Stranica 2 od 4 PrvoPrvo 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 11 do 20 od 37
Like Tree51Likes

Filmovi 70-tih

Raspravljate o temi Filmovi 70-tih u Filmovi forumu, dio Kultura i Zabava foruma; ...

 1. #11
  prof. Foruma Avatar od korisnika queen of lizzard
  Datum registracije
  30-05-11
  Starost
  20
  Poruka
  1,705
  Liked
  893 times

  Re: Filmovi 70-tih

  Uh,ne smije se zaboraviti ovaj

  Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975)

  Redatelj:Miloš Forman
  Glumci:Jack Nicholson,Louise Fletcher

  Randle Patrick McMurphy (Nicholson), kriminalac recidivist koji služi kraću zatvorsku kaznu zbog seksa s maloljetnicom, prebačen je u umobolnicu zbog neuračunljivog ponašanja. Otkriva se da je McMurphy glumio kako bi mogao služiti ostatak kazne u relativnoj udobnosti i luksuzu.
  Njegov odjel u umobolnici vodi mirna, ali nepopustljiva tlačiteljica, sestra Ratched (Fletcher), koja zastrašuje svoje pacijente - od kojih je većina tu po vlastitom izboru, a kategorizirani su kao "dobrovoljni" pacijenti. McMurphy na početku ima jako malo poštovanja prema ostalim pacijentima, a njegova sklonost antiautoritativnom ponašanju je pojavljuje u odnosu prema sestri Ratched. Počinje je bockati, isprva radi gušta, a kad se u njega se javi osjećaj nepravde u svezi tretmana njega i kolega, odnos se pretvara u bitku za srca i umove pacijenata. Umjesto da jednostavno pričeka povoljnu priliku i premjesti ga, Ratched postaje uvrijeđena zbog gubitka kontrole te postaje opsjednuta time da ga kontrolira.
  McMurphy postupno formira duboka prijateljstva u odjelu, s grupom muškaraca, posebice s dvojicom: Billyjem Bibbitom (Brad Dourif), sucidalnim mucavim tinejdžerom kojeg sestra Ratched ponižava i dominira nad njim do te mjere da se on trese pred njom, te "Poglavicom" Bromdenom (Will Sampson), visokim Indijancem. Kako vjeruju da je Poglavica gluhonijem, drugi ga pacijenti ignoriraju, ali i respektiraju zbog konstitucije. McMurphy se prema Billyju odnosi kao prema mlađem bratu kojeg želi naučiti kako se zabavljati, dok Poglavica na kraju postaje njegov jedini pravi pouzdanik, budući da se bore protiv autoriteta na slične načine.
  McMurphy prvotno uvrijedi Poglavicu nakon što je ušao u odjel, ali pokušava iskoristiti njegovu veličinu (na primjer, u košarci). Kasnije su oni i pacijent Charlie Cheswick (Sydney Lassick) pritvoreni zbog tučnjave s bolničarima. Cheswicka podvrgavaju terapiji elektrošokovima, dok McMurphy i Poglavica sjede na klupi. Tijekom tog vremena, McMurphy ponudi Poglavici žvakaću gumu, a Poglavica mu zahvali verbalno. Iznenađeni McMurphy otkriva da Poglavica zapravo mrzi bolnički establišment baš kao i on, ali to podnosi na drugi način (ostajući nijem umjesto Randleove strategije otvorene obrane). McMurphy smišlja plan koji će omogućiti njemu i Poglavici da pobjegnu. Nakon njegove "terapije", McMurphy šaljivo počinje glumiti katatoniju uvjerivši svoje ljude i sestru Ratched da terapija nije upalila.
  McMurphy uspije ukrasti autobus s pacijentima s odjela i odvesti ih u ribolov, priuštivši im nezaboravan dan na moru. Na povratku u luku gdje su unajmili brod, McMurphyja i ostale uhvate i vrate u bolnicu, ali on zbog tog čina poraste u očima pacijenata do stupnja idoliziranja.
  Jedne noći, 10. prosinca 1963., McMurphy se ušulja u sestrinsku sobu i nazove svoju djevojku, Candy, i kaže joj da donese alkoholna pića i pomogne mu pobjeći. Ona dovodi još jednu ženu, a obje ulaze na odjel nakon što je McMurphy podmitio noćnog čuvara, Turkela (Scatman Crothers). Pacijenti piju dok Billy počinje flert s McMurphyjevom djevojkom. McMurphy shvaća da se Billyju sviđa Candy i kaže joj da ode s njim spavati. Dok su Billy i McMurphyjeva djevojka u odvojenoj sobi, ostali pacijenti, uključujući McMurphyja i Poglavicu koji je planirao bijeg, zaspu od pića i iscrpljenosti.
  Nakon što sestra Ratched stiže sljedeće jutro, naređuje bolničarima da okupaju pacijente i dovedu odjel u red. Billy je pronađen s McMurphyjevom djevojkom. Billy je isprva sretan, a i ostali pacijenti su sretni zbog njega, sve dok sestra Ratched ne zaprijeti Billyju da će reći njegovoj majci što je napravio. On je počinje moliti da to ne učini i postaje histeričan. Nakon što je na trenutak ostavljen sam, počini samoubojstvo. Sestra Ratched pokuša smiriti pacijente. Nakon što je McMurphy vidio što je odjel napravio njegovu prijatelju, podivlja i počne daviti sestru Ratched, u čemu ga u poslijednji trenutak spriječi bolničar. McMurphy je opet odveden na "tretman", ovaj put na lobotomiju.
  McMurphyja vraćaju na odjel kao potpuno uništenog čovjeka. Poglavica, nespreman da ostavi McMurphyja, uguši svog vegetirajućeg prijatelja jastukom. Ostvaruje Randleov plan za bijeg podižući tešku mramornu fontanu za hidroterapiju i baca je kroz prozor. Poglavica bježi, vjerojatno u Kanadu.
  Reem likes this.
  You know the day destroys the night
  Night divides the day

