Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Ateist, again? u Znanost forumu; Evo, ja sam od kad znam za sebe bila ateist, no u jednom trenutku sam odlucila postat vjernik. I postala ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 23-01-07, 18:56   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 23-01-07
Poruka: 2
Only Me se izdvaja iz mase
Ateist, again?

Evo, ja sam od kad znam za sebe bila ateist, no u jednom trenutku sam odlucila postat vjernik. I postala sam. Međutim, ovakav pogled na svijet mi nikako ne paše i ne osječam se dobro. Svaki put kad pomislim na svoje prijašnje stanje i kako bi bilo da nisam vjernik osjećam se nekako slobodnije.
Što vi mislite? jeli se itko od vas našao u takvoj situaciji? Dali postoji mogućnost da se vratim na staro?
Pozdrav.
Only Me je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 23-01-07, 19:01   #2 (permalink)
charolastra

Datum registracije: 24-09-06
Godina: 29
Poruka: 15,940
daidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijama
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku daidza Pošalji poruku preko AIM-a korisniku daidza Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daidza Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku daidza Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daidza
Re: Ateist, again?

Pa kako možeš "odlučiti" postati vjernik To ili jesi ili nisi. Naravno da možeš naći i izgubiti vjeru, ali ne možeš ti odlučivati o tome kad će se to dogoditi.

Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum
daidza je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 23-01-07, 19:11   #3 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika Ronaldinho_girl

Datum registracije: 10-01-07
Godina: 15
Poruka: 442
Ronaldinho_girl se izdvaja iz maseRonaldinho_girl se izdvaja iz maseRonaldinho_girl se izdvaja iz maseRonaldinho_girl se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Ronaldinho_girl

Citat:
Pravi autor: Only Me Pogledaj Poruke
Evo, ja sam od kad znam za sebe bila ateist, no u jednom trenutku sam odlucila postat vjernik. I postala sam. Međutim, ovakav pogled na svijet mi nikako ne paše i ne osječam se dobro. Svaki put kad pomislim na svoje prijašnje stanje i kako bi bilo da nisam vjernik osjećam se nekako slobodnije.
Što vi mislite? jeli se itko od vas našao u takvoj situaciji? Dali postoji mogućnost da se vratim na staro?
Pozdrav.

ti nisi postala vjernik ti si postala zatvorenik, vjera bi trebala oslobađat a ne zatvarat. A kako si ti to "odlučila" postati vjernik? Onako kako si "odlučila" postati vjernik tako "odluči" postati ateista...
Ronaldinho_girl je offline  
Odgovori sa citatom
Star 23-01-07, 19:31   #4 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,557
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Only Me Pogledaj Poruke
Pozdrav.
Karl Barth: "Prvo moraš biti ateist da bi mogao biti pravi vjernik" ... i da bi mogao objektivno gledati na religiju...

I ja ponekad razmišljam da budem ateist i da se oslobodim svih predrasuda. Da promatram Boga čistog srca, iskreno i bez ikakvih prijašnjih roditeljskih i tradicijskih pravila. I da onda vidim Njegove ljepote i tajnovitosti.
Tradicija koliko je dobra toliko je i loša, jer stvara slijepe vjernike kojima jedno malo bolje "protiv" lako može poljuljati vjeru, jer ona u biti nikad nije bila osnovana na osobnom- onom individualnom stavu. Svako vjeruje kako misli da je dobro. Ali sve teže je biti vjernik koji prolazi pokraj ljudi kojima može pomoć, a ne da mu se. Ja sam za to da se bude vjernik otvorena i iskrena srca ili ne treba uopće biti. Međutim također mislim da smo ljudi koji cijeli svoj život tražimo, koji tragamo za ISTINOM i onim što će nas usrećiti, pa se nikoga ne treba na ništa siliti nego mu prepustiti da sam odluči.

Ne znam doduše kako ćeš se odreći onoga da ti je Bog prijatelj i da ti Bog pomaže, jer se uglavnom vjernici oslanjaju na to. Zato mi je pomalo čudno kada kažeš da si bila "ateist", pa da ti se to "nije svidjelo". Za ovu promjenu nisi navela nikakve primjere.Zašto ti se to nije svidjelo biti "sobodna" kako sama kažeš? Što podrazumjevaš pod tim pojmom slobode kao ateista? Slobode od odgovornosti prema Bogu? Slobode od ustaljenih religijskih običaja? Slobode od.... ???

Da li ti misliš kada kažeš da želiš opet biti slobodni ateista u biti se odreći religije ili je to samo na odbacivanje Boga?

Ako je stvar religije uzmimo za primjer kršćanstvo (predpostavljam). Kršćanstvo kakvo danas poznajemo je samo odličenje nas. Nas koji smo dobri i loši. Nas ljudi koji griješimo. Nas ljudi koji gradimo tu religiju i vjerujemo da nas vodi Duh.

Što te prvobitno navelo da budeš vjernik? Bit vjernik je težak posao ili nije stvar u tome???

Ti si slobodna i kao vjernik. Svi smo slobodni, svi imamo slobodu izbora bili mi ateisti ili bili slijepi vjernici...

Ps. ajme što se raspisah... uhhhh
ritam ti lijepe za noge
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 23-01-07, 22:00   #5 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 07-04-06
Godina: 30
Poruka: 735
saan se izdvaja iz masesaan se izdvaja iz mase

Ne kužim! Bila si ateist i odlučila postat vjernik. I sad bi opet postala ateist jer ti se ne sviđa bit vjernik???!!!
I čemu to pitanje "Da li postoji mogućnost da se vratim na staro?" Pa jel te neko drži prikovanu ili šta? Stvarno mal nevjerovatno pitanje!
Odgovori sa citatom
Star 24-01-07, 16:11   #6 (permalink)
absolute beginner

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 5,471
ševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svima

sorry, ali zvuči mi malo pomodarski. zar pitaš nas što da budeš?

kako misliš ima li povratka na staro? a tko ti brani... u stvari, ako se nisi osjećala dobro s religijskim svjetonazorom (odnosno pokušajem), možda se uopće nisi odmakla od ateizma..

al ga filozofiramo par exellence.
ševa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 28-01-07, 11:14   #7 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Dali postoji mogućnost da se vratim na staro?
Pozdrav.[/quote]

Nemam osobno iskustvo obraćenja, ali znam mnoge koji su se obratili. Jedni su postali veći katolici od pape, čak su postali militantni vjernici. Bili su spremni ognjem i mačem pokrstiti sve one koji se nisu obratili. Takvi, obraćeni, militantni vjernici su zato toliko strogi i isključivi, što nisu do kraja raščistili sa svojom ateističkom prošlošću pa se služe jednim čestim obrambenim mehanizmom ličnosti - reakciona formacija (društveno neprihvatljivo ponašanje, mišljenje i stavovi se potiskuju u nesvjesno, a na svjesnoj razini se pretjerano ističe suprotno). Njihov fanatizam, agresivnost, iključivost, militantnost su dokaz kako nisu potpuno napustili staro i prihvatili novo. Iz ovoga proizlazi da se ne možeš vratiti na staro, jer si zapravo još uvijek u tom starom, a novo nije prihvaćeno u potpunosti ili možda čak ni djelomično. Kao što čovjek ne može drugoga voljeti djelomično, nego samo potpuno, tako je i s vjerom: ili je čovjek vjernik ili samo hini da je vjernik.

Prijelaz iz ateizma u teizam ne može biti stvar odluke. Može li netko odlučiti - ja ću od danas biti homoseksualac; ili - ja ću od danas voljeti ovu oslobu. Ljubav nije stvar odluke: ona se čovjeku dogodi ili ne dogodi. Homoseksualnost nije stvar izbora ili odluke: ili je to u tebi ili niije. Svjetonazor (ateizam, teizam) nije stvar odluke ili izbora. Pavao je progonio kršćane i u jednom momentu mu se dogodio taj veliki obrat u kojem njegova odluka nije igrala baš nikakvu ulogu.
Što se tiče slobode u vjeri ili ateizmu, to je kao s brakom: neke slobode stječeš, a druge gubiš. U vjeri je čovjek slobodan činiti jedne stvari, a kao ateista može činiti neke druge.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 28-03-08, 13:46   #8 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 20-03-08
Godina: 1
Poruka: 134
lofi se izdvaja iz mase

zacudo. slazem se sa automatonom

kljucno je ovo:

Citat:
ili je čovjek vjernik ili samo hini da je vjernik.
mislim da je veliki problem u ovim drugima. njih je cini mi se velika vecina. jaki u gomili ali pojedinacno gotovo svi se slamaju u velikoj sumnji u to sto vjeruju. pa cak i majka tereza ?!?!? cak i neki nasi visoki crkveni duznosnici. ljudi moraju znati da je agnosticizam sasvim legitiman stav i razlicit od ateizma. (i teizama naravno).

dakle nema potrebe skakati iz teizama u ateizam amo tamo nabrzinu. priznaj da si za sada agnostik i da trebas malo vremena da proucis te ozbiljne teme. i to je to.

agnosticizam - učenje koje negira mogućnost potpune spoznaje apsolutnog. uči da postoji određena granica spoznaje koju je nemoguće prekoračiti

pojednostavljeno anosticizam = trenutno neznam a mozda necu nikad ni saznati (pojednostavljeno)

Citat:
U vjeri je čovjek slobodan činiti jedne stvari, a kao ateista može činiti neke druge.
ovaj dio je malo neprecizan ali uzeti cu slobodu pa su pretpostaviti na sto se odnosi. misljenja sam da je kljucno potraziti konkretnu istinu. i da je doza skepticizma sasvim nuzna. kada se prica o slobodi koju omogucije vjera to ovisi o kojoj tocno vjeri se radi. nije svejedno postati ateist iz islama ili SDA ili budizma. velike razlike. kontradiktorne i medjusobno iskljucive dogme i ideologije. potrebno je imati nekakvu osobnu higijenu uma. u ateizmu postoji i gradacija naravno. od slabog do jakog ateizma. ne srljaj u nista.

peace.
lofi je offline  
Odgovori sa citatom
Star 28-03-08, 16:38   #9 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 29
Poruka: 1,523
marinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono nešto

mislin da je dotična malo pobucala vjeru i ponašanje u skladu sa crkvenin pravilima.
ona govori o pogledu na svijet
ne vidin da sama vjera u boga može prominit pogled na svit. ona govori o slobodi.
vjerojatno misli na neka valjda katolička pravila koja je sputavaju.
u ton pogledu je i razumim. dobar dio katoličkih pravila mi ne paše
međutim prebacivanje - čas virujen čas ne virujen mi baš ne drži vodu :neznan
Odgovori sa citatom
Star 31-03-08, 17:08   #10 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

[quote=marinkoM8;851894ne vidin da sama vjera u boga može prominit pogled na svit. ona govori o slobodi.
[/QUOTE]

Ispravak netočnog navoda: vjera u Boga je itekako pogled na svijet iliti svjetonazor.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: again, ateist

« Cigani | David Icke »

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 04:29.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103