| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Cigani u Znanost forumu; A ŠUNEN ROMALEN - DRAGI MOJI CIGANI! Evo već danima po ovom gluhom svijetu tulim "A šunen Romalen!" (za ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #31 (permalink) |
| Cobeta Datum registracije: 01-10-05 Godina: 25
Poruka: 9,236
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Cigani A ŠUNEN ROMALEN - DRAGI MOJI CIGANI! Evo već danima po ovom gluhom svijetu tulim "A šunen Romalen!" (za one koji nas ne razumiju: "Slušajte me, ljudi!") bez iluzija da ćete me čuti. Barem vi znate kako to izgleda kad čovjeku ne preostane ništa osim da od sve muke pjesme pjeva... A htio sam, dragi moji Cigani, da vas zamolim za oprost što je ova civilizacija, nakon višestoljetnih ponižavanja, progona i pokušaja istrebljenja, naposljetku uspjela u svojemu konačnom rješenju ciganskog pitanja. Htio sam da vas zamolim za oprost zbog toga što više nema Cigana. Ali tko da mi oprosti sad kad vas više nema? Htio sam vas zamoliti, dragi moji Cigani, da meni jednome gadži (za one koji nas ne razumiju: ne-Ciganu) oprostite to što vas je ova gadžovanska civilizacija zarazila kongresima, zakonima, zabranama, političkom korektnošću i sličnim gadžarijama za koje u svome jeziku nikada niste imali riječi. Jer evo čitam u novinama da je održan nekakav Romeno kongresoande Republika Croatia (za one koji nisu do kraja razumjeli: Kongres Roma u Republici Hrvatskoj), na kojemu su romski političari od hrvatske Vlade zatražili da zabrani korištenje riječi Ciganin. Znam, znam, znam... Dojadilo vam je što se ta riječ masovno koristi kao uvreda. Ali zar ne shvaćate, dragi moji Cigani, da nijedna riječ koju izgovore usta puna mržnje, pa tako ni to vaše lijepo ime, ne može biti uvredljiva i da jedinu uvredu Bogu i čovjeku samim svojim postojanjem nanose oni što zapjenjeno urlaju "Cigani, Cigani!", "Mesiću Cigane!" Zar mislite da bi se išta promijenilo ako danas-sutra počnu vikati "Mesiću, Rome! ", "Mesiću Židove!" ili "Mesiću Turčine!"? Ako baš mislite da trebam, ja ću vam ispričati zato što vas nikad nisam nazivao Romima nego uvijek Ciganima, ali me ni sto kongresa vaših političara neće uvjeriti da u tom vašem lijepom imenu ima ičeg pogrdnog. Ako netko od njih možda i ne zna, ja znam da riječ Cigani potječe od naziva jedne drevne gnostičke sekte Acigani ili Athiganoi i da su ga vaši preci dobili jer su i sami, baveći se magijom, stupili u kontakt s tim Aciganima. I da su to svoje lijepo ime s ponosom nosili. Ni sto me romskih kongresa, dragi moji Cigani, neće natjerati da zaboravim riječi jedne Ciganke iz okolice Beograda upućene mladoj novinarki koja je prije svojih dvadesetak godina htjela biti, štono se danas kaže, politički korektna: "Nemoj, dete, da nas zoveš Romovima. Mi smo pošteni Cigani, a Romovi, to su ti ovi, bre, komunisti." Vidim, dragi moji Cigani, da je na tom ne vašem, nego romskom kongresu zatražena i zabrana korištenja pjesme "Djelem, djelem" bez prethodnog odobrenja romskih udruga. Hej, pa gdje to ima da pošteni cigani zabranjuju pjesmu?! Ali ako je već dotle došlo, ja se, braćo Cigani, dobrovoljno javljam da svaki put kad mi krene "Djelem, djelem lungone dromenca, maladilem barvale Romenca...", a krene mi često, odgulim sve kazne koje za taj delikt propišu romski kongresmeni i hrvatski sabornici. Jer što je život u svijetu bez Cigana i s ispunjavanjem formulara za pjevanje "Djelem, djelem" nego doživotna robija. (Predrag Lucić – Feral Tribune, broj 910)
__________________ Jedan je Izet Fazlinović! |
| | |
| | #32 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Cigani ciganin sam i time se ponosim a gelem, gelem je himna cigana i uvek će to biti i ostati zauvek. Himna: Gelem, gelem Gelem, gelem (išao sam, išao) išao sam išao dugim putovima sretao sam sretne Cigane ej Cigani odakle vi dolazite? čergama i gladnom djecom Romska glazba - romske pjesmea a Cigani, a a djeco a aj Cigani, a aj djeco imao sam i ja veliku obitelj ubila ih crna legija, čerge izrezali i Cigane i Ciganke među njima i malu djecu a a Cigani, a a djeco a aj Cigani, a aj djeco otvori Bože tvoja crna vrata da mogu vidjeti gdje su moji ljudi, pa ću ponovo otići dugim putovima da mogu hodati sa sretnim Ciganima a a Cigani, a a djeco a aj Cigani, a aj djeco gore Cigani, sada je tren sreće vaše ustanite i Vi iz naših snova(mrtvi)Cigani, o crno lice i crne oči želim vas poput crnog grožđa a a Cigani, a a djeco a aj Cigani, a aj djeco Fala tebi Wamp što imaš srce od planete veće.
__________________ otišo sam iz Bosne, al` Bosna nije iz mene. |
| | |
| | #33 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Cigani Ja vas fakat ne kužim. Da ste vi od malih nogu učeni da morate krast,lagat,skupljat žljezo i Vi biste se tako ponošali. Ja osobno neam protiv njih ništa.Niti su mi što napravili, dok su mi neki veeeeeliki Hrvati napravili veču štetu od njih. Njima treba pružiti priliku i iskoristiti če ju. A omalovažavanje ne mogu shvatiti. |
| | |
| | #34 (permalink) | |
| dr.sc. Foruma | Re: Cigani Citat:
![]()
__________________ otišo sam iz Bosne, al` Bosna nije iz mene. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: romi |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 21:32.