 2. #12
  MMA manijak Avatar od korisnika Reem
  Datum registracije
  18-11-11
  Lokacija
  UFC octagon
  Starost
  33
  Poruka
  22,203
  Liked
  16256 times

  Re: Filmovi 70-tih

  Citat Pravi autor: ana4 Pogledaj Poruke
  @Reem

  Gene Hackman nije tip koji bi te privukao, ali filmovi su mu izvrsni

  Halloween (1978)

  Film Johna Carpentera, horor...brrrr

  Iako sam pogledala sve nastavke, prvi dio je najbolji
  Joj, Noć vještica Baš si sad morala staviti tu muziku da me strašiš

  Baš dobra stvar, sam Carpenter je skladao tu glazbu

  Za Jamie Lee Curtis je taj film bio debi i dobila je za taj film 8000 $. Film je snimljen za 21 dan Jedno od najzanimljivijih stvari je u vezi same maske Myersa. Maska je zapravo napravljena od lica Wiliama Shatnera, oni su je samo prebojali u bijelo i malo oblikovali otvore za oči. Sam Shatner nije 4 godine od filma kad je izašao, nije za to znao uopće, kad je saznao, bio je oduševljen, bilo mu drago

  Ja sam jedino i pogledao taj iz 78', iako sam vidio da ima mnogo nastavaka i poneki remake tog filma.


 3. #13
  bbg Avatar od korisnika ana4
  Datum registracije
  02-07-11
  Lokacija
  Zagreb
  Poruka
  14,103
  Liked
  8832 times

  Re: Filmovi 70-tih

  svaki slijedeći nastavak je bio sve lošiji
  podsjećali su me na sve one mnogobrojne nastavke "Petak 13" i Jasona
  daka likes this.

