| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Činiti loše? u Znanost forumu; Mogu li učiniti ono što mi se čini loše? Meni se čini da ne mogu. Da čovjek nužno ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Administrator | Činiti loše? Mogu li učiniti ono što mi se čini loše? Meni se čini da ne mogu. Da čovjek nužno čini ono što mu se čini bolje. Pri tome ne razlikujem 'dobro po sebi' i 'dobro za mene'. Recimo lopov čini ono što mu se čini da je bolje: 'bolje imati nego nemati', 'bolje ne raditi nego raditi'. Ubojica možda misli 'i on bi mene! Bolje ja njega nego on mene.' Svetac čini ono što misli da je bolje, ne samo za njega, već bolje po sebi. Što vi mislite? Mogu li odabrati učiniti ono što mi se čini lošijim? |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 07-04-06 Lokacija: Valpovo Godina: 30
Poruka: 735
![]() ![]() | Re: Činiti loše? Citat:
__________________ Pain is caused by pleasure | |
| | |
| | #4 (permalink) |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 12,100
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Činiti loše? Stvar je u definiciji lošeg odn. dobrog. Logično je da svatko čini ono što on sam osobno smatra da je dobro, ali ako je ta ista stvar loša po nekom univerzalnom općem standardu, onda je loša. Npr. ubojica osobno smatra da je dobro to što je ubio nekoga, ali univerzalno gledajući ubojstvo je loše - dakle, loše je.
__________________ LOŽA PUNA MAFIJE, STADION PRAZNINE, SRCE NIKAD SNAŽNIJE DOK NAŠ HAJDUK NESTAJE |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 05-05-06 Godina: 31
Poruka: 57
![]() | Re: Činiti loše? Sva filozofija se može svesti na 5 izkaza 5 židova: 1. Mojsije: Sve je Bog. 2. Isus: Sve je ljubav. 3. Freud: Sve je sex. 4. Marx: Sve je kapital. 5. Einstein: Sve je to relativno! Tako i ovo dobro ili loše - relativno...
__________________ Funkcija mjenja varijablu. |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Regularni forumas | Re: Činiti loše? Ja se nadam da ljudi ne čine zlo namjerno, jednom je Sokrat rekao -ljudi nisu zli zbog svoje zle naravi nego iz neznanja!! Lakše mi je u to povjerovati i to misliti nego da mi netko želi učiniti nešto loše iz bilo kojeg razloga.
__________________ Šutiraj onog ko leži jer onaj koji stoji bi mogao vratiti!!! |
| | |
| | #8 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 17-08-06 Godina: 29
Poruka: 169
![]() | Re: Činiti loše? Citat:
...ne znam zasto bi itko svesno odabrao da ucini nesto lose...ukoliko naravno ne oseca neki uzitak u tome...neku zelju,koja je jaca od njega, koju verovatno ni on sam ne ume da objasni...secam se jedne emisije o serijiskom ubici koji je pogubio preko 40 ljudi...naime, bio je sasvim normalan covek, jednoga dana saznao je da boluje od raka...tog trena se nesto u njemu promenilo...uzimajuci tudje zivote, podsvesno je mislio da produzava svoj....ili recimo pedofil...on u sustini zna da je to sto on oseca prema maloletnoj deci lose...ali "zelja" je jaca od njegovog uma...eto...sve se svodi na onu staru Sokratovu..."glupost cini ljude zlim"...ne znam...jedino svesno zlo koje bih nekom ucinio bi bilo iz osvete...da se nesto dogodi mom nekom bliznjem,bratu,majci,zeni,detetu...ne postoji ljudsko bice na ovoj planeti koga ne bih pretvorio u hrpu bezzivotne materije...ili sam postao ista...Zadnji Uredio Serbo_Croatian : 25-08-06 u 03:29. | |
| | |
| | #9 (permalink) | |
| Semi Profesional Go-Kart Racer | Re: Činiti loše? Citat:
Ne bi bas se slozio da je to Sokrat izrekao, niti natuknuo negdje...(blago receno)
__________________ Zadnji Uredio Servant : Jučer popodne. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: ciniti, los e |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 09:30.

...ne znam zasto bi itko svesno odabrao da ucini nesto lose...ukoliko naravno ne oseca neki uzitak u tome...neku zelju,koja je jaca od njega, koju verovatno ni on sam ne ume da objasni...secam se jedne emisije o serijiskom ubici koji je pogubio preko 40 ljudi...naime, bio je sasvim normalan covek, jednoga dana saznao je da boluje od raka...tog trena se nesto u njemu promenilo...uzimajuci tudje zivote, podsvesno je mislio da produzava svoj....ili recimo pedofil...on u sustini zna da je to sto on oseca prema maloletnoj deci lose...ali "zelja" je jaca od njegovog uma...eto...sve se svodi na onu staru Sokratovu..."glupost cini ljude zlim"...ne znam...jedino svesno zlo koje bih nekom ucinio bi bilo iz osvete...da se nesto dogodi mom nekom bliznjem,bratu,majci,zeni,detetu...ne postoji ljudsko bice na ovoj planeti koga ne bih pretvorio u hrpu bezzivotne materije...ili sam postao ista...