa, i ideu da polazu venac zrtvama Jasenovca (bez obzira sto je sam Mesic ustasa, al de). Cetnici, ako su i pocinili zlocine, pocinili su nad za njih politicki nepodobnim delom srpskog stanovnistva, a isto su radili i partizani, u cetnickim selima. Ali ni jedni ni drugi nisu imali logore za Hrvate, niti su narucivali srbosjeke, tj. hrvosjeke da bi lakse klali Hrvate, ne. Cetnici su na kraju u paketu sa ustasama zavrsili u Blajburgu, i za njihovu egzekuciju je odgovoran sam iskljucivo gospodin Broz, koji je Hrvat po nacionalnosti. Tako da bi vise bio red da prestanete da se tripujete oko toga, i da izjednacavate jedne se drugima, oni se nikada ne mogu izjednaciti. Sto pre prihvatite istinu, bice vam svima lakse. P.

S:Ovim postom ne zelim ikoga da uvredim, niti sam netrpeljiv prema bilo kojoj naciji. Mrzim samo one koji mene mrze (dakle Ustase). Sa Hrvatima koji nisu Ustase imam totalno normalan odnos. Pozdrav svima. Dodjite na Bir fest u Beograd u avgustu.
Teice na primer ovo.
Da, napisala si Povijest ali sad pričamo o politici ne o hemiji (kemiji),zar ne?
A i ja znam puno Hrvata koji su mene nazivali četnikušom i svakavim imenima a opet nisam četnikuša (glupog li naziva), a isto tako znam dosta Hrvata koji i sami sebe nazivaju Ustašama....Tako da , uvek ćeš naići na takve ljude koji jednostavno žive u prošlosti, žive od toga ....a po meni su to bolesni ljudi koji ne vide ništa drugo sem tog rata....
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Star 13-07-08, 20:31   #272 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 46
Poruka: 6,624
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Teško je rastaviti povjest od politike, jer politika kontinuirano mijenja povijest.
Postoji stalna potreba za demoniziranjem protivnika.
Srbi stalno Mesića nazivaju ustašom, a radikalni Hrvati ga smatraju izdajicom.
Prava istina ne samo da nije između, nego nije ni blizu ni jednom od ova dva stava.

Tuđman je kao predsjednik imao prevelike ovlasti,
i prvo Mesićevo poslanje je bilo:
da više nikad ni jedan hrvatski predsjednik ne dobije tolike ovlasti,
jer je postojala realna mogućnost da neka usijana glava s tim ovlastima uvede diktaturu.

Vjerojatno je i pretjerano s tim, jer je današnji hrvatski predsjednik fikus kojem je jedina zadaća da poslije izbora imenuje mandatara za sastav vlade.
Osim protokolarnih dužnosti gotovo da nema nikakve ovlasti.

Maslow je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Star 13-07-08, 20:42   #273 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 27-06-08
Godina: 25
Poruka: 1,607
edhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznatedhembeg će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: Lulu Bg;
edhembeg, ajd iskreno, reci mi ko su za tebe bili Ustaše a ko Četnici?
I još nešto, niko se ovde ne ponosi Slobinom politikom (tadašnjom) , zar je bitno koliki je postotak bio za radikale? Bitno je da nisu na vlasti. Tako da nemojte više da smarate sa tim kako je većina glasala za radikale....Jbttt!
Sreco moja , moj stav je potpuno jasan, ne znam da li grijesim, ali po meni su i Ustase i Cetnici bili zlocinacki pokret vodjeni fasistickom ideologijom u cilju prosirenja svog teritorija kako bi stvorili Ustase- tzv. "Veliku Hrvatsku", a Cetnici - tzv. "Veliku Srbiju" ne znam tocno do kuda bi isle te zamisljene granice ni na jednoj ni na drugoj strani ,,, jer nisam strucnjak za povijest, samo imam svoj stav da su i jedni i drugi zlocicnci koji su nastojali etnickim ciscenjem stvoriti neke zamisljene drzave, ubijali su svih i puno je neduznih stradalo samo zato sto su po necemu bili razliciti od njih ...
To ne mora biti 100% tocno sto ja "govorim" ,,, ali u ono vrijeme kad je bila NDH moja baka i danas ziva ipak nesto i zna jer je zivi svjedok zlocina koji su ustase radile, u tom rezimu Ante Pavelica i NDH je i isla u skolu ,,, zna i za zlocine koji su cetnici radili ,,, mislim ona je samo zivi svjedok koji je kao djevojcica imala prilike vidjeti i saznati mnoge stvari ,,, kraj njene kuce prolazile su razlicite vojske ,,, Njemci, Ustase, Cetnici, i mnogi drugi, kasnije partizani i to je jedna kompleksna prica sta je tko radio u tom ratu i u to ne zelim zalaziti ,,, a nemam razloga ne vjerovati baki koja je kao djevojcica prelazila preko leseva ... A koja danas svoju djecu i svoje unuke uci na ljubav medju ljudima, toleranciju, postivanju svih naroda i narodnosti ...