 4. #14
  V.I.P. Član Avatar od korisnika ally
  Datum registracije
  11-03-09
  Poruka
  13,419
  Liked
  12567 times

  Re: Filmovi 70-tih

  hmm koji stavit, koji izabrat kad ih ima na desetine vrhunskih, 70 i 80-sete su najplodnije doba kinematografije, glazbe svega, sve ovo što sad imamo samo je blijeda sjena davnih vremena, po svemu.
  Al evo neki meni po ukusu

  Chinatown (1974) - IMDb

  Serpico (1973) - IMDb

  The Warriors (1979) - IMDb

  zasada ova tri koja su mi prva pala na pamet, bit će ih još, kao što sam rekla na desetine ih je vrhunskih

  sve pohvale za temu Reem
  Reem likes this.
  Na svijetu ima dovoljno za čovjekove potrebe
  al ne i za njegove pohlepe;;; M. G.

 5. #15
  prof. Foruma Avatar od korisnika queen of lizzard
  Datum registracije
  30-05-11
  Starost
  20
  Poruka
  1,705
  Liked
  893 times

  Re: Filmovi 70-tih

  Također jedan od boljih filmova 70-ih je ovaj,meni fantastičan film

  Paklena naranča (1971)

  Redatelj:Stanley Kubrick
  Glumci :Malcolm McDowell,Patrick Magee

  Kritika je većinom hvalila film, makar su i neki prigovarali da je nasilje previše ekscesivno. James Brundage je hvalio film: "Poruka, za sve one koji nisu u stanju analizirati "Paklenu naranču" u bilo čemu osim u nasilju, je ista ona u Hinduizmu koja govori o karmi; svatko na kraju dobije ono što zaslužuje. Ovaj film je gorko slatka ironična priča o sociopatu Alexu Delargeu...On završi u eksperimentalnom programu kondicioniranja stvorenog kako bi od njega stvorili "programiranu naranču", nekoga tko je nesposoban ozljediti bilo koga. Kada biva otpušten iz zatvora, karma počinje djelovati. Beskućnik kojeg je prije istukao sada istuče njega. Spase ga dvojica policajaca, dvojica njegovih bivših kolega koje je prevario, pa sada i oni istuku njega..."Paklena naranča" je film koji, od početka do kraja, pršti ironijom. To je briljantno, crno poetično djelo koje istodobno fascinira i izaziva gađenje". Michael Atkinson je napisao: "...Kubrick je stvorio prvu punk tragikomediju koreografiranu poput crtića, meditaciju o pojmovima dobra, zla i slobodne volje koja je u jednakoj mjeri zavodnička koliko i neukusna. Da je Kubrick krivo procijenio udaljenost između komedije i okrutnosti je neosporno; no danas nije lako odgovoriti zašto ovaj film ostaje duboko u sjećanju..."Paklena naranča" je uokvirena poput satire, no nije jasno čemu se rugao Kubrick - tinejdžerima, silovateljima, kriminalnom postupku, liberalnoj birokraciji, bogate britanske klase; vi odlučite. Poput većine Kubrickovih filmova, i ovaj je originalan, hermetičan, jezovit spektakl kojemu se moramo diviti jer je jedinstven".
  S druge strane, Roger Ebert je jednostavno otvoreno priznao da mu se film nije svidio te mu dao samo 2 od 4 zvijezde: "Kubrickova "Paklena naranča" je ideološki kaos, paranoidna desničarska fantazija koja se maskirala kao Orwellovo upozorenje. Pravi se da se protivi policijskoj državi i nametnutoj kontroli uma, no sve što radi je samo slavljenje zlobe glavnog protagonista, Alexa".”.[1]
  Arsen Oremović je filmu dao 4 od 4 'kritičarska prsta': "Nakon devedesetih, s filmovima kao što su "Rođeni ubojice", "Pakleni šund" i nizom drugih prozivanih naslova, definitivno su se pomakle granice u prikazivanju i percepciji nasilja na filmu. S današnje distance djeluje pomalo neshvatljivo da je "Paklena naranča" trpjela tako žestoke napade i bila zabranjena. Međutim, to ne znači da film djeluje staromodno jer Kubricku već na početku nije bio cilj scenama nasilja ići za realizmom, nego ih je koreografirao poput baleta, a poetika filma ostala je uglavnom netaknuta".[2]
  Reem likes this.
  You know the day destroys the night
  Night divides the day

