| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Cigani u Znanost forumu; Uprkos raširenom verovanju da nisu – Cigani su religiozan narod. Uglavnom su katoličke veroispovesti, i svoja religiozna ubeđenja izražavaju ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #21 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: Cigani Uprkos raširenom verovanju da nisu – Cigani su religiozan narod. Uglavnom su katoličke veroispovesti, i svoja religiozna ubeđenja izražavaju i na taj način što se krste pred likom Isusovim. Pre no što raseku hleb, nožem načine krst preko njega, skidaju šešir pred slikom Isusovom koju u kući čuvaju s velikom ljubavlju, mole se pred njim. Romi su oduvek bili bogobojažljivi. Uvek su verovali u Boga. Njemu su se obraćali kada su bili u nevolji, kada su imali briga. Romi se ne kunu Bogom, već Roditeljima ili članovima porodice koji su im najdraži. I danas je tako! Ako je neko hteo da mu se veruje samo bi rekao: kunem se svojim ocem. Znalo se da je u tom slučaju ono što je izrečeno sušta istina.
__________________ ošo sam iz bosne al bosna nije iz mene. |
| | |
| | #23 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: Cigani Za sada jedino u hrvatskoj službeni izraz je Rom što na romski znači čovjek, u ostalom delu sveta nazivaju nas gipsy, a nemci su nam dali nadimak cigojner (zigojner). Zato mi nemce zovemo švabe.
| | |
| | #24 (permalink) | |
| Cobeta Datum registracije: 01-10-05 Godina: 25
Poruka: 9,326
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Cigani Citat:
![]() Ja sam za ovog malog anđela htjela otvoriti posebnu temu, to su najljepše okice koje sam vidjela u zadnje vrijeme Istina, ono što sam o Romima naučila je da su vesel, nadaren narod, unatoč svim teškoćama i diskriminaciji s kojom se susreću uvijek su veseli i raspjevani.
__________________ Jedan je Izet Fazlinović! | |
| | |
| | #25 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: Cigani Ponovo romska svadba u Šajkašu Žitelji Šajkaške još se dobro sećaju spektakularne romske svadbe u Šajkašu u kojoj je mlada Dragana Dumitrović iz Titela helikopterom došla na venčanje u Šajkaš sa mladoženjom Brankom Petrovićem. Oni sada u srećnom braku žive u Šajkašu. Srećni roditelji, Vera (Dana) i Dragan Petrović, rado se sećaju ove svadbe, ali su sada veoma zauzeti jer im se u subotu, 28. aprila, udaje ćerka Višnja. Šajkašanka Višnja Petrović (18) i Jasmin Ver (18) iz Čuruga, nakon godine dana zabavljanja odlučili su da svoju vezu i ozakone. Mladenci su srećni, pomalo zbunjeni, ali bez treme. Svadba neće biti tako pompezna kao prošlogodišnja, ali će ipak biti veselo, kako to samo Romi znaju da prirede. Sviraće dve muzike, romska i srpska, a veselje će početi još od ranih jutarnjih časova. Šator za svatove se priprema u Šajkašu, u Zadružnoj ulici, ispred kuće sa brojem 5. - Prošle godine supruga i ja smo pravili svadbu sinu, a ove godine želimo da ispratimo i ćerku. Mi kao roditelji složili smo se da svadba bude u Šajkašu. Očekujemo mnogo gostiju, rođaka, prijatelja i poznanika, ali najviše iz Šajkaša, Čuruga i Titela - ističe Dragan Petrović, otac mladin i ratni vojni invalid prve kategorije. ![]()
| | |
| | #26 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Cigani Citat:
![]() A i mi zovemo švabe švabima ![]() | |
| | |
| | #30 (permalink) | |
| Akademik Foruma | Re: Cigani Citat:
tako je, to je ispravno razmišljanje![]()
__________________ ošo sam iz bosne al bosna nije iz mene. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: romi |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 07:56.

čovek uči dok je živ
tako je, to je ispravno razmišljanje