Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Filozofija u Znanost forumu; Ma u pravu je Casey, zašto bi životinja imala svoja prava, šta će još ovi izmislit, i predmetima ćemo ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 07-06-08, 14:34   #21 (permalink)
Cobeta

Datum registracije: 01-10-05
Godina: 25
Poruka: 9,342
Wamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosan
Re: Filozofija

Ma u pravu je Casey, zašto bi životinja imala svoja prava, šta će još ovi izmislit, i predmetima ćemo davati prava
Odgovori sa citatom
Star 07-06-08, 17:08   #22 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,385
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: Bluebird Pogledaj Poruke
Ma daj molim te, kakvo ti je to razmišljanje? Ako se testovi već trebaju radit na živim bićima nek se rade na dobrovoljcima kojih ima. To što si ti jedan od takvih koji smatraju da imaju pravo radit od životinja što hoće samo govori koliko si jadan i ograničen, treba na tebi malo provest testova. Nek me bannaju zbog ovog, baš me briga.
Zahvaljujući testiranjima na životinjama, ti ćeš moći 20 godina duže kukat kako je nepravedno testiranje nad životinjama.
Očigledno je da se izbor mora napraviti, ili mi ili životinje. Možda bi po tebi bilo najpravednije da se ljudi podvrgnu testiranjima kako bi se našao lijek za neki tumor kod čimpanzi?
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-06-08, 21:07   #23 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 29-05-07
Poruka: 772
Balian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono nešto

Još malo dodatnih činjenica za raspravu.
Znanstvenici su čimpanze uspjeli naučiti jezik gluhonjemih, jedna je čimpanza razumjela 350 znakova, a rabila 150, također ih je povezivala u rečenice.
Jedna gorila, Koko, savladala je čak 1000 znakova te je čak odgovarala pitanja, npr. "Tko je pametna gorila?" odgovorila bi "Ja.". Ima još puno takvih primjera iz kojih dio znastvenika, ali i drugih ljudi, zaključuje da bi uistino trebalo promisliti o položaju čovjekolikih majmuna u našem "društvu", tj. izvući ih iz labaratorija kozmetičke industrije i zoloških vrtova.

Što se tiče hrane, argumet koji se daje je ovaj. Čisto prizeman verzija argumentacije.

Živiš u gradu, imaš dovljon prihoda, možeš birati između brdo namjernica što češ jesti.
Ti se odlučiš za odojka ili janjetinu, a iz više manje istog razloga zbog koje ih i ja jedem. Ne zato što je hranjiva, potrebna organizmu ili zdrava, nego zato što mi daje osjećaj ugode dok je žvačem. Okus pečena svinjetinje je jedan od okusa koji ljudski jezik voli rado susretati. Jedemo to iz gušta.

Argument je sljedeći. U našem društvu Ljudski gušt ima veći prioritet, nego život životinje, svinje, janjca ili ako hoćete stvarno biti brutalni psa(u Kini ih jedu isto iz gušta i kažu da su ukusni, osobno nikada ne bi probo).

Odgovor koji se često daje je da životinje istu jedu druge životinje, pa zašto ne bi i mi, no mi imamo mogućnost izbora što ćemo jesti, a one ne.
Odgovori sa citatom
Star 08-06-08, 09:23   #24 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 03-04-07
Poruka: 1,223
Bluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird

Citat:
Pravi autor: Balian Pogledaj Poruke
Odgovor koji se često daje je da životinje istu jedu druge životinje, pa zašto ne bi i mi, no mi imamo mogućnost izbora što ćemo jesti, a one ne.
Kada se radi o životinjskoj prehrani, najčešće se spominje upravo ovaj argument da životinje jedu druge životinje. Ok, slažem se. Ali zašto životinje ne bi trebale imati svoja prava, kao i mi ljudske životinje? Zašto se pravilo koristi samo tamo gdje nam odgovara?
Odgovori sa citatom
Star 08-06-08, 12:08   #25 (permalink)
prof. Foruma

Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto

Zato jer mi imamo razum i to nas izdiže iznad životinja. Kad životinje budu pisale po forumima, onda možemo razmatrat njihova prava.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 08-06-08, 14:31   #26 (permalink)
kruha i igara!

