Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Hinduizam u Znanost forumu; Na ovo forumu o religijama uglavnom raspravljamo o tri velike monoteističke religije koje su nam poznate. No mislim da bi ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 25-06-08, 21:27   #1 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 29-05-07
Poruka: 488
Balian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz mase
Hinduizam

Na ovo forumu o religijama uglavnom raspravljamo o tri velike monoteističke religije koje su nam poznate. No mislim da bi bilo dobro, koliko je moguće, da se dotaknemo i drugih religija. Pa evo nešto malo o hinduizmu, najstarijoj svjetskoj religije. Evo za početak jedne priče iz Brahmavaivarta Purana o bogu Indri. Indra je bog rata, vremena i kralj bogova u hinduizmu, on je vladar svijeta.

Indra i mravi:

Kroz velike cikluse čudovište Vitra oduze sve vode svijeta što prouzroči da svijet počne umirati. Zatim dođe junak Indra i uništi čudovište Vitru te vrati sve vode u svijet i tako ga spasi. Tim činom Indra postane kralj bogova te reče sam sebi

- Kako sam velik Ja. -
Zatim otiđe na planinu Meru i vidi da su velike palače bogova u ruševnom stanju. Indra reče
- Sagradit ću grad dostojan junaka poput mene, dostojan spasitelja svijeta i sagradit ću veličanstvenu palaču u njemu.

Potom pozva božanskog graditelja Višvakamana te mu reče svoje želje. Višvakama reče kako je to dobro te pristane i počen graditi palaču. Palača se gradila i postajala uistinu veličanstvenija iz dana u dan. No Indra svakoga dana dođe i razgleda palaču te reče Višvakamanu da je još dogradi. I tako iz dana u dan Višvakaman nastavi dograđivati, a Indra zahtijevati još više. Višvakaman nakon nekog vremena padne u očaj i reče sebi
- Ova palača nikada neće biti dovršena. Indra i ja smo oboje besmrtin. Ja ću dalje graditi palaču, a on će više zahtijevati i tako u vječnost.

Potom Višvakaman oduči da otiđe na viša razinu kozmosa i stane pred Brahmu. Brahma jest stvoriteljska sila koji sjedi na lotus. A taj lotus raste iz pupka Višne koji sanja kozmos. Višna pak spava na tijelu zmije koja se zove Beskrajna i leži nad besmrtnim vodama.
Višvakaman se potuži Brahmi, na što mu ovaj reče.
- Vrati se u Indrinu palaču, sve će biti dobro. -

Idućeg jutra Indra krene razgledavati palaču da vidi što još treba dograditi, no pred njega dođe jedan njegov sluga i reče.
- Gospodaru u palaču je došao jedan dječak, svi ga okružuju i dive mu se, a on razgledava tvoju palaču.
Indra zapovijedi slugi
- Uvedi ga k meni. -

Djeačak dođe pred Indru a ovaj ga upita
- Dječače kako ti se sviđa moja palača? -
Dječako odgovori a glasom poput grmljavine
- Čuo sm da gradiši veličanstvenu palaču. Palaču kakvu niti jedan Indra prije tebe nije sagradio. I stvarno je tako, tvoja palač je veličanstvenija od njihovih. -

Indra se na to zbuni i upita dječaka
- Kako to misliš Indre prije mene? -
Dječak mu reče
- Vidio sam Indre, Indre i Indre. - te nastavi
- Kad god Brahma otvori oči nastane jedan svijet kojim upravlja Indra. Kada Brahma zatvori oči taj isti svijet nestane. Brahma ponovno otvori oči i novi svijet se stvara, zatim ih zatvara i taj novi svijet nestaje.
Isto tako nastaje i nestaje taj Brahma i lotus na kojem sjedi. Zatim izrasta novi lotus iz Višnuovog pupka i novi Brahma. I iz njega novi svjetovi i nove Indre. -

Indra bi toliko zapanjen dječakovim riječima da ništa ne izusti, a dječak nastavi.
- Razmisli o beskonačnosti. Ona ja puna Višni, Lotusa, Brahmi i svjetova. Postoje mudraci na tvome dvoru koji će ti reći da mogu pobrojati sav zrnca pijeska na morskom dnu. Ne postoji niti jedan mudrac koji će se usudit prebrojati sve te Brahme, a kamoli sve te Indre. -

Dok je dječak to pričao u palaču počne ulaziti velika parada mrava. Indra ih opazi, a dječa se na to nasmije.
– Zašto se smiješ? – upita ga Indra
– Ne pitaj, osim ako ne želiš biti povrijeđen. – odgovori mu dječak
Poduči me o tim mravima. – zatraži Indra
- Sve su to prošle Indre. Kroz bezbrojne inkarnacije oni se uzdižu do statusa Indre. Kada postanu Indre poraze čudoviše Vitru i kažu “Kako sam velik Ja.“ i zatim padaju na dno. - odgovori mu dječak

Indra

Višnu, lotus i Brahma

Odgovori sa citatom
Star 25-06-08, 22:24   #2 (permalink)

Datum registracije: 27-03-08
Godina: 21
Poruka: 7,611
Sahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavanSahataba je slavan
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Sahataba
Re: Hinduizam

odlicna tema, ako budes ima volje napisi/prepisi nekoliko mitova, jako su zanimljivi
I won't change to fit your plan, Take me as I am
Sahataba je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 26-06-08, 00:13   #3 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 11-09-06
Poruka: 781
Korozija se izdvaja iz maseKorozija se izdvaja iz maseKorozija se izdvaja iz maseKorozija se izdvaja iz mase

meni je buddhizam sa svoje 4 plemenite istine Vrh Vrhova, što se tiče religija
Odgovori sa citatom
Star 26-06-08, 14:27   #4 (permalink)
Regularni forumas

Balian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz maseBalian se izdvaja iz mase

Šiva

Šiva je bog koji predstavlja moć, on je često uništavatelj iako se koji put pojavljuje i kao stvaraoc. On se često može pronaći u dva trojstva bogova koje se nalaze u Hindizmu.