 6. #16
  MMA manijak Avatar od korisnika Reem
  Datum registracije
  18-11-11
  Lokacija
  UFC octagon
  Starost
  33
  Poruka
  22,203
  Liked
  16256 times

  Re: Filmovi 70-tih

  Hvala Ally Meni je baš drago da sam naišao na ljude koji isto vole te filmove Vidim sad da neke i nisam gledao što ste naveli Ima ih mnogo dobrih i nadam se da ćemo se dugo družiti u ovoj temi i pisati o njima, nekih se prisjetiti, a za neke saznati po prvi put, za 80-te mislim isto ovako otvoriti posebnu temu da imamo i možemo tamo o njima

  Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975)
  Paklena naranča (1971)
  Chinatown (1974)
  The Warriors (1979)

  Ove što ste naveli moram priznati da nisam gledao, iako su mi poznati naslovi. Serpico sa Pachinom sam gledao, ali davno je to bilo jer ga se slabo sjećam, bilo bi dobro prisjetiti ga se. Uglavnom, ove sam si stavio na listu za gledanje

  Kako je Ana spomenula sinoć Carpentera i njegov Haloween, ja bi spomenuo još jedan njegov koji inače nije horor, iako je Carpenter poznat po njima, jel, a to je:  Assault on Precinct 13 (1976.)

  Redatelj: John Carpenter
  Glavne uloge: Austin Stoker, Darwin Joston, Laurie Zimmer..

  TRAILER

  Policijska postaja 13 u središtu Los Angelesa nalazi se pred zatvaranjem. Malobrojni policajci na čelu sa poručnikom Ethanom Bishopom (Austin Stoker) i nekoliko sekretarica jedini su preostali u gotovo napuštenoj postaji. Dosadnu svakodnevnicu prekinut će dolazak skupine kriminalaca na čelu sa zloglasnim 'Napoleonom' Wilsonom (Darwin Joston) te nekoliko policajaca koji su se došli pobrinuti za bolesnog zatvorenika.

  U stanicu potom ulazi šokirani čovjek čiju je kćer upravo ubila naoružana ulična banda koja uništava sve pred sobom. Uskoro opsjedaju postaju 13 koja će se za nekoliko trenutaka naći opkoljena. Civili, kriminalci i policajci unutar postaje prisiljeni su udružiti snage u borbi za goli život..  filmski.net

  @Reem - ovi „stari“ filmovi su odlični

  Ti filmovi od prije su napravljeni sa tako malo budžeta u ono vrijeme, a tako moćni. Ne kao današnji gdje potroše milione i milone dolara, a dobiješ nekakav prosječan film. Napad na policijsku stanicu 13 ima tako jednostavan i izravan pristup. Tjeskoba i strah se osjeća u svakoj sceni, što je za tu samu atmosferu zaslužan sam Carpenter. Najveći šok je bio kad onako hladnokrvno bude ubijena djevojčica koja se vratila po drugi sladoled.

  Sviđa mi se kako su svi bili složni kad su se našli u neprilici, zatvorenici i onaj poručnik te tajnice, čak mi se i svidio onaj zatvorenik 'Napoleon' Wilson koji stalno pita „Ima li tko cigaru?“ . Glazba je glavni element u filmu, jer naglašava opasnost, brige i kako je teško na tom mjestu, u stanici koja je, možemo reći odsječena od svijeta, iako je smještena u gradu. Ona 4 lika, lopovi, mislim da nisu ništa progovorila kroz cijeli film, i to samo dokazuje kako se i bez imalo ili malo dijaloga može stvoriti odlična i zanimljiva atmosfera uz muziku koju je opet skladao sam Carpenter  Remake iz 2005. nisam gledao, a mislim da ni ne želim
  Pretorian and ana4 like this.