Datum registracije: 28-02-07
Godina: 25
Poruka: 6,646
dorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Bluebird Pogledaj Poruke
Ali zašto životinje ne bi trebale imati svoja prava, kao i mi ljudske životinje?
Ti to ozbiljno?

Kaj se tiče tih životinjskih prava, naravno da ih imaju, ali u svome životinjskom svijetu. Ono što zovemo hijerarhija ili hranidbeni lanac.

Evo i odgovor najlakši mogući...
Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
Zato jer mi imamo razum i to nas izdiže iznad životinja.
Odgovori sa citatom
Star 08-06-08, 15:04   #27 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 29-05-07
Poruka: 772
Balian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono neštoBalian ima ono nešto

Citat:
Zato jer mi imamo razum i to nas izdiže iznad životinja. Kad životinje budu pisale po forumima, onda možemo razmatrat njihova prava.
Da to je dobar argument ali su borci za prava životinja i teoretičar našli jednu opaku rupu u njemu. Ako je granica razum, tj. intelekt, onda se po tome drugačije može i postupati s ljudima koji imaju tešku intelektualnu invalidnost, ili čak smanjen kvocijent inteligencije.
Razum prema tome ne bi bio trebao biti crta razgraničenja.

Također je poznat da su se ljudi s intelektulnom invalidnošću prije pa čak mjestimično i u 20.st. još zatvarali po bolnicama koje su bile na razini kaveza u kojima danas i dalje držimo životinje što je stravično, no proizlazilo je iz "logike o inteligenciji i razumu".
Drugim riječima imama dvostruke standarde što je teoretičar i ljude koje se bave pravima životinja nedopustivo.

Također upozoravam dušebrižnike i zlonamjernike da shvate ovo kako filozofske argumente za raspravu, a ne kao propagiranje vlastitog mišljenja ili stavova(Gore napisano nisu moje ideje i mišljenja, nego samo interpretacije onoga što se povlači kroz raspravu o pravima životinja od sveučiliša, preko medija pa do očito internetskih foruma).
Odgovori sa citatom
Star 08-06-08, 15:25   #28 (permalink)
prof. Foruma

Nije isti bitak u životinje i čovjeka i zato ne stoji tvoja tvrdnja da primjerice netko dok spava da je isti poput životinje. Životinja je po bitku udaljenija od Boga, a čovjek je bliži.
Ovo šta ti govoriš o retardiranosti i sličnome, to su samo akcidenti. Razum nije jedini razlog razgraničenja.
Odgovori sa citatom
Star 08-06-08, 19:17   #29 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 03-04-07
Poruka: 1,223
Bluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird

Citat:
Pravi autor: dorina Pogledaj Poruke
Ti to ozbiljno?

Kaj se tiče tih životinjskih prava, naravno da ih imaju, ali u svome životinjskom svijetu. Ono što zovemo hijerarhija ili hranidbeni lanac.
Da, ja to ozbiljno. A koja to prava imaju životinje u životinjskom svijetu? I tko im je dao ta prava?
Kako nas razum uspijeva dovesti do samounišenja?
Odgovori sa citatom
Star 08-06-08, 19:20   #30 (permalink)
dr.sc. Foruma

Avatar od korisnika pajo-patakRi

Datum registracije: 25-11-07
Poruka: 2,935
pajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobarpajo-patakRi je stvarno dobar

Citat:
Zato jer mi imamo razum i to nas izdiže iznad životinja.
a isti taj razum nas nekad čini većim životinjama od samih životinja.
pajo-patakRi je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: aristotel, marx

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 10:53.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114