Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Islam u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: DinoB ali jos ne kontam koja je to glupost koju sam napisao??????????? Sad su već dvije. Citat: ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 15-10-07, 15:14   #71 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,370
Ibort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auru
Re: Islam

Citat:
Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
ali jos ne kontam koja je to glupost koju sam napisao???????????
Sad su već dvije.

Citat:
...ni krščani ni pravoslavci...
Citat:
nisam rekao da nije bilo krščana i pravoslavaca,
Ovo je prva. Ne postoje kršćani i pravoslavci. Pravoslavci su kršćani Dino.

Citat:
vec da vecinski narod nisu bile te 2 nacije....
Ovo je druga. Nacije?!?!
Kakve crne nacije? Nacije se formiraju tek s krajem 18. i u 19. stoljeću.

Citat:
EDIT: evo nasao sam nesto...
To što si ti našao samo je dokaz da ni svetu Wikipediu ne treba uvijek uzimati zdravo za gotovo. To je jedan jako loš , kratak i površan tekst pun netočnosti pa čak i krivo napisanih izraza. Tekst koji je napisan u stilu - ajmo nešto stavit i na ovu temu samo nek se nađe.

E sad dalje. Da , dragi Dino Crkva bosanska jeste bila kršćanska , oko toga se danas slažu gotovo svi ozbiljniji znanstvenici.
Tvoji stavovi (mada toga vjerojatno nisi ni svjestan) potječu od Franje Račkog , hrvatskog povjesničara iz 19. stoljeća i jednog od prvih koji se bavio tom temom. Naime Rački je tvrdio da je Crkva bosanska izdanak Bogumila - Bogumili , bugarski heretički pokret osnovan u 10. stoljeću , nazvan prema utemeljitelju svećeniku Bogumilu. Bogumilstvo se raširilo cijelim Balkanom , a i u Carigradu je bilo sljedbenika. Propovijedali su dualističku teologiju , Sotona je jednako moćan kao Bog , vidljivi svijet je Sotonin , a ljudi se za spas moraju odreći materijalnih dobara ...
Priča ide dalje , jedno vrijeme teorija Franje Račkog bila je vrlo dobro prihvaćena (podupirali su ga npr. Solovjev i Kniewald) , puno bolje od teorije Božidara Petranovića prema kojoj je Crkva bosanska bila samo ogranak pravoslavne crkve (to je zapravo bila teorija koja nije imala nikakve argumente nego je jednostavno bila u službi velikosrpske ideologije).
Međutim danas je bogumilska teorija Račkog gotovo u potpunosti odbačena u znanosti , a jedan od glavnih razloga za to je "propast" njegovih tvrdnji o stećcima kao bogumislkim spomenicima. Nedvojbeno je dokazano da je veliki dio stećaka napravljen u 13. i 14. stoljeću , a za to razdoblje se već zna da je većina stanovništva u Bosni bila katoličke vjere , dok su u istočnoj Hercegovini mahom živjeli pravoslavci. Uz to slične kamene nadgrobne spomenike može se pronaći i u drugim katoličkim i pravoslavnim zemljama tog vremena , ali ne može u Bugarskoj gdje je bio "dom" Bogumila. I najbitnije od svega - na mnogim stećcima nalazi se znak križa , a za Bogumile znak križa bio je neprihvatljiv (oni odbacuju obrede u kojima materija igra važnu ulogu , pa i sam križ za njih predstavlja simbol lažnog vjerovanja).
Zadnji udarac , koji do kraja ruši "bogumilsku" teoriju nalazi se u spisima. Nigdje , ni u jednom napisu iz tog vremena , bilo da se radi o bosanskom ili katoličkom izvoru , Crkvu bosansku ne naziva se bogumilskom.

Teorija koja je razvijena nakon Drugog svjetskog rata , a danas u znanosti opće prihvaćena , Crkvu bosansku smatra dijelom katoličke crkve tj. vjerojatno jednim samostanskim redom koji je skrenuo u šizmu i djelomično herezu.
Ti si Dino gore napisao kako Crkva bosanska nije priznavala katoličku i obratno. Krivo.
Svi srednjovjekovni bosanski vladari priznaju autoritet Pape.
Primjera radi , u prepisci Kulina bana i Pape Kulin zabrinutom Papi tvrdi kako njegovi podanici nisu heretici nego katolici. Papa će nakon toga u Bosnu poslati svog legata , a pred njim će na Bilinom polju (ne na stadionu ) bosansko svećenstvo 1203. prisegnuti da će se popraviti.

Najbitnije od svega.
U osnovi svih sukoba katoličke i bosanske crkve nije teologija nego politika.Bosanska crkva jednostavno nije slušala Papu (bar ne u mjeri u kojoj je on to zahtjevao) , a od naroda je bila više nego podržana jer nije nametala poreze ... jednako tako i vladari su bili blagonakloni prema toj crkvi , a istovremeno su mazali oči Papi i tvrdeći da je sve u Bosni pod kontrolom . Tako su u par navrata obećavali Papi kako će riješiti problem "hereze" , ali je sve manje više ostajalo po starom.
Vezan uz to je i dolazak katoličkog reda koji je snažno obilježio povijest Bosne sve do danas - franjevaca. Franjevci 1291. godine dolaze u Bosnu poslani od Pape upravo sa zadatkom da bosanske krstjane odvrate od nekih izolacionističkih ideja i čvršće ih privežu uz katoličanstvo.

Nakon dolaska Turaka prelaz na Islam izvršen je prije svega zbog socijalnih utjecaja , beneficija o kojima sam već prije govorio. Priča o tome kako je prelazak bio uvjetovan nekim inatom prema katoličkoj i pravoslavnoj crkvi jednostavno je besmislen i nema nikakvih argumenata za to. Naprotiv , prilično je nelogično.

I za kraj , povratak na Račkog? Zašto je njegova teorija u zadnjih par godina ponovno oživjela mada su je znanstvenici pokopali? E pa zato što je u sve , kao i obično , prste upetljala politika. Bošnjački nacionalisti tu su teoriju prigrlili i dodatno je mistificirali i mitologizirali kako bi dokazali da su Bošnjaci zapravo nasljednici Bogumila , da su neka posebna izdvojena skupina , nekršćanska , koja ima jedino i isključivo pravo na Bosnu. Problem je što je to samo hrpa nebuloza otprilike na razini piramida u Visokom.

Citat:
Pravi autor: Adolon Pogledaj Poruke
Iborte ...Malo si đonom išo na misic...preoštro za moj ukus...
A šta`š kad sam grub k`o opanak.
Meni se učinilo da sam je pristojno , kratko i jasnim pisanjem upozorio na miješanje pojmova ... ali dobro ... valjda će se naći neki junak hrabra srca i čvrste ruke da je spasi od mene divlje bezobraznog.

P.S
Mislim da je ovo moj najduži post ikad napisan na ovom forumu ... prigodne čestitke i pozdrave možete uputiti putem radio valova , sms-a , maila , telegramom , golubom pismonošom ili pm-om.
Hvala.
Ibort je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 15-10-07, 15:38   #72 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,919
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Evo ide rep+ zaslužen u prvo redu voluminoznošću posta. Istini za volju, post nije posve besmislen, ali rep+ si zaradio isključivo na kvantiteti. Kvaliteta je tu u drugom planu.

P.S. Golub pismonoša mi je krepao, pa ti moram čestitke uputit ovako.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 16-10-07, 16:08   #73 (permalink)
One Minute Silence

Datum registracije: 06-01-07
Godina: 24
Poruka: 8,455
DinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auru
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke

Ovo je prva. Ne postoje kršćani i pravoslavci. Pravoslavci su kršćani Dino.
isto?????? katolicizam i pravoslavlje isto???? prvi put cujem.......koju vjere su onda srbi?????

p.s. svaka cast za sve navedene informacije..
Odgovori sa citatom
Star 16-10-07, 16:40   #74 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Poruka: 13,919
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Pa dobro, stari, je li vidiš ti što si napisao?

TI ne razlikuješ pojmove "katoličanstvo" i "kršćanstvo"

Pročitaj malo što si napisao... Ili si se zajebo' ili ne znaš što znači "kršćanstvo" a što "katoličanstvo".

Naime, i katolici i pravoslavci su kršćani. Kužiš?
Odgovori sa citatom
Star 16-10-07, 19:06   #75 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Poruka: 5,420
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Hvala Damfisk kaj si to objasnio umjesto mene.

Uzeo si mi riječi iz tipkovnice.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-07, 22:09   #76 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 16-06-06
Poruka: 140
chunky se izdvaja iz mase

Ibort svak cast, a ti Damfiske malo sebi uzimas za pravo davat preostre kritike
Po mom su danasnji muslimani hrvati poklekli pred islamizacijom stanovnistva BiH. Naravno, dolazak Turaka je imao utjecaj mijenjanju genetske strukture stanovnistva, al mislim da su vecina genetski hrvati, bez ikakvi "Veliko Hrvatskih" primisli
chunky je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-10-07, 08:49   #77 (permalink)
One Minute Silence

Datum registracije: 06-01-07
Poruka: 8,455
DinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auru
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Pa dobro, stari, je li vidiš ti što si napisao?

TI ne razlikuješ pojmove "katoličanstvo" i "kršćanstvo"

Pročitaj malo što si napisao... Ili si se zajebo' ili ne znaš što znači "kršćanstvo" a što "katoličanstvo".

Naime, i katolici i pravoslavci su kršćani. Kužiš?
dobro, znaci katolici-prvaoslavci-krščani - isto
koje vjere su srbi, ako nisu iste kao i hrvati?

Citat:
Pravi autor: chunky Pogledaj Poruke
Ibort svak cast, a ti Damfiske malo sebi uzimas za pravo davat preostre kritike
Po mom su danasnji muslimani hrvati poklekli pred islamizacijom stanovnistva BiH. Naravno, dolazak Turaka je imao utjecaj mijenjanju genetske strukture stanovnistva, al mislim da su vecina genetski hrvati, bez ikakvi "Veliko Hrvatskih" primisli
e ti ga sad usra....ako sam ja usro, ti si 10 puta vise...da nije dosla turska ne bi bilo muslimana...ne kontam kakvi muslimani hrvati?????
kakvi genetski hrvati?? mozda su mogli biti krščani ovdje, ali hrvati ne...
sad ti brkas vjeru i naciju...
Odgovori sa citatom
Star 17-10-07, 09:02   #78 (permalink)
Veteran

Datum registracije: 02-06-04
Godina: 30
Poruka: 7,864
Joks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svimaJoks je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Joks Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Joks

Citat:
dobro, znaci katolici-prvaoslavci-krščani - isto
koje vjere su srbi, ako nisu iste kao i hrvati?
Srbi su većinom pravoslavne vjere a Hrvati su većinom katolici.
I pravoslavna i katolička crkva spadaju pod kršćansku religiju
Evo ti link na sveznajuću wikipediju pa pročitaj Kršćanstvo

"...na poljima od snova ne pušta se korijenje..."

Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum
Joks je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-10-07, 09:04   #79 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Poruka: 5,420
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Dino vako:

Kršćanstvo se zove religija, a djelovi te religije su:

Katoličanstvo (ono što ti nazivaš "hrvati")
Pravoslavstvo (ono što ti nazivaš "srbi")
Protestantizam

Pa i muslimani imaju šiite i sunite.

E Dino nemaš pojma, ajde lijepo uzmi leksikon i udri.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-10-07, 09:27   #80 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-10-05
Poruka: 1,142
Morpheus ima ono neštoMorpheus ima ono neštoMorpheus ima ono neštoMorpheus ima ono neštoMorpheus ima ono neštoMorpheus ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Dino vako:

Kršćanstvo se zove religija, a djelovi te religije su:

Katoličanstvo (ono što ti nazivaš "hrvati")
Pravoslavstvo (ono što ti nazivaš "srbi")
Protestantizam

Pa i muslimani imaju šiite i sunite.

E Dino nemaš pojma, ajde lijepo uzmi leksikon i udri.
E jesi opaka
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: islam

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:33.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114