Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Filozofija u Znanost forumu; Evo ne bi ja ovo otvarao inače, ali mi je jedna stvar upala u oko. Ovaj podforum se zove filozofija ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 02-03-08, 23:35   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 03-02-08
Godina: 20
Poruka: 15
filozof se izdvaja iz mase
Filozofija

Evo ne bi ja ovo otvarao inače, ali mi je jedna stvar upala u oko. Ovaj podforum se zove filozofija i religija, nijedna tema o filozofiji jedino onaj pojmovnik. Nije valjda da su svi toliki vjernici pa ih samo promišljanje o Bogu bez preispitivanja istoga zanima. Znam da kod nas živi 90% katolika ali onih praktičnih je najviše 30%. E da otišao sam u krivom smjeru nije valjda da se svi boje ili mrze filozofiju pa ne mogu raspravljat o njoj i pitanjima koja ona postavlja. Nije to samo prelivanje iz šupljeg u prazno živo me zanima šta drugi ljudi kažu o filozofiji, kako gledaju na nju
filozof je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 03-03-08, 09:33   #2 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 03-04-07
Godina: 25
Poruka: 506
Bluebird se izdvaja iz maseBluebird se izdvaja iz maseBluebird se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird
Re: Filozofija

Preopćenit je pojam filozofije, ne znam na koji način bi mogli raspravljat o njoj. Trebalo bi postavit konkretan topic.
Odgovori sa citatom
Star 03-03-08, 12:04   #3 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 17-07-07
Godina: 30
Poruka: 3,269
kresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku kresola

Otvori temu i eto nas.....
he finally was dead.
kresola je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 03-03-08, 18:21   #4 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Svi ljudi filozofiraju, ali svi ljudi nisu svjesni da filozofiraju. I ove rasprave o religiji su svojevrsno filozofiranje. Bog je bitak, a bitak je predmet ontologije, ova je pak temeljna filozofska disciplina i iz toga slijedi da je rasprava o Bogu ujedno i filozofska rasprava. Konačno, ontologija se od Aristotela do Hegela shvaća kao ontoteologija.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-03-08, 23:30   #5 (permalink)
Starter

Evo i mene otvorio temu pa nesta . Ma znam da je ovo preopćenito ali nisam znao šta ljudi možda vole i o čemu žele raspravljati. Evo meni rasprave o Bogu nisu filozofija, a evo i zašto. To je za vrijeme srednjeg vijeka dok je crkva bila najmoćnija institucija i držala je sve u svojim rukama pa i filozofiju i njima je ona služila samo kao oruđe za dokazivanje Boga ili nazvana filozofija iz tog doba - skolastika. Ne bi se složio s kolegom dolje da je Bog bitak, zašto bi on bio bitak, koji su dokazi. Filozofija se debelo razvila nakon tog vremena i svi filozofi nakon toga s određenim iznimkama išli su u daljnja promišljanja sa sumnjom u postojanje Boga.Ne znam možda da ovdje ovako razvijamo raspravu pa idemo s teme na temu ne znam kako vas je volja
filozof je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-03-08, 23:44   #6 (permalink)
Banned

Datum registracije: 11-09-06
Poruka: 657
Korozija se izdvaja iz maseKorozija se izdvaja iz maseKorozija se izdvaja iz mase

Ja obožavam filozofiju. Posjdujem solidno znanje iz filozofije, posebno političke filozofije, metafizike i estetike
Korozija je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-03-08, 23:45   #7 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Poruka: 1,187
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Filozofe, šta tebe najviše zanima u filozofiji?
Ovo šta se tiče skolastike si potpuno u krivu. Pitanje Boga je jedno od temeljnih, a postavlja se još od Talesa.
Odgovori sa citatom
Star 04-03-08, 23:48   #8 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Filozofe, šta tebe najviše zanima u filozofiji?
Ovo šta se tiče skolastike si potpuno u krivu. Pitanje Boga je jedno od temeljnih, a postavlja se još od Talesa.
Ne postavlja se pitanje temeljnih počela nikakvog Boga, Talesu je voda bila počelo. Filozofi u samom stvaranju su tražili počela u prirodi zraku zemlji vodi zraku. Tek kasnije s Platonom i Aristotelom se to diže na višu razinu sa svijetom ideja. Aristotel daje neke naznake postojanja nečega ali daleko od ikakvog poimanja Boga, što crkvi nije smetalo da ga obilato iskorištava i poziva na njega iskrivljavajući bjegovo učenje. P.S. I ja obožavam filozofiju
filozof je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-03-08, 23:57   #9 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Poruka: 1,187
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

A šta to znači kada Tales kaže da je prapočelo svega voda (nije to H2O)? Kako ti to tumačiš?
Crkva iskorištava Aristotela za kojega je duša smrtna?
Odgovori sa citatom
Star 05-03-08, 13:05   #10 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Filozof wrote:

Citat:
Ne bi se složio s kolegom dolje da je Bog bitak, zašto bi on bio bitak, koji su dokazi.
Raspisao si se o svemu i svačemu i onda pitaš zašto bi Bog bio bitak. Pitaj/pročitaj Platona, Aristotela. Plotina i druge pa će ti biti jasno zašto je Bog bitak, odnosno zašto je bitak Bog. Doduše, to su filozofska shvaćanja Boga, ali moraš znati da se filozofija kod velikog broja filozofa razvija kao onto-teo-logika/ja. Aristotel pod Bogom/bitkom ne misli na personalno biće kako će to shvatiti drugi kasnije, kršćanski filozofi i teolozi.

Dokazi? Imaš ih koliko ti je srcu drago. Svi se manje-više oslanjaju na Aristotela, ali ima i onih kojima je polazište objavljena istina. Uzmi za početak Anselmove i Tomine dokaze.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: aristotel, marx

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 08:10.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103