| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Ateist, again? u Znanost forumu; Evo, ja sam od kad znam za sebe bila ateist, no u jednom trenutku sam odlucila postat vjernik. I postala ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 23-01-07
Poruka: 2
![]() | Ateist, again? Evo, ja sam od kad znam za sebe bila ateist, no u jednom trenutku sam odlucila postat vjernik. I postala sam. Međutim, ovakav pogled na svijet mi nikako ne paše i ne osječam se dobro. Svaki put kad pomislim na svoje prijašnje stanje i kako bi bilo da nisam vjernik osjećam se nekako slobodnije. Što vi mislite? jeli se itko od vas našao u takvoj situaciji? Dali postoji mogućnost da se vratim na staro? Pozdrav. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| charolastra | Re: Ateist, again? Pa kako možeš "odlučiti" postati vjernik To ili jesi ili nisi. Naravno da možeš naći i izgubiti vjeru, ali ne možeš ti odlučivati o tome kad će se to dogoditi.
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| Regularni forumas | Re: Ateist, again? Citat:
ti nisi postala vjernik ti si postala zatvorenik, vjera bi trebala oslobađat a ne zatvarat. A kako si ti to "odlučila" postati vjernik? ![]() Onako kako si "odlučila" postati vjernik tako "odluči" postati ateista...![]() | |
| | |
| | #4 (permalink) | |
| Drugarica učiteljica Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 4,557
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ateist, again? Citat:
I ja ponekad razmišljam da budem ateist i da se oslobodim svih predrasuda. Da promatram Boga čistog srca, iskreno i bez ikakvih prijašnjih roditeljskih i tradicijskih pravila. I da onda vidim Njegove ljepote i tajnovitosti. Tradicija koliko je dobra toliko je i loša, jer stvara slijepe vjernike kojima jedno malo bolje "protiv" lako može poljuljati vjeru, jer ona u biti nikad nije bila osnovana na osobnom- onom individualnom stavu. Svako vjeruje kako misli da je dobro. Ali sve teže je biti vjernik koji prolazi pokraj ljudi kojima može pomoć, a ne da mu se. Ja sam za to da se bude vjernik otvorena i iskrena srca ili ne treba uopće biti. Međutim također mislim da smo ljudi koji cijeli svoj život tražimo, koji tragamo za ISTINOM i onim što će nas usrećiti, pa se nikoga ne treba na ništa siliti nego mu prepustiti da sam odluči. Ne znam doduše kako ćeš se odreći onoga da ti je Bog prijatelj i da ti Bog pomaže, jer se uglavnom vjernici oslanjaju na to. Zato mi je pomalo čudno kada kažeš da si bila "ateist", pa da ti se to "nije svidjelo". Za ovu promjenu nisi navela nikakve primjere.Zašto ti se to nije svidjelo biti "sobodna" kako sama kažeš? Što podrazumjevaš pod tim pojmom slobode kao ateista? Slobode od odgovornosti prema Bogu? Slobode od ustaljenih religijskih običaja? Slobode od.... ??? Da li ti misliš kada kažeš da želiš opet biti slobodni ateista u biti se odreći religije ili je to samo na odbacivanje Boga? Ako je stvar religije uzmimo za primjer kršćanstvo (predpostavljam). Kršćanstvo kakvo danas poznajemo je samo odličenje nas. Nas koji smo dobri i loši. Nas ljudi koji griješimo. Nas ljudi koji gradimo tu religiju i vjerujemo da nas vodi Duh. Što te prvobitno navelo da budeš vjernik? Bit vjernik je težak posao ili nije stvar u tome??? Ti si slobodna i kao vjernik. Svi smo slobodni, svi imamo slobodu izbora bili mi ateisti ili bili slijepi vjernici... Ps. ajme što se raspisah... uhhhh
__________________ Zamisli na bijelom konju kako nebom sipas smaragde zamisli galopiras sam po nebu od marmelade pjevusis neke pjesmice vjetar ti siba u lice ...zamisli da kao obloge ritam ti lijepe za noge | |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 07-04-06 Lokacija: Valpovo Godina: 30
Poruka: 735
![]() ![]() | Re: Ateist, again? Ne kužim! Bila si ateist i odlučila postat vjernik. I sad bi opet postala ateist jer ti se ne sviđa bit vjernik???!!! I čemu to pitanje "Da li postoji mogućnost da se vratim na staro?" Pa jel te neko drži prikovanu ili šta? Stvarno mal nevjerovatno pitanje!
