Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Halloween vs. Svi sveti u Znanost forumu; "Miješaju se kruške i jabuke. Još jedan američki proizvod koji mi nebulozno prihvaćamo..."- govori svećenik Jozo ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 31-10-07, 16:13   #1 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 29
Poruka: 2,378
Ibort je zabranio reputaciju
Halloween vs. Svi sveti

"Miješaju se kruške i jabuke. Još jedan američki proizvod koji mi nebulozno prihvaćamo..."- govori svećenik Jozo Ćirka i dodaje kako je današnja navika sve više odavati počast svecima u kafićima uz alkohol

Ne slažem se prečesto s katoličkim svećenicima , ali ovaj put 100% su u pravu.

E sad , mene zanima jesam li ja jedini kome su preglupe te proslave Halloweena po kafićima i sve agresivnije promoviranje tog američkog načina obilježavanja ovog datuma u našim medijima ili ima još ljudi koji to primjećuju?

Ne znam , možda sam ja krajnje paranoičan , ali meni se čini kao da se sve snažnije pokušava izgurati neka tradicija Svih svetih i obilježavanje Dušnog dana , a uvesti krajnje komercijalizirani Halloween tj. Noć vještica ... nešto što je tradicija Irske i S. Amerike i nikada nije vrijedilo za ove krajeve.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 16:27   #2 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 24-03-07
Godina: 23
Poruka: 3,039
mirin979 ima ono neštomirin979 ima ono neštomirin979 ima ono neštomirin979 ima ono neštomirin979 ima ono nešto
Re: Halloween vs. Svi sveti

pa ja se ne protivim tome,tko zeli posteno odati pocast svojim mrtvima taj ce to i uciniti,a tko se zeli opijati u kaficima neka izvoli
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 16:27   #3 (permalink)
absolute beginner

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 5,471
ševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svima

i ja se slažem da to nekim automatizmom prihvaćamo makar nema veze s našom kulturom. e pa zato ima s globalnom uni-kulturom posredovanom masovnim medijima pa ćemo prigrliti noć vještica kao i irskog st. patricka dok ugostitelji zadovoljno trljaju ruke.
ševa je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 16:32   #4 (permalink)
charolastra

Datum registracije: 24-09-06
Poruka: 15,940
daidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijamadaidza ima reputaciju nad reputacijama
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku daidza Pošalji poruku preko AIM-a korisniku daidza Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daidza Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku daidza Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daidza

Koliko sam skužio taj haloween je germanskog porijekla

Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum
daidza je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 17:23   #5 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 36
Poruka: 3,662
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Daidža, nisam siguran... Noć vještica (Walpurgisnacht po njemački) je ako me sjećanje ne vara noć sa 30. travnja na 1. svibnja- slavi se u Njemačkoj, skandinavskim zemljama i sl. Prigodno okupljanje vještica na Blocksbergu je opisano u Goetheovom Faustu...

EDIT - I čisto jezikoslovna opaska- Halloween je isto što i Svi Sveti. (All) Hallow(s) E(v)en = veče svih svetih... Očito je tradicija i značenje proslave u USA blago 'degeneriralo' u nešto drugo. Za mene nikakve maškare u studenom ne mogu zamijeniti tradicionalne Svisvete i Dušni dan... A osobno bi mi bilo glupo ići na neke 'isforsirane' pijanke noć prije.

No, mislim da je 'Halloween' kod nas sindrom 'majmun radi što majmun vidi'. Potpuno nepotrebno i 'isforsirano'...

Zadnji Uredio Wolf-HR : 31-10-07 u 17:32.
Wolf-HR je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 18:12   #6 (permalink)
dr.sc. Foruma

Halloween jeste (po imenu) ista stvar - Svi sveti. A to s maskama , duhovima i tikvama prastara je keltska tradicija. Katolička crkva je zapravo samo preuzela taj datum/dan koji se još par stoljeća prije Isusa obilježavao kao kraj ljeta tj. početak nove godine. Praznik se zvao Samhain (nisam baš siguran , ali mislim da je to bio Bog sunca i ujedno gospodar smrti). Vjerovali su da se u toj noći gube granice između svjetova , a živi ustaju iz grobova ... kako bi se obranili od duhova prekrivaju se maskama , okupljaju po selima i praveći buku pokušavaju otjerati duhove ... uz to gase se i vatre na ognjištima kako bi domovi bili hladni (mada za to postoji još jedno objašnjenje).

Rimljani su od Kelta preuzeli te običaje , a kasnije će Papa Grgur III blagdan Svih svetih na zahtjev irskih svećenika prebaciti upravo na taj datum.

P.S
I nemam ja ništa protiv toga ... dapače rado bih otišao u Irsku i vidio kako se to kod njih obilježava ... jednako kao što bih rado doživio St.Patricks day u Dublinu ili kinesku novu godinu u Pekingu ... samo mi je glupo kad se to komercijalizira i prodaje kod nas kao da nemamo neke svoje običaje i tradiciju.

Zadnji Uredio Ibort : 31-10-07 u 18:15.
Ibort je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-11-07, 04:23   #7 (permalink)
Akademik Foruma

Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Nije to stvar komercijalizacije, Iborte... (sorry što sad pišem odgovor- em sam tek sad vidio tvoju poruku, em sam sebe dobro podnosim*)- mislim da to nije problem komercijalizacije/globaizacije nego naših kompleksa... Mi smo najvesesliji/njajzabavniji narod- što oni imaju slaviti ako mi ne slavimo?!? Pogledaj fašnik/mesopust/maškare- mi imamo u veljači klince zabundane i zamaskirane, koji se očito puno bolje zabavljaju od vlastitith roditelja, a Brazilci imaju polugole tete koje plešu sambu... Očito rješenje- naši će primorski gradovi naglo izmislitit tradiciju mesopusta i zvončara i bogtepitačega usred kolovoza... Ne zato da izmuzu nofce od turista, nego da možda privuku polugole tete kakve vidimo na slikama iz Rija. Ne zato što mi nešto posebno želimo polugole tete kakve vidimo na razglednicama iz Rija- nego ako ih oni imaju, moramo i mi.... :-\

* što bi reklo da sam si očito previše popio

A jedna strogo zločesta opaska- ovo je tema o Noći vještica, a niti jedna cura tu nije postala... Znam ja da su sve žene 'vještice', no dosad mi nije bilo jasno da i neki zavjet šutnje polažu...
Odgovori sa citatom
Star 01-11-07, 09:09   #8 (permalink)
absolute beginner

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 5,471
ševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svimaševa je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Znam ja da su sve žene 'vještice', no dosad mi nije bilo jasno da i neki zavjet šutnje polažu...
opla, a kad popiješ, gdje nestaje onaj wolf kojemu ispadaju bomboni iz usta?

ševa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-11-07, 12:36   #9 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: ševa Pogledaj Poruke
opla, a kad popiješ, gdje nestaje onaj wolf kojemu ispadaju bomboni iz usta?

Ma neee- o curama ponaosob uvijek govorim samo najbolje, a o ženskom rodu općenito samo najgore... Ovo prvo uvijek jer i mislim tako, a ovo drugo... jbg, nekad ni sam ne znam jesam li ozbiljan ili ne.
Odgovori sa citatom
Star 01-11-07, 14:06   #10 (permalink)
dr.sc. Foruma

OT , a vidiš ja imam potpuno suprotan problem. O ženama općenito mislim sve najbolje , a u praksi se s pojedinkama i prečesto zakačim. (jer ne znam kad treba držati jezik za zubima )

Na temu. Ne znam Wolf , možda ima i toga što ti kažeš (mada bih rekao da je vlastita percepcija "veselih Hrvata" često kriva i lažna) ... bilo , kako bilo , meni je taj Halloween fenomen blesav.
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: halloween, sveti, svi

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 08:27.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103