| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Islam u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: DinoB mislio sam na ovu podjelu... sorry, nisam pratio raspravu nego uletio kao padobranac.... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #281 (permalink) |
| evergreen Datum registracije: 28-08-06 Lokacija: kekserana Godina: 25
Poruka: 6,068
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam sorry, nisam pratio raspravu nego uletio kao padobranac. ![]()
__________________ I don't wanna die, but I ain't keen on livin' either... Not sure I understand, this role I’ve been given Not sure I understand... |
| | |
| | #282 (permalink) | |
| prof. Foruma Datum registracije: 27-06-08 Lokacija: Istra Godina: 24
Poruka: 1,490
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Citat:
I na taj nacin se ne bi trebale raditi podjele, ali te u jednu ruku i razumijem sto zelis pitati ... U Islamu imas šerijatski zakon (vjerski zakon) koji je tesko shvatljiv i tesko se je u potpunosti voditi s time ... U okviru toga postoji: Farz i Sunnet, Vadžib, Mustehab, Mubah, Haram, Mekruh, Mufsid F a r z su duznosti po bozjoj zapovijedi koje se trebaju obavljati (ima ih 5) ,,, (1. islamsko ocitovanje, 2. propisane namaze klanjati (to je molitva 5 puta na dan), 3. postiti mjesec Ramazan, 4 Zekat davati (%-tak svoje imovine siromasnijim), 5. barem jedanput u zivotu Hadž obaviti) S u n n e t je ono sto se preporucuje da je lijepo raditi sto je sam Muhamed a.s radio (za lakse razumjeti nazvao bi ih "dodatne molitve" ili npr. prati ruke prije i poslije jela ...) V a dž i b su cini koje je bog naredio ali njihova naredba nije jasno izrazena, pa se smatra manje strozom duznoscu od Farza (npr. kurban zrtvovati, dati sadaku i vitre) M u s t e h a b su cini koje je lijepo ponekad i uraditi, ali opet nije strogo propisano (npr. podijeliti sadaku sirotinji bez obzira koje je vjere i sl.) M u b a h su cini koji nisu ni naredjeni ni zabranjeni (u slobodno vrijeme setati, sjediti, spavati i sl) H a r a m su cini koji su strogo zabranjeni (npr. lagati, krasti, krivo vagati, ubijati sebe i druge, tudju imovinu pljackati, druge ogovarati itd.) M e k r u h su cini koje je pokudjeno raditi (izostavljati poslove u skladu sa sunnetom ,,, npr. ne prati ruke prije i poslije jela i sl.) M u f s i d su cini koji kvare vjerske obrede (npr. nasmijati se u namazu (molitvi), kad se nesto pojede ili popije uz Ramazan post je pokvaren i sl...) E sada bi ti mogao na tvoje pitanje reci da "oni koji su ono ful u tome" su muslimani koji se pridrzavaju apsolutno svih navedenih propisa od pocetka do kraja (i duznosti i onoga sto se preporucuje) ,,, a "oni blazi" su oni muslimani koji vjeruju u Farz, iako mozda ne izvrsavaju bas sve duznosti farza oni i dalje ostaju muslimani jer dovoljno je to vjerovati i postivati i naravno moraju izbjegavati i vjerovati da postoji Haram (ili grijeh za lakse shvatiti) ...
__________________ ...Kada izgubite, ne gubite to iskustvo... | |
| | |
| | #283 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 08-09-07 Lokacija: Femdom Kingdom
Poruka: 2,061
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Ja ovo prvi put čujem Da, djele se u dvije podskupine, ali u šijite i sunite. Suniti se vode prema Muhamedu kao jedinom koji je posjedovao tumačenja i spoznaje., odnosno sunni-proroku.Njih je najviše. Šijiti se vode prema imanima kao potomcima proroka, Muhameda.. A ovo blaži ili teži, vjerovatno se odnosilo na fundametaliste ili ne
__________________ Mistress Ancksunamun http://dominic87.blog.hr/(Ovo je blog od moje drage cd curice, našeg Dominica ![]() http://slaven178.blog.hr/ Zadnji Uredio Ancksunamun : 27-07-08 u 18:04. |
| | |
| | #284 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 20-03-08 Godina: 1
Poruka: 355
![]() ![]() | Re: Islam ok. jesmo li rjesili tu sumnjivu podjelu vise ? ![]() ajmo i ovo rijesiti do kraja ![]() evo dva oprecna stajalista: Citat: Pravi autor: teica Italija nije katolička niti teistička država. Citat: Pravi autor: _Aris_ To ne mjenja činjenicu da je vojska državna, a ne vjerska institucija. Pa je tako povezivanje žena-vojnika u maramama sa Islamom apsurdno, kad one nose oružije radi države, a ne radi Islama... isto tako u iranu ima žena bez oružija, a muslimanke su... zamisli koincidencije... dakle koja je razlika izmedju italije i irana ? netko mora da je u krivu ![]() p+r
__________________ my own fan club |
| | |
| | #286 (permalink) |
![]() ![]() | Re: Islam nene nismo. pa zajedno smo pratili i sudjelovali sto ti je. ili ste nastavili negdje drugdje ?!?!? plus toga ni temu o obrezivanju nismo dovrsili a bila je prije ove "cudne podjele". ![]() p+r
| | |
| | #287 (permalink) |
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: u shoppingu Godina: 24
Poruka: 5,146
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Bosanski muslimani ili bošnjaci... tako nekako se zove tema. Obrezivanje ja nigdje nisam spominjala tako da ne znam o čemu ti. Ako ti se da iznositi tvoje teorije oko toga SAMO IZVOLI ionako te ne čitam. |
| | |
| | #288 (permalink) |
![]() ![]() | Re: Islam nisam ni rekao da si ti spominjala nego opcenito. pogledacu temu svejedno. p+r
| | |
| | #289 (permalink) | |||
| prof. Foruma Datum registracije: 27-06-08 Lokacija: Istra Godina: 24
Poruka: 1,490
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Islam Izgubio sam podosta vremena da procitam sve postove od prvog do zadnjeg i zaista ima svakakvih komentara ,,, ali zato ima i jako dobrih i kvalitetnih postova … Svaka cast teici na ovoj temi, takodjer i Arisu, Adolonu, lofi-u i DinoB koji su ovu temu ucinili zanimljivom … ![]() Pa evo osvrnut cu se na neke novije postove (da se vise ne vracam u 2007. godinu … ) …Citat:
Ili drugim rijecima to su ljudi koji u ime vjere nastoje okrenuti mozgovima pojedinih nepismenih skupina koji uistinu ne razumiju Kuran nego ga interpretiraju na nacin kako im to objasnjavaju njihove vodje (a to su ti ljudi koji koriste vjeru radi opravdanja nekih svojih gluposti) ,,, i ti isti (mislim na vodje) namjerno zloupotrebljavaju vjeru kao takvu i okrecu te iste pojedince na krivi put da se raznesu bombom i poubijaju neduzne ljude uvjeravajuci ih da ce tako zasluziti raj … ali to nisu muslimani ni pravi vjernici, jer to ubijanje je bas suprotno ucenju Islama … Treba vjeru kao takvu odvojiti od tih terorista ekstremista … Idem ja sada malo vidjeti sta to kaze lime ware kad si vec toliko zapeo za nju … Citat:
