Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Ateizam u Znanost forumu; ruuucaaaaak - i večeru znaci ? bog je vrlo mocno i kompleksno osobno bice i mozemo reci da postoji kao sto npr ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 10-10-08, 23:02   #1231 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 29-07-08
Godina: 57
Poruka: 877
Savana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono nešto
Re: Ateizam

ruuucaaaaak - i večeru

znaci ? bog je vrlo mocno i kompleksno osobno bice i mozemo reci da postoji kao sto npr mozemo reci da sunce i njegova svjetlost postoji ? - Nije kompleksno ni moćno, niti je uopšte biće.Možda se iza toga kriju obični vanzemaljci.

zasto to mislis i o cemu pitas ? o nastanku svemira ili o nastanku covjeka ? pokazi mi prstom razlog za takvu pretpostavku o necijem mjesanju? sto ti tocno izgleda kao da je alternirano/intervenirano ? i zasto pitas TKO ? zasto ne pitas STO ? - Mislim da je čovek živeo u kamenom dobu.Možda milon g.I onda tras - bronzano doba.Samo tako,sinulo mu.Ovo vučemo još od onog novorodjenčeta.

ali pa sto onda ? zato sto nesto neznamo nemoze biti razlog za nikakav zakljucak osim toga veliki prasak nije nesto sto se moze shvatiti kao jako velika explozija. takodjer ima i alternativnih teorija. sve se to jos proucava. nazalost CERN-ova ves masina je ja mislim trenutno u kvaru - Hajde da sačekamo da ga poprave

pa super. obavezno pogledaj od BBC dokumentarac What we still dont know (about cosmos) gdje vrsni kozmolog Martin Rees bez dlake na jeziku izvergla sto sve trenutno nemamo pojma i sto nam je totalna misterija. sto znamo znamo a sto neznamo znamo da trenutno neznamo a i to je nesto ali najgore je ono o cemu neznamo da neznamo ! - Učio nemački i ruski.Ima slika nema ton.Džaba da gledam

ah. occams razor.- ???

konacan odgovor na koje pitanje ? da bi uopce mogli naci nekakve konacne odgovore na bilo sto moramo znati postavljati ispravna pitanja. zasto uopce mislis da je "konacni odgovor" fixan ? meni nije bas jasno tvoje pitanje - Konačan odgovor je fiksan.Cern može dati samo delimičan.Ne može objasniti odakle čestica.

malo soli - može vegeta
Odgovori sa citatom
Star 11-10-08, 02:28   #1232 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 20-03-08
Godina: 1
Poruka: 668
lofi se izdvaja iz maselofi se izdvaja iz mase

i večeru mljac

Nije kompleksno ni moćno, niti je uopšte biće.Možda se iza toga kriju obični vanzemaljci. ajajajaj. definicija boga pod hitno

Mislim da je čovek živeo u kamenom dobu.Možda milon g.I onda tras - bronzano doba.Samo tako,sinulo mu.Ovo vučemo još od onog novorodjenčeta. ma od kuda ti to izvlacis? procitaj uspon covjeka. postoji i papirnato izdanje na hrv.
Hajde da sačekamo da ga poprave moze.

Učio nemački i ruski.Ima slika nema ton.Džaba da gledam auf. nac zgodnu prevoditeljicu, daljinski u ruke, kokice i eto ugodne i poucne filmske veceri

ah. occams razor.- ???

Konačan odgovor je fiksan.Cern može dati samo delimičan.Ne može objasniti odakle čestica.
zasto mislis da je fixan ? koja cestica ? "bozja" ?

može vegetasvakako.

p'r
lofi je online sada  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 11-10-08, 16:30   #1233 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 29-05-07
Poruka: 941
Balian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono nešto

Evo da se i ja malo uključim.

Ova tema je već dobila svoj vlastit žargon.

Konačan odgovor može samo postojati ako postoji apsolutna istina i netko tko je može kao takvu spoznati i ako je takvo znanje prenosivo na druge.

Znanost nikada ne može imati konačne odgovore.

Osobno mislim da niti jedan nači ljudskog mišljenja ne može imati konačne odgovore, a naravni ni tima pravo na tumačenje i iznošenje apsolutne istine. Time argumentom se naravno briše bilo kakva autoritet koji bi imao monopol na istinu temeljen na"spoznaji" koje posjeduje(bio on amaznoski šaman, papa, profesor astrofizike s MIT-a)

Što nam preostaje. Dvije stvari. Discipline koje mogu postići autoritet na temelju toga što riješavaju probleme(prvenstveno ovdje Znanost), i one koje postižu autoritet na temelju "Tko je glasniji", koja bi se takoger mogla nazvati moć regrutacije sljedbenika(instutucionalizirane religije i danas institucionalizirana znanost).

@Savana, i ja te molim tvoju definiciju Boga/ova, čisto zbog lakše rasprave

Mislim da sam negdje zakeljio tog Ockhama, ah evo ga opet.

What is Ockham's Razor?
Odgovori sa citatom
Star 11-10-08, 22:43   #1234 (permalink)
Uvaženi forumas

Savana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono neštoSavana ima ono nešto

»Bog je Vrhovni Duh koji
postoji sam po sebi i koji je u svim savršenstvima beskonačan.(citat)
«
Kako da ti dam definiciju kad ja nisam vernik.Ali nisam protiv onih koji jesu jer.

