Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Islam u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: trekcro Također nemam pojma o islamu,ali mislim da ni jedna religija ne propovjeda ništa loš...

Odgovor

Opcije Teme
Star 04-11-07, 11:49   #91 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,428
Adolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobar
Re: Islam

Citat:
Pravi autor: trekcro Pogledaj Poruke
Također nemam pojma o islamu,ali mislim da ni jedna religija ne propovjeda ništa loše,a ne bih se složio s tobom da su svi fanatici!
Lost in trenslejšn ko što bi rekli...o čem ti pričaš čovječe

Ja sam reko da me ne zanimaju fanatici kolko god ih ima, a ne da su svi fanatici...pročitaj malo bolje ubuduće pa nešto postaj...
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 11:59   #92 (permalink)
Starter

Datum registracije: 30-10-07
Poruka: 32
Bosniarasta se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bosniarasta

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Kao što bi Srbi rekli "Fulao si ceo fudbal"

Onaj u Somaliji i Afganistanu to što je napravio, napravio je "u ime Allaha" ili "u ime islama", a Kristijan iz Rusije je to napravio iz osobnih nekih bolesnih namjera.
Da je to napravio "u ime katoličasntva" "kršćanstva" "pravoslavlja" onda bi bilo isto. Ali bolesni um i osobni motivi nije isto kao u ime vjere.

Primjer ti ne drži vodu.

I dalje, vidim da po religiji postaš, pa mi odmah možeš odgovoriti. Što je Džihad? Nikako da dobijem odgovor na to pitanje.
Ono sto sam htio reci navodeci slucaj imena ...jeste to da ime ne definise osobu, niti je ikada. Pravi vjernik se ne gleda po imenu..naciji..
Nekada je veci vjernik eskim koji sa suznim ocima gleda u nebo nadajuci se...
Ili neki kako mi kazemo " divljak " u kisnim sumama koji iz samilosti prema prirodi i zivotinjama se bori..nego neko ko 80 godina klanja i ide u dzamiju ili neko ko 752 puta dnevno izgovori ocenas ili nesto.Vjerski propisi jedno a covjek koji ih krsi na drugu stranu. Ako neko lose odsvira neko Betovenovo djelo ..jel za to kriv betoven ili onaj ko svira?
Dzihad je koliko sam ja razumio svaki otpor potlacenog prema nepravdi ..
dakle pravde prema nepravdi, a to sto neko zloupotrebljava taj termin u licne politicke ili kakve ..vec..ambicije ima li islam ista s tim?
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 12:10   #93 (permalink)
Starter

Datum registracije: 30-10-07
Poruka: 32
Bosniarasta se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bosniarasta

P.s ako je onaj swedjanin cuo glas isusa krista koji mu je naredio da ubije nozem ministricu ..jel to znaci da je on ubio u ime krscanstva? Aj dont tinks sou
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 12:25   #94 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,583
_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan_Aris_ je slavan

Citat:
Primjer ti ne drži vodu.

I dalje, vidim da po religiji postaš, pa mi odmah možeš odgovoriti. Što je Džihad? Nikako da dobijem odgovor na to pitanje.
Džihad je borba u kojoj je dužan sudjelovati svaki musliman svidjelo mu se to ili ne. ali 2borba" ne označava nužno borbu oružijem, radi se o borbi za slobodu muslimana koji su obespavaljeni na bilo kojem polju, od teritorijalnog (što se riješava ratom), do intelektualnih sloboda, slobode na vjeru i prava na prakticiranje svoje vjere do koje isto tako dolazi intelektualnim putem:

[22:39] Permission (to fight) is given to those upon whom war is made because they are oppressed, and most surely Allah is well able to assist them;

Stručna analiza jihada kao pojma:
Sayyed Qutb, a famous Muslim scholar eloquently discusses the notion of jihad and self-defense in his book Milestones:

"If we insist on calling Islamic jihad a defensive movement, then we must change the meaning of the word `defense' and mean by it `defense of man' against all those elements which limit his freedom. These elements take the form of beliefs and concepts, as well as of political systems, based on economic, racial, or class distinction."

jihad se često u propagandi kako Islamkoj tako i zapadnoj koristi za prikazivanje borbe kao načina širenja Islama, dakle nasilnim putem... kao teroristi se ubijaju kako bi širili Islam ili što već, a na to se nadovezuje ovaj dio:
[2:256] There is no compulsion in religion; truly the right way has become clearly distinct from error; therefore, whoever rejects Satan (and what he calls to) and believes in Allah, he indeed has laid hold on the firmest handhold, which shall not break off, and Allah is Hearing, Knowing.