Prvo starije trojstvo sadržava Višnu, Šivu i Šakti. Drugo mlađe se naziva Trimurti a njega čine Brahma, Višnu i Šiva. Neki kršćanski mislioci čak su išli tako daleko da su ta trojstva uspoređivali s svetim trojstvo u kršćanstvu koje je također odraz jednog boga. No ona se uvelike razlikuju te ih ne bi trebalo svrstavati zajedno, iako postoje i hinduisti koji gledaju na Isusa kao samo na još jedna avatar Višne.

Šiva uništava Daksinu žrtvu

Šiva bi rođen kao ishod Brahmina gnjeva što on sam nije mogao stvarati. Brahma je zatim Šivi dao Gauri za ženu, zabranivši mu da čini zla djela, nego zatraži od Šive da stvara svijet. Šiva to odbi i skoči u veliku vodu.

Brahma uze nazad Gauri i iz svoga uma stvori sedam sinova, među njima i Daksu, kako bi oni stvarali. Brahma ponudi Daksi Gauri kao kćer, što Daksu razveseli, i on zbog toga s žarom stvori svijet i time prinese žrtvu Brahmi.

10 000 prođe i Šiva je izađe iz vode, sada sam želeći stvoriti kozmos i bogove, ali uvidje da je svijet već stvoren kroz Daksinu žrtvu. Obuze ga velik gnjev te on uništi Daksinu žrtvu. Naposljetku na zahtjev bogova Šiva vrati svijet u prvobitno stanje i otiđe s Gauri živjeti u svome domu.

Šiva

Smrt u hinduizmu

Smrt je u hinduzmu bog Myrtu ili Yama. On kraljuje nad jednim od svjetova mrtvih, i predsjedava nad sagledavanje i procjenjivanjem dobrih i zlih djela(karme) svih umrlih. Priroda tih djela izravno utječe gdje i kako se ljudi rađaju u idućim životima.

Katkada smrt nestane ili ode na odmor, i zemlja postane prenapučena. Tada te zemlja mora tražiti Brahmu da učini nešto s golemim brojem ljudi na njezinoj površini. Brahma na to odgovara time da stvara smrt ili da traži od Šiva da ovaj stvori smrt, te da je donese među ljude kao uzrok zlih djelovanja i posljedica tih djelovanja. Bogovi također strahuju kada smrti nestane, jer ljudi koje odlikuje moralnost postaju nemoralni i tako potkopavaju jedinstven status bogova.

Yama
Odgovori sa citatom
Star 03-07-08, 14:32   #5 (permalink)
Regularni forumas

Kaste

Malo ću se udaljiti od mitova i iznjeti nešto više o samo društvu koje je proizašlo iz hinduizma u Indiji, a riječ je o kastama. To je vrlo široka tema tako da je moguće samo dati neke osnove i nešto o njezinom nastanku. Najpoznatijh pet kasti zapravo nisu kaste nego klase, kasti je bilo nekoliko tisuća.
Tih pet klasa su brahmani, kšatrije, vajšije , šudre i pariji. One su usko vezane uz mitove jer se smatra da je njihovo podrijetlo mitološko. Prema mitu klase potječu od različitih djelova tijela bog Brahme. Brahmani iz glava, kšatrije iz grudi, vajšije iz bedara a šudre iz stopala. također valja napomenti da su iz prve kšatrije bile najviša klasa, a da su tek s vremenom to postali brahmani.

Društveni i politički nastanak klasa treba tražiti u ideji čistoće Arijaca koji su osvojili Indiju. Oni su htjeli saćuvati rasnu čistoću tako da zabrane miješanje s domorodačkim stanovinštvom. Tu ideju su najviše promicali arijevski svećenici Brahmani i ona se kasnije ustalita i u zakonu. Određeno je da se prve tri klase čiji su pripadnici bili Arijci ne smiju mješati s šudrama čiji su pripadnici bili domoroci. Brahmani su bili svećenička i učiteljska klasa, kšatrije ratinčka i politička, vajšije obrtnička, trgovačka i zemljoradnička, a šudre su postali sluge prvih triju.

Kaste su dakle zatvorene grupe u koje se pripadnik rađa, a ženidba i prelazak u drugu kastu bio je zabranjen. Kasnije su se uvećavanjem broja klasa odredbe mijenjale tako da je muškarac iz više kaste moga uzeti ženu iz niže kaste te bi se time stvorila nova kasta.

Peta klasa parija(čanadale) su zapravo ljudi izvan kasta. Oni su nedodirljivi i zbog toga nisu smjeli živjeti u gradovima gdje su živjeli arijci. To je bilo zbog straha da sjena nedodirljivih ne padne na arijca i onečisiti ga.
Nedodirljivi su također moraliobavljati najteže poslove.

Kroz stoljeća je kastinski sustav doživio brojne promjene da bi kroz 19. i 20. st. bio politički gotovo dokinut iako je kulturološki još uvijek značajan.

brahman

Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: hinduizam

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 06:05.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113