Stranica 1 od 8 123456 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 75

Agnosticizam

Raspravljate o temi Agnosticizam u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Kao što Kristijan reče u svom leksikonu, AGNOSTICIZAM je učenje koje negira mogućnost potpune spoznaje apsolutnog.Uči da postoji određena granica ...

Uvaženi forumas Avatar od korisnika bloody_filthy
    Datum registracije
    22-02-08
    Poruka
    527
    Liked
    0 times

Agnosticizam

Kao što Kristijan reče u svom leksikonu,AGNOSTICIZAM je učenje koje negira mogućnost potpune spoznaje apsolutnog.Uči da postoji određena granica spoznaje koju je nemoguće prekoračiti ili možda malo jasnije :"Agnosticizam je gledište prema kojemu je nemoguće znati ili dokazati postoji li Bog. Riječ »agnostik« u suštini znači »bez znanja«. Agnosticizam je intelektualno pošteniji oblik ateizma. Ateizam tvrdi da Bog ne postoji – nedokazano stajalište. Agnostici tvrde da se Božje postojanje ne može ni dokazati ni opovrći – da nije moguće znati postoji li Bog. U tome smislu, agnosticizam je u pravu. Božje postojanje ne može se iskustveno dokazati niti opovrći.Agnosticizam je u suštini nespremnost da se donese odluka u prilog ili protiv Božjega postojanja. U konačnici, to je neka vrsta neodlučnog stajališta. Teisti vjeruju da Bog postoji. Ateisti vjeruju da Bog ne postoji. Agnostici vjeruju da ne bismo trebali vjerovati niti nevjerovati u Božju opstojnost – jer nije moguće znati što je istina."

Većina nas neće prihvatiti nametnuto mišljenje ,ako nema vidljivih dokaza za to.Skloni smo preispitivanju svega i svačega.Neki će nametnuno prihvatiti samo da ne ulaze u sukobe ili da se ne izdvajaju iz mase.Dakle,što mislite o agnosticizmu?Je li tko od vas agnostik?
    "Budite onakvi kakvi želite izgledati."
    (Sokrat)

Akademik Avatar od korisnika Scorpy
    Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Re: Agnosticizam

Koliko znam, jedino se Maslow izrijekom tako izjasnio. A njega već neko vrijeme ne viđam na forumu. Ne znam što je posrijedi, ali strpi se dok se ne vrati. On će sigurno bolje i preciznije iznijeti vlastite stavove i mišljenja nego da ih ja prepričavam na osnovi toga što sam dosad pročitao.
    Potpisi su za budale.

Datum registracije
    22-02-08
    Poruka
    527
    Liked
    0 times

Ok,Maslow neka se izjasni (ako ima volju) pošto se deklarirao kao agnostik,a ti i ostali možete reći svoje mišljenje o tome.Ne mora to biti ništa stručno .
    (Sokrat)

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Hah, meni su agnostici poput Hamleta - neodlučne pičkice. Ne znam zašto ih toliko cijene i veličaju.
    Potpisi su za budale.

Datum registracije
    22-02-08
    Poruka
    527
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Scorpy Pogledaj Poruke
    Hah, meni su agnostici poput Hamleta - neodlučne pičkice. Ne znam zašto ih toliko cijene i veličaju.
    Ja poštujem tuđe mišljenje,tako i izjašnjavanje i deklariranje.Draže mi je da jasno i glasno kaže što je i tko je,a ne ovako-možda ovo,možda ono,a niš' konkretno.
    (Sokrat)

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: ;1697340
    Samo je smajlić učinio boldovano prihvatljivim.

Da ja sam se odavno tako deklarisao. Sa tim da ne mogu reći da je to moj definitivni stav a to je uostalom i osnovna ideja agnostika.
    Ne nikako se Scorpy ne mogu složiti sa tvojim - neodlučna pičkica (naravno kad ukolonimo smajlića).
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Pa smajlić i stoji kao oznaka humora. Grubog, doduše, ali humora. Dakako da ustvari to ne mislim jer naslućujem razloge - gnoseološki, a time i teološki skepticizam. Koji nema veze s voljom. Da ima, već bi se moglo govoriti o toj mojoj sarkastičnoj tvrdnji.
    Potpisi su za budale.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika lofi
    Datum registracije
    20-03-08
    Starost
    5
    Poruka
    2,644
    Liked
    0 times

samo da posolim malo:

Citat Pravi autor: bloody_filthy Pogledaj Poruke
    Ateizam tvrdi da Bog ne postoji – nedokazano stajalište.
    ako uzmemo ovo kao polaziste...

"Agnosticizam je gledište prema kojemu je nemoguće znati ili dokazati postoji li Bog. Riječ »agnostik« u suštini znači »bez znanja«. Agnosticizam je intelektualno pošteniji oblik ateizma.
    onda ovo ne stoji jer agnostici nicime nisu dokazali da je nemoguce dokazati/znati postoji li bog i samim time ne stoji to nekakvo "intelektualno postenje" jer...
    Agnosticizam je u suštini nespremnost da se donese odluka u prilog ili protiv Božjega postojanja. U konačnici, to je neka vrsta neodlučnog stajališta.
    Agnostici vjeruju da ne bismo trebali vjerovati niti nevjerovati u Božju opstojnost – jer nije moguće znati što je istina."
    sto je pozitivna tvrdnja koju oni nemogu dokazati i gdje smo onda ?

osobno sam prema mnogocemu nemam misljenje no nebih to nazvao agnosticizmom ali prema npr katolicanstvu sam pozitivni prakticni ateist/antiteist. dakle smatram da katolicki bog isus krist ne postoji i da je vjerojatnost da sam u krivu po tom pitanju razumski zanemariva iako naravno postoji. argumenti za tu vjerojatno pozamasnu tvrdnju su znanstvena saznanja/logicno razmisljanje koja ruse hipotezu o katolickom bogu te postavljaju bolje i eksperimentalno potkovanije teorije koje umedjuvremenu bolje objasnjavaju okruzujucu realnost i nas same.

mislim da je agnosticizam jako tesko definirati a Maslow mi mirise na deizam. no treba njega pitati.

bloody_filthy jel dovoljno jasno i glasno ? btw super topic

p+r

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Zalijepih je, jer isto mislim. A i forum bi trebao biti ravnomjerno i demokratično ispunjen svim temama/opcijama.
    Potpisi su za budale.

Akademik Foruma Avatar od korisnika vibica
    Datum registracije
    27-05-07
    Starost
    7
    Poruka
    4,972
    Liked
    1 times

Dakle, prema njima, ne postoji nista sto je vise od covjeka, nikakvo vise bice?
    I was a child and she was a child,
    In this kingdom by the sea:
    But we loved with a love that was more than love - I and my Annabel Lee..

Stranica 1 od 8 123456 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku