Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Islam u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: DinoB mislio sam na ovu podjelu... sorry, nisam pratio raspravu nego uletio kao padobranac....

Odgovor

Opcije Teme
Star 08-07-08, 10:18   #281 (permalink)
evergreen

Datum registracije: 28-08-06
Godina: 25
Poruka: 6,068
ševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjetiševa je sjajno za vidjeti
Re: Islam

Citat:
Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
mislio sam na ovu podjelu...
sorry, nisam pratio raspravu nego uletio kao padobranac.
ševa je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 08-07-08, 12:55   #282 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 27-06-08
Godina: 24
Poruka: 1,490
edhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: Inšpektor Pogledaj Poruke
imam pitanje
čuo da se muslimani djele u dvije podskupine
oni koji su ono full u tome(najstrože se drže pravila) i oni "blaži"
Tako je prof. reko pa pitam
Iskreno za tu podskupinu nisam nikad cuo ...
I na taj nacin se ne bi trebale raditi podjele, ali te u jednu ruku i razumijem sto zelis pitati ...

U Islamu imas šerijatski zakon (vjerski zakon) koji je tesko shvatljiv i tesko se je u potpunosti voditi s time ...
U okviru toga postoji: Farz i Sunnet, Vadžib, Mustehab, Mubah, Haram, Mekruh, Mufsid
F a r z su duznosti po bozjoj zapovijedi koje se trebaju obavljati (ima ih 5) ,,, (1. islamsko ocitovanje, 2. propisane namaze klanjati (to je molitva 5 puta na dan), 3. postiti mjesec Ramazan, 4 Zekat davati (%-tak svoje imovine siromasnijim), 5. barem jedanput u zivotu Hadž obaviti)
S u n n e t je ono sto se preporucuje da je lijepo raditi sto je sam Muhamed a.s radio (za lakse razumjeti nazvao bi ih "dodatne molitve" ili npr. prati ruke prije i poslije jela ...)
V a dž i b su cini koje je bog naredio ali njihova naredba nije jasno izrazena, pa se smatra manje strozom duznoscu od Farza (npr. kurban zrtvovati, dati sadaku i vitre)
M u s t e h a b su cini koje je lijepo ponekad i uraditi, ali opet nije strogo propisano (npr. podijeliti sadaku sirotinji bez obzira koje je vjere i sl.)
M u b a h su cini koji nisu ni naredjeni ni zabranjeni (u slobodno vrijeme setati, sjediti, spavati i sl)
H a r a m su cini koji su strogo zabranjeni (npr. lagati, krasti, krivo vagati, ubijati sebe i druge, tudju imovinu pljackati, druge ogovarati itd.)
M e k r u h su cini koje je pokudjeno raditi (izostavljati poslove u skladu sa sunnetom ,,, npr. ne prati ruke prije i poslije jela i sl.)
M u f s i d su cini koji kvare vjerske obrede (npr. nasmijati se u namazu (molitvi), kad se nesto pojede ili popije uz Ramazan post je pokvaren i sl...)

E sada bi ti mogao na tvoje pitanje reci da "oni koji su ono ful u tome" su muslimani koji se pridrzavaju apsolutno svih navedenih propisa od pocetka do kraja (i duznosti i onoga sto se preporucuje) ,,, a "oni blazi" su oni muslimani koji vjeruju u Farz, iako mozda ne izvrsavaju bas sve duznosti farza oni i dalje ostaju muslimani jer dovoljno je to vjerovati i postivati i naravno moraju izbjegavati i vjerovati da postoji Haram (ili grijeh za lakse shvatiti) ...
Odgovori sa citatom
Star 27-07-08, 17:59   #283 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 08-09-07
Poruka: 2,061
Ancksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznat

Ja ovo prvi put čujem
Da, djele se u dvije podskupine, ali u šijite i sunite.
Suniti se vode prema Muhamedu kao jedinom koji je posjedovao tumačenja i spoznaje., odnosno sunni-proroku.Njih je najviše.
Šijiti se vode prema imanima kao potomcima proroka, Muhameda..
A ovo blaži ili teži, vjerovatno se odnosilo na fundametaliste ili ne

http://dominic87.blog.hr/(Ovo je blog od moje drage cd curice, našeg Dominica
http://slaven178.blog.hr/

Zadnji Uredio Ancksunamun : 27-07-08 u 18:04.
Ancksunamun je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-08-08, 12:53   #284 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 20-03-08
Godina: 1
Poruka: 355
lofi se izdvaja iz maselofi se izdvaja iz mase

ok. jesmo li rjesili tu sumnjivu podjelu vise ?

ajmo i ovo rijesiti do kraja

evo dva oprecna stajalista:

Citat:
Pravi autor: teica

Italija nije katolička niti teistička država.

