To je istina. Ali kako znaš starost pojedinog sloja? No zapravo to nije ključni problem. Pitanje je kako znaš gdje je umro pojedini fosil. Zbog potresa i drugih geoloških procesa moguća su okretanja slojeva i samim time prebacivanja fosila iz jednog sloja u drugi. Tako da zapravo neznaš u kojem je sloju fosil nastao. Zar ne?
Ne vidim kako po obliku možeš utvrditi povezanost. Ti utvrđuješ sličnosti među vrstama, a ne i povezanost.Također vrlo jednostavno. Nijedan fosil nije imao potomke, jer u momentu kad je postao fosil već je njegova moć razmnožavanja odavno nestala. Ako pitaš za stvora koji je nekad davno živio te kasnije fosilom postao, određivanjem anatomije dotičnog stvora možeš odrediti da li je s nekom drugom životinjom u rodu ili nije. Primjerice - detaljiziram, jer pišem primjere iz glave - svi sisavci imaju po sedam kralježaka u vratu. Sve ptice imaju na određeni način postavljenu zdjeličnu kost (obrnuto od današnjih gmazova), te ih većina ima šuplje kosti. Većina ptica ima perje, mnogi sisavci imaju krzno. Prema veličini životinje i uvjetima u kojima živi (ili je živjela) možeš odrediti da li je (bila) toplokrvna ili hladnokrvna - hladna krv može podržavati masu do jedne gornje granice, a iznad toga životinja ne može živjeti.
Primati imaju drukčije oblikovane udove i kralježnicu od ostalih sisavaca. Čovjekoliki majmuni, zajedno s čovjekom (koji također pripada ovoj porodici) imaju točno onoliko kralježnice koliko im treba (dakle nemaju rep) da bi mogli hodati uspravno ili poluuspravno, te imaju na specifičan način formirane prednje noge (ilitiga ruke).
Nekolicina autiju je slična. Svi imaju slične gume, volane itd... Znači li to da su svi međusobno povezani? Ne baš. Isto tako sličnost među životinjama nemora značiti njihovu povezanost. Pogotovo kada znamo da se određene životinje ne razmnožavaju međusobno. Konji i polarni medvjedi nemogu međusobno imati potomke. Zašto misli da su ikada prije mogli?
Ne, opet nagađaš. Sličnost nema veze sa srodstvom. Sličnost je dokaz za sličnost, a ne za rodnu povezanost.Ima velike. Prilagodbe koje neki živi stvor - iz bilo kojeg od pet carstava - ima su ovisne o kompletnom ekosistemu u kojem živi, a koji počinje od geografskih uvjeta, koji onda zajedno s prvom vegetacijom počinju formirati klimu, na koju se onda useljava viša vegetacija i životinje, koji zajedno, kontinuirano, dalje oblikuju klimatske, populacijske i ekološke uvjete. To su sve uvjeti koji se, počevši od onih prvih spomenutih, mogu za određeno doba bar pretpostaviti, ako ne i dosta točno odrediti; na temelju toga možeš odrediti koji su oblici života poprimili kakve prilagodbe. Ukoliko su implementacije tih prilagodbi kod nekih stvorova slične, vjerojatnije je da su dotični u srodstvu.
Ja sam te pitao za dokaze za evoluciju, a ovo o čemu ti pričaš su nagađanja za evoluciju. Sama sličnost nije dokaz za ništa drugo nego za sličnost. Ako želiš tu sličnost objasniti evolucijom, onda moraš za to imati dokaze. Trebaju ti dokazi da evolucija tako nešto može uopće napraviti.
OK, sada znamo definiciju. Sada će daljnja rasprava biti lakša jer znamo o čemu pričamo.Koliko bodova dobivam za točan odgovor?
Šalu na stranu, evolucija je proces kontinuiranog mijenjanja i izmjenjivanja genetskog materijala kod svake novonastale jedinke (potomka) u odnosu na pretka, u cilju opstanka.
Ali ovdje postoji ključna razlika. Auti nisu nastali putem evolucije kakvom ju ti definiraš. Ako želiš zvati napredak automobila "evolucija" možeš, ali to onda nije ekvivalentno biološkoj evoluciji.Zapravo, svi automobili su "potekli" od prvog automobila, koji je napravljen kao "kočija koja se kreće bez konja". Nekoliko kotača, upravljač i stroj koji je trošio gorivo da bi pokretao te kotače. To je ideja koja je bila u početku, i koja se koristi još i danas. Nijedan automobil danas nije drukčiji od ovoga.
Razlog tome je da su pod pretpostavkom biološke evolucije sve životinje rodno povezane. Svaka je rođena od one prijašnje. Što u slučaju automobila nije tako. Svaki je nastao posebno od novog materijala. Jedino je dizajn taj koji je sličan. Osim toga, varijacije koje se događaju u životinjskom svijetu su pod pretpostavkom teorije biološke evolucije nasumične. Što opet u slučaju automobila nije tako. Varijacije kod automobila iz jedne generacije u drugu ne nastaju nasumično nego su proizvod inteligencije. Ljudska inteligencija je ta koja određuje kako će se auti mjenjati.
Tako da biološka evolucija i evolucija automobila imaju poveznice samo u imenu i ničemu drugome. Jedna nemože služiti kao analogija drugoj, niti kao dokaz.
Ne baš. To samo pokazuje da je organ prestao funkcionirati. Vrsta sama po sebi nije trebala biti drugačija. Koliko mi znamo preci od ljudi, su uvijek bili ljudi. Imali oni funkcionalni određeni organ ili ne.To što kažeš stoji. Ali, ti organi pokazuju da smo ih naslijedili od nekog pretka - nekoga u prošlosti tko ih je koristio, jer su bili funkcionalni. S obzirom da mu anatomija nije bila ista kao i naša, očigledno je da pričamo o drugoj vrsti. Dakle, bez obzira da li smo degradirali u odnosu na tu vrstu ili ne, postojao je predak koji nije bio ista vrsta kao mi.
Osim toga, rekao sam, čak i da su bili druga vrsta, ovo što smo mi danas je degradacija, a ne napredak. Tako da takvu degradirajuću promjenu nemožeš koristiti kao dokaz da smo nastali od jedne stanice prije nekoliko milijardi godina. Jer za tako nešto ti treba dokaz da nastaju novi organi, a ne da nestaju.
A i koncept vrste nije baš previše dobro definiran. Ako pod vrsta smatraš populaciju koja se nemože razmnožavati sa drugom populacijom onda to nije ništa posebno. Nastanak nove vrste nije dobivanje nečeg novog. Nastanak nove vrste je gubljenje sposobnosti razmnožavanja sa jedinkama s kojima se vrsta prije mogla razmnožavati i to je sve.
Ali to ti treba za evoluciju. Tebi trebaju nove funkcije, strukture i organi.Ja doduše nisam nikada ni rekao da evolucijom nastaju nove i/ili bolje karakteristike. Iako sam mogao, jer je to donekle točno - karakteristike koje nastaju evolucijom jesu bolje, relativno gledano - kao što sam gore spomenuo, bolje su za preživljavanje u danom ekosistemu. Nijedna (danas poznata) karakteristika nekog živog bića neće biti objektivno bolja od prethodne - AFAIK, nema nijednog stvora koji bi mogao preživjeti bilo gdje u poznatoj biosferi.
Zamisli proces nastajanje čovjeka od jedne stanice u roku od 3.6 milijarde godina. Zamisli što sve ta jedna stanica mora evoluirati. Kao prvo, mora postati višestanični organizam, pa onda mora razviti osi tijela, pa mora dobiti kralježnicu, pa se mora prilagoditi za kretanje u vodi, pa mora nekako preći na kopno, mora razviti sposobnost disanja na kopnu, pa sposobnost kretanja na kopnu, i onda postati čovjek. Za to sve treba razviti, pluća, ruke, noge, glavu, oči itd... Tako da je očito da moraš za evoluciju dobiti nove karakteristike, a ne ih gubiti.