__________________ Pain is caused by pleasure |
| | |
| | #6 (permalink) |
| absolute beginner Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 5,471
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ateist, again? sorry, ali zvuči mi malo pomodarski. zar pitaš nas što da budeš? kako misliš ima li povratka na staro? a tko ti brani... u stvari, ako se nisi osjećala dobro s religijskim svjetonazorom (odnosno pokušajem), možda se uopće nisi odmakla od ateizma.. al ga filozofiramo par exellence. ![]() |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Ateist, again? Dali postoji mogućnost da se vratim na staro? Pozdrav.[/quote] Nemam osobno iskustvo obraćenja, ali znam mnoge koji su se obratili. Jedni su postali veći katolici od pape, čak su postali militantni vjernici. Bili su spremni ognjem i mačem pokrstiti sve one koji se nisu obratili. Takvi, obraćeni, militantni vjernici su zato toliko strogi i isključivi, što nisu do kraja raščistili sa svojom ateističkom prošlošću pa se služe jednim čestim obrambenim mehanizmom ličnosti - reakciona formacija (društveno neprihvatljivo ponašanje, mišljenje i stavovi se potiskuju u nesvjesno, a na svjesnoj razini se pretjerano ističe suprotno). Njihov fanatizam, agresivnost, iključivost, militantnost su dokaz kako nisu potpuno napustili staro i prihvatili novo. Iz ovoga proizlazi da se ne možeš vratiti na staro, jer si zapravo još uvijek u tom starom, a novo nije prihvaćeno u potpunosti ili možda čak ni djelomično. Kao što čovjek ne može drugoga voljeti djelomično, nego samo potpuno, tako je i s vjerom: ili je čovjek vjernik ili samo hini da je vjernik. Prijelaz iz ateizma u teizam ne može biti stvar odluke. Može li netko odlučiti - ja ću od danas biti homoseksualac; ili - ja ću od danas voljeti ovu oslobu. Ljubav nije stvar odluke: ona se čovjeku dogodi ili ne dogodi. Homoseksualnost nije stvar izbora ili odluke: ili je to u tebi ili niije. Svjetonazor (ateizam, teizam) nije stvar odluke ili izbora. Pavao je progonio kršćane i u jednom momentu mu se dogodio taj veliki obrat u kojem njegova odluka nije igrala baš nikakvu ulogu. Što se tiče slobode u vjeri ili ateizmu, to je kao s brakom: neke slobode stječeš, a druge gubiš. U vjeri je čovjek slobodan činiti jedne stvari, a kao ateista može činiti neke druge. |
| | |
| | #8 (permalink) | ||
| Regularni forumas Datum registracije: 20-03-08 Godina: 1
Poruka: 134
![]() | Re: Ateist, again? zacudo. slazem se sa automatonom ![]() kljucno je ovo: Citat:
dakle nema potrebe skakati iz teizama u ateizam amo tamo nabrzinu. priznaj da si za sada agnostik i da trebas malo vremena da proucis te ozbiljne teme. i to je to. agnosticizam - učenje koje negira mogućnost potpune spoznaje apsolutnog. uči da postoji određena granica spoznaje koju je nemoguće prekoračiti pojednostavljeno anosticizam = trenutno neznam a mozda necu nikad ni saznati (pojednostavljeno) Citat:
peace. | ||
| | |
| | #9 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 29
Poruka: 1,523
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Ateist, again? mislin da je dotična malo pobucala vjeru i ponašanje u skladu sa crkvenin pravilima. ona govori o pogledu na svijet ![]() ne vidin da sama vjera u boga može prominit pogled na svit. ona govori o slobodi. vjerojatno misli na neka valjda katolička pravila koja je sputavaju. u ton pogledu je i razumim. dobar dio katoličkih pravila mi ne paše međutim prebacivanje - čas virujen čas ne virujen mi baš ne drži vodu :neznan
__________________ Pop, goes the weasel! |
| | |
| | #10 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Ateist, again? [quote=marinkoM8;851894ne vidin da sama vjera u boga može prominit pogled na svit. ona govori o slobodi. [/QUOTE] Ispravak netočnog navoda: vjera u Boga je itekako pogled na svijet iliti svjetonazor. |
| | |
![]() |
| Tagovi: again, ateist |
« Cigani
|
David Icke »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 04:29.

To ili jesi ili nisi. Naravno da možeš naći i izgubiti vjeru, ali ne možeš ti odlučivati o tome kad će se to dogoditi.

Onako kako si "odlučila" postati vjernik tako "odluči" postati ateista...