| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Filozofija u Znanost forumu; Evo ne bi ja ovo otvarao inače, ali mi je jedna stvar upala u oko. Ovaj podforum se zove filozofija ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 03-02-08 Godina: 20
Poruka: 15
![]() | Filozofija Evo ne bi ja ovo otvarao inače, ali mi je jedna stvar upala u oko. Ovaj podforum se zove filozofija i religija, nijedna tema o filozofiji jedino onaj pojmovnik. Nije valjda da su svi toliki vjernici pa ih samo promišljanje o Bogu bez preispitivanja istoga zanima. Znam da kod nas živi 90% katolika ali onih praktičnih je najviše 30%. E da otišao sam u krivom smjeru nije valjda da se svi boje ili mrze filozofiju pa ne mogu raspravljat o njoj i pitanjima koja ona postavlja. Nije to samo prelivanje iz šupljeg u prazno živo me zanima šta drugi ljudi kažu o filozofiji, kako gledaju na nju |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Filozofija Svi ljudi filozofiraju, ali svi ljudi nisu svjesni da filozofiraju. I ove rasprave o religiji su svojevrsno filozofiranje. Bog je bitak, a bitak je predmet ontologije, ova je pak temeljna filozofska disciplina i iz toga slijedi da je rasprava o Bogu ujedno i filozofska rasprava. Konačno, ontologija se od Aristotela do Hegela shvaća kao ontoteologija. |
| | |
| | #5 (permalink) |
![]() | Re: Filozofija Evo i mene otvorio temu pa nesta . Ma znam da je ovo preopćenito ali nisam znao šta ljudi možda vole i o čemu žele raspravljati. Evo meni rasprave o Bogu nisu filozofija, a evo i zašto. To je za vrijeme srednjeg vijeka dok je crkva bila najmoćnija institucija i držala je sve u svojim rukama pa i filozofiju i njima je ona služila samo kao oruđe za dokazivanje Boga ili nazvana filozofija iz tog doba - skolastika. Ne bi se složio s kolegom dolje da je Bog bitak, zašto bi on bio bitak, koji su dokazi. Filozofija se debelo razvila nakon tog vremena i svi filozofi nakon toga s određenim iznimkama išli su u daljnja promišljanja sa sumnjom u postojanje Boga.Ne znam možda da ovdje ovako razvijamo raspravu pa idemo s teme na temu ne znam kako vas je volja ![]() |
| | |
| | #8 (permalink) | |
![]() | Re: Filozofija Citat:
![]() | |
| | |
| | #10 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Filozofija Filozof wrote: Citat:
Dokazi? Imaš ih koliko ti je srcu drago. Svi se manje-više oslanjaju na Aristotela, ali ima i onih kojima je polazište objavljena istina. Uzmi za početak Anselmove i Tomine dokaze. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: aristotel, marx |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 08:10.

. Ma znam da je ovo preopćenito ali nisam znao šta ljudi možda vole i o čemu žele raspravljati. Evo meni rasprave o Bogu nisu filozofija, a evo i zašto. To je za vrijeme srednjeg vijeka dok je crkva bila najmoćnija institucija i držala je sve u svojim rukama pa i filozofiju i njima je ona služila samo kao oruđe za dokazivanje Boga ili nazvana filozofija iz tog doba - skolastika. Ne bi se složio s kolegom dolje da je Bog bitak, zašto bi on bio bitak, koji su dokazi. Filozofija se debelo razvila nakon tog vremena i svi filozofi nakon toga s određenim iznimkama išli su u daljnja promišljanja sa sumnjom u postojanje Boga.Ne znam možda da ovdje ovako razvijamo raspravu pa idemo s teme na temu ne znam kako vas je volja 
Posjdujem solidno znanje iz filozofije, posebno političke filozofije, metafizike i estetike