Stranica 25 od 26 PrvoPrvo ... 1520212223242526 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 241 do 250 od 251
Like Tree1Likes

Yugoslavia

Raspravljate o temi Yugoslavia u Ex-Yugoslavia forumu, dio Politika foruma; pa je ali neki su plakali za austro ugarskom, a neki nisu. Sve stvar pogleda. To ti danas isto dođe ...

Akademik Foruma Avatar od korisnika saban sajnovic
    Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

Re: Yugoslavia

pa je ali neki su plakali za austro ugarskom, a neki nisu. Sve stvar pogleda. To ti danas isto dođe i prođe.
    Mene lično, a znaš to i sam, ne tangira mnogo društveno uređenje, vlast i političari. Što se mene tiče ja mogu i bez njih. Svestan sam da smo u modernoj đungli i vladaju neki drugi zakoni a umetnost preživljavanja ostaje na pojedincu.
    Moj moto je izbegni i ostani živ. Prikloni se jačem kao parazit i sisaj mu krv dok ne odapne ili klone. Nađi drugog domačina.
    Na prvo mestu stavljam narodne običaje, pesmu , smeh i druženje.

ajd idem ja malo o bivšim događajima.

Problemi u bivšoj jugi

I za vreme jugoslavije problemi su bili na polju računalske opreme. Jedan od zaključaka SIV-a (saveznog izvršnog veća) bio je da SDK (skidaj drpaj kradi, ZAP, FINA i na kraju MF) da obavezno nabavi opremu od domaćeg proizvođača. Takođe je SIV obavezao i konzorcij da poštuje rokove isporuke. SDK to nije poštovao i kupljena je strana oprema. U udruženju industrije-prerade metala pri komori jugoslavije smatralo se da lizing ozbiljno ugrožava domaći razvoj. Podnosioci zahteva za lizing potpomognuti veoma spretnom službom stranog proizvođača, lako pronađu karakteristike koje domaća industrija nemože da ponudi, iako krajnjem korisniku to i nije bitno. Svi bi veliki sistemi kao što su: SDK, društveno političke - zajednice, njeni organi, SUP-ovi, SIZ-ovi, PTT, železnice morali bi dati potstrek domaćoj proizvodnji. Uz takovu nerealnu konkurenciju teško je reći da je moglo doći do horizontalnog povezivanja, pre bi moglo da dođe do vertikalnog tehnološkog povezivanja.
    U to vreme jugoslavija je imala 6.5 mil. zaposlenih i 23 mil. stanovnika, a imala je manji društveni proizvod nego IBM prihod. Ibm je imao 20 puta manje zaposlenih. Nedostajala je industrijska politika kao u razvijenim zemljama. Strategija razvijenih zemalja nije slučajna, ona je razvijana desecima godina. Te zemlje imaju desetke instrumenata kojima se štitila domaća proizvodnja, nacionalni planovi, struktura poreza, carina, tarifnih kvota, kontrole kapitala, kontrole kursa, kontrole cena itd. do državnih poruđbina. Te su poruđbine ulevale pare u razvoj onih tehnologija za koje je zainteresovana.
    Iz godine u godinu kroz lizink država se sve više zadužuje na taj način da joj se stvaraju obaveze. Na taj način država štiti inostrane isporučioce, a izbegava investicije. Kupuje se zastarela oprema te država postaje otpad.
    Jugoslavija je proizvodila kvalitetniju opremu od one inostrane pa čak bi se moglo reći da je bila i jeftinija. Ono što je dolazilo na tržište u jugoslaviju bila je roba lošije kvalitete. Mislim da i mi danas imamo slučaj ne samo sa prehrambenim proizvodima nego i sa auto-industrijom i svime ostalim. U razgovorima sa svojim drugaima svakodnevno komentarišemo kako mercedes za naše tržište nije iste kvalitete kao i mercedes za nemačko tržište. Nemac kod reklamacije svoga automobila dobija novi dok kod nas muku muče sa zamenskim vozilima kupci i ostvarivanju prava na jamstvo.

Domaća pamet

Na predlog ZIT-a (zavoda za informatiku i telekomunikacije) osnivana je jugoslavenska banka programske opreme JUBAS u Splitu. Potpomognuta SOUR brodogradnjom split, RO PTT, RO Jugovinil i ostalima. Osnovni cilj je bio bolja komunikacija između proizvođača, isporučioca i korisnika softvera. Uz banku softvera JUBAS je organizovao i niz drugih aktivnosti kao što je i prvi sajam softvera u splitu (INOVUS 87), informatička edukacija, zaštita autorskih prava, standardizacija softvera itd. Sve ove aktivnosti imale su za cilj omasovljenje i popularizacija primene softvera, što bi trebalo da utiče na povećanje efakisnosti i produktivnosti jugoslavenske privrede u celini. Zašto da svaka firma razvija samostalno program kada postoji taj program već napravljen. Teško je naći proizvod koji treba firmi i tu uskaće JUBAS.

