Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika > Ex-Yugoslavia
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Ex-Yugoslavia Raspravljate o temi Ustaše i četnici... u Politika forumu; Citat: Pravi autor: Kaligula Mislim da se svi na forumu slazemo da je zlocina bilo na svim stranama. I cetnici ...

Zatvorena Tema

Opcije Teme
Star 09-12-06, 13:47   #31 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,420
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Re: Ustaše i četnici...

Citat:
Pravi autor: Kaligula Pogledaj Poruke
Mislim da se svi na forumu slazemo da je zlocina bilo na svim stranama. I cetnici i ustase i partizani,svi su radili svinjarije koje su nedopustive. Ali !
Ima jedan detalj,po meni vrlo bitan,i iskreno se nadam da ce se vecina sloziti. Nikad nisam cuo da je Domobran ili Ustasa boravio ili napadao ili osvajao ili klao ili na bilo koji nacin egzistirao na teritoriju Srbije.A Srbi i Cetnici tijekom posljednjih 100 godina na razne nacine pokusavaju Hrvatski narod porobiti,izbrisati,dislocirati na teritoriju Hrvatske i Bosne. Na zalost,tijekom rata sam izgubio mnoge meni drage ljude pod naletima Srba. Vjerujem da zato nemam ni tolerancije ni razumjevanja kao mlađe generacije,ali isto tako vjerujem da Srpska ideja o velikoj Srbiji i njihove pretenzije na nasu zemlju nisu u potpunosti prestale,nego tinjaju,i tinjaju,dok se opet ne izdigne neki Milosevic,a onda opet ispocetka. Nedaj Bože !! Zadnje sto želim je da mlade generacije shvate moju ogorčenost i distancu koju imam prema Srbima,i onima među nama i onima preko Dunava. Najbolnije je sto se opet dopušta največa i najteža pogreška prema mladim Hrvatima.Opet neki mediokri kroje povijest,relativiziraju krivnju Srba i ublažavaju težinu njihovih zlocina tijekom Domovinskog rata. I sve to pod diktatom Europe,iste one koja je slala "prosvjedne note " i lupila nam Embargo na oružje dok je gorio Vukovar, dok je razaran Dubrovnik, dok su Srbi masakrirali djecu i žene po Škabrnji, dok se događala Srebrenica.Isti ti mediokri i beskičmenjaci naše heroje stavljaju u isti koš sa agresorom i sude im kao zločincima .Otkad je grijeh voljet svoje, branit svoje, nedat na svoje ?? Kad je to granata pala na Srbiju ? Kad su se njihova djeca morala skrivat u podrumima i srat u vrečice, kad su morala gledat kako im se kroz Niš seću "ustaše" i pjevaju " biće mesa,biće mesa,klat ćemo srbe". Kad ?? Kad ?? Nikad !!! I nikad neće,jer Hrvati su miroljubiv narod, i jedina im je greška kroz povijest bila što,kad su bili napadnuti,nisu taj ljudski škart u potpunosti počistili sa lica zemlje. Onda bi ja bez straha gledao kako moja djeca rastu. A ovako ... Nikad više neču biti tako glup da moja porodica,moja kuća bude nezaštičena .Nikad više.
Ne znam čemu svo to izjednjačavanje 2. svjetskog rata i Domovinskog... joj kako to ne volim...
Ti koji su u Domovinskom ratu nazivali Srbe "četnicima" i Hrvate "ustašama" uopće ne slušam, jer već pri samom nazivlju pojedinih strana ne pokazuju razlike između onih događanja koje su se zbile 1945 i onih 1991.
Ovdje moram nadodati da onoj pomak Vojislava Šešelja (od strane Momčila Đujića) u četničkog vojvodu (Vidovdan, 28. lipnja 1989.) i upućenim riječima da »protjera sve Hrvate, Albance i druge strane elemente sa svetog srpskog tla« me jako zabrinjava... jer ako uzmemo u obzir da je rat počeo neke 1991. godine... pitam se kojega vraga su ovi u SAD-u mutili već dvije godine prije samog početka rata ako to nije bilo oživljavanje tih nekih velikosrpskih ideja?!

Prema tome, ako se želi pričati o Srbima i njihovoj ulozi u Domovinskom ratu onda nek se otvori nova tema... a ako se želi pričati o četništvu i ustašluku, te novorađanju njihovih ideja koje su zastupali u četrdesetima kao i početkom devedesetih slobodno nek se priča...

Da se vratim o međusobnoj suranji ustaša i četnika kada su vidili da gube rat i da partizani postaju moćniji. Ne ide mi nikako u glavu kako se netko tko se tri godine klao i gledao preko nišana može "sprijateljiti" i krenuti protiv trećega. Slične su se sitacije u Hercegovini dešavale za vrijeme ovog rata. Hrvati (katolici) su se na početku borili protiv Srba (podrazujevam pravoslavce) zajedno sa muslimanima, a onda kada smo se zakačili sa muslimanima (ili oni s nama... kako gledaš) okrenuli smo se i skupa bili sa srbima (i onda su nastajale ideje križ je križ)... zanima me šta se tebi u glavi treba desiti da se "sprijateljiš" sa svojim dojučerašnjim neprijateljem i kreneš protiv nekog trećeg...

I da, da ne ostane ne spomenut Ante Pavelić... samim njegovim bijegom u Argentinu i ostavljanja tog silnog naroda na cjedilu ,te ga predavajući "britancima" u Bleiburgu smatram ga sukrivcem za masakr.
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Star 09-12-06, 14:04   #32 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,919
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Prika Pogledaj Poruke
Kratko i jasno:

Ustaše - Zakon
Četnici - Sranje
Kratko, jasno i beskrajno glupo.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Star 09-12-06, 14:10   #33 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

kaj se tiče srpskog organiziranja prije rata... "Memorandum SANU" je baza svega, a to je bilo još prije 1989 kolko se sjećam..

Memorandum SANU - Wikipedija

to je baza rata i kompletnog djelovanja.. ako se vidi kad je donesen, može se lako zaključit da se sranje dugo pripremalo... uostalom pobuna albanaca na Kosovu i represija prema njima se isto događala tokom 1980-ih...

tolko o tome... kaj se tiče drugog svjetskog rata, ustaše i četnici se nisu gledali preko nišana i nisu niti jednom direktno sukobili, recimo da su četnici branili srpsko selo od ustaša ili obrnuto... ustvari je i jednima i drugima odgovaralo ono kaj je druga strana radila, jer su klanja s jedne strane potpirivala ekstrmizam s druge... ista stvar se dešavala i 90-ih, ma kolko se mi pretvarali da naši nisu radili zločine...

ekstremizam s jedne strane hrani ekstremizam s druge strane... a što je narod uplašeniji, to je spremniji odreći se sloboode i razmišljanja u zamjenu za "zaštitu" - najbolji primjer ti je današnja amerika ili ako baš hoćeš neka događanja iz našeg rata (simulirani napad na Šibenik prije jednih izbora) ...

još jedna stvar... i ustaše i četnici na području današnje hrvatske su bili marionete jedne od sila osovine - ustaše su bile pod njemačkim zapovjedništvom (ma kolko god neko tvrdio drugačije) i slušali su kaj im njemci govore, s druge strane taljani su u dalmaciji podržavali četnike kao protutežu hrvatskim domobljubima i da drže hrvatsko stanovništvo u strahu...
jedno je sigurno.. njemci i taljani se sigurno nisu mislili svađat međusobno zbog njima beznačajnih stvari kad su imali pune ruke poslova na drugim mjestima, tako da su držali i jedne i druge na uzici...
silence je offline  
Star 09-12-06, 14:11   #34 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,370
Ibort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auru

Citat:
Pravi autor: teica21 Pogledaj Poruke
Da se vratim o međusobnoj suranji ustaša i četnika kada su vidili da gube rat i da partizani postaju moćniji. Ne ide mi nikako u glavu kako se netko tko se tri godine klao i gledao preko nišana može "sprijateljiti" i krenuti protiv trećega.
Još jednom - ustaše i četnici se nisu klali i gledali preko nišana. Između četnika i ustaša nije nikada i nigdje bilo vojnih sukoba. Pokolji koje su jedni i drugi vršili po selima najčešće su bili okrenuti borbi protiv partizanskih pomagača i simpatizera. Suradnja između njih je trajala kroz cijeli rat , a pred kraj je samo intenzivirana i formalno potvrđena. Pa čak se i na relaciji Pavelić-Rupnik -Mihailović govorilo o uspostavi svojevrsne antikomunističke koalicije.

Priča o ustaško-četničkom sukobu novijeg je doba (90-ih) , a svrha joj nije ništa drugo nego skrenuti pažnju i izobličiti istinu te ustaše predstaviti kao velike borce i zaštitnike hrvatskog naroda , a ne kao fašiste i koljače , što su ustvari bili.
Isto vrijedi i za drugu stranu.
Ibort je offline  
Star 09-12-06, 14:35   #35 (permalink)
Cobeta

Datum registracije: 01-10-05
Godina: 25
Poruka: 9,342
Wamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosan

Može li mi netko objasnit kakve su veze imali Katolički svećenici sa ustašama? Prije par godina sam gledala neki dokumentarac, doduše sa srpske televizije, pa je jedan stari dida koji je bio u ustaškom logoru pričao kako su i svećenici klali.....
Wamp je offline  
Star 09-12-06, 16:24   #36 (permalink)
Samo bahata...

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Wamp Pogledaj Poruke
Može li mi netko objasnit kakve su veze imali Katolički svećenici sa ustašama? Prije par godina sam gledala neki dokumentarac, doduše sa srpske televizije, pa je jedan stari dida koji je bio u ustaškom logoru pričao kako su i svećenici klali.....
Ništa drugo doli propaganda i širenje dezinformacija.
Propaganda! Nemam nikakvog drugog objašnjenja na to.
Uzimam Stepinca za primjer, ipak on je bio zagrebački nadbiskup i kardinal. Što bi reklo poglavar svim drugim svećenicima, i biskupima...

Stepinac je završio u zatvoru zato što su ga proglasili poslije rata jednim od fašista koji je pomagao Paveliću i skupa s njim klao ili kako su oni to rekli zahtjevom da ga smjene, jer ..." ne možemo tolerirati građane koji su služili interesima drugih"... .
Gdje? Kad? I zbog čega bi to činio (mislim klao)? Nema nikakve svrhe samim tim što se on borio protiv rasne raspodjele, štitio Židove za vrijeme rata, a bio je i protiv progona Srba... a evo jedna njegova rečenica upučena Paveliću: "Sam jasenovački logor sramotna je mrlja na časti NDH. Poglavniče! Onome tko me gleda kao svećenika i biskupa govorim s Kristom na križu: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine... To je sramota za Hrvatsku."
A na samom početku rata čak je taj "veliki Hrvat" Pavelić htio zarobiti Stepinca.
Pa sada se ja pitam: Ako su Pavelić i Stepinac bili u tako reći sukobu interesa zašto bi Stepinac činio ono što radi Pavelić?!
teica je offline  
Star 09-12-06, 16:39   #37 (permalink)
Samo bahata...

I još nešto čisto sumljam da će deda koji je bio ustaša išta reći za srpsku televiziju... (jedno drugo isključuje)
To se slično dešavalo srpskoj televiziji kada su Srbi ušli i Vukovar i ovi prikazivali Hrvate kako se smiju i jedva čekaju da dođe narodno oslobodilačka vojska JNA...
teica je offline  
Star 09-12-06, 17:02   #38 (permalink)
Samo bahata...

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
Još jednom - ustaše i četnici se nisu klali i gledali preko nišana. Između četnika i ustaša nije nikada i nigdje bilo vojnih sukoba. Pokolji koje su jedni i drugi vršili po selima najčešće su bili okrenuti borbi protiv partizanskih pomagača i simpatizera. Suradnja između njih je trajala kroz cijeli rat , a pred kraj je samo intenzivirana i formalno potvrđena. Pa čak se i na relaciji Pavelić-Rupnik -Mihailović govorilo o uspostavi svojevrsne antikomunističke koalicije.
Samo malo... ako su četnici htjeli Veliku Srbiju i istrijebiti (te srušiti) sve što nije srpsko... od naroda, kulture, građevina, itd... ne možeš mi reći da nigdje nisu ubili ni jednog hrvata?!

Jasno mi je da možda nigdje nije bilo vojnih sukoba da sada dođu ustaše i dođu četnici i pokolju se međusobno (što bi bilo i najbolje), ali ako četnici uđu u neko selo i ubiju sve hrvate i to isto naprave ustaše sa srpskim pukom... zar se ne može reći da tu nije postojala mržnja i prezir između jedne i druge strane?! Čemu onda ta suranja kasnije... razmišljam o psihološkom sklopu koji bi ih navukao na tu suranju!?

A pokolji koji su se radili po selima čisto sumljam da su bili samo okrenuti protiv partizanskih pomagača i simpatizera. Ne možeš reći da su ubijali djecu, žene, starije osobe... zato što su imali veze sa patizanima (ne kažem da se to negdje nije desilo), ali mislim da su im najveći trnovi u očima bili ti da je jedno selo bilo katoličko (s tim kao i hrvatsko), a drugo pravoslavno (s tim kao srpsko)...
teica je offline  
Star 09-12-06, 17:43   #39 (permalink)
Gazim kupus, povoljno

Datum registracije: 02-01-06
Godina: 23
Poruka: 3,149
fuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masi
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku fuzija Pošalji poruku preko Skype-a korisniku fuzija

ne valjaju brate ni cetnici ni ustase ni rojalisti ni komunisti ni demokrati ni hdz ni sdp ni svi ostali

Kad popijem litru-dve, litru-dve,
lijepe su mi žene sve, žene sve
fuzija je offline  
Star 09-12-06, 17:52   #40 (permalink)
Cobeta

Datum registracije: 01-10-05
Godina: 25
Poruka: 9,342
Wamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosan

Citat:
Pravi autor: teica21 Pogledaj Poruke
I još nešto čisto sumljam da će deda koji je bio ustaša išta reći za srpsku televiziju... (jedno drugo isključuje)
To se slično dešavalo srpskoj televiziji kada su Srbi ušli i Vukovar i ovi prikazivali Hrvate kako se smiju i jedva čekaju da dođe narodno oslobodilačka vojska JNA...

Ma nije dida koji je bio ustaša to rekao nego navodni svjedok.. čovjek koji je preživio ustaški logor.. a naravno da sumnjam u istinitost njegovih navoda... ali se svejedno pitam...
Ali po toj logici bi isto možda trebali sumnjati u istinitost "naših" ljudi koji su svjedočili protiv Srba, u ovom ratu... dont know...
Wamp je offline  
Zatvorena Tema
Tagovi: cetnici, povijest, ustase

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 08:25.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114