| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Islam u Znanost forumu; Jesam priznajem. Ne mogu pobjeći od svojih korjena, a ni od svojih gena. Ali ja sam i Hrvatica zato kaj ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #131 (permalink) |
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: u shoppingu Godina: 24
Poruka: 5,166
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Jesam priznajem. Ne mogu pobjeći od svojih korjena, a ni od svojih gena. Ali ja sam i Hrvatica zato kaj imam hrvatsku putovnicu, domovnicu, osobnu... sve! A i svi moji preci su bili Hrvati (baš iz RH kakva je danas). Stoga ne vidim problem da ne mogu za sebe reći da nisam i jedno i drugo.
__________________ Si vis pacem, para bellum. |
| | |
| | #135 (permalink) | ||
| Moderator Foruma Datum registracije: 12-05-05 Lokacija: Zagreb, Trnje Godina: 22
Poruka: 4,482
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Citat:
Citat:
| ||
| | |
| | #138 (permalink) |
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: u shoppingu Godina: 24
Poruka: 5,166
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Koliko se održavaju prave žene u islamu kada je riječ o poligamiji? Zašto se ženama ne smije viditi kosa? Zašto neki na temelju "islama" imaju pravo kažnjavati svoje žene ukoliko bi se one htjele rastati? Toliko za početak.
__________________ Si vis pacem, para bellum. |
| | |
| | #139 (permalink) | |||
| Moderator Foruma Datum registracije: 12-05-05 Lokacija: Zagreb, Trnje Godina: 22
Poruka: 4,482
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Poligamija je muslimanima vjerom dopuštena, ali za one koji žive u zemljama sa sekularnim ustrojem, naravno da je zakon ispred vjerskog dopuštenja. Temelj poligamije u Kuranu je ovdje: Citat:
(i) Farz - obaveza ili dužnost. (ii) Mustehab - preporučeno ili podstiče se na to dijelo/pohvalno. (iii) Mubah - dopušteno ili dozvoljeno. (iv) Mekruh - nije preporučeno ili ne podstiče se se na to dijelo. (v) Haram – zabranjeno. Poligamija spada u mubah, tj. dopuštena je, ali se ne potiče niti je nešto što definira muslimana. Isto tako Kuran je jedina od vjerskih knjiga koja uopće govori o tome koliko žena bi muškarac trebao ili može imati. Gledano u kontekstu vremena korijeni ove tradicije su bili vrlo napredni u svom početku, jer su dotadašnji narodi često imali i puno više od 4 žene kao dopušten broj, točnije nisu imali takvih ograničenja. Danas je to u modernom društvu nepoželjeno i ne prihvaća se, ali kako Kuran ne daje zapovjed ili potiče poligamiju to je sasvim u skladu sa Kuranom. I druge religije su dopuštale poligamiju, te su je tek u nedavno vrijeme ukinule. dakle muškarcu je u Islamu prepušteno da odabere želi li imati više žena, državi u kojoj živi je ostavljeno da odabere da li smije, a zatim je na ženi da li ona želi biti u vezi u kojoj će biti druga ili treća žena, pa se nadam da shvaćaš da muškarci ne mogu natjerati žene na nešto takvo, one same pristaju i u djelovima Zemlje gdje se to provodi to je i tradicija i običaj, a naravno da postoji i u drugim područijima gdje Islama nema. Citat:
Citat:
Zadnji Uredio _Aris_ : 15-11-07 u 19:37. | |||
| | |
![]() |
| Tagovi: islam |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 18:10.