| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Čovjek je nastao kao rezultat: u Znanost forumu; bas zato cu sam sebe quoteat Citat: Pravi autor: fuzija Evo glasao sam "Božje kreacije", al nevidim ... |
| Vidi Rezultate Anketa: Čovjek je nastao kao rezultat: | |||
| Božje kreacije | | 27 | 40.30% |
| Evolucije | | 29 | 43.28% |
| Nemam pojma | | 11 | 16.42% |
| Glasači: 67. Vi nemožete glasati na ovoj anketi | |||
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #32 (permalink) | |
| Radost Europe | Re: Čovjek je nastao kao rezultat: Citat:
Početi ću promatrati taj bestseler nepoznatih autora zelenim očima.
__________________ Show love with no remorse | |
| | |
| | #33 (permalink) |
| Drugarica učiteljica Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 4,940
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Čovjek je nastao kao rezultat: šta bi to trebalo znaćiti "zelenim očima"? za to nisam nikad čula... naravno kao simbolični pračovjek i simbolična pražena... ne znam kako si to drugačije zamišljao?! |
| | |
| | #34 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Čovjek je nastao kao rezultat: Citat:
| |
| | |
| | #35 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 17-08-06 Godina: 29
Poruka: 169
![]() | Re: Čovjek je nastao kao rezultat: ...glasao sam za evoluciju...na zalost to je surova realnost, jer smo jos uvek u procesu iste...ja bih zaista voleo da "Bog" postoji, ali jedini bog kog mogu videti jesu nasi geni koje cemo ostaviti iza sebe i nastaviti zivot u njima....to je osnovni instinkt svakog zivog bica na ovoj planeti...posto je covek jedino svesno bice, samim tim on je svestan svog fizickog kraja, nestanka i mora verovati da postoji neki produzetak, nastavak u duhovnom smislu...i tu ne gresi puno,i ja verujem da postoji, ali ne u biblijama,sektama ili bilo kojim drugim psihodelicnim institucijama, vec u necemu sto je zajednicko svim ljudskim bicima:ljubav,mrznja,strast,radost,strah,zelja,osmeh,poljubac,prezir,sreca,tuga...to su komponente koje nas spajaju,koje zajedno svi prozivljavamo svakoga dana, koje ce prozivljavati i buduce generacije, samo u nekom drugom filmu, u nekoj drugoj reziji..."ti si ja-ja sam ti"...zanimljivo, ali covek je i jedino bice koje unistava svoju vrstu,sto pokazuje da smo jos u nedovrsenom procesu evolucije, i bice tako sve dok "majmun" bude ulazio u tenk ![]() |
| | |
| | #36 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Čovjek je nastao kao rezultat: Čovjek je nastao vlastitom samoizgradnjom. On je svoje vlastito djelo. Sve drige priče potcjenjuju čovjeka kao stvaralačko i samostvaralačko biće: stvarajući drugo (svoj svijet), stvarao je i sebe samoga. |
| | |
| | #37 (permalink) |
| evergreen Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,061
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Čovjek je nastao kao rezultat: ova se tema može svesti i na raspravu o razgraničenju znanosti od ne-znanosti. moj glas ide teoriji evolucije jer vjerujem u znanstvene, empirijske metode. priča o kreaciji je upravo to - kao što je lovel rekao, a teica potvrdila - samo zgodna priča. e sad, zato možemo reći da se religija i znanost međusobno ne pobijaju - upravo stoga jer ne upotrebljavaju isti vokabular. znanstveni sud ne može se opovrgnuti neznanstenim diskursom (metafizičkim ili teološkim ili trećim..). pošto je za poppera opovrgljivost bit znanosti, teoriju evolucije valjalo bi opovrgnuti. no samo empirijski - znanstvenim eksperimentom. s druge strane, za mene postojanje boga nema smisla previše analizirati jer ne vidim načina da se ono potvrdi ili zaniječe. osobno, ne vjerujem, ali niti ne trošim energiju da svoje nevjerovanje, odnosno nepostojanje boga potvrdim - ono ne spada u znanstvene sudove. postanak čovjeka po definiciji nadilazi ljudsko iskustvo. pošto nemamo iskustvo ljudskog postanka, tumačimo ga vjerom u transcedentalne sile. no ljudi su nekada i pojave poput zaraznih bolesti uzrokovanih virusima i bakterijama promatrali tako - pripisujući ih djelovanju demona.. šteta kaj sam se dosta kasno uklučio u ovu raspravu i nadam se da će topic opet živnuti. |
| | |
| | #40 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Lokacija: offline Godina: 37
Poruka: 3,879
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Čovjek je nastao kao rezultat: Od svih ponuđenih odgovora, Automatonov mi je najsmješniji... Ako je čovjek sam sebe stvorio (a stvaranje je svjestan čin) kako je svjesno stvorio svijest kojom stvara? Evolucija ili stvaranje- mislim da je to nebitno: jer čovječanstvo misli (odnosno, živi u zabludi) da je ono nekakav 'konačni proizvod'. To je pitanje na koje odgovor može biti zanimljiv, ali u biti nebitan za ono kamo moramo ići, a mi (uopćeno govoreći) očito mislimo da smo već na odredištu...Bilo da nas je Bog stvorio, ili da smo evoluirali- trebamo stremiti prema 'višem', a ne biti Nietzcheovi posljednji ljudi (a to je točno ono što je čovječanstvo danas).
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
![]() |
| Tagovi: covjek, kao, nastao, rezultat |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:51.

Ako je čovjek sam sebe stvorio (a stvaranje je svjestan čin) kako je svjesno stvorio svijest kojom stvara?
Evolucija ili stvaranje- mislim da je to nebitno: jer čovječanstvo misli (odnosno, živi u zabludi) da je ono nekakav 'konačni proizvod'. To je pitanje na koje odgovor može biti zanimljiv, ali u biti nebitan za ono kamo moramo ići, a mi (uopćeno govoreći) očito mislimo da smo već na odredištu...