Gde sam ja u tome svemu?

Svoju računalnu opremu nabavljo sam u Splitu (blizina Bugojno-Split). Čovek je počeo da lemi u garaži i kasnije se proširio. Hteo bi da ovaj post posvetim jednom izuzetnom i uspešnom čoveku iz Splita koji je u ono vreme za bivše jugoslavije uspeo. Neznam što je danas sa tim čovekom ali u ono vreme je bio izuzetno poduzetnički nadaren. Firma mu se zvala P.N.P. elektronic, a sedište mu je bilo u jeretovoj 12 u splitu. Ne samo da me veselio odlazak u split nego mi se dopao i hajduk. Zbog P.N.P. - a danas ja navijam za hajduk.

eto malo o jugoslaviji. Pokušo sam biti kratak da vas previše ne udavim.

Regularni forumas Avatar od korisnika Hvidrant
    Datum registracije
    17-06-09
    Poruka
    319
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: ledrfejs Pogledaj Poruke
    Prije svega sredstvo pričanja gluposti, pa optuživanje Tuđmana, pa glorificiranje partizana i sl.
    Jeli se itko prepoznao
    neznam zašto ljudi optužuju mrtve-jel to bio tito ili tuđman ili pavelić-pa izvolite gospodo popravite sistem-napravite pravednu i poštenu državu-živi ste a državu imate a pošto balkanski narod nikad nije znao gospodariti državom nego vlastitim narodom na način da ga izrabljuje,kamatari i ucjenjuje,onda se ti isti dušebrižnici trude pljuvati po mrtvima jer oni živi nisu sposobni da učine bilo kakav korak napretka za društvo osim za svoj žep i nepotistički su jako ažurni-tuđman mi je dao mirovinu a ovi ostali se trude da mi je otmu-zato narod ni neide na izbore-predsjednik države predstavlja 35% hrvata jer ostali nisu za njega glasovali a kako nemaju povjerenja niti u jednog kandidata,znači da buduća generacija jedva čeka da se ovaj euro sustav raspadne i da novi rat promjeni društveno uređenje-živio tuđman i tito
    PUCA PUŠKA A TOP RIČE, BARUT MIRIŠE

Starter
    Datum registracije
    21-02-10
    Poruka
    23
    Liked
    0 times

Stari njemački socijaldemokratski kancelar Schmidt opovrgnuo tvrdnje predsjednika Josipovića o karakteru komunističkog antifašizma.

Nije istina da se komemoracija hrvatskim žrtvama jugo-komunizma u Bleiburgu zlouporabljuje u svrhu revizije povijesti, kako je u radio-emisiji “Sa predsjednikom uz kavu“ na Hrvatskom radiju u Zagrebu, 22. veljače 2010. tvrdio novi predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, u smislu kako se sa pravom nazivaju oni revizionisti povijesti koji negiraju ili relativiziraju holokaust.

" Josipović bi morao biti upoznat sa europskim reuzolucijama o osudi komunizma "

Predsjednik Josipović trebao bi biti upoznat s europskim rezolucijama o osudi zločina totalitarnog komunizma, i zahtjevima parlamentarnih demokrata u Europskoj uniji za revizijom povijesti koju su krivotvorili bivši totalitarni predstavnici režima komunističke partije u vrijeme Hladnog rata. I jugoslavenski komunisti u doba totalitarne Titove Jugoslavije krivotvorili su povijest, i to hrvatsku povijest, povijest radničkog pokreta i marksističku historiografiju koja nije znanstvena nego ideološka jer marksizam nije znanost nego ideologija.

U Hrvatskom centru za istraživanje zločina komunizma podsjećamo na izvornog i istinskog socijaldemokratskog njemačkog kancelara Helmuta Schmidta koji je u emisiji “Beckman“ na javno-pravnoj Sjevernonjemačkoj televiziji “NDR“ [Norddeutscher Rundfunk] od 23. veljače 2010. izričito rekao da komunistički antifašizam ne predstavlja antifašizam. Kancelar Savezne Republike Njemačke u mirovini, cijenjeni gospodin Helmut Schmidt, nekadašnji predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), požalio se u navedenoj emisiji da suvremeni vladajući političari slabo ili gotovo nikako ne poznaju povijest, i da u neznanju o povijesnoj znanosti donose pogrešne političke odluke, pri čemu je naveo primjer zapadne vojne intervencije u Afganistanu.