1. / 2. Ponavljam, nemoj povezivati vjeru Islam sa ekstremistima i vodjama teroristima ,,, oni nisu vjernici nego samo zloupotrebljavaju vjeru onako kako njima stima, za njihov interes ,,, to njihovo ponasanje je daleko od pravih vjernika … 3. ne mogu reci da je sve savrseno po pitanju prava zena, naravno da postoje u odredjenim zemljama i prevelika potlacenost zena sto je za osuditi ,,, ali kad gledamo vjeru Islam nije bas sve tako crno,,, ne mozes biti sigurna da u pravilima koje se nalazu zenama nema i neceg pozitivnog … 4. To nije bilo kakva slicica ,,, to je bila cista provokacija i diranje u nesto sto je sveto i to jos prikazivanje Muhameda a.s kao teroristu … Ne moze se nicime opravdati nasilna smrt ,,, ali nije ni u redu pozivajuci se na slobodu medija ciniti inat i provocirati muslimane da se prikazuju neki crtezi, a poznato je da je u Islamu strogo zabranjeno bilo kakvo crtanje likova, a postoji i razlog za to zasto je zabranjeno crtanje … I da je netko crtao lik Isusa kao teroriste vjerojatno bi se mnogi muslimani pobunili zbog tog crteza zato jer se izruguje jedan od bozjih poslanika (Isa a.s)… 5. Cisto sumnjam da je to Islamsko pravilo ,,, Iran je primjer krsenja ljudskih prava i sloboda sto je za osuditi ,,, a takve postupke ce uceni muslimani osuditi, jer je strogo zabranjeno nekome nasilno oduzeti zivot ili bilo koga neduznog ubiti ,,, izuzetak je samoobrana, sto opet neki teroristi krivo interpretiraju da je dozvoljeno ubijanje onih koje smatraju neprijateljima ,,, a to je netocno, jedino ako te napadne nije grijeh da obranis svoju obitelj i sebe od napadaca da vas ne bi sve poubijao … Citat:
Ako mislis da cak ima i neceg dobrog u Islamu, navedi kroz primjere … Da ne citiram cijeli lofi-ev post koji je malkice duzi ,,, koga zanima moze pogledati str 26. post broj 257. (ili kliknuti na onaj znak > u citatu ) ,,, rijec je o 7 kratkih pitanja …A moj odgovor na to je da ni jedan pimpek ovoga svijeta nije u stanju odgovoriti na tvoja pitanja ,,, zato si i ostao uskracen odgovorima, jer jos se nije takav pimpek nasao koji bi ti to znao odgovoriti … ![]()
__________________ ...Kada izgubite, ne gubite to iskustvo... | |||
| | |
| | #290 (permalink) |
![]() ![]() | Re: Islam svaka cast ! konkretni odgovori ! to cijenim. ![]() odgovorim cim do kraja procitam "Bosanski muslimani ili bošnjaci... tako nekako se zove tema. jer ocigledno je tamo jos nesto sto je zapravo dio ove rasprave a nisam ni znao... ako nije bed mozemo temu po temu jer ovako su zaista postovi preogromni.... mislim bar bi meni bilo tako lakse. ako zelis mozemo odmah odavde jer mislim da si tu najtanji : 4. To nije bilo kakva slicica ,,, to je bila cista provokacija i diranje u nesto sto je sveto i to jos prikazivanje Muhameda a.s kao teroristu … Ne moze se nicime opravdati nasilna smrt ,,, ali nije ni u redu pozivajuci se na slobodu medija ciniti inat i provocirati muslimane da se prikazuju neki crtezi, a poznato je da je u Islamu strogo zabranjeno bilo kakvo crtanje likova, a postoji i razlog za to zasto je zabranjeno crtanje … I da je netko crtao lik Isusa kao teroriste vjerojatno bi se mnogi muslimani pobunili zbog tog crteza zato jer se izruguje jedan od bozjih poslanika (Isa a.s)… reci mi cime konkretno mozes opravdati da "nije u redu" objavljivanje religioznih karikatura ? nemoj uvlaciti isusa u to. postavi stvar kao problem osobnih vjerskih i osobnih gradjanskih sloboda. nadam se da si dobro upucen u taj slucaj. p+r
| | |
![]() |
| Tagovi: islam |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 05:50.

my own fan club