Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Filozofija u Znanost forumu; Opa napalo me to volim . Pročitao sam dosta toga, možda sam se krivo izrazio, ali mene nervira to sta ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 05-03-08, 14:41   #11 (permalink)
Starter

Datum registracije: 03-02-08
Godina: 20
Poruka: 15
filozof se izdvaja iz mase
Re: Filozofija

Opa napalo me to volim . Pročitao sam dosta toga, možda sam se krivo izrazio, ali mene nervira to sta se filozofija svodi na to dokazivanje Boga. Za to služi teologija pogotovo se to danas ponovno aktualizira ljudi pa nećemo valjda u srednji vijek. Ja osobno u sve sumnjam. Npr. spomenuo si Anselma njegovi dokazi su naizgled stvarno neoborivi,ali ih možeš onako postaviti za što te volja. Isto je i Platon naveo dokaze o besmrtnosti duše koji su neoborivi ali puno je tu nelogičnosti. Mislim ništa protiv vjerovanja i sam sam vjernik(ne baš veliki) ali treba uzimati u obzir i druge nama se u Hrvatskoj filozofija na fakultetima počela svoditi na skolastike i njihova naučavanja.
filozof je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-03-08, 16:30   #12 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 1,800
marinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono nešto

ja san ipak nemaštoviti pravnik.
ako neko u zakonu u čl.1. napiše šta je bitak, moć ću odgovorit jel bog bitak il ne
marinkoM8 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-03-08, 19:24   #13 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Poruka: 1,285
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
ja san ipak nemaštoviti pravnik.
ako neko u zakonu u čl.1. napiše šta je bitak, moć ću odgovorit jel bog bitak il ne
Bitak je najteži pojam za definirat. Za početak možeš reć da sve ono što jest ima bitak.
Odgovori sa citatom
Star 06-03-08, 16:13   #14 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Bog je bitak. Tko do toga nije došao, taj je ostao izgubljen među bićima i od drveća ne vidi šumu; stoji posred šume i pita se što je šuma.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 03-06-08, 22:14   #15 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 29-05-07
Poruka: 366
Balian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz mase

Vidim da je ova tema gotovo umrla, a trebala bi biti nekako središnja u ovom podforumu.(Još da mi netko objasni zašto se filozofija i religija nalaze pod znanošću?)

Sama po sebi je preopširna, što su već neki primjetili, pa ajmo se koncentrirati na neke uže teme.

Osobni prijedlozi, ako se usvoje ok, ako ne, nek ide u vjetar. But it's a start.

1) Filozofija 20. st.: recima od Nietzschea(nategnuto) do Žižeka i postmoderne

2) Logika(ne baš moja najjača strana)

3)materijalizam Vs idealizam(pomogućnošću da se ne pretvori u debatu znanost Vs religija)

Ako je netko za, postajte, ako ne ignorirajte, sve ovo je tako i tako proizvod mojeg mozga koji je prikopčan u utičnicu dok ja glumim duracellku.

Odgovori sa citatom
Star 04-06-08, 10:35   #16 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 20-03-08
Godina: 1
Poruka: 288
lofi se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: Balian Pogledaj Poruke
Vidim da je ova tema gotovo umrla, a trebala bi biti nekako središnja u ovom podforumu.(Još da mi netko objasni zašto se filozofija i religija nalaze pod znanošću?)
kolega u pitanju je i odgovor. stvari su postavljene ludilo krivo.

vjerovatno zato i nebu islo.

sa grckog filo - ljubav,privrzenost + sophos - znanje, mudrost, mozganje, promisljanje... znaci novohrvacki mogli bi to prevesti/definirati kao ljuboznanje, mudroljublje, a filozofi bi bili mudroljupci, ljuboznalci...

e sada kako se u to uklapa religija....

evo jedne popularne pjesmice za (novi) pocetak:

death - the philosopher (mudroljubac op. prev.)

Do you feel what I feel, see what I see, hear what I hear
There is a line you must draw between your dream world and reality
Do you live my life or share the breath I breathe
Lies feed your judgment of others
Behold how the blind lead each other
The philosopher
You know so much about nothing at all

Ideas that fall under shadows of theories that stand tall
Thoughts that grow narrow upon being verbally released
Your mind is not your own,
What sounds more mentally stimulating is how you make your choice
So you preach about how Im supposed to be, yet you dont know your
Own sexuality
Lies feed your judgment of others
Behold how the blind lead each other
The philosopher
You know so much about nothing at all

p+r
lofi je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-06-08, 17:13   #17 (permalink)
Regularni forumas

Ljepa pjesmica, pa evo potaknut njome pokušavam "nametnuti" tok nove rasprave.

Nedavno je u Zagrebu bio genijalac iz Ljubljane Slavoj Žižek te pričao o filozofiji, psihoanalizi, politici i filmovima. Čovjek je svoje interpretacije filmova sažeo u knjigu i dokumentarac, pa evo njegove ideje o filmu "Svi smo mi duracellke", mislim da ga je većina gledala. (Znam da postoji podforum filmovi, ali smatram da ovo spada ovdje)

http://www.youtube.com/watch?v=F_ZmEfpaWOo

Postavlja se pitanje: Treba li na treća pilula?
Odgovori sa citatom
Star 07-06-08, 13:41   #18 (permalink)
Regularni forumas

Moj zadnji pokušaj pokretanja ove teme, nakon ovog definitivo odustajem.

Riječ je o etici. Sve se više ljudi zalaže za prava životinja, čak i u zemlji kao što je Hrvatska. Govori se da ne bi trebali na njima testirati i korisiti ih za hranu osim ako to nije nužno za preživljavanje.

Također se sve više raspravlja da bi čimpanze i drugi primati trebali imati slična ili čak jednak prava kao i ljudi s obzirom da se sve više pokazuje njihova genetska sličnost s nama i mogućnost da nauče gestovni jezik te da imaju pojam vremena, tj. prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Kao poticaj za raspravu, a nadam se da ovo neće naljutit vegetarijance.

Pitanje:
Recimo da ne jedete meso i da pred vas stave pečeno pile i kažu: "Pojedite ovo pile, ako to ne učinite zaklat ćemo još jedno pile."

Napominjem da je ovo čisto filozofsko pitanje, a izvukao sam ga iz priloženog videa.

http://www.youtube.com./watch?v=l_la5XiQJdk
Odgovori sa citatom
Star 07-06-08, 13:45   #19 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Poruka: 1,285
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: Balian Pogledaj Poruke
Riječ je o etici. Sve se više ljudi zalaže za prava životinja, čak i u zemlji kao što je Hrvatska. Govori se da ne bi trebali na njima testirati i korisiti ih za hranu osim ako to nije nužno za preživljavanje.
Naravno da triba radit testove na životinjama. Pa nećeš radit testove na ljudima. Kako životinja može imat pravo, to meni nije jasno?
Odgovori sa citatom
Star 07-06-08, 14:13   #20 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 03-04-07
Poruka: 1,032
Bluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird

Ma daj molim te, kakvo ti je to razmišljanje? Ako se testovi već trebaju radit na živim bićima nek se rade na dobrovoljcima kojih ima. To što si ti jedan od takvih koji smatraju da imaju pravo radit od životinja što hoće samo govori koliko si jadan i ograničen, treba na tebi malo provest testova. Nek me bannaju zbog ovog, baš me briga.
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: aristotel, marx

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:48.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111