Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Cigani u Znanost forumu; Uprkos raširenom verovanju da nisu – Cigani su religiozan narod. Uglavnom su katoličke veroispovesti, i svoja religiozna ubeđenja izražavaju ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 25-02-08, 12:16   #21 (permalink)
Akademik Foruma

Avatar od korisnika saban sajnovic

Datum registracije: 14-12-07
Godina: 52
Poruka: 3,723
saban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobar
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku saban sajnovic
Re: Cigani

Uprkos raširenom verovanju da nisu – Cigani su religiozan narod. Uglavnom su katoličke veroispovesti, i svoja religiozna ubeđenja izražavaju i na taj način što se krste pred likom Isusovim. Pre no što raseku hleb, nožem načine krst preko njega, skidaju šešir pred slikom Isusovom koju u kući čuvaju s velikom ljubavlju, mole se pred njim. Romi su oduvek bili bogobojažljivi. Uvek su verovali u Boga. Njemu su se obraćali kada su bili u nevolji, kada su imali briga.

Romi se ne kunu Bogom, već Roditeljima ili članovima porodice koji su im najdraži. I danas je tako! Ako je neko hteo da mu se veruje samo bi rekao: kunem se svojim ocem. Znalo se da je u tom slučaju ono što je izrečeno sušta istina.
Odgovori sa citatom
Star 25-02-08, 12:24   #22 (permalink)
P.I.M.P.

Datum registracije: 12-07-07
Godina: 22
Poruka: 4,873
Arylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobarArylin je stvarno dobar
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Arylin Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Arylin

Holstein, mislim da si u samom startu pogriješio. Nazivajući Rome ciganima je k'o da bijelce nazoveš velikim bijelm smećem.
Arylin je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-02-08, 13:57   #23 (permalink)
Akademik Foruma

saban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobarsaban sajnovic je stvarno dobar

Citat:
Pravi autor: Arylin Pogledaj Poruke
Holstein, mislim da si u samom startu pogriješio. Nazivajući Rome ciganima je k'o da bijelce nazoveš velikim bijelm smećem.
Za sada jedino u hrvatskoj službeni izraz je Rom što na romski znači čovjek, u ostalom delu sveta nazivaju nas gipsy, a nemci su nam dali nadimak cigojner (zigojner). Zato mi nemce zovemo švabe.
Odgovori sa citatom
Star 29-02-08, 17:52   #24 (permalink)
Cobeta

Datum registracije: 01-10-05
Godina: 25
Poruka: 9,326
Wamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosan

Citat:
Pravi autor: saban sajnovic Pogledaj Poruke
rađamo se sa lepim glasom, odmalena pevamo i veselimo se.

mali je prava kocka šećera, zar ne?!
Pa ti meni misli čitaš

Ja sam za ovog malog anđela htjela otvoriti posebnu temu, to su najljepše okice koje sam vidjela u zadnje vrijeme

Istina, ono što sam o Romima naučila je da su vesel, nadaren narod, unatoč svim teškoćama i diskriminaciji s kojom se susreću uvijek su veseli i raspjevani.
Odgovori sa citatom
Star 03-03-08, 20:36   #25 (permalink)
Akademik Foruma

Ponovo romska svadba u Šajkašu
Žitelji Šajkaške još se dobro sećaju spektakularne romske svadbe u Šajkašu u kojoj je mlada Dragana Dumitrović iz Titela helikopterom došla na venčanje u Šajkaš sa mladoženjom Brankom Petrovićem. Oni sada u srećnom braku žive u Šajkašu. Srećni roditelji, Vera (Dana) i Dragan Petrović, rado se sećaju ove svadbe, ali su sada veoma zauzeti jer im se u subotu, 28. aprila, udaje ćerka Višnja.
Šajkašanka Višnja Petrović (18) i Jasmin Ver (18) iz Čuruga, nakon godine dana zabavljanja odlučili su da svoju vezu i ozakone. Mladenci su srećni, pomalo zbunjeni, ali bez treme. Svadba neće biti tako pompezna kao prošlogodišnja, ali će ipak biti veselo, kako to samo Romi znaju da prirede. Sviraće dve muzike, romska i srpska, a veselje će početi još od ranih jutarnjih časova. Šator za svatove se priprema u Šajkašu, u Zadružnoj ulici, ispred kuće sa brojem 5.
- Prošle godine supruga i ja smo pravili svadbu sinu, a ove godine želimo da ispratimo i ćerku. Mi kao roditelji složili smo se da svadba bude u Šajkašu. Očekujemo mnogo gostiju, rođaka, prijatelja i poznanika, ali najviše iz Šajkaša, Čuruga i Titela - ističe Dragan Petrović, otac mladin i ratni vojni invalid prve kategorije.
Odgovori sa citatom
Star 05-03-08, 08:52   #26 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Godina: 21
Poruka: 1,993
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Citat:
Pravi autor: saban sajnovic Pogledaj Poruke
Za sada jedino u hrvatskoj službeni izraz je Rom što na romski znači čovjek, u ostalom delu sveta nazivaju nas gipsy, a nemci su nam dali nadimak cigojner (zigojner). Zato mi nemce zovemo švabe.
Na engleskom službeni naziv je Roma people, ne gipsy

A i mi zovemo švabe švabima
Vex je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-03-08, 13:03   #27 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: Vex Pogledaj Poruke
Na engleskom službeni naziv je Roma people, ne gipsy

A i mi zovemo švabe švabima
čovek uči dok je živ
Odgovori sa citatom
Star 16-03-08, 15:25   #28 (permalink)
Akademik Foruma

Odgovori sa citatom
Star 16-03-08, 15:31   #29 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 26-01-08
Poruka: 370
klik™ se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku klik™

Nisu cigani kriv...Ja poznajem 2 cigana, roma koji su super uredni i pristojni za razliku od nekih Zagrebčana...
Njim treba dati priliku za školovanje.
klik™ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-03-08, 15:33   #30 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: klik™ Pogledaj Poruke
Nisu cigani kriv...Ja poznajem 2 cigana, roma koji su super uredni i pristojni za razliku od nekih Zagrebčana...
Njim treba dati priliku za školovanje.
tako je, to je ispravno razmišljanje
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: romi

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 07:56.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114