Stranica 3 od 26 PrvoPrvo 1234567813 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 21 do 30 od 251
Like Tree1Likes

Yugoslavia

Raspravljate o temi Yugoslavia u Ex-Yugoslavia forumu, dio Politika foruma; Pravi autor: zena_zmaj ne znam dal si to mozda meni uputio jer sam ja jedina ovdje spominjala austrougarsku, ali jedino ...

Uvaženi forumas Avatar od korisnika lucky_strike_08
    Datum registracije
    11-01-06
    Poruka
    903
    Liked
    0 times

Re: Yugoslavia

Citat Pravi autor: zena_zmaj
    ne znam dal si to mozda meni uputio jer sam ja jedina ovdje spominjala austrougarsku, ali jedino koga ja optuzujem su hrvati jer nista nikad sami ne poduzmu, vec uvijek traze neke 'unije', 'saveze' i sui generis jer misle kako ih tamo ceka raj na zemlji...
    Nisam, jer nemam razloga, s obzirom da se slažemo po tom pitanju..
    "Ne vjeruj ženi koja laže"

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

E, gazda... koja tema za raspravu...

Pa mislim da ovome možda mogu raspravljat oni koji su dovoljno stari da su iskusili jednu i drugu državu. Ja se osobno ne smatram takvim, jer sam ja u Jugi bio malo dijete i meni je bilo OK, ali zato što kao dijete i ne znaš kako ti je, ako živiš u manje-više normalnoj i sređenoj obitelji. A ono dijete kojem je djetinjstvo bilo teško, to je bilo zato što im je obitelj takva, bez obzira u kojoj državi. Lijepo ili ružno djetinjstvo nema (skoro) nikakve veze sa državom u kojoj ga provodiš.

E, sad da li bi nam bilo bolje ili lošije - pa mislim da je to isključivo retoričko pitanje.

Mislim da Jugoslavija kao takva nikako nije mogla opstat iz jednog jednostavnog razloga - svi ti narodi nikako nisu mogli živjet zajedno. Srbi su dominirali pa smo mi poželjeli samostalnost. Da je slučajno bilo obratno - da smo mi dominirali - onda bi Srbi poželjeli samostalnost.

Jugoslavenska privreda nije bila onako snažna, moćna, konkurentna kao što se priča - zato što je bila temeljena na "socijalističkom" ekonomskom modelu, gdje nitko nije radio 100% a love je uvijek bilo jer se posuđivala iz inozemstva ili štampala na Topčideru, kredita je bilo a nitko ih nije vraćao jer se dugovi nisu prisilno naplaćivali - pa koja je to jugoslavenska banka zbog nevraćenog kredita nekog izbacila iz stana, ili neku firmu otjerala u stečaj ?

O sportskim uspjesima je glupo govorit - to je sport, a ne život... a živit u Jugoslaviji samo da bi imali jak sport - pa to je bedastoća.

Mislim da je bolje pitanje - da li je moglo doć do razlaza bez krvavog rata? To je ono pitanje koje sve nas muči... jer do razlaza je 100%, 1000%, 1000000% moralo doć kad-tad...

Eh, da... netko je ranije usporedio privrednu snagu Jugoslavije i Čehoslovačke - ta usporedba je totalno nepriklada. Čehoslovačka je prije 2. svj. rata bila druga najrazvijenija zemlja NA SVIJETU (iza SAD). I sovjetska okupacija je samo unazadila čehoslovačku privredu. Dok je Jugoslavija prije 2. svj. rata bila katastrofa samo takva, i socijalistička vlast je višestruko unaprijedila industriju i privredu, ali je čak i takva spižđena Čehoslovačka bila višestruko jača od takve unaprijeđene Jugoslavije.

Dakle, ostavite se usporedbi Jugoslavije i Čehoslovačke. To su totalno drugačiji narodi, zemlje i povijesne okolnosti.
    Zadnji Uredio damfisk : 09-06-06 u 13:23

Regularni forumaš Avatar od korisnika žorž
    Datum registracije
    24-04-06
    Starost
    36
    Poruka
    398
    Liked
    14 times

žao mi je juge samo zbog dvije legende: danilo bata stojković (pokoj mu duši ) i đole balašević
    za drugo me zaboli........

Hard Sports Avatar od korisnika Pretorian
    Datum registracije
    20-02-04
    Poruka
    23,076
    Liked
    424 times

damfisk ja sam otvorio temu jer sam vidio da ovdje ima dovoljno starih ljudi koji mogu o tome pričati pa me zanima da ispričaju što znaju, vidiš da se ne upuštam u rasprave

prof. Foruma Avatar od korisnika Casey
    Datum registracije
    11-08-05
    Starost
    24
    Poruka
    1,810
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Kristijan
    damfisk ja sam otvorio temu jer sam vidio da ovdje ima dovoljno starih ljudi koji mogu o tome pričati pa me zanima da ispričaju što znaju, vidiš da se ne upuštam u rasprave
    Nisu tu bitne godine. Danas se osjećaju posljedice loših postupaka u prošlosti. Danas svi govore da je privatizacija loša (s pravom), a mnogi od njih su bili jako mladi kad se ona odvijala. A danas postoji mnoštvo dokaza iz kojih desetogišnjak može zaključit da je privatizacija bila loša. Tako i za Yugoslaviju....

Regularni forumas
    Datum registracije
    06-05-06
    Starost
    27
    Poruka
    217
    Liked
    0 times

ne postoji

Starter
    Datum registracije
    08-12-05
    Poruka
    19
    Liked
    0 times

Dragi moji! Da smo ostali u Jugi, ne bi bilo rta. Da smo ostali u Jugi, bili bi stogodina ispred naprimjer madžara. Da smo ostali u jugi, ne bi bilo miloševića. S obzirom da se milošević pojavio, nismo mogli ostat u jugi. A da smo kojim slučajem ostali u jugi sa miloševićem, bili bism crnogorci, al bez rata, jer smo u jugi. A što fali danas crnogorcima? Juga?

Starter
    Datum registracije
    08-12-05
    Poruka
    19
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: komadant mark
    Dragi moji! Da smo ostali u Jugi, ne bi bilo rata. Da smo ostali u Jugi, bili bi stogodina ispred naprimjer madžara. Da smo ostali u jugi, ne bi bilo miloševića. S obzirom da se milošević pojavio, nismo mogli ostat u jugi. A da smo kojim slučajem ostali u jugi sa miloševićem, bili bism crnogorci, al bez rata, jer smo u jugi. A što fali danas crnogorcima? Juga?
    Ispričavam se na greškama:

Da smo ostali u jugi ne bi bilo rata. ITD...

Akademik Foruma Avatar od korisnika tzukius
    Datum registracije
    11-10-05
    Poruka
    4,991
    Liked
    4 times

ček, vidim da bi se neki htjeli vratit u jugu, di ste vi bili 91. ?

jeste vi uopće Hrvati? stanje u državi je loše iz drugih razloga a ne iz razloga odvajanja od juge, pa mi smo u jugi bili najrazvijeniji

molim da se neki malo informiraju, onda skuliraju i onda svoje mišljenje kompromitiraju
    Bolje desnica nego prknenica!

Banned Avatar od korisnika istrijan_
    Datum registracije
    10-08-06
    Poruka
    98
    Liked
    0 times

Bilo bi bolje,najvažnije da ne bi bilo uzaludno mrtvih,a to je najbitnije,a da ne govorimo o solidarnosti i prava radnika.Danas su radnici poslušne životinje velike i "poštene"privatizacije Tuđmana i njegovih novostvorenih kapitalista bez kune u džepu.svašta

Lajkaj nas na Facebooku