Tema je ustase i cetnici ,,, i ja drzim na temelju zivog svjedoka i osobe koja 60 godina prati politiku da ipak nesto i zna i da su i jedni i drugi zlocinci ...

Inace moja najveca ljubav je iz Vojvodine, pravoslavne vjeroispovijesti ... Jako cijenim i postujem sve narode, imam jako puno prijatelja Srba, predivni ljudi ...
Imam unutar obitelji Srbe pravoslavce ...
Imam veliku zelju doci u Beograd ...
Tako da ne bi netko nesto krivo shvatio, ja nemam nista protiv nikoga ,,, jednostavno je tema takva (zeznuta) da ne mogu nista dobro reci ni za ustase ni za cetnike, a ne zelim da se netko nadje uvrjedjen od mene ...
A Srbiju kao drzavu i gradjane Srbije jako cijenim i postujem ...

Lulu Bg ti si meni jako draga osoba ,,, jako cijenim white devil kao iskrenu i realnu osobu ,,, molim vas bez zamjerke ,,, samo sam iskren kakvu sliku imam o vama ...

Slazem se sa tvojim komentarom za Slobinu politiku i za radikale ...
Ja postujem svacije misljenje i svaciji stav ,,, a drugi se moze i ne mora s tim misljenjem sloziti ...
Star 13-07-08, 21:53   #274 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 16-03-07
Godina: 25
Poruka: 2,043
Vidolinho se izdvaja iz maseVidolinho se izdvaja iz maseVidolinho se izdvaja iz maseVidolinho se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Vidolinho

Citat:
Pravi autor: Lulu Bg Pogledaj Poruke
A i ja znam puno Hrvata koji su mene nazivali četnikušom i svakavim imenima a opet nisam četnikuša (glupog li naziva), a isto tako znam dosta Hrvata koji i sami sebe nazivaju Ustašama....Tako da , uvek ćeš naići na takve ljude koji jednostavno žive u prošlosti, žive od toga ....a po meni su to bolesni ljudi koji ne vide ništa drugo sem tog rata....
Ovo su tipične spike koje danas možeš čuti od Srba.
Mi ne živimo u prošlosti, mi smo se svojih zločinaca odrekli! Kriminalizirali smo pokret, isticanje znamenja i javno se odrekli svih tekovina NDH. Mesić se više puta ispričavao i Srbima i Židovima.
Od ustaškog pokreta rudimenti se vide 2x godišnje redovito (komemoracije za Jasenovac gdje se osuđuje i godišnjice Bleiburga gdje one stare prdonje glumataju sa kapama). Izvanredno se vide na Thompsonovim koncertima, ali kao šta sam rekao - to je tužno, jadno i kukavno i ono šta je najbitnije - marginalno.

Četnici ne samo da žive i preživljavaju danas nego i kroje sudbinu "moderne" Srbije.

Sada su tu spike u maniri "tko nas bre zavadi", a ne tako davno su majke bacale ruže na tenkove koji su išli na Hrvatsku u lopovsko rušilački pohod.
Sjetimo se nerada u Beogradu za vrijeme odcjepljenja Kosova. Paljenja i trganja ambasada.

