Pa niti jedan ne radi nije dostupan:
We're sorry, this video is no longer aviable.
To piše, mogu li se otvoriti na YouTube
Raspravljate o temi Vukovar - Poslednji rez u Ex-Yugoslavia forumu, dio Politika foruma; Dokumentarac sam pogledao, čak ga ako nećete nemorate ni skidati, imate ga na youtubu (možda stavim i klipove), uglavnom, dosta ...
Pa niti jedan ne radi nije dostupan:
We're sorry, this video is no longer aviable.
To piše, mogu li se otvoriti na YouTube
SAMO MORU VIRUJEM!
Samo klikni u prozor od videa, ali ne na ovaj znak ''Play'', i on ce te prebacit na youtube, pa mozes gledat...
Zadnji Uredio anthlon : 24-04-08 u 11:07
Ne otvara ti ako klikneš na Play (to bi trebalo ići odavde s foruma) ali ako klikneš bilo gdje na prozor videa - na sliku otvara ti tu stranicu na YOUTUBE u novom tabu.
Sad je ok.
SAMO MORU VIRUJEM!
ja sam inače iz vukovara.....![]()
"Praviš se finjaka, a više si jaja stukla od dupe nego od tavu..."
Sinoć sam ponovo u miru pregledao film. Gledao sam ga prije dosta vremena pa sam htio osvježiti dojmove.
O autoru (Hedlu) neću puno pisati. Po mom poimanju, on je uvijek imao nekakvu "zadršku" kad je bila u pitanju neovisnost Hrvatske, vjerojatno za to ima neke svoje razloge i neka mu ih - ima na njih pravo.
Tijekom i nakon Domovinskog rata većinu svojih aktivnosti je usmjerio na traženje negativnosti s hrvatske strane u ratu i poraću pa je samim tim stekao puno protivnika, pa i neprijatelja.
Negativnih pojava je bilo i treba ukazati na njih, počinitelje kazniti ali isto tako treba imati u vidu vrijeme i okolnosti koje su do njih dovele kako bismo bili objektivni.
S druge strane doživio je zbog svojih stavova i sam dosta neugodnosti još u trenucima nastajanja ove države i tjekom njenih prvih godina (od protjerivanja s posla preko raznoraznih prijetnji do fizičkih nasrtaja).
Iz tih krugova dolazi i ovaj komentar koji ide uz film. Komentar je naravno pretjeran i neosnovan, no neprijatelji uvijek moraju postojati kako bi postojala opravdanost borbe protiv njih.
Nakon premijernih projekcija u Zagrebu i Beogradu reakcije publike na film su bile identične - MUK, TIŠINA.
Kako su i mnogi drugi ocjenili film i ja ga ocjenjujem najpoštenijim prikazom događanja u i oko Vukovara. Jasno mi je da se mogu staviti mnoge zamjerke na izostavljanje pojedinih događanja, no isto tako mi je jasno da ne može sve stati u 100 minuta.
Koliko god film bio realističan i objektivan ni približno ne može prikazati stvarne strahote koje su ti ljudi proživjeli u ratu i poslije njega. Ne može film prikazati svu strahotu granatiranja jednog grada, ne može dočarati ljudske osjećaje u trenutku kad čuješ zvižduk granate koja će pasti tu negdje, ne može dočarati osjećaje koji te preplave u trenutku udara te iste iste granate, ne može dočarati neizvjesnost u isčekivanju posljedica udara te iste granate, trenutke dok čekaš da se slegne sva ta prašina i dim, ne može dočarati neizvjesnost u isčekivanju iduće granate, ne može dočarati poglede ljudi koji taže nadu i spas, ne može opisati osjećaje koji te obuzmu kada te dijete pita:"Zašto tata?" ....
Ne volim se previše vraćati u ta vremena (ionako mi ponekad prigovore da sam opterećen prošlošću), ne volim opterećivati mlade ružnim stvarima - volim samo da se istina zna.
Preporučit ću i mladima da pogledaju film, mogu iz njega naučiti puno. Treba znati što i kako je bilo i izvući pouke iz toga, no isto tako preporučujem mladima da puno više razmišljaju o svojoj budućnosti, o budućnosti svojih potomaka, ali i o sisama i guzicama jer bez toga nema budućnosti.
Kad gledam sve ovo i sjetim se Vukovara i tih dana u Hrvatskoj, stalno mi se vrti u glavi i ponavlja misao pa zašto, ''mi'' smo svi bili spremni ići u Vukovar (išlo se u Dubrovnik), zašto se nije išlo u Vukovar, ljudi su čekali, tko je spriječavao. Već tad se znalo što je obranjeno i kako braniti koja područja.
Za mene će to pitanje uvik visiti i ostati bez odgovora. Zašto je Vukovar pao, a borio se herojski, izdržao a pomoći ni od kud. I nije to opterećivanje prošlošću, anthlon, već ono što tišti i što se mora saznati. Zašto je pao Vukovar?
Zadnji Uredio tonini : 27-04-08 u 07:06
SAMO MORU VIRUJEM!
Dobar dio odgovora na to pitanje je u ovom filmiću.
Bilo je dobrovoljaca u Vukovaru, no to su bili ljudi koji su došli samoinicijativno, a Vlada (tada je bila tzv. Vlada nacionalnog jedinstva) nije organizirano slala pomoć ni u ljudstvu ni u materijalu, bar ne u razumnoj mjeri.
Mnoge teze idu u smjeru žrtvovanja Vukovara za hrvatsku neovisnost.
Tražim sad prijepis posljednjeg Glavaševićevog faxa poslanog u Zagreb pa ne mogu naći, a imam ga negdje na hardu.