| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju u Znanost forumu; Ne shvaćaj Bibliju doslovno... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) |
| charolastra | Re: BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju Ne shvaćaj Bibliju doslovno ![]()
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #12 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju Uopće je ne shvaćam doslovno, samo eto, kad se već priča o tome, zanimalo me kakav ću odgovor dobiti, sigurno neki maštovit ![]()
__________________ The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don`t have it. |
| | |
| | #13 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju Citat:
Bog je stvarao rodove bića, a ne unikate. Konačno, kad se pitamo što je ovo tu i sada pojedinačno biće koje reži i laje, odgovorit ćemo da je pas. "Pas" je rod. Pojedinačno je opće (rod). Tesla (pojedinac) je čovjek (rod). | |
| | |
| | #15 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 25-01-08 Godina: 24
Poruka: 59
![]() | Re: BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju kompleksna tema Religiju je teško definirati, čak se i sociolozi spore oko unificirane definicije. Možemo probati reći da je ona sustav pravila koja nas upućuju na to kako živjeti. Ali od religije je važno razlikovati vjeru ili duhovnost i ne smatrati ih sinonimima. Uspostavom Crkve dolazi neminovno do stvaranja organizacije, jer crkva je institucija tj. ustaljeni način odvijanja odnosa među pojedincima u društvu, i kao takva nužno mora imati sustav diobe i povezivanja rada. To je svojstveno svakoj organizaciji, potrebna je struktura (najčešće hijerarhija) koja će osigurati diferencijaciju konkretne organizacije od okoline i drugih organizacija. Takva jedna rigidna struktura kojoj je cilj, između ostalog samoodržanje, daje si pravo biti duhovno kormilo društva. Duhovnost i vjera su kategorije koje je nemoguće podvesti pod strukturu i poredak, one zahtijevaju nesputanost, slobodu, pravo na manifestaciju, pa ih je zbog njihove prirode nemoguće staviti u nadležnost birokratskoj tvorevini. Ne slažem se s tvrdnjom da je papa nepogrešiv u pitanjima vjere, ili uopće u bilo kojim pitanjima, to mi zvuči odviše dogmatski, on je samo čovjek a čovjek, unatoč svoj svojoj veličanstvenosti, ipak griješi. Ako nemamo pravo kritizirati nešto (dovoditi u pitanje), tada nemamo ni slobodu. Religija je danas nažalost sredstvo kontroliranja masa koje ljudi u Crkvi obilato koriste da bi promicali svoje interese i sebi pribavljali koristi. Kao i u svakom društvenom sustavu, i unutar Crkve postoje elite koje vladaju; Crkva su (kao institucija)ljudi nesavršeni, grešni i egoistični (ne mislim na sve ljude, samo navodim negativne aspekte ljudske osobnosti) koji ne žele dopusti razdvajanje duhovnog od institucionalnog, ne žele dopustiti slobodu vjere, ne žele da vjera postane osobno iskustvo svakog čovjeka. Oni je otuđuju, čine javnom, podvrću pravilima koja zatim nameću drugima. Crkva je dogmatska po prirodi upravo zbog svoje institucionalnosti. Nadalje, Biblija je Sveta knjiga, a riječ svet označava potpunost, ukupnost, slobodu, a slobode nema ondje gdje drugi govori što je a što nije. Ovim postom ne diram i ne napadam ničija uvjerenja, samo nastojim ukazati na čestu pravu narav društvenih odnosa. Bibliju treba shvaćati kao etički vodić, kao praktične savjete u odnosu s drugima. Socijalizacijom nam je usađeno određeno strahopoštovanje prema svemu svetom, svemu crkvenom, nama treba ruka koja će nas voditi, koja nam neće dati odrasti iz straha da će ona sama postati suvišna. Vjera je stvar i izbor pojedinca, tu se svi slažemo i unatoč razlikama ona je ono što nas spaja bez obzira na način kojim ju ispoljavamo. Mislima da Boga ne moramo nužno doživljavati kao vrhovno biće, kao entitet, vem možda kao princip koji vrijedi za svemir i za ŽIVOT. Zadnji Uredio SF_era : 30-01-08 u 17:52. |
| | |
| | #17 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 25-01-08 Godina: 24
Poruka: 59
![]() | Re: BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju U Bibliji postoje nekakvi principi kojih se treba držati, nipošto ne mislim da ih se svih treba slijepo pridržavati; samo oni koji su usmjereni na toleranciju, prihvaćanje i ljubav su oni istinski vrijedni. Ispričavam se što to nisam naglasio u orginalnom postu, mea culpa ![]() |
| | |
| | #18 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju Pa to je pisano u vremenima kada su takve stvari bila normalna pojava, ne može se ni očekivati da ta knjiga bude potpuno prilagođena vremenu u kojem živimo.... A Davore, zašto nisi kvotao neki lijepi tekst iz Biblije, već onih par djelića neprilagođenih našem dobu? Imam osjećaj da mrziš Kršćanstvo. Želim znati zašto? Evo na primjer ja nemam ništa protiv Ateizma, ili bilo koje druge religije, pa me zanima....
__________________ They took a baseball bat and whacked open his head. Mummy Boy fell to the ground; he finally was dead. |
| | |
| | #19 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 06-09-07 Godina: 26
Poruka: 613
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: BIBLIJA - Bestseler kroz istoriju Citat:
Nevolim ni jednu "crkvu" koja ima bogatstvo iza sebe. Čak i budistički svečenici koji su se svega odrekli i mole na ulici za hranu se idu molit u pozlačeni hram. Kada nađem vjeru koja nije bogata i koja mi neprijeti vječnim prokletstvom i Paklom, odmah ču ju prihvatiti. Smatram da ljudi trebaju biti dobri jer je to ispravno a ne jer se boje Pakla (ili neke inaćice). A dok god Crkva izvlači iz Biblije ono što im odgovara onda i ja imam pravo da ih podsječam na ono što su stolječima provodili kao Božiji zakon, samo zato jer je zapisano u toj Bibliji. Božiji zakon je vječan pa onda nema neprimjerenih djelova za neko određeno doba, zar ne? Zadnji Uredio Davor1507 : 30-01-08 u 19:27. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: bestseler, biblija, istoriju, kroz |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:44.

?
Religiju je teško definirati, čak se i sociolozi spore oko unificirane definicije. Možemo probati reći da je ona sustav pravila koja nas upućuju na to kako živjeti. Ali od religije je važno razlikovati vjeru ili duhovnost i ne smatrati ih sinonimima. Uspostavom Crkve dolazi neminovno do stvaranja organizacije, jer crkva je institucija tj. ustaljeni način odvijanja odnosa među pojedincima u društvu, i kao takva nužno mora imati sustav diobe i povezivanja rada. To je svojstveno svakoj organizaciji, potrebna je struktura (najčešće hijerarhija) koja će osigurati diferencijaciju konkretne organizacije od okoline i drugih organizacija. Takva jedna rigidna struktura kojoj je cilj, između ostalog samoodržanje, daje si pravo biti duhovno kormilo društva. Duhovnost i vjera su kategorije koje je nemoguće podvesti pod strukturu i poredak, one zahtijevaju nesputanost, slobodu, pravo na manifestaciju, pa ih je zbog njihove prirode nemoguće staviti u nadležnost birokratskoj tvorevini. Ne slažem se s tvrdnjom da je papa nepogrešiv u pitanjima vjere, ili uopće u bilo kojim pitanjima, to mi zvuči odviše dogmatski, on je samo čovjek a čovjek, unatoč svoj svojoj veličanstvenosti, ipak griješi. Ako nemamo pravo kritizirati nešto (dovoditi u pitanje), tada nemamo ni slobodu. Religija je danas nažalost sredstvo kontroliranja masa koje ljudi u Crkvi obilato koriste da bi promicali svoje interese i sebi pribavljali koristi. Kao i u svakom društvenom sustavu, i unutar Crkve postoje elite koje vladaju; Crkva su (kao institucija)ljudi nesavršeni, grešni i egoistični (ne mislim na sve ljude, samo navodim negativne aspekte ljudske osobnosti) koji ne žele dopusti razdvajanje duhovnog od institucionalnog, ne žele dopustiti slobodu vjere, ne žele da vjera postane osobno iskustvo svakog čovjeka. Oni je otuđuju, čine javnom, podvrću pravilima koja zatim nameću drugima. Crkva je dogmatska po prirodi upravo zbog svoje institucionalnosti. Nadalje, Biblija je Sveta knjiga, a riječ svet označava potpunost, ukupnost, slobodu, a slobode nema ondje gdje drugi govori što je a što nije. Ovim postom ne diram i ne napadam ničija uvjerenja, samo nastojim ukazati na čestu pravu narav društvenih odnosa. Bibliju treba shvaćati kao etički vodić, kao praktične savjete u odnosu s drugima. Socijalizacijom nam je usađeno određeno strahopoštovanje prema svemu svetom, svemu crkvenom, nama treba ruka koja će nas voditi, koja nam neće dati odrasti iz straha da će ona sama postati suvišna. Vjera je stvar i izbor pojedinca, tu se svi slažemo i unatoč razlikama ona je ono što nas spaja bez obzira na način kojim ju ispoljavamo.