Citat:
Pravi autor: _Aris_

To ne mjenja činjenicu da je vojska državna, a ne vjerska institucija. Pa je tako povezivanje žena-vojnika u maramama sa Islamom apsurdno, kad one nose oružije radi države, a ne radi Islama... isto tako u iranu ima žena bez oružija, a muslimanke su... zamisli koincidencije...

dakle koja je razlika izmedju italije i irana ? netko mora da je u krivu

p+r
Odgovori sa citatom
Star 18-08-08, 14:35   #285 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Poruka: 5,146
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Lofi tu temu smo davno apsorbirali, a tebi ako se ne da čitati i traži gdje i kako onda se ni meni neda opet objašnjavati.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-08-08, 18:05   #286 (permalink)
Regularni forumas

nene nismo. pa zajedno smo pratili i sudjelovali sto ti je. ili ste nastavili negdje drugdje ?!?!?

plus toga ni temu o obrezivanju nismo dovrsili a bila je prije ove "cudne podjele".

p+r
Odgovori sa citatom
Star 18-08-08, 19:56   #287 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Poruka: 5,146
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Bosanski muslimani ili bošnjaci... tako nekako se zove tema.

Obrezivanje ja nigdje nisam spominjala tako da ne znam o čemu ti. Ako ti se da iznositi tvoje teorije oko toga SAMO IZVOLI ionako te ne čitam.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-08-08, 20:54   #288 (permalink)
Regularni forumas

nisam ni rekao da si ti spominjala nego opcenito. pogledacu temu svejedno.

p+r
Odgovori sa citatom
Star 19-08-08, 22:59   #289 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 27-06-08
Poruka: 1,490
edhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono neštoedhembeg ima ono nešto

Izgubio sam podosta vremena da procitam sve postove od prvog do zadnjeg i zaista ima svakakvih komentara ,,, ali zato ima i jako dobrih i kvalitetnih postova …
Svaka cast teici na ovoj temi, takodjer i Arisu, Adolonu, lofi-u i DinoB koji su ovu temu ucinili zanimljivom …

Pa evo osvrnut cu se na neke novije postove (da se vise ne vracam u 2007. godinu … ) …

Citat:
Pravi autor: lofi Pogledaj Poruke
eto opet uvrede a nema odgovora. ja ne gledam televiziju. ČAEMU ?

ali ajde tracak razuma se nazire kod tebe i to me veseli. daj mi malo jos objasni te "glupe ljude koji koriste vjeru radi opravdanja nekih svojih gluposti".

odgovori na lime ware

odgovori na moja pitanja.

nastavi vrijedjati jer vidim da nemozes bez toga.

p+r
Dino ti je dobro odgovorio ,,, ne vidim sta ti je nejasno u toj recenici …
Ili drugim rijecima to su ljudi koji u ime vjere nastoje okrenuti mozgovima pojedinih nepismenih skupina koji uistinu ne razumiju Kuran nego ga interpretiraju na nacin kako im to objasnjavaju njihove vodje (a to su ti ljudi koji koriste vjeru radi opravdanja nekih svojih gluposti) ,,, i ti isti (mislim na vodje) namjerno zloupotrebljavaju vjeru kao takvu i okrecu te iste pojedince na krivi put da se raznesu bombom i poubijaju neduzne ljude uvjeravajuci ih da ce tako zasluziti raj … ali to nisu muslimani ni pravi vjernici, jer to ubijanje je bas suprotno ucenju Islama
Treba vjeru kao takvu odvojiti od tih terorista ekstremista …

Idem ja sada malo vidjeti sta to kaze lime ware kad si vec toliko zapeo za nju …

Citat:
Pravi autor: lime wire Pogledaj Poruke
1-mene islam asocira na lose stvari , zbog cinjenice da se vecina terorista poziva na islam kao opravdanje svojih zlodjela a ponekad dobivaju potporu u extremnokonzervativnim vjerskim vođama
2-Rijec, mnogi .znaci da mislim kako je pojava cesta ali kako nije nikakvo pravilo , nego jedna malo veca iznimka koja je nazalost poprilicno vidljiva i zbog koje mnogi ljudi imaju negativne asocijacije naspram islama
3-Stav prema zenskom spolu je olicenje primitivizma i niceg drugoga , jednostavno ako neka kultura u svojim temeljima ima toliku diskriminaciju naspram određene skupine ljudi , s tom kulturom nesto ne valja
Neka poprave stav prema zenama i mozda se i moj stav popravi
4-one komedije i smrti radi karikature muhameda su bile prejadne , ljudi da umiru radi nekakve slicice , pa gdje je tu smisao ?
5-u iranu islamska vlast kaznjava homosexualnost sa smrcu , jos jedno krsenje ljudskih prava , temeljeno na religiji i drustvenu uređenju
6- Fatva je nesto najgroznije sto postoji , religijsko opravdanje za javni linc
7- jihad je kao i krizarski ratovi samo budalastina koja je tjerala mase da idu u rat u ime vjere a u biti su se samo vjerske vođe bogatile na tuđim lesevima

Jel to dosta ili treba jos pisat ?
Meni nije dosta ,,, ja bih htjeo da navedes ti ili netko drugi jos barem 48 negativnosti vezano uz Islam (da zaokruzimo na 55 negativnih teza) ,,, pa ces me tek onda uspjeti uvjeriti da Islam stvarno asocira samo na lose stvari …

1. / 2. Ponavljam, nemoj povezivati vjeru Islam sa ekstremistima i vodjama teroristima ,,, oni nisu vjernici nego samo zloupotrebljavaju vjeru onako kako njima stima, za njihov interes ,,, to njihovo ponasanje je daleko od pravih vjernika

3. ne mogu reci da je sve savrseno po pitanju prava zena, naravno da postoje u odredjenim zemljama i prevelika potlacenost zena sto je za osuditi ,,, ali kad gledamo vjeru Islam nije bas sve tako crno,,, ne mozes biti sigurna da u pravilima koje se nalazu zenama nema i neceg pozitivnog …

4. To nije bilo kakva slicica ,,, to je bila cista provokacija i diranje u nesto sto je sveto i to jos prikazivanje Muhameda a.s kao teroristu …
Ne moze se nicime opravdati nasilna smrt ,,, ali nije ni u redu pozivajuci se na slobodu medija ciniti inat i provocirati muslimane da se prikazuju neki crtezi, a poznato je da je u Islamu strogo zabranjeno bilo kakvo crtanje likova, a postoji i razlog za to zasto je zabranjeno crtanje … I da je netko crtao lik Isusa kao teroriste vjerojatno bi se mnogi muslimani pobunili zbog tog crteza zato jer se izruguje jedan od bozjih poslanika (Isa a.s)…

5. Cisto sumnjam da je to Islamsko pravilo ,,, Iran je primjer krsenja ljudskih prava i sloboda sto je za osuditi ,,, a takve postupke ce uceni muslimani osuditi, jer je strogo zabranjeno nekome nasilno oduzeti zivot ili bilo koga neduznog ubiti ,,, izuzetak je samoobrana, sto opet neki teroristi krivo interpretiraju da je dozvoljeno ubijanje onih koje smatraju neprijateljima ,,, a to je netocno, jedino ako te napadne nije grijeh da obranis svoju obitelj i sebe od napadaca da vas ne bi sve poubijao …

Citat:
oh zaboravih:

par PM-ova me pita zasto kritiziram islam kad sam ateist ?

iskreno, pa zato jer sam osjetio da sam nepravedan ako u debati ima/nema stvoritelja vjera/nevjera kritiziram (ne samo ja naravno) samo krscanstvo. to stvara lazni dojam da je sa islamom zapravo sve ok. naravno da nije. ni blizu.

i will not pray to jesus but i will not submit to allah either

eto. diskutirajmo dalje.

p+r
Jel ti mislis da je bas sve tako crno u Islamu ,,, da nema bas nicega dobrog u toj vjeri, nego samo zlo???
Ako mislis da cak ima i neceg dobrog u Islamu, navedi kroz primjere …

Citat:

vaseg pipmeka ja bi pitao:
Da ne citiram cijeli lofi-ev post koji je malkice duzi ,,, koga zanima moze pogledati str 26. post broj 257. (ili kliknuti na onaj znak > u citatu ) ,,, rijec je o 7 kratkih pitanja

A moj odgovor na to je da ni jedan pimpek ovoga svijeta nije u stanju odgovoriti na tvoja pitanja ,,, zato si i ostao uskracen odgovorima, jer jos se nije takav pimpek nasao koji bi ti to znao odgovoriti …
Odgovori sa citatom
Star 19-08-08, 23:19   #290 (permalink)
Regularni forumas

svaka cast ! konkretni odgovori ! to cijenim.

odgovorim cim do kraja procitam "Bosanski muslimani ili bošnjaci... tako nekako se zove tema. jer ocigledno je tamo jos nesto sto je zapravo dio ove rasprave a nisam ni znao...

ako nije bed mozemo temu po temu jer ovako su zaista postovi preogromni.... mislim bar bi meni bilo tako lakse.

ako zelis mozemo odmah odavde jer mislim da si tu najtanji :

4. To nije bilo kakva slicica ,,, to je bila cista provokacija i diranje u nesto sto je sveto i to jos prikazivanje Muhameda a.s kao teroristu …
Ne moze se nicime opravdati nasilna smrt ,,, ali nije ni u redu pozivajuci se na slobodu medija ciniti inat i provocirati muslimane da se prikazuju neki crtezi, a poznato je da je u Islamu strogo zabranjeno bilo kakvo crtanje likova, a postoji i razlog za to zasto je zabranjeno crtanje … I da je netko crtao lik Isusa kao teroriste vjerojatno bi se mnogi muslimani pobunili zbog tog crteza zato jer se izruguje jedan od bozjih poslanika (Isa a.s)…

reci mi cime konkretno mozes opravdati da "nije u redu" objavljivanje religioznih karikatura ? nemoj uvlaciti isusa u to. postavi stvar kao problem osobnih vjerskih i osobnih gradjanskih sloboda. nadam se da si dobro upucen u taj slucaj.

p+r
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: islam

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:50.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113