U Hrvatskom centru za istraživanje zločina komunizma tvrdimo da predsjednik Josipović svoje povijesne stavove o hrvatskoj povijesti u Drugom svjetskom ratu temelji na staroj ideološkoj jugoslavenskoj marksističkoj (titoističkoj) historiografiji koju su komunisti krivotvorili, što za posljedicu ima da predsjednik Josipović ponavlja krivotvorenu povijest, predstavljajući je hrvatskoj javnosti kao navodnu povijesnu istinu, tako i tvrdnju da su se partizani pod kontrolom KPJ i CK KPH u Drugom svjetskom ratu navodno borili za slobodu, što je notorna povijesna neistina, jer jugo-komunisti pod vodstvom Tita i Hebranga se nisu borili za slobodu od nedemokratskog totalitarnog fašizma nego za nedemokratski totalitarni komunizam i za obnovu jugoslavenske države koja predstavlja tamnicu naroda.

Izvor: link

Starter Avatar od korisnika Nowittza
    Datum registracije
    21-01-09
    Starost
    20
    Poruka
    47
    Liked
    0 times

danas se hrvatskoj niko ne mamece a zivimo ko govna da izvinete. brutalna tuzna istina...
    Ko pod drugim jamu kopa pravi si grob.

Datum registracije
    17-06-09
    Poruka
    319
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: Nowittza Pogledaj Poruke
    danas se hrvatskoj niko ne mamece a zivimo ko govna da izvinete. brutalna tuzna istina...
    nema više juge niti je kad bude,ali nema ni hrvatske i uvjek će da joj sude. Prodali su narod i imovinu,ljudi izginuli za tu pustolovinu.Mi smo loš narod i politički gad,mi smo lešinari i reciklažni otpad

Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

kad malo bolje pogledate hrvatska je jugoslavija u malom.

Datum registracije
    17-06-09
    Poruka
    319
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: saban sajnovic Pogledaj Poruke
    kad malo bolje pogledate hrvatska je jugoslavija u malom.
    ma nije hrvatska jugoslavija u malom nego je hrvatska drek u velikom dreku-ono što su nekad bile republike ,sada su stranke a što je bilo samoupravljanje,sad je samoposluživanje,ono što je bio sabor , sad je gabor a vlada je u briselu
    Smoking Man likes this.

Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

a kakva su prava bila nacionalnih manjina u jugoslaviji u odnosu na hrvatsku.
    jamislim ista

Uvaženi forumas Avatar od korisnika automaton
    Datum registracije
    15-12-06
    Poruka
    961
    Liked
    1 times

Jugoslaviju je trebalo ograditi visokom ogradom i bio bi to najveći zoo na svijetu.

Regularni forumaš Avatar od korisnika Smoking Man
    Datum registracije
    05-01-12
    Poruka
    127
    Liked
    4 times

Citat Pravi autor: Pretorian Pogledaj Poruke
    Evo ovdje će sada početi žestoke rasprave, ali odmah ću na početku reći, ovu temu neću moderirati.

Baš me zanima vaše mišljenje. Recite sve što mislite, ali nemojte vrijeđati, jer dopustit ću prepirke, ali teško vrijđanje i psovanje neću.

Što bi bilo da smo ostali u Yugoslaviji, da su sve zemlje pod jednom velikom državom. Da li bi nam bilo bolje ili gore, da nije bio rat, da nije bilo toliko pobijenih i da nismo željeli samostalnost. Kako bismo sada živjeli?
    Da smo ostali u YU...pa srbi bi nas sve vise ugnjetavali...ali bilo bi bolje vjerovatno bi se stvorio konfederativni tip drzave (zajednicko: vojska , valuta , neki zajednicki interesi, savezna vlada) da nije bilo rata.... da nije bilo rata nebi mi sada molili za ulazak u EU vec bi oni nas molili da uđemo... 89 se taman kriza pocela malčice smirivati, turizam je poceo cvasti, izvozili smo hranu , oružje , jaka industrija nafte, nije bilo mafije u tolikim razmjerima, nije bilo toliko gladnih, vjerovatno bi bilo puno cenzure na sve i svasta, bar nebi bilo toliko zrtava u ratu i toliko mržnje...ali u nešto sam 10000% siguran : na deklaraciji peršinovog lista iz konzuma nebi pisalo "španjolska" već YUGOSLAVIJA...meni je toliko zao sta se drzava raspala...bar dok sada imamo hrvatsku da ju cuvamo ali NE mi ocemo oped u neku uniju iz koje cemo naposljetku oped kad tad izac...

Lajkaj nas na Facebooku