| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Filozofija i politika u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Casey Pročita sam sve šta je bilo napisano u tvojoj poruci prije nego san ti replicira PS: ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) | |
| Radost Europe | Re: Supek Citat:
Dakle ne možeš o nekome suditi na osnovu moje jedne rečenice. Pitaj boga kako bi bilo, ali čovjek sigurno nije bio partizanski general, sujetnik i jamilac kao poneki drugi bivši predsjednik. ![]()
__________________ Show love with no remorse | |
| | |
| | #3 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 07-08-06 Godina: 29
Poruka: 2,378
![]() | Re: Supek Pokušavam , ali ne uspjevam , vjeruj mi. Evo i nakon drugog čitanja o M.P.P filozofu suze mi idu od smijeha. BTW , gotovo svi antički filozofi bili su i političari.
__________________ Kyle: Is anyone else having problems concentrating on this? I just can't seem to concentrate. Cartman: Maybe we should send you to a concentration camp. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 07-08-06 Godina: 29
Poruka: 2,378
![]() | Re: Supek E jesi car. Nasmija me dobro drugi put danas. Ma ti filozofi ... sve ti je to moj Casey goli klošar ... ja sam čuo da je Ciceron prodavo kokice u senatu(jednom , navodno , Marku Antoniju prodo stare , žilave ... ovaj popizdio i cap-carap ... ode glava ... i desna ruka , jer s njom je sipo stare kokice) A za živo čudo politika je bila draga i klošarevom najboljem jaranu Platonu. Dragi Casey , općeprihvaćeno je mišljenje po kojem se utemeljiteljem grčke (pa samim tim i zapadnoeuropske) filozofije smatra Tales (bavio se politikom). A prije Sokrata ih je bilo još ohoho. Npr. cijela miletska škola , pitagorejci , pa Heraklit , pluralistička škola , dobar dio atomista , pokoji sofist ... a tek onda klošar.
__________________ Kyle: Is anyone else having problems concentrating on this? I just can't seem to concentrate. Cartman: Maybe we should send you to a concentration camp. |
| | |
| | #6 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Supek Sokrat klošar u smislu da je raspravlja o pravednosti i duši, a nije ima za kruv. Tales je smatra da je prapočelo svega voda (ne H20+ostaci) tako da je za njega bitnije to šta se on zapita: "Odakle sve ovo?" nego odgovor koji nudi. Isto vridi i za sve ostale, do Sokrata koji daje novi smisao filozofiji. Pa zar mogu bit jednaki filozofi Pitagora i Arisotel primjerice? Kod Platona je apsurdno spominjat politiku kod njegovog svijeta Ideja- genijalnog sustava. Da ne idemo izvan teme: Filozofa zanima stvarnost, a politika ima značajan udjel u stvarnosti stoga je razumljivo da filozof zadire u politiku. No nema filozofa kojem je politika primarni poziv. |
| | |
| | #7 (permalink) | |
| Nježni predator | Re: Supek Citat:
Po tebi bi politiku trebale voditi seljačine? Ostavi se stare Grčke!
__________________ Triste est omne animal post coitum, praeter mulierem gallumque! Poslije sexa sve su životinje tužne, osim žene i pjetla. | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Filozofija i politika Čini mi se nedorečena ona moja ishitrena tvrdnja da je Sokrat klošar. Točnije bi možda bilo kazati da je on unikatan. Čita sam samo prvu knjigu iz Platonove Države i on u njoj govori da vladar mora biti pravedan- to je najvažnija odlika vladara. A u istoj toj knjizi mu jedan sugovornik predbacuje da ga nije briga oće li sutra imat šta za ručat, a brine se o pravednosti i duši. Zato sam koristija ono "klošar"- iz kapitalističke perspektive to ima smisla. Uloga filozofa je mnogo veća od uloge političara i smatram da filozof ima veću dužnost od političara te da tu dužnost ne može ostvarit kroz politiku. |
| | |
| | #10 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 36
Poruka: 3,662
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Filozofija i politika Koji klošar?!? Diogen je bio pravi klošar! Živio u bačvi i po danu hodao sa svjetiljkom (kad su ga pitali zašto, odgovorio je da traži poštenog čovjeka). A o higijenskim navikama- što se manje kaže, to bolje... ![]()
__________________ The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he did not exist - The usual suspects |
| | |
![]() |
| Tagovi: filozofija, politika |
« promenjen život
|
Isus Dolazi »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 06:51.

Živio u bačvi i po danu hodao sa svjetiljkom (kad su ga pitali zašto, odgovorio je da traži poštenog čovjeka). A o higijenskim navikama- što se manje kaže, to bolje...