Na primer ne sumnjam da je neko uspeo da se molitvom izleci od teske bolesti, kao sto sa druge strane sumnjam da je neko molitvom uspeo da izleci nekog drugog ili da promeni nesto iz svog fizickog okruzenja, odnosno van sebe samog. U slucaju kada je neko molitvom npr izlecio sebe, mislim da je takva osoba izlecila sebe samu svojom psihickom energijom, a preko molitve je samo postala ubedjena da ce se izleciti odnosno da ce joj Bog, Isus ili devica Marija pomoci. Ali u stvari takva osoba je ipak pomogla sama sebi, odnosno nije dobila nikakvu pomoc od svevisnjeg, nego je njena ubedjenost u ozdravljenje verovatno aktivirala neki prirodni mehanizam odnosno potencijal koji svi imamo, samo ga, iz nama nepoznatih razloga, ne znamo koristiti. U tom slucaju molitvu bih mozda mogao porediti sa placebo pilulom. A mislim da nije smisao u tome da se stalno kljukamo placebo pilulama nego da shvatimo da smo puno vise nego sto nam to zvanicne religije predstavljaju i da u nama cuci ogroman potencijal, a od koga nas, cini se, zvanicne religije smisljeno udaljavaju.

Ovo takodje nije moje ali sam se na nekim drugim temama dotakao nečega što bi vodili ovakvom zaključku.

Što se znanosti tiče ona daje konačne odgovore ali ti odgovori prouzrokuju nova i nova pitanja.

Lofi pa nije Bog čestica.Tako ti o Bogu
Odgovori sa citatom
Star 11-10-08, 22:45   #1235 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 46
Poruka: 6,610
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Maslow je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-10-08, 02:14   #1236 (permalink)
Uvaženi forumas

op op op.

Savana. ajmo polako odvojiti kruske i jabuke. pa kad pricamo o kruskama onda o kruskama. kad o jabukama onda o jabukama. jer inace nis od toga.

mene ne zanima niti brine bog koji je u necijoj glavi i placebo koji uzrokuje moljenje tom istom bogu. o tome konstruktivno mozes s Maslow-om (vidis da ce se udebljat pitaj i njega nesto ). tu ja mislim da je stvar iz moje perspektive vrlo jasna. alajmo ako neide srugacije na trenutak svi skupa zaboraviti tu pricu o isusu i biblijskom bogu. kompletna amnezija sto se tog tice. nikad culi. na pet minuta. i recimo dodjem vam ja jedan dan i odvalim spiku: bog. stvorio cijeli svijet. intervenira. preobrazi se u covjeka kroz prije najavljeno djevicansko rodjenje. prica s ljudima o zivotu poslije smrti i nagradama i kaznama koje nas tamo cekaju zaaaauuuuvjeeeek. radi cuda/lijeci bolesne/ozivljava mrtve i zrtvuje samog sebe za otkup nasih grijeha na grozan krvavi i brutalan nacin. namjerno. i onda uskrsne i opet ode negdje i kaze da ce se vratit evo samo sto nije i samo obozavanjem i molitvom moguce je doci do boga ali poslije smaka svijeta. iskljucivo simbolicnim klopanjem njegovog mesa i simbolicnim cuganjem njegove krvi u zanimljivo dekoriranim ritualima uz stihove moljakanja i tamijan.

vi bi vjerojatno prvo odvalili malo zescu lolcinu na moj racun a kada bi tek skuzili da ja to smrtno ozbiljno kao da govorim da ce sutra sunce izaci sto bi onda napravili ? biste li bili iskreno zabrinuti za moje zdravlje ? sto bi kao pravi prijatelji napravili ? uputili ma na GO i na razgovor s psihologom ili se pravili da je sve ok pa mozda me prodje ? nesto trece ?

tko zeli odgovoriti iskljucivo odgovoriti na ovu hipotetsku jabuka situaciju. ako vam je tesko na pet minuta zaboraviti pricu o JC umetnite neku drugu pricu ali podjednako bizarnu ili ako mene ne podnosite umetnite na moje mjesto neku vama vrlo dragu i osobu koju dugo i dobro poznajete. ali bez krusaka molim. dake ne pitam da li bog postoji, da li ga je stvorio covjek i da li bla bla . pitam tocno ovo sto pitam

p+r
lofi je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 12-10-08, 03:19   #1237 (permalink)
Nježni predator

Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Lofi se opet vraća na isprdavanje Katoličke crkve i Katolika.

Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-10-08, 03:53   #1238 (permalink)
Uvaženi forumas

a Maslow na offtop. jer mikro/makro sto ono ?

papaj ti kokice. ili odgovori konkretno kakogod ces.

p+r
lofi je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 12-10-08, 04:42   #1239 (permalink)
Nježni predator

A da li si ti uopće postavio pitanje?

Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-10-08, 09:49   #1240 (permalink)
Uvaženi forumas

"Kad se lijepo upakovana gomila laži uspije da proda narodnim masama polako i sistematski tokom nekoliko hiljada godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom, a onaj koji ju propovijeda - totalnim ludakom"
J. Dresden

Eto ti odgovara.Bez dodavanja krušaka.
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: ateizam

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 14:15.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114