Stranica 1 od 7 123456 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 63

Filozofija

Raspravljate o temi Filozofija u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Evo ne bi ja ovo otvarao inače, ali mi je jedna stvar upala u oko. Ovaj podforum se zove filozofija ...

Starter
    Datum registracije
    04-02-08
    Starost
    24
    Poruka
    15
    Liked
    0 times

Filozofija

Evo ne bi ja ovo otvarao inače, ali mi je jedna stvar upala u oko. Ovaj podforum se zove filozofija i religija, nijedna tema o filozofiji jedino onaj pojmovnik. Nije valjda da su svi toliki vjernici pa ih samo promišljanje o Bogu bez preispitivanja istoga zanima. Znam da kod nas živi 90% katolika ali onih praktičnih je najviše 30%. E da otišao sam u krivom smjeru nije valjda da se svi boje ili mrze filozofiju pa ne mogu raspravljat o njoj i pitanjima koja ona postavlja. Nije to samo prelivanje iz šupljeg u prazno živo me zanima šta drugi ljudi kažu o filozofiji, kako gledaju na nju

dr.sc. Foruma Neighbour Wars Champion, Stage Diver Champion, Pang Champion, Spacerunner 2 Champion, Balloon Drop Champion, Super Mario Flash Champion, Mercury Drops Champion, Memory 2000 Champion, Neon Champion, Eggz Champion, Asteroid Miner Champion, Franky The Fish Champion, Venture Kid Champion, Firewall Champion Avatar od korisnika Bluebird
    Datum registracije
    03-04-07
    Poruka
    2,180
    Liked
    4 times

Re: Filozofija

Preopćenit je pojam filozofije, ne znam na koji način bi mogli raspravljat o njoj. Trebalo bi postavit konkretan topic.

Akademik Foruma Avatar od korisnika kresola
    Datum registracije
    17-07-07
    Starost
    34
    Poruka
    3,535
    Liked
    0 times

Otvori temu i eto nas.....
    Navukao sam se na King Duble...nije reklama svega mi....

Uvaženi forumas Avatar od korisnika automaton
    Datum registracije
    15-12-06
    Poruka
    961
    Liked
    1 times

Svi ljudi filozofiraju, ali svi ljudi nisu svjesni da filozofiraju. I ove rasprave o religiji su svojevrsno filozofiranje. Bog je bitak, a bitak je predmet ontologije, ova je pak temeljna filozofska disciplina i iz toga slijedi da je rasprava o Bogu ujedno i filozofska rasprava. Konačno, ontologija se od Aristotela do Hegela shvaća kao ontoteologija.

Starter
    Datum registracije
    04-02-08
    Starost
    24
    Poruka
    15
    Liked
    0 times

Evo i mene otvorio temu pa nesta . Ma znam da je ovo preopćenito ali nisam znao šta ljudi možda vole i o čemu žele raspravljati. Evo meni rasprave o Bogu nisu filozofija, a evo i zašto. To je za vrijeme srednjeg vijeka dok je crkva bila najmoćnija institucija i držala je sve u svojim rukama pa i filozofiju i njima je ona služila samo kao oruđe za dokazivanje Boga ili nazvana filozofija iz tog doba - skolastika. Ne bi se složio s kolegom dolje da je Bog bitak, zašto bi on bio bitak, koji su dokazi. Filozofija se debelo razvila nakon tog vremena i svi filozofi nakon toga s određenim iznimkama išli su u daljnja promišljanja sa sumnjom u postojanje Boga.Ne znam možda da ovdje ovako razvijamo raspravu pa idemo s teme na temu ne znam kako vas je volja

Uvaženi forumas Avatar od korisnika Korozija
    Datum registracije
    11-09-06
    Poruka
    821
    Liked
    0 times

Ja obožavam filozofiju. Posjdujem solidno znanje iz filozofije, posebno političke filozofije, metafizike i estetike
    Jebeš potpisr"

prof. Foruma Avatar od korisnika Casey
    Datum registracije
    11-08-05
    Starost
    24
    Poruka
    1,810
    Liked
    0 times

Filozofe, šta tebe najviše zanima u filozofiji?
    Ovo šta se tiče skolastike si potpuno u krivu. Pitanje Boga je jedno od temeljnih, a postavlja se još od Talesa.

Starter
    Datum registracije
    04-02-08
    Starost
    24
    Poruka
    15
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
    Filozofe, šta tebe najviše zanima u filozofiji?
    Ovo šta se tiče skolastike si potpuno u krivu. Pitanje Boga je jedno od temeljnih, a postavlja se još od Talesa.
    Ne postavlja se pitanje temeljnih počela nikakvog Boga, Talesu je voda bila počelo. Filozofi u samom stvaranju su tražili počela u prirodi zraku zemlji vodi zraku. Tek kasnije s Platonom i Aristotelom se to diže na višu razinu sa svijetom ideja. Aristotel daje neke naznake postojanja nečega ali daleko od ikakvog poimanja Boga, što crkvi nije smetalo da ga obilato iskorištava i poziva na njega iskrivljavajući bjegovo učenje. P.S. I ja obožavam filozofiju

prof. Foruma Avatar od korisnika Casey
    Datum registracije
    11-08-05
    Starost
    24
    Poruka
    1,810
    Liked
    0 times

A šta to znači kada Tales kaže da je prapočelo svega voda (nije to H2O)? Kako ti to tumačiš?
    Crkva iskorištava Aristotela za kojega je duša smrtna?

Uvaženi forumas Avatar od korisnika automaton
    Datum registracije
    15-12-06
    Poruka
    961
    Liked
    1 times

Filozof wrote:

Ne bi se složio s kolegom dolje da je Bog bitak, zašto bi on bio bitak, koji su dokazi.
    Raspisao si se o svemu i svačemu i onda pitaš zašto bi Bog bio bitak. Pitaj/pročitaj Platona, Aristotela. Plotina i druge pa će ti biti jasno zašto je Bog bitak, odnosno zašto je bitak Bog. Doduše, to su filozofska shvaćanja Boga, ali moraš znati da se filozofija kod velikog broja filozofa razvija kao onto-teo-logika/ja. Aristotel pod Bogom/bitkom ne misli na personalno biće kako će to shvatiti drugi kasnije, kršćanski filozofi i teolozi.

Dokazi? Imaš ih koliko ti je srcu drago. Svi se manje-više oslanjaju na Aristotela, ali ima i onih kojima je polazište objavljena istina. Uzmi za početak Anselmove i Tomine dokaze.

Stranica 1 od 7 123456 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku