Tek sad vidim ovu temu, zao mi je sto dugo nitko ne pise...U prvom redu, moram reci da sam iz Zagreba i da najvece strahote nisam dozivjela. Ipak, jako me pogadja kada se o Zagrebu prica kao o gradu koji UOPCE nije dozivio rat, kao da se recimo prica o Santa Barbari u Kaliforniji. Pa eto i moje price...Ono sto je ostavilo traga je cinjenica da sam u vlastitom gradu, na neki nacin bila izbjeglica u ono prvo vrijeme 1991. Kako zivim na periferiji u neposrednoj blizini vojarne, morala sam na 2 tjedna (dok iz vojarne ne iseli JNA) biti kod nekih ljudi na drugom kraju grada. Imala sam 5 godina, ali sjecam se svega...spavanja na podu ili na ligestulima u sklonistu, toga da mi je od stresa u to vrijeme svaku noc curila krv iz nosa, piskenja u krevet...sjecam se da su mi mama i tata bili u Klajcevoj na dan granatiranja, straha od snajperista koji su bili na svakoj trecoj zgradi. Jedan je zamalo pogosio mog tatu u nasoj ulici...Dana kada je pogodjen toranj na Sljemenu i kako se svi cudimo sto nema slike na Tv-u, zvuka eksplozija u daljini, spavanja u carapama i vesti s cipelama pored kreveta jer su uzbune bile ceste, kao i noci provedenih u podrumu jer je znalo zavijat i po 15 puta u par sati. Jedne zgrade na mom kvartu koja je pogodjena i tek nakon par godina sanirana...Naravno, neusporedivo s gradovima poput Vukovara, Dubrovnika, Osijeka, Zadra...ali ipak Zagreb, a ne Santa Barbara.

2Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovori sa citatom

hh sjecam se jos jednog djela kako smo svi bili u podrumu i odjednom se zacula ogromna buka i zidovi se poceli tresti :S sutradan kad smo izasli iz podruma i vidjeli sta se zapravo dogodilo vidili smo kako je susjedu u dvoristu pala velika granata i pola dvorista mu izrovalo :S jeb koji je to uzas bio zgrade su bile cijele od bombi i gelera stvarno je bilo sjebano pozz