| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Friedrich Nietzsche u Znanost forumu; Pošto htjedoh malo više vremena ovo ljeto posvetiti filozofiji (pišem valjda napokon i taj diplomski) onda mi ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Drugarica učiteljica Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 4,557
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Pošto htjedoh malo više vremena ovo ljeto posvetiti filozofiji (pišem valjda napokon i taj diplomski) onda mi se nužno nameće da i pročitam nešto od Nietzsche-a (Antikrista već jesam ). To sam morala pročitati za ispit, a nije me nikad nitko to pitao Pošto je on student teologije (nikad nije zaređen) i filozofije jedan je od najpoznatijih mojih kolega (hihihiiihiii), čovjek kojeg se nužno povezuje sa izrazito negativnim stavom prema kršćanstvu (ateistička grupa skupa sa Schoppenhauerom), profesor filozofije, pjesnik i navodno česti posjetitelj javnih kuća - mislim da je zaslužio jednu temu gdje ćemo reći što je dobro na ateizmu, a što dobro u vjeri prema Bogu.Ja osobno preferiram jednu njegovu izjavu za koju mnogi ni ne znaju. "Suočen sam s velikim problemom, kao da sam izgubljen u prašumi. Potrebna mi je pomoć. Potrebni su mi učenici, potreban mi je učitelj. Bilo bi tako divno pokoravati se......Zašto ne nalazim među živim ljudima one koji vide dalje od mene i koji moraju paziti na mene? Da li je to samo zato što sam se slabo trudio? A ja to toliko želim." E ajmo... da vidimo tko ima kakvo mišljenje o dotičnom doktoru. Mislim da je baš zanimljiv i kontroverzan ![]() E da, jako zaniljivo možda... Kao svojevrsna protureakcija na 10 Božjih zapovijedi... Za sve koji ne znaju: 1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene! 2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud 3. Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji! 4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji! 5. Ne ubij! 6. Ne sagriješi bludno! 7. Ne ukradi! 8. Ne reci lažna svjedočanstva! 9. Ne poželi tuđega ženidbenog druga. 10. Ne poželi nikakve tuđe stvari. ... Nietzsceovih 10 zapovijedi slobodnog uma 1. Narode niti voli niti mrzi. 2. Ne bavi se politikom. 3. Ne budi bogat, a ni prosjak. 4. Slavnima i utjecajnima uklanjan se s puta. 5. Ženu uzimaj iz nekog inog naroda, ne iz vlastitog. 6. Tvoju djecu nek' tvoji prijatelji odgajaju. 7. Nikakvoj se crkvenoj ceremoniji ne podvrgavaj. 8. Ne žali zbog kakva prijestupa nego zato učini neko dobro djelo više. 9. Da bi uistinu mogao govoriti, prednuj egzil. 10. Ne priječi svijet spram tebe ni ti sebe spram svijeta.
__________________ Zamisli na bijelom konju kako nebom sipas smaragde zamisli galopiras sam po nebu od marmelade pjevusis neke pjesmice vjetar ti siba u lice ...zamisli da kao obloge ritam ti lijepe za noge Zadnji Uredio teica : 09-07-07 u 11:59. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 36
Poruka: 3,662
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Ne znam puno o njemu osobn, ali čitanje Zarathustre mi je jedno od ugodnijih iskustava (što se takvih stvari tiče)- dobro i ugodno štivo za preispitivanje sebe i vlastitih stavova. A što je- je, stari je znao baratati s riječima (imao sam sreće da sam našao jedan naš dobar prijevod, ali ipak original je original). Jedini problem je kad ga ljudi počnu preozbiljno i predoslovno shvaćati (od čega je i on sam znao povremeno patiti- npr. u obračunu sa svojim, u muzičkom pogledu, velikim suvremenikom)...
__________________ The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he did not exist - The usual suspects |
| | |
| | #4 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Ja znam itekako koji je dan Gospodnji. I ne mislim da je subota kako piše u izvornom tekstu na hebrejskom. Šta ti misliš koji je? I da... Krist je uskrsnuo u nedjelju. Pa piše jasno i glasno u evanđeljima da su žene došle prvi dan u tjednu na njegov grob i vidjele da ga nema unutra. Prvi dan u tjednu je u židova nedjelja a ne subota. A pošto se kaže "gospodnji", mi vjerujemo u Krista kao odkupitelja.
__________________ Zamisli na bijelom konju kako nebom sipas smaragde zamisli galopiras sam po nebu od marmelade pjevusis neke pjesmice vjetar ti siba u lice ...zamisli da kao obloge ritam ti lijepe za noge Zadnji Uredio teica : 09-07-07 u 12:26. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 36
Poruka: 3,662
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche A zar je bitno? sumnjam da će Gospod Bog ikoga satrati gromom pa čak da Njegov dan slavi u utorak a zna da bi trebao slaviti u srijedu (ma, mislim da bi on podnio da Mu dan i ne slaviš, ako se držiš Njegove riječi u ostalim pogledima)... No, vratimo se mi Nietzscheu.
__________________ The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he did not exist - The usual suspects |
| | |
| | #6 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 03-07-07
Poruka: 12
![]() | Re: Friedrich Nietzsche Citat:
| |
| | |
| | #7 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 07-08-06 Godina: 29
Poruka: 2,378
![]() | Re: Friedrich Nietzsche Ključni dio. Ovo je težnja velike većine ljudi.
__________________ Kyle: Is anyone else having problems concentrating on this? I just can't seem to concentrate. Cartman: Maybe we should send you to a concentration camp. |
| | |
| | #8 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Citat:
Pozabavi se i Kanonskim pravom kan. 1247, 1248 "Crkva živi od euharistije" Ona je njezin sastavni i glavni dio. Liturgija je spomen čin na uskrsnuće Krista. A kad je Krist uskrsnuo?
__________________ Zamisli na bijelom konju kako nebom sipas smaragde zamisli galopiras sam po nebu od marmelade pjevusis neke pjesmice vjetar ti siba u lice ...zamisli da kao obloge ritam ti lijepe za noge | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 14-03-07 Godina: 20
Poruka: 2,064
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Baš sad čitam Nietzsche-ovu biografiju i zanimljivo je da mu se sestra pobrinula da on postane službeni mislilac Trećeg Reicha...što je glupost jer je on mrzio bilo kakvi nacionalizam. |
| | |
| | #10 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 03-07-07
Poruka: 12
![]() | Re: Friedrich Nietzsche Citat:
Katolicka crkva je promijenila (bespravno) da "dan Gospodnji" bude nedjelja. I to je napravljeno tek u 4. stoljecu (sto je 3 stoljeca nakon Krista)... do tada je cijela krscanska crkva svetkovala subotu...........ako pogledaš.....kad je Isus umro........u subotu je "odmarao" (u grobu).........a u nedjelju je uskrsnuo............. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: friedrich, nietzsche |
« Virtualna blog-Župa
|
Nadcovjek »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:17.

). To sam morala pročitati za ispit, a nije me nikad nitko to pitao