| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Indija - religija, običaji i kaste u Znanost forumu; Indija ima dugu tradiciju, razvijenu vjeru i strog sustav kasti, koje ljudima određuju (i limitiraju) mogućnosti i prava cijeli život, ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) | |||||||||
| Banned | Indija - religija, običaji i kaste Indija ima dugu tradiciju, razvijenu vjeru i strog sustav kasti, koje ljudima određuju (i limitiraju) mogućnosti i prava cijeli život, još od rođenja. Iako se neke stvari mjenjaju, mnogo toga ostaje. Kod nas, a i u mnogim zapadnim zemljama, popularne su neke sekte (religije) koje vuku korjene iz Indije, bez da se ljudi zapitaju kako stvari stoje u samoj Indiji (i recimo kaj bi se desilo da su rođeni u indijskom sustavu kasti). Na ovaj topic me potaknu današnji članak na BBC > BBC NEWS | South Asia | Low caste Indians seek to convert < gdje javljaju od masovnom prelasku pripadnika indijskih najnižih kasti na budizam, u očajničkom pokušaju da nekako izmigolje iz tog prokletog sustava i dobiju priliku za normalan život. U ovom trenutku, preko 30 000 ljudi se skupilo (prema izvještaju), čineći to najvećom konverzijom (u jednom trenutku) u indijskoj povijesti. Nekoliko dodatnih detalja iz samog članka (sorry, ali ne da mi se prevodit, nadam se da znate engleski). Citat:
Citat:
Citat:
(opet engleski, nema druge) Citat:
Citat:
Citat:
Da budemo pošteni prema hinduizmu, sustav kasti se primjenjuje i izvan te religiji, dakle postoji i među muslimanima, pa čak i kršćanima u regiji. Citat:
Citat:
Citat:
Eto, malo šiti uvod u temu, ali po meni poprilično zanimljivo, pogotovo pošto se danas Indija jako brzo razvija u nekim područjima i zanimljivo je viditi kako promjena načina života, kao i potreba društva mjenja ovakvo nasljeđe. | |||||||||
| | |
| | #2 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,487
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Indija - religija, običaji i kaste Prvo je bitno naglasiti da se radi o južnim dijelovima Indije, u njima vladaju kaste - sjeverni dijelovi su jako razvijeni i napredni u svakom pogledu. Razlog tome je što u sjevernim dijelovima vladaju Sikhi, koji su jako demokratični i mogli bi se nazvati intelektualnom kastom. Situacija u Indiji je takva da sjeverni dijelovi imaju drugačiju političku upravu od južnih i ne žele se previše miješati sa njima. Osobno poznam jednog Sikha koji je profesor na fakultetima u Indiji i Australiji, koji mi je već nekoliko puta pričao o tome da sjever Indije nudi pomoć, ali sve se svodi na to da kad im npr. kažu da će im sagradit tvornice, ovi na jugu kažu da neka pošalju i ljude koji će radit u njima, jer oni ne žele radit, nego samo hoće novac. I onda na kraju nastrada onaj ko je najmanje kriv i ko u stvari ni ne zna što se događa - običan narod. Mislim da prelaskom na novu vjeru neće ništa promijeniti, možda dobiju neke mrvice da ih se utiša, ali nešto bitnije neće napravit. |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| Banned | Re: Indija - religija, običaji i kaste Slažem se, teško da će se nešto drastično promjeniti, ali ako oni misle da im može pomoći, samo neka to naprave. Netko stvarno mora biti očajan da se odluči na ovakav korak. Jer, oni ne mjenjaju religiju zato što su otkrili drugog boga, nego iz čisto praktičnih razloga, i to ne da se uključuju u dominantnu religiju, nego bježe iz nje. To bi trebalo dovoljno govoriti o dubini problema. Baš sad tražim neke sične informacije i o Kini, čisto da se još malo balansira, poslje je Afrika na redu, pa Amerika - baš sam danas naetio na jedno zanimljivo istraživanje o tome koliko uopće religiozni amerikanci znaju o svojoj religiji. Citat:
| |
| | |
![]() |
| Tagovi: indija, kaste, obicaji, religija |
« Katolička crkva: HTV truje djecu nasiljem, stereotipima te neprimjerenim reklamama
|
Ne mljackaj, na misi ne zijevaj, a tajnu ženi ne povjeravaj! »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 09:44.