Dakle u Islamu nema prisile, a sve drugo što se događa pod Islamskim imenom, je ista stvar koja se događa pod imenom demokracije na zapadu, dakle iskorištavanje opće prihvaćenog pozitivnog motiva kao pokrića za vlastite ciljeve. Koliko se god Islam činio nasilnim u ovom trenutku kad traju borbe, jednostavno je činjenica da je borba za demokraciju koja je zapadni motiv za rat odnjela daleko više ljudi nego borba za Islam, a nitko ne naziva tu borbu nepravednom, a ipak se radi o tekovini zapadnog društva, ako što je Islam tekovina prostora na kojima postoji i nema smisla podupirati ubijanje za demokraciju, a osuđivati ubijanje za Islam, ali ne apsolutno gledano, nego gledano sa stajališta čovjeka koji se bori. mislim da nije problem shvatiti da nama demokracija puno znači ida bi se borili za nju i bormio se, tako oni koji isto misle o Islamu i puno im znači bore se za njega. Osnovna je razlika što veći broj ljudi demokraciju pokušava izboriti na izborima, intelektualnim putem i sl. dok određene nacije misle da se to radi ratom, isto tako većina muslimana Islam shvaća kroz učenje, obrazovanje, vjerovanje, dobro ponašanje, dok manjina koja je u zabludi misli da je to razlog za ratovanje. Dakle Islam nije ništa više nasilna filozofija od demokracije koju svi tako volimo...

A što predstavlja muslimanska borba ili jihad najbolje je vidljivo iz ovoga:

[2:190-192] And fight in the cause of Allah with those who fight with you, and do not exceed the limits, surely Allah does not love those who exceed the limits. And kill them wherever you find them, and drive them out from where they drove you out, and persecution is severer than slaughter, and do not fight with them at the Sacred Mosque (in Makkah) until they fight with you in it, but if they do fight you, then slay them; such is the reward of the unbelievers. But if they desist, then surely Allah is Forgiving, Merciful. And fight with them until there is no persecution, and religion should be only for Allah, but if they desist, then there should be no hostility except against the oppressors.

dakle ne stvari koje čitate o tome kako je muslimanima naređeno da ubijaju druge ljude i šire svoju vjeru su općenito najbanalnije i najneinteligentnije tumačenje koje se moglo izvesti iz ovoga. Muslimanima je pravo na borbu dano kad postoje oni koji ih napadaju i koji se bore protiv njih. ako netko ponudi mir, muslimani su obavezani prihvatiti mir. Ne mogu napadati narode koji nemaju neprijateljskih namjera. Ako se i događa sukob, on se događa po definiranim pravilima, a ona uključuju borbu protiv vladara i njegove vojske, a ne protiv civila i sam koncept terorizma u kojem umiru nevini ljudi se ne uklapa u Islam, a samo jedna stvar ovdje:
[4:52:257] Narrated 'Abdullah: During some of the Ghazawat of the Prophet a woman was found killed. Allah's Apostle disapproved the killing of women and children.

A da se radi o vojnoj borbi vidljivo je ovdje:

«Prepare against them armies, of readied steeds: you frighten thereby God's enemies and your enemies.» (8:60)

dakle nema podloge terorizam nazivati Jihadom, jer terorizam niti je vojni pohod niti cilja na vojne ciljeve, stoga neke potpuno krivo shvaćene koncepte Islama se može vrlo lako upotrijebiti za manipuliranje ljudima, što ekstermistiti i rade.