 7. #17
  prof. Foruma Avatar od korisnika queen of lizzard
  Datum registracije
  30-05-11
  Starost
  20
  Poruka
  1,705
  Liked
  893 times

  Re: Filmovi 70-tih

  Ali meni je ipak najjači hororac iz 70-ih Egzorcist

  Egzorcist(1973)

  Film počinje na arheološkom nalazištu u okolici Ninive u Iraku, gdje se arheolog i svećenik Lankester Merrin susreće sa statuom fiktivnog demonskog stvorenja po imenu Pazuzu. Prema asirskoj mitologiji smatran je "kraljem demona vjetra", a prikazan je kao čovjekoliko biće sa iskeženom psećom glavom, orlovskim kandžama umjesto stopala, parom krila na leđima, repom škorpiona i zmijolikim penisom u erekciji.
  U međuvremenu, mladi američki svećenik grčkog porijekla Damien Karras počinje sumnjati u svoju vjeru suočen sa neizlječivom bolesti svoje majke.
  Kada glumica Chris MacNeil počne primjećivati kako se nešto čudno događa s njenom 12-godišnjom kćerkom Regan, i njene dramatične promjene u ponašanju, ona ju odvodi u bolnicu na detaljan pregled. Iako je isprva uvjerena da je sve to povezano s kćerinim pubertetom, Regan ima napadaje slične epileptičnima, a u komunikaciji s okolinom počinje psovanje i bogohuljenje neprirodno izmijenjenim muškim glasom. No, liječnici sumnjaju na oštećenje mozga i podvrgavaju je seriji neugodnih medicinskih pretraga i ispitivanja od kojih nijedno ne pronalazi ništa neobično kod Regan. Upućena je kod psihijatra kojeg tokom razgovora izvrijeđa i napadne. Po povratku iz bolnice paranormalne aktivnosti u njihovoj kući se nastavljaju uključujući neobične zvukove, neobjašnjivu hladnoću njene sobe, kretanje predmeta i silovito podrhtavanje njenog kreveta.
  Uza sve to, Burke Dennings, redatelj filma u kojem glumi Chris, je pronađen brutalno ubijen (paganskom egzekucijom zakretanjem glave za 180 stupnjeva) u dnu stepenica koje prolaze uz rezidenciju MacNeilovih.
  Konačno, kad su iscrpljena sva do tada poznata medicinska objašnjenja tog slučaja, liječnici sugeriraju da ako su njeni simptomi psihosomatski rezultat vjerovanja u demonsku opsjednutost, možda bi egzorcizam imao reverzibilni psihosomatski efekt koji bi je toga oslobodio. Uvjerena u to kako je Regan opsjednuta demonom, gđa MacNeil u očaju moli svećenika Damiena Karrasa, koji je ujedno i psihijatar, da pokuša istjerati demona iz njezine kćerke. Uprkos svojim vlastitim sumnjama i dvojbama, nakon što se suočio s neprepoznatljivom Regan, vezanom za krevet, Karras odlučuje zatražiti službeno odobrenje Crkve za istjerivanje đavola, i dobiva ga, uz uvjet da mu pomogne iskusni egzorcist Merrin.
  Tokom samog procesa demon iskazuje svoju snagu maltretirajući Reganino tijelo do krajnjih granica, od levitacije do odvratnih bljuvotina po svećenicima. Naizmjence im prijeti i ulaguje se, te ih iscrpljuje mentalno, fizički i verbalno, neprestano tražeći slabu točku njihove psihe, koristeći čak i glas pokojne Karrasove majke.
  Merrinovo otprije slabo srce na kraju otkazuje, i dok ga Karras pokušava oživjeti, Regan se zlobno hihoće. U nemoći i bijesu Karras napada Regan i počinje ju daviti istodobno izazivajući demona da ju napusti i uđe u njega. Demon pristane na izazov, a svećenik se tada baca kroz prozor i umire padajući niz stepenice uz kuću.
  Regan se oporavlja i vraća u svakodnevni život, bez ikakvog sjećanja na sve ono što je prošla, te seli sa majkom u drugi grad.
  Uloge [uredi]
  ana4 and Reem like this.
  You know the day destroys the night
  Night divides the day

