Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Činiti loše? u Znanost forumu; Mogu li učiniti ono što mi se čini loše? Meni se čini da ne mogu. Da čovjek nužno ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 21-05-06, 20:38   #1 (permalink)
Administrator

Datum registracije: 20-02-04
Godina: 21
Poruka: 17,344
Kristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Kristijan
Činiti loše?

Mogu li učiniti ono što mi se čini loše?
Meni se čini da ne mogu. Da čovjek nužno čini ono što mu se čini bolje. Pri tome ne razlikujem 'dobro po sebi' i 'dobro za mene'.
Recimo lopov čini ono što mu se čini da je bolje: 'bolje imati nego nemati', 'bolje ne raditi nego raditi'. Ubojica možda misli 'i on bi mene! Bolje ja njega nego on mene.' Svetac čini ono što misli da je bolje, ne samo za njega, već bolje po sebi.
Što vi mislite? Mogu li odabrati učiniti ono što mi se čini lošijim?
Kristijan je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-05-06, 22:30   #2 (permalink)
Starter

Datum registracije: 21-12-05
Godina: 19
Poruka: 55
vragek se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku vragek Pošalji poruku preko MSN-a korisniku vragek
Re: Činiti loše?

Pa nisam siguran.
Probaj dati konkretniji primjer, oko čeg se dvoumiš?
vragek je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 26-05-06, 10:04   #3 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 07-04-06
Godina: 30
Poruka: 735
saan se izdvaja iz masesaan se izdvaja iz mase

Citat:
Mogu li odabrati učiniti ono što mi se čini lošijim?
Mislim da da. Svi mi imamo različita mišljenja o tome šta je loše, a šta je dobro, mada, mislim da ipak ima ljudi koji svjesno čine loše i uživaju u tome. Da li vratiti onima što ti učine loše istom mjerom ili ne? Tu sad dolazi do tvog pitanja, mislim da tada možeš odlučiti činiti loše jer ipak u svima nama postoji želja za osvetom.
Odgovori sa citatom
Star 26-05-06, 12:18   #4 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,100
damfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavan

Stvar je u definiciji lošeg odn. dobrog.

Logično je da svatko čini ono što on sam osobno smatra da je dobro, ali ako je ta ista stvar loša po nekom univerzalnom općem standardu, onda je loša.

Npr. ubojica osobno smatra da je dobro to što je ubio nekoga, ali univerzalno gledajući ubojstvo je loše - dakle, loše je.
Odgovori sa citatom
Star 26-05-06, 12:23   #5 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-05-06
Poruka: 116
zena_zmaj se izdvaja iz mase

tvoje pitanje je: što ti se čini moralno lošije ili lošije po tebe?
zena_zmaj je offline  
Odgovori sa citatom
Star 28-05-06, 19:59   #6 (permalink)
Starter

Datum registracije: 05-05-06
Godina: 31
Poruka: 57
anunaki se izdvaja iz mase

Sva filozofija se može svesti na 5 izkaza 5 židova:
1. Mojsije: Sve je Bog.
2. Isus: Sve je ljubav.
3. Freud: Sve je sex.
4. Marx: Sve je kapital.
5. Einstein: Sve je to relativno!

Tako i ovo dobro ili loše - relativno...
Odgovori sa citatom
Star 01-06-06, 14:42   #7 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 31-05-06
Godina: 20
Poruka: 154
JeLeNa se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku JeLeNa

Ja se nadam da ljudi ne čine zlo namjerno,
jednom je Sokrat rekao -ljudi nisu zli zbog svoje zle naravi nego iz neznanja!!
Lakše mi je u to povjerovati i to misliti nego da
mi netko želi učiniti nešto loše iz bilo kojeg razloga.
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 03:27   #8 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 17-08-06
Godina: 29
Poruka: 169
Serbo_Croatian se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Kristijan
Mogu li učiniti ono što mi se čini loše?
Meni se čini da ne mogu. Da čovjek nužno čini ono što mu se čini bolje. Pri tome ne razlikujem 'dobro po sebi' i 'dobro za mene'.
Recimo lopov čini ono što mu se čini da je bolje: 'bolje imati nego nemati', 'bolje ne raditi nego raditi'. Ubojica možda misli 'i on bi mene! Bolje ja njega nego on mene.' Svetac čini ono što misli da je bolje, ne samo za njega, već bolje po sebi.
Što vi mislite? Mogu li odabrati učiniti ono što mi se čini lošijim?
...Kristijane,brines me sine moj...ovo je vise pitanje za nekog skolovanog psihologa, ali ja kao laik ti mogu reci da si vec na dobrom putu da ucinis nesto lose...ne znam zasto bi itko svesno odabrao da ucini nesto lose...ukoliko naravno ne oseca neki uzitak u tome...neku zelju,koja je jaca od njega, koju verovatno ni on sam ne ume da objasni...secam se jedne emisije o serijiskom ubici koji je pogubio preko 40 ljudi...naime, bio je sasvim normalan covek, jednoga dana saznao je da boluje od raka...tog trena se nesto u njemu promenilo...uzimajuci tudje zivote, podsvesno je mislio da produzava svoj....ili recimo pedofil...on u sustini zna da je to sto on oseca prema maloletnoj deci lose...ali "zelja" je jaca od njegovog uma...eto...sve se svodi na onu staru Sokratovu..."glupost cini ljude zlim"...ne znam...jedino svesno zlo koje bih nekom ucinio bi bilo iz osvete...da se nesto dogodi mom nekom bliznjem,bratu,majci,zeni,detetu...ne postoji ljudsko bice na ovoj planeti koga ne bih pretvorio u hrpu bezzivotne materije...ili sam postao ista...

Zadnji Uredio Serbo_Croatian : 25-08-06 u 03:29.
Serbo_Croatian je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 03:41   #9 (permalink)
Semi Profesional Go-Kart Racer

Datum registracije: 05-11-05
Godina: 20
Poruka: 4,630
Servant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobarServant je stvarno dobar
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Servant

Citat:
Pravi autor: Serbo_Croatian
sve se svodi na onu staru Sokratovu..."glupost cini ljude zlim"

Ne bi bas se slozio da je to Sokrat izrekao, niti natuknuo negdje...(blago receno)
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 04:19   #10 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 17-08-06
Godina: 29
Poruka: 169
Serbo_Croatian se izdvaja iz mase

ok, nisam ga doslovno citirao, ali ni ti ne moras biti "bukva":čekić
Serbo_Croatian je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: ciniti, los e

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 09:30.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103