Ali sama veličina lubanje ne znači ništa. Pogledaj varijaciju ljudi danas. Neki imaju veće lubanje neki manje. Slon ima veću lubanju nego ljudi, pa to nikako ne znači da je pametniji.Ali, ako uzmeš u obzir da smo nastali od neke druge vrste (a što sam obrazložio gornjim pasusom), možemo s velikom sigurnošću pretpostaviti da imamo neke karakteristike koje su bolje od nje. Naime, još nije nigdje nađen fosil neke srodne vrste - koja nije Homo sapiens sapiens - a koja bi imala zapremninu lubanje (dakle potencijalno volumen mozga) naše veličine, pogotovo u čeonom i/ili tjemenom režnju. Dakle, naše su kognitivne i/ili imaginativne sposobnosti očigledno bolje od naših predaka.
Osim toga, čak i da smo razvili veću lubanju, to ne ukazuje na to kako se dobivaju novi organi. Ovo je samo varijacija u već postojećem organu.
Niti pokazuje kako dolazi do novih bioloških funkcija. Npr. lubanja nam služi za skladištenje mozga. Bila ona veća ili manja, to joj je još uvijek funkcija, bez obzira na veličinu.
Sada pogledaj jednostanični organizam. I razmisli kakve je on sve nove biološke funkcije trebao evoluirati da bi postao čovjek.
Uredu, ti si tako definirao evoluciju. Slažem se sa tvojom definicijom, ali tebi mora biti jasno da ako ti takvu promjenu smatraš evolucijom onda to nije ono što tebi treba da bi pokazao da jedna stanica kroz 3.6 milijarde godina može postati čovjek. Razumiješ? Tebi za tako nešto stvarno trebaju nova obilježja. Regulacijom šećera u organizmu to nećeš nikada dobiti. Možeš povećavati količinu šečera u stanici koliko god hoćeš, ali ona na taj način nikada neće postati čovjek. Ona treba dobiti ruke i noge, a ne regulirati količinu šećera u sebi.Ako te slobodno ispravim - funkcije, karakteristike i slična obilježja nekog oblika života ne evoluiraju - jedino što evoluira je sama vrsta. Da li se reguliraju postojeće funkcije ili mutacijom nastaju nove je nebitno - ono što je bitno jest da su novonastale bakterije - potomci - genetski različiti od svojih predaka (sam si napisao, boldao sam ti). To je evolucija. Raspravljati u kojem "smjeru" ona ide je besmisleno - da li se vraćaju stara obilježja ili postojeća mutiraju u nova je nebitno - jedini smjer u kojem evolucija ide je smjer održanja života.
Tako da je smjer jako bitan. To je kao da kažeš da ako se čovjek kreće, da će sigurno doći od Karlovca do Zagreba. Ne to nije sigurno. Samo "kretanje" ne garantira ništa osim da čovjek za vrijeme kretanja neće biti na istom mjestu kao i prije. Ali to ne garantira da on uopće ide iz Karlovca u Zagreb. Možda se kreće prema Vukovaru. Možda se kreće u krug.
Da bi došao u Zagreb, moraš se kretati točnim koordinatama. Moraš doći na specifično mjesto, i za to moraš proći specifičnim putem. Npr. nemožeš pješke proći kroz planinu. Tako da je smjer jako bitan.
Istina. Ali ključno pitanje je što time dobivaš? Ako dobivaš, kao što smo u prošlim primjerima vidjeli, gubljenje funkcija ili regulaciju već postojećih, onda ti to nije dosta da bi evoluirao nove funkcije. Ti trebaš pokazati da se mehanizmom evolucije, tj. nasumičnim mutacijama i prirodnom selekcijom, može doći do novih funkcija.Ne gube se, tj. gube se vrlo rijetko. Određeni geni kod potomaka dolaze na površinu, dok drugi odlaze u pozadinu (pogledaj pojmove dominantnih i recesivnih gena, za početak). Genetski materijal se uvijek dodaje putem kombiniranja i (per)mutacija, ali ako jedinke s nekom novom "mutacijom" ne uspiju bolje preživjeti (i bolje se razmnožiti) od svojih kolega, onda je novi genetski materijal beskoristan i bit će od strane evolucije zaboravljen.
Hmm... Chuch Norris i ti ste nastali nakon prvih ljudi tako da je to logički nemoguće. A Batman nije stvarna osoba tako da je to isto tako nemoguće.Možda je. Možda je Chuck Norris ili Batman. Možda sam ja osobno.