 8. #18
  MMA manijak Avatar od korisnika Reem
  Datum registracije
  18-11-11
  Lokacija
  UFC octagon
  Starost
  33
  Poruka
  22,203
  Liked
  16256 times

  Re: Filmovi 70-tih

  Njega sam baš pogledao nedavno i to mi je definitvno najstrašniji horor koji sam ikad pogledao, da ne znam koliko puta ga pogledaš, nikad ne možeš ostati ravnodušan. Imam ga u kolekciji i to ovu dužu, redateljevu verziju u trajanju od 2h i 12 minuta.

  Treba spomenuti da film ima odličnu stvar (mislim na glazbu), glazba iz filma , evo sad sam se naježio kad sam je pustio na youtubeu  Nije me sramota reći da sam se usrao od straha gledajući ovaj film scene sa onom djevojčicom koju je obuzeo vrag su prestrašne, još kad progovori onim glasom Jedna od jezivih scena je kad djevojčica ide unatraške niz stepenice, dobro mi srce nije iskočilo, prije toga i reakcija njene mame kad je vidjela to

  queen of lizzard likes this.

 9. #19
  prof. Foruma Avatar od korisnika queen of lizzard
  Datum registracije
  30-05-11
  Starost
  20
  Poruka
  1,705
  Liked
  893 times

  Re: Filmovi 70-tih

  Heh,ne brini se ni ja nisam ostala ravnodušna

  ne znam da li si gledao ovaj film

  Psi od slame (1971)

  Redatelj:Sam Peckinpah
  Glumci: Dustin Hoffman,Susan George

  U pokušaju da pobjegnu od nasilnog okruženja u društveno uzavrelim Sjedinjenim Državama, plahi matematičar David Sumner (Hoffman) i njegova mlada supruga Amy (vrlo seksipilna Susan George) rješenje problema pokušaju pronaći selidbom u njen rodni gradić u engleskoj pokrajini Cornwall. Zaokupljen svojim formulama i jednadžbama, David pomalo zanemaruje svoju prekrasnu ženu, koja nedostatak suprugove pozornosti kompenzira očijukanjem s radnicima koje su unajmili da im rade na kući. Od samoga početka razlike između povučenog gradskog intelektualca i nerafiniranih, lokalnih fizikalaca, među kojima je i Amyjina stara ljubav (Del Henney), sugerirat će gledatelju da željeni mir mladi par ovdje ipak neće pronaći, a idilični ruralni krajolik tipično britanskog podneblja uskoro će se pretvoriti u kazališne daske na kojima će se odigrati vrlo krvava predstava…
  Reem likes this.
  You know the day destroys the night
  Night divides the day

 10. #20
  bbg Avatar od korisnika ana4
  Datum registracije
  02-07-11
  Lokacija
  Zagreb
  Poruka
  14,103
  Liked
  8832 times

  Re: Filmovi 70-tih

  "Napad na policijsku stanicu br. 13" mi je Carpenterov br. 1 film

  Reem preporučam ti da pogledaš "Let iznad kukavičjeg gnijezda", film je jako dobar, po meni najbolja Nicholsonova uloga .....

Slične Diskusije

 1. dvx filmovi
  By antares1000 in forum Mali Oglasi
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 14-05-10, 10:35
 2. Hit Filmovi
  By Pretorian in forum Filmovi
  Odgovora: 31
  Zadnja poruka: 02-01-08, 15:22
 3. filmovi
  By Slider in forum Recycle Bin
  Odgovora: 3
  Zadnja poruka: 15-07-06, 01:51
 4. dvd-r filmovi - ftp
  By vrdoljak in forum Glazba
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 15-06-06, 18:14
 5. Dvd filmovi
  By selo in forum Recycle Bin
  Odgovora: 0
  Zadnja poruka: 26-04-06, 19:08

Lajkaj nas na Facebooku