| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Imaju li životinje dušu? u Znanost forumu; "Duša je, prema mnogim religijskim i filozofskim tradicijama, nematerijalna komponenta čovjekova života, tj. unutarnji princip ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Bolekova koka | Re: Krzno: da ili ne? "Duša je, prema mnogim religijskim i filozofskim tradicijama, nematerijalna komponenta čovjekova života, tj. unutarnji princip tijela. Kada promotrimo čovjeka, odmah opažamo da se on ne sastoji samo od duše ili samo od tijela, već u njemu tijelo i duša skupa tvore jednu jedinstvenu cjelinu. Čovjek nije samo tijelo ili samo duša, već se sastoji iz duše i tijela. Smatra se da se duša nalazi u cijelome tijelu. Stoga se kaže da je duša u cijelomu tijelu definitive, to jest ona je po svomu bivstvovanju na svim pojedinim mjestima tijela." spešl tanks to M.
__________________ Imperare sibi maximum imperium est. Žena od tebe želi da budeš najjači na svijetu, na nju najslabiji. (i ovo ispod nije prijevod buahaha) |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Administrator | Re: Krzno: da ili ne? Aristotel: “Spirit (dusa) se odnosi prema tijelu kao oblik prema materiji, on je živom tijelu uzrok i početak, on mu je svrha, on je i njegova suština. Spirit imaju svi živi organizmi. Spirit biljke ima samo snagu hranjenja, dok spirit životinje ima osim toga i snagu osjećanja, požude i kretanja, dok spirit čovjeka, pored svega toga, ima još i snagu uma, tako da čovjek pomoću spirita živi, osjeća i misli.” Spirit ne može postojati duže od tijela, niti može postojati bez tijela.” Životinje imaju dušu, i vlastiti individualni karakter (OK, ovisno o vrsti), a tko god kaže da nemaju ne poznaje ni životinje, ni prirodu.
__________________ Registriraj se na Croportal Forum ovdje | Što je Croportal - Vodič za korisnike Croportal.net - Najnovije surf vijesti | Croportal API - Tools, feeds, widgets... | Croportal.net - Dodaj Surf Zadnji Uredio Kristijan : 07-02-07 u 00:41. |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| Bolekova koka | Re: Krzno: da ili ne? Citat:
uostalom necemo vise u offtopic!
__________________ Imperare sibi maximum imperium est. Žena od tebe želi da budeš najjači na svijetu, na nju najslabiji. (i ovo ispod nije prijevod buahaha) | |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Krzno: da ili ne? Dobra stara wikipedija definira dušu kao sastavni dio čovjeka, a pritom ne definira samog čovjeka. Nu, da ti prepišen šta o čovjeku kaže pokojni Joseph M. Bochenski: Citat:
)I zamisli sad, kad bi oduzela sve osobine jednom čoviku- inteligenciju (lako moguće- trauma npr.), znanje (izolirat ga od rođenja, zakržljaju glasnice i vjerojatno neće ni pričat), tradiciju, sposobnost baratanja oruđem itd. i šta dobiješ na kraju? A dobiješ jednu običnu životinju i to bez duše, kako ti navodiš. Dakle, ne može se olako reć da životinje nemaju dušu. Zadnji Uredio Casey : 07-02-07 u 01:02. | |
| | |
| | #6 (permalink) | |
| Pure Intuition Datum registracije: 12-12-06 Lokacija: Split Godina: 23
Poruka: 2,942
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Krzno: da ili ne? Citat:
![]()
__________________ Ovdje počiva moj posljednji živac. | |
| | |
| | #8 (permalink) | |
| Gazim kupus, povoljno | Re: Krzno: da ili ne? Citat:
__________________ Pojest', popit', pojebst' i na kraju se potuć' Kad popijem litru-dve, litru-dve, lijepe su mi žene sve, žene sve | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Cobeta Datum registracije: 01-10-05 Godina: 25
Poruka: 8,327
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Imaju li životinje dušu? Evo iako ovo nije podforum "Prirodna Teorije i teze ... Fizika, matematika, medicina ... Za jako pametne i one koji takvima žele postati." i iako bi tamo možda bolje pristajalo otvorila sam temu ovdje pa se raspravljajte...
__________________ "Čovjek ispravno vidi samo srcem; sve bitno oku je nevidljivo." Antoine de Saint Exupéry: Mali princ |
| | |
| | #10 (permalink) |
| Banned Datum registracije: 17-07-06 Godina: 19
Poruka: 3,428
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Imaju li životinje dušu? Nevjerujem u neki bulšit tipa duša. Čovjek se razlikuje od životinja najviše po tome što je inteligentniji od njih, no to ne znaći da su životinje glupe i da nemaju osječaje. Imao sam mačku i dva mačića nekada, kada mi je došla na vrata uvijek sam joj dao za jest, a ona je to odnijela mačićima. |
| | |
![]() |
| Tagovi: dusa, ljudi, zivotinje, zivotinje i dusa |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:59.

)