Sada će se opet naći netko tko će reći - zbog šaćice divljaka baca se sjena sumnje na cijeli narod.

Ti isti neki neka vide rezultate posljednjih izbora pa da vide kolika je ta "šaćica" zapravo opasna i nezanemariva.
Mi smo svoje kosture iz ormara izbacili i pokopali, a vama još uvijek ponosno vise pred vratima, kao da je svaki dan Halloween.

I tu vam je jedina prava i najveća razlika između Ustaša i Četnika.

Samo da još jednu stvar nadodam.... Marija Šerifović kao manekenka Nikolićevih radikala?
Jednako nakaradno i irinično kao i sama pojava Mladena Švarca.
Vidolinho je offline  
Star 13-07-08, 23:35   #275 (permalink)
Kiss my ass

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,840
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Bili smo, doduse, genocidisani od gistro hrvatske vojske, Ustasa, i to su potvrdili svi, Simon Vizental, cak su se i vlada i predsednik Mesic ogradili od Ustasa, i ideu da polazu venac zrtvama Jasenovca (bez obzira sto je sam Mesic ustasa, al de). Cetnici, ako su i pocinili zlocine, pocinili su nad za njih politicki nepodobnim delom srpskog stanovnistva, a isto su radili i partizani, u cetnickim selima. Ali ni jedni ni drugi nisu imali logore za Hrvate, niti su narucivali srbosjeke, tj. hrvosjeke da bi lakse klali Hrvate, ne. Cetnici su na kraju u paketu sa ustasama zavrsili u Blajburgu

Mesić ustaša??

Tko su "nepodobni ljudi"? Što čovjeka čini "nepodobnim"?

Četnici nisu imali logore? Oni su u biti bili normalna vojska koja je samo smicala nepodobne Srbe? Četnici su ubijali Srbe? (ovo prvi put čujem)

I četnici su kao takva legitimna vojska završili na Bleiburgu s bad bad gaysima ustašama?? Pa kako je to moguće? Kako je moguće da "fina" "oslobodilačka" vojska završi na Bleiburgu? Koji zločin!!! Jao jadni ti četnici. Ooooooooooooooo....

Lulu, daj malo otvori oči.
teica je offline  
Star 13-07-08, 23:54   #276 (permalink)
profa

Datum registracije: 28-02-07
Godina: 26
Poruka: 7,050
dorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svima

Ljudi moji dragi, mislim stvarno.

Najbolje je reći da je sve naša krivica; da rata nije bilo; da su Vukovar i sva zla, izbjeglice i prognani posljedica naše mašte i eto jupi jej sebe smo malo gađali iz dosade; slali ljude malo na prskanje šmrkovima tak da rade kolute i ruke im vezali žicom, iz zabave; ispričat se za sve kaj je više - manje bilo ne našom krivicom jer, hej, nije u radu "napadati" manjine bilo na forumu ili drugdje.
Najbolje ostati pod papučom i svi sretni.

Osim nas samih
Star 13-07-08, 23:56   #277 (permalink)
Kiss my ass

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,840
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: dorina Pogledaj Poruke

Najbolje je reći da je sve naša krivica; da rata nije bilo; da su Vukovar i sva zla, izbjeglice i prognani posljedica naše mašte i eto jupi jej sebe smo malo gađali iz dosade; slali ljude malo na prskanje šmrkovima tak da rade kolute i ruke im vezali žicom, iz zabave; ispričat se za sve kaj je više - manje bilo ne našom krivicom jer, hej, nije u radu "napadati" manjine bilo na forumu ili drugdje.

Osim nas samih.

Da, sve smo to radili jer nam je bilo užasno dosadno i htjeli smo nekako okrenuti pozornost na sebe.