Možda, ali bi za tako nešto ipak trebali vidjeti neke dokaze. Ne samo gubljenja funkcija nego i dobivanja novih.A možda je ipak u pitanju ta skromna, mala, od crkve toliko dugo pljuvana, od kreacionista još i danas, a ipak elegantna i robusna - evolucija.
Možemo ekstrapolirati iz već postojećih slučajeva. Evo recimo primjer ribe Coelacanth. Njeni prvi fosili koji su nađeni datirani su oko kojih 400 milijuna godina. Pošto nitko prije nije vidio tu ribu, ljudi su mislili da je izumrla. No 1938 ljudi su ju uhvatili živu i zdravu u moru. Zaključak je da samo zato jer ju nitko prije nije vidio živu, to ne znači da ne postoji. Ona je cijelo vrijeme bila s nama, samo ju mi nismo prije vidjeli.Ne znači, to je istina. Ali znanstvena metoda ne priznaje priče koje nemaju dokaza. Daj dokaz da je životinja tamo bila, i znanstvena metoda će je prihvatiti. Iz analognog razloga znanost prihvaća teoriju evolucije - da nije dokazana i da ne počiva na dokazanim činjenicama, ne bi se zvala teorijom.
Ista stvar je i sa ostalim fosilima. Samo zato jer ih još nismo našli ne znači da ih sigurno nema. Možda ih i nema, ali to ne znači da ih sigurno nema.
Ja ne pričam o Darwinu nego o njemu koji je pisao tu na forum!Ja mislim da nema smisla mijenjati tim koji pobjeđuje. Čovjek je iznio valjane argumente, i samo zato što su oni bili iznešeni pred sto godina, ne znači da ih se sad treba ignorirati kao da ne vrijede. Vrijede itekako, tako dugo dok netko ne iznese jednako tako valjane argumente koji bi ove pobili.
Ne to ne ide tako. Ja sam rekao da nema smisla pričati o tome kako nastaju vanzemljaci ili bogovi ili što već, ako ih nemamo tu pred sobom i neznamo uopće što su. Nema smisla pričati o njima.Isto vrijedi i za bogove, Sefire, vragove, i bilo kakve druge stvoritelje koje još do dan-danas valjda nitko nije vidio, a pogotovo ne kako nekaj stvaraju. Kada njih nađemo, možemo ih probati uzeti u obzir kao alternativu evoluciji, za koju imamo lijepe dokaze i koju, ponavljam, možemo vidjeti na svoje oči.
Ali to ne znači da ih nemožemo uzimatu u obzir kao uzrok nečega. Radio valovi su se uzimali u obzir u znanosti prije nego što smo ih mogli detektirati. Isto tako je i sa drugim stvarima.
Osim toga, kada bi našao recimo neki isklesan kamen u zemlji i kada nebi znao kako je on nastao, ti bi svejedno zaključio da ga je netko isklesao. Iako neznaš tko ili što ili kada, ti bi zaključio da ga je netko isklesao. Tako da nemoraš imati taj uzrok pred sobom, nemoraš imati tog čovjek pred sobom koji je to napravio, da bi zaključio kako je kamen isklesan.
Isto tako se radi kada želimo testirati jeli život netko dizajniro ili ne. Znamo da je ljudska inteligencija u stanju napraviti svašta. Pa prema tome kada vidimo slične uzorke u živom svijetu, npr. DNA, onda možemo zaključiti da je taj DNA proizvod neke druge inteligencije. Jer ima slična obilježja kao predmeti koje ljudska inteligencija može napraviti. Kao recimo što je kompjuterski kod.
Usprkos tome što neznamo koja bi to inteligencija u ovom slučaju bila. Ali se logično da zaključiti. Baš kao što zaključuješ da je isklesani kamen produkt inteligencije, ali neznaš tko je to napravio.

LinkBack URL
About LinkBacks

my own fan club (zatvoreno radi preuredjenja) 
Odgovori sa citatom

. a da vadis stvari van konteksta to je ocigledno. aj ti malo za pocetak odgovori na pitanje teme jer uopce nije jasan tvoj stav dakle: