Ovo je tako jadno...
Istina da utopija piše propovijedi koje su baš utopističke i kako stoji u knjigama na kojoj god godini studija da je stao
Ali ovo je baš "zločesto".
Moje mišljenje...
Raspravljate o temi Dnevne propovijedi u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Tema za dnevne propovijedi forumskog svećenika Utopije i sva pitanja koja iz njih proizlaze. Utopija Nadam se da ćeš pomoći ...
Zadnji Uredio Balian : 07-06-09 u 10:26
The only principle that does not inhibit progress is: anything goes.
Ovo je tako jadno...
Istina da utopija piše propovijedi koje su baš utopističke i kako stoji u knjigama na kojoj god godini studija da je stao
Ali ovo je baš "zločesto".
Moje mišljenje...
stupid is as stupid does
A čuj, najbolje je da pričekamo prozvanoga, možda mu se svidi ideja o vlastitu "blogu".
Balian jest ironičan, ali Utopija katkad komunicira s forumašima, a katkad opet odleti u monološke propovijedi, što za forum nije dobro. Uostalom, već smo raspravljali o tome, a epilog se još ne nazire.
Teško se riješiti starih navika, valjda.![]()
Potpisi su za budale.
A da, najbolje. Eto neka nam danas tumači Trojstvo![]()
stupid is as stupid does
+!
Balian, hvala tebi!
--------------------------------------------------------------------
Prirodoslovlje je ograničeno na prostornu i vremensku stvarnost,
dok se vjera odnosi na natprostornu i nadvremensku stvarnost, na Apsolutni Bitak.
F. Severi, nasljednik Einsteina u Francuskoj Akademiji Znanosti, piše kako prirodoslovna znanost čovjeka indirektno vodi k vjeri.
Učenjak Lecomte de Nouy, koji je postao vjernik nakon trideset godina ateizma, piše:
"Oni, koji su se bez ikakva dokaza trudili, da sruše ideju Boga, činili su protuznanstvena djela."
Matematički je iskazao nastajanje životnih supstancija slučajnim putem.
Za oblikovanjem jedne molekule proteina je samo 1 pogodan slučaj nasuprot broju 1 i 1360 nula iza.
Bleuler je izračunao kako nastajanju jednoga oka jednokratnom posrećenom slučaju stoji nasuprot 10 na 45 mogućnosti nastajanja tvorbi, koje bi za gledanje bile posve promašene.
Materija ne stvara zakone, nego im se pokorava.
Einstein:
- "Znati, da ono, što je za nas Neshvatljivo postoji u stvarnosti očitujući nam se kao Najveća Mudrost, to je najblistavija ljepota.
Taj osjećaj nalazi se u središtu svake religioznosti. U tome smislu ja pripadam četi religioznih ljudi."
- "Govoriti o razumnosti svijeta znači misliti ... na jedan Duh, koji je veći od čovjeka - ali je njemu doista sličan."
M. Heideger ističe kako fizika ne može dati nikakvu izjavu o fizici.
Sama fizika nije mogući predmet fizikalnog eksperimentiranja.
Znanost nam je samo putokaz i služi nam za produbljivanje vjere.
Bog - Apsolutni Bitak - je iznad razuma.
On je nadrazumsko, a ne apsurdno ili iracionalno.
Bez obzira na mudrost ili školovanost, svaki čovjek može u svojoj nutrini tražiti i spoznavati Boga ili Ga ne prihvaćati.
Tu Tajnu čovjek-pojedinac mora sam naći i prihvatiti kao svoj temelj življenja ili ne.
Daj prati nedjelje kroz godinu. Sutra je brijem 13? Čitanje je po kome? Nemam časoslov doma...
stupid is as stupid does
Ne vidim zbog čega pravimo probleme. Utopija jeste čovek koji je vernik. Jedini čovek na forumu koji to zaista jeste i koji zaista verije.
Ko je bilo kome dao pravo da omalovažava, negira i sumnja u njegovu veru.
Da li je bilo ko od nas apsolutno siguran da utopija propoveda gluposti. Nije, jer svi smo sa sopstvenim verovanjem ili ne smo zatočenici nečega što niko živ na ovom svetu ne razume. Utopija je našao svoj put, da li smo ga mi našli. Ko je taj koji može reći - ne to nije istina. Dve jabuke i dve jabuke jesu četiri. Ali dve jabuke i dve kruške nisu i ne mogu biti. O čemu mi zapravo pričamo. Kakav mi dijalog vodimo.![]()
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
? utopija jedini "koji zaista vjeruje" ?
naravno da nema apsolutnih istina ali nije problem zakljuciti da utopija prica gluposti. balian je vjerojatno samo htio da te gluposti budu na za to predvidjenom mjestu: npr ovdje.
evo jedne monumentalne:
Bleuler je izračunao kako nastajanju jednoga oka jednokratnom posrećenom slučaju stoji nasuprot 10 na 45 mogućnosti nastajanja tvorbi, koje bi za gledanje bile posve promašene.
+!
+!
+
![]()
Slažem se i ja da je postojala potreba za ovakvom temom. Na topiću o KC se najmanje raspravljalo o KC.
Ja samo izražavam stav da je malo degutantno da sa jedne strane utopija propoveda a svi drugi ga kritikujemo (uključujući i mene). Sećate se pitanja o incestu.
Eto ja sam malo promenio svoj stav, možda postao tolerantniji. Pokušavam razumeti utopiju te proniknuti u taj nagon ili već kakva ubedjenja koja njega samog čini vernikom.,,,,,
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
+!
Kada čovjek dobije sjeme vjere u postojanje Boga,
onda Ga želi spoznati ili odustaje od potrage, pa se opet možda vrati na Put poslije silnih lutanja.
Dakle, kakav je Bog?
Savršeno Bogat Dobrotom, Ljubavlju i Milosrđem.
Nema ni trunke zla, mržnje i osvete.
Crkva nam danas na 13. nedjelju kroz godinu u prvom čitanju donosi odlomke iz Knjige Mudrosti:
Jer Bog nije stvorio smrt
niti se raduje propasti živih.
Već je sve stvorio da sve opstane,
i spasonosni su stvorovi svijeta,...
Jer je Bog stvorio čovjeka za neraspadljivost
i učinio ga na sliku svoje besmrtnosti.
A đavlovom je zavišću došla smrt u svijet
i nju će iskusiti oni koji njemu pripadaju.
Hrvatska riječ "poštenje" dolazi od izraza "po čitanju" u modernoj verziji.
Biblija se pisala i prepisivala ručno.
Johannes Gensfleisch - Gutenberg je izumio tipografiju, ali to znamo preko svjedočanstva drugih ljudi.
1445. je tiskao Bibliju u 180 primjeraka (150 na papiru i 30 na pergameni).
Biblija nije datirana niti ima oznaku tiskara.
Iste godine je izgubio tiskaru, jer je vjerovnik Jochann Fust tužio Gutenberga zbog duga.
1460. je osnovao drugu tiskaru, koja mu je izgorila u sukobu 1462.
1465. se vraća u Mainz i umire 3.II 1468.
Netko je samo zapisao:
"Anno Domini 1468. uf St. Blasius Tag starb der ehrsam Meister Henne Gensfleisch, dem Gott gnade."
Pokopan je u franjevačkoj crkvi, koja je mijenjala vlasnike i oblik, a spaljenja je 1793. i tako je i njegov grob nestao u ruševinama.
Želja mu je bila samo ostvariti izum, a ne slava.
Tko želi služiti Bogu, onda želi biti ponizni sluga.
Po čitanju Biblije (Stari i Novi Zavjet) čovjek može napredovati na putu poniznosti k Bogu, koji je Put, Istina i Život.
Imamo sve uvijete kako bi živjeli za Ljubav i Milosrđe,
ali ne žele svi to prihvatiti zbog raznih razloga,
koji ne dolaze od Boga.
-----------------------------------------------------------------------
"Časoslov" je obavezan za svećenike, redovnike i redovnice kako bi se u nekoliko časova tijekom dana obraćali Bogu.
Na internetu se može naći, koja su nedjeljna čitanja.
Koristim priliku dnevno pisati u slobodi o stvarima, koje mi dođu.
Ne mislim "propovijedati" onima, koji su veći katolici od samoga Pape.