Zadnji Uredio anthlon : 14-07-08 u 00:02.
teica je offline  
Star 14-07-08, 00:42   #278 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 46
Poruka: 6,624
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Citat:
Pravi autor: spaleEagle Pogledaj Poruke
Ok. I jedni i drugi su hteli slobodu svog naroda. Ali od koga? Mi se nismo osecali zarobljenima od strane Hrvata. Bili smo, doduse, genocidisani od gistro hrvatske vojske, Ustasa, i to su potvrdili svi, Simon Vizental, cak su se i vlada i predsednik Mesic ogradili od Ustasa, i ideu da polazu venac zrtvama Jasenovca (bez obzira sto je sam Mesic ustasa, al de). Cetnici, ako su i pocinili zlocine, pocinili su nad za njih politicki nepodobnim delom srpskog stanovnistva, a isto su radili i partizani, u cetnickim selima. Ali ni jedni ni drugi nisu imali logore za Hrvate, niti su narucivali srbosjeke, tj. hrvosjeke da bi lakse klali Hrvate, ne. Cetnici su na kraju u paketu sa ustasama zavrsili u Blajburgu, i za njihovu egzekuciju je odgovoran sam iskljucivo gospodin Broz, koji je Hrvat po nacionalnosti. Tako da bi vise bio red da prestanete da se tripujete oko toga, i da izjednacavate jedne se drugima, oni se nikada ne mogu izjednaciti. Sto pre prihvatite istinu, bice vam svima lakse. P.
Ti si mi od svih danas zadao najviše posla.
Izbjegavao sam ovu temu jer sam bio uvjeren da su duhovi prošlosti dovoljno duboko zakopani.

1. Ustaše su činile dio Njemačke vojske u sjevernom dijelu Hrvtaske koji se nazivao NDH i tu su činili ono što si i ti sam rekao.
2. U južnom djelu Hrvatske (polovina današnje države Hrvatske) se nalazila Talijanska vojska i Četnici. Ovi četnici su od svog osnivanja bili pod zaštitom Talijana kojima su pomagali etnički čistiti Dalmaciju od Hrvata.

Citat:
Četnici Momčila Đujića

Slijedeći proglas Draže Mihajlovića, osnovana je u NDH u selu Crni Potoci 27. lipnja 1941. Dinarska četnička divizija pod zapovjedništvom pravoslavog svećenika, popa Momčila Đujića. U početku je Dinarska divizija bila autonomna s obzirom na Ravnogorski četnički pokret, i tek 1942. pristupaju pod komandu Draže Mihajlovića, s kojim održavaju stalnu radio-vezu.

Pri svom formiranje Dinarski četnici bili su podijeljeni na slijedeće pukove:

* puk kralja Petra II, smješten u Lapcu
* puk Petra Mrkonjića, smješten u Plavnu
* puk Gavrila Principa, smješten u Bosanskom Grahovu
* puk kralja Aleksandra I, smješten u Bosanskom Petrovcu
* puk Onisima Popovića, smješten u Dalmatinskom Kosovu (mjesto u Hrvatskoj)
* puk vožda Karađorđevića, smješten u Gračacu

Prema smještaju odreda vidljvo je da je Dinarski četnički pokret djelovao na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne. Ovi četnički odredi bili su pomagani od Talijanskih vojnih snaga opremom, hranom te logistikom, te su djelovale kao gerilska sila protiv vojske NDH i partizanskih snaga koje su bile smještene na tromeđi.
3. Četnici nisu nikad bili ni u Austriji ni na Blajburgu, bar ne kao zarobljenici, bilo ih je preobučenih u Partizane koji su koristili priliku da ubijaju zarobljene Ustaše. Naime, Četnici se nisu predali Englezima nego Amerikancima koji ih nisu predali Titovim partizanima.

Citat:
Uz pomoć Dimitrija Ljotića, koji boravi u Istri, dobivaju dozvolu Nijemaca da pređe u Istru. Preko Velebita i Hrvatskog primorja, vršeći usput žestoki teror nad stanovništvom, oko 6.000 četnika i dio njihovih obitelji dolaze 1. siječnja 1945. u Sv. Matej (Viškovo). Spajaju se sa snagama pod zapovjedništvom Dobroslava Jevđevića i Dimitrija Ljotića. Još uvijek gaje iluzije da će ih Amerikanci prihvatiti (nakon što su ih Englezi "izdali") i opremiti za borbu protiv komunista. Zatim se prebacuju u Sloveniju i u ožujku spajaju sa slovenskim četnicima, čiji je zapovjednik pukovnik Ivan Prezelj. (Jelić-Butić, str. 240-242)

Formiraju jedinstvenu postrojbu pod zapovjedništvom SS-ovca Odila Globočnika. Početkom svibnja 1945. te jedinice prelaze u Italiju i predaju se saveznicima. Sve zarobljene četnike Amerikanci su uputili u logor Palma Nova, nakon čega slijedi raseljavanje u razne savezničke zemlje; kninski četnici su uglavnom izbjegli izručenje Jugoslavenskoj armiji i pogubljenje.

Maslow je offline  
Star 14-07-08, 01:45   #279 (permalink)
Starter

Datum registracije: 14-07-08
Poruka: 2
yugoslaven se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Kaligula Pogledaj Poruke
Teica,kao i u vecini slucajeva,povijest su pisali pobjednici.Sto znaci da su je prekrajali kako im je u tom trenutku odgovaralo.Na zalost.
Povijesna cinjenica je da su 30ih godina proslog stoljeca Hrvati bili u jako losoj poziciji u tadasnjoj drzavi,i kad im se pruzila prilika da se osamostale,zgrabili su je objerucke. Ideja o NDH kao o nezavisnoj i samostalnoj drzavi je bila dobra,ali su jako lose trgovali i nisu birali partnere u izvedbi te ideje sto je Hrvatsku u konacnici i dovelo do sloma. Vrlo slican primjer ti se dogada upravo sada.Sanader ne bira sredstva,i ne pita za cijenu ulaska u EU .A ne pita zato sto cemo to mi placati,na jedan ili drugi nacin.Nacionalizam nije loš,jer sto je losega u tome da volis svoju zemlju i svoj narod ? Postaje lose kada se upletu ljudi koji mrze druge narode,a skrivaju se iza ideje nacionalizma.Upravo to su cetnici, ljudi ( uvjetno receno ) koji dok vole svoj,mrze i gaze sve narode oko sebe,ne samo Hrvate.Tijekom proteklih 100 godina,Srbi su izazvali ili ucestvovali u 5 ratova na ovim podrucjima,i svaki puta se manifestiralo njihovo prije svega divljacko ponasanje .Tako da su s razlogom medu mojim prijateljima zasluzili nadimak "karika koja nedostaje" .Sto se tice postupaka Ustasa tijekom NDH,to je velika sramota naseg naroda,i to ne samo onih koji su cinili zlodjela,nego i onih koji nisu nista cinili da to sprijece.Mnogi neznaju da je prvi partizanski vod,i najjaci otpor Njemcima i Ustasama u bivsoj Jugoslaviji cinio upravo Hrvatski narod.Uglavnom,bez obzira sto si,voli svoj narod ali postuj drugi i ne diraj ga. :
stvarno...svaka cast na ovom postu...ali isto tako moras priznat da ima i puno hrvata...koji sam vole sebe...tj. svoj narod.-..a srbe mrze iz dna duse...ja srbe ne mrzim...kako je bilo...bilo je...najveci problem i hrvata i srba koji se mrze medjusobno je sto se samo vracaju prema proslosti a ne gledaju prema naprijed...prema buducnosti...takva nam je i vlada u RH...sve je takvo i u hrvatskoj i u srbiji...moj roditelji su me oduvijek ucili da ne mrzim nikoga...da je svak dobar ili los na svoj nacin...
yugoslaven je offline  
Star 14-07-08, 02:11   #280 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 18-01-07
Poruka: 1,337
Mazda890 ima ono neštoMazda890 ima ono neštoMazda890 ima ono neštoMazda890 ima ono neštoMazda890 ima ono neštoMazda890 ima ono neštoMazda890 ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: dorina Pogledaj Poruke

Osim nas samih

ma katastrofa...

..mi smo za sve krivi...
Zatvorena Tema
Tagovi: cetnici, povijest, ustase

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 02:07.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114