možda će se netko zapitati čemu uopće opisivanje i uvođenje pravila ratovanja u jednoj vjerskoj knjizi. Moj pogled na to je ovakav. ako već i postoji Bog koji je svevideće i najmudrije biće koje egzistira, logično je da e predpostaviti nasilnu narav čovjeka, a ona se najbolje može obuzdati uvodeći pravila u ono što će čovjek neminovno napraviti. kako smo svjedočili iz Kršćanstva, propovjedanje apsolutnog mira, okretanje drugogo obraza i koncept "svi su braća" nije pomogao da Kršćanstvo prilikom svog širenja ne uništi narode, nacije i vijere, baš kao što je to i Islam napravio, jedina je razlika što je to Islam (u vrijeme kad se širio) naoravio prema točno određenim pravilima, dok su Kršćani ta pravila smišljali u hodu, a najčešće ih nisu ni imali i oslanjali su se isključivo na ljudsku svijest i savjest, a sami smo svjedoci da one često nije objektivno mjerilo.
_Aris_ je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 12:38   #95 (permalink)
One Minute Silence

Datum registracije: 06-01-07
Godina: 24
Poruka: 8,449
DinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auru
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB

rep+ aris za napisano.... ( kad budem mogao)
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 13:00   #96 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Poruka: 5,390
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
možda će se netko zapitati čemu uopće opisivanje i uvođenje pravila ratovanja u jednoj vjerskoj knjizi. Moj pogled na to je ovakav. ako već i postoji Bog koji je svevideće i najmudrije biće koje egzistira, logično je da e predpostaviti nasilnu narav čovjeka, a ona se najbolje može obuzdati uvodeći pravila u ono što će čovjek neminovno napraviti. .
Bog nije biće

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
kako smo svjedočili iz Kršćanstva, propovjedanje apsolutnog mira, okretanje drugogo obraza i koncept "svi su braća" nije pomogao da Kršćanstvo prilikom svog širenja ne uništi narode, nacije i vijere, baš kao što je to i Islam napravio, jedina je razlika što je to Islam (u vrijeme kad se širio) naoravio prema točno određenim pravilima, dok su Kršćani ta pravila smišljali u hodu, a najčešće ih nisu ni imali i oslanjali su se isključivo na ljudsku svijest i savjest, a sami smo svjedoci da one često nije objektivno mjerilo.
Ja mislim da nije kršćanstvo samo po sebi krivo zato kaj propovjeda mir i "svi smo braća"- to je pozitivno i to jako. A ovo drugo je kao da podupireš zlo. Aha da, radit ćeš zlo, pa ću ti ja reći kako da ga ispravno radiš.
Malo nelogično.
Mi odmah u startu kažemo: NE RADI ZLO I ćao đaci.

I još nešto Aris, prejadno od tebe da s jedne strane opravdavaš jednu vjeru i religiju i govoriš da je u njoj sve točno i super, a usput pljuješ po drugoj.

Ja NIKAD kada govorim o glupostima koje je Crkva napravila ne opravdavam to sa rečenicom "ali muslimani rade puno gore stvari danas"

Čemu ta usporedba?! Da se dokaže da je moja religija bolja od tvoje ili kaj? Nisam to nikad razumjela.

Za ovo drugo imaš rep +
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 13:07   #97 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,428
Adolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobar

Citat:
I još nešto Aris, prejadno od tebe da s jedne strane opravdavaš jednu vjeru i religiju i govoriš da je u njoj sve točno i super, a usput pljuješ po drugoj.

Ja NIKAD kada govorim o glupostima koje je Crkva napravila ne opravdavam to sa rečenicom "ali muslimani rade puno gore stvari danas"

Čemu ta usporedba?! Da se dokaže da je moja religija bolja od tvoje ili kaj? Nisam to nikad razumjela.

Ne znam zašto si ti tako to shvatila. Čovjek je jednostavno svojim riječima rekao loše strane i svoje i vaše vjere.
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 13:14   #98 (permalink)
Samo bahata...

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Ja sam samo rekla da "u hodu" dok priča o islamu ne može se koristiti usporedbama sa kršćanstvom da bi želio reći "islam je tom pogledu manje kriv".
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 13:29   #99 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,370
Ibort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auru

Citat:
Mi odmah u startu kažemo: NE RADI ZLO I ćao đaci.
Koje licemjerje.
Ibort je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-11-07, 13:38   #100 (permalink)
Samo bahata...

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
Koje licemjerje.
Koji glupi komentar
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: islam

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 01:50.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114