Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi James Cameron će 'potopiti' kršćanstvo u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: damfisk Koje provokacije... he he he he he... pa nije ... čitao sam o tome, ali se ne ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 05-03-07, 13:31   #61 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Re: James Cameron će 'potopiti' kršćanstvo

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Koje provokacije... he he he he he...
pa nije ... čitao sam o tome, ali se ne sjećam baš svega, pa me stvarno zanima kako i zašto je ovakav image usvojen ko "službeni" ...
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 15:11   #62 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,374
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Citat:
Pravi autor: silence Pogledaj Poruke
ne znam od kad je točno, ali znam da su rani prikazi Isusa bili drugačiji nego kasniji, kad se ustalio sadašnji "hippy image" ... možda nam studentice teologije mogu pojasnit stvari ...
Pročitaj post od T-X!

Neda mi se pisati isto što je čovjek već napisao.

Citat:
Pravi autor: JuricaBrzanjac Pogledaj Poruke
To je valjda prema onome, tko nema grijeha neka baci kamen prvi. Mislim da on neće ništa .
Uvijek kad čujem ovo sjetim se: i onda uze Marija kamen i baci ga, a Isus se okrene i kaže "mama ne zezaj"...

Morala sam.

Zadnji Uredio teica : 05-03-07 u 15:16.
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 15:28   #63 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Pročitaj post od T-X!

Neda mi se pisati isto što je čovjek već napisao.
ok, ajde da presložim pitanje .. kako to da se baš ovakva slika Isusa koristi?
duga kosa, duga brada .. jel ima negdi takav opis?
znam da sam negdi pročitao da najraniji prikazi Isusa nisu ni malo ličili na ovo što je sad kao neka norma, te da je manje-više u relativno kratkom roku postavljena ovakva slika ko norma .. ne znam kaj su našli i di .. i zato pitam ...

ovo kaj je on napisao, nema veze s ovim, ovo je ozbiljno pitanje o tome kako i zašto se Isusa prikazuje baš ovako ... ko je to počeo i kada?

(ovo nije podjebavanje, stvarno me zanima)
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 18:26   #64 (permalink)
Samo bahata...

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Koliko ja znam da prikaz današnjeg Isusa sa bradom, dugom kosom... je najvjerodostojiniji i najsličniji izgledu rabina iz tog doba u kojem je on živio.

Međutim neke druge kullture (uzmemo li npr. sliku Isusa koja se koristi u Južnoj Americi) ga i malo drugačije prikazuju. Tamnija koža, puno tamnije oči, tamna brada...

Ali najbolje je to vidljivo (kako određeno podneblje i kultura utječu na kipove i slike) na prikazivanju Marije. U Aziji liči na tipičnu Azijatkinju, krivih očiju, jako svijetle kože. U Europi je tipična Europljanka, na nekim slikama čak i plavuša a dok crnici imaju kip Marije kao crnkinje.

Utjecaj kulture i običaja određenog podneblja uvelike utječu i na izražavanje sakralne umjetnosti. A sakralnost sama po sebi uvijek podsjeća i uvijek je obavijena životom zajednice.

Ono za T-X a kaj sam ti rekla. Mislila sam da me pitaš za Torinsko platno koje je jedno vrijeme služilo kao predložak za fizički izgled Isusa (nekim umjetnicima). Međutim uspostavilo se da nije vjerodostojno te da je u biti podmetnuto kao nešto što bi trebalo biti "istinito".
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 21:30   #65 (permalink)
Banned

silence

thnx na odgovoru ... vezano je uz Toriunsko platno (naime mislim da je članak koji sam pročitao imao veze s tim), ali me stvarno zanimalo kako su baš došli do ovog izgleda ...

imaš rep+
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 21:53   #66 (permalink)
4nick8or

Datum registracije: 10-06-05
Godina: 31
Poruka: 5,401
pharaoh je zabranio reputaciju
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku pharaoh Pošalji poruku preko Skype-a korisniku pharaoh

Zašto miješate Crkvu i vjeru, to su dvije potpuno različite stvari,Isus je rekao Petru da sagradi Kuću Božju, da li to treba doslovno shvatiti kao kuću od drveta ili kamena.
Rascijepi drvo i naći ćeš me, razlomi kamen i naći ćeš me.

Crkva je samo građevina u kojoj se molimo. Institucija koja je narasla na tim temeljima sigurno nije ono što je sam Sin mislio, Kuća Božija, ona treba biti u nama,mi ju u sebi moramo izgraditi,a to je vjera, tek tada možemo čekati i njegov povratak, koji ja mogu reći da iščekujem.
I vidim da se ovdje dosta toga vezanog uz ateizam povezuje sa crkvom, pustite Crkvu da se bavi Crkvom, ako doista mislite da Crkva griješi, zašto joj VI sudite, ako vjerujete u Boga, zar nije On glavni Sudac koji odlučuje ko je zgrješio a ko nije, prepustite Sud njemu a vi prepustite srca Njegovu Sinu.

A što se tiče Cameroona, ponovo se ponavljam, on može samo potresti svoje temelje, Vjera nije nešto što se može ugasiti jer neko nekakve materijalne dokaze pokazuje, meni ne treba materijalni dokaz da bi ja vjerovao u Sina Božjeg i njegova djela.

Da li je bitno kako izgleda???
.....(_/.......)../....
...............(_/......

おとわるいなー
pharaoh je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 21:56   #67 (permalink)
charolastra

Datum registracije: 24-09-06
Godina: 30
Poruka: 18,419
daidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Forumadaidza je jednostavno najveći Car Foruma
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku daidza Pošalji poruku preko AIM-a korisniku daidza Pošalji poruku preko MSN-a korisniku daidza Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku daidza Pošalji poruku preko Skype-a korisniku daidza

Bravo pharaoh

Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja
Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum
daidza je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 22:04   #68 (permalink)
Samo bahata...

pharaoh rep+ za ovo.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-03-07, 22:10   #69 (permalink)
kruha i igara!

Datum registracije: 28-02-07
Godina: 25
Poruka: 6,581
dorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svima

Citat:
pharaoh rep+ za ovo.
isto
Odgovori sa citatom
Star 06-03-07, 09:53   #70 (permalink)
Banned

Datum registracije: 19-02-07
Poruka: 46
JuricaBrzanjac se izdvaja iz mase

Citat:
Koliko ja znam da prikaz današnjeg Isusa sa bradom, dugom kosom... je najvjerodostojiniji i najsličniji izgledu rabina iz tog doba u kojem je on živio.

Međutim neke druge kullture (uzmemo li npr. sliku Isusa koja se koristi u Južnoj Americi) ga i malo drugačije prikazuju. Tamnija koža, puno tamnije oči, tamna brada...

Ali najbolje je to vidljivo (kako određeno podneblje i kultura utječu na kipove i slike) na prikazivanju Marije. U Aziji liči na tipičnu Azijatkinju, krivih očiju, jako svijetle kože. U Europi je tipična Europljanka, na nekim slikama čak i plavuša a dok crnici imaju kip Marije kao crnkinje.

Utjecaj kulture i običaja određenog podneblja uvelike utječu i na izražavanje sakralne umjetnosti. A sakralnost sama po sebi uvijek podsjeća i uvijek je obavijena životom zajednice.

Ono za T-X a kaj sam ti rekla. Mislila sam da me pitaš za Torinsko platno koje je jedno vrijeme služilo kao predložak za fizički izgled Isusa (nekim umjetnicima). Međutim uspostavilo se da nije vjerodostojno te da je u biti podmetnuto kao nešto što bi trebalo biti "istinito".

Mislim da to najvjerodostonije prikazuje da svatko vuče vodu na svoj mlin. Ako je čovjek postojao, onda je bio takav i takav. Nije mogao biti bijelac i crnac. doduše mogao je imati kratku i dugačku kosu, jer dlake rastu, pa ovisno o šišanju može biti jedno ili drugo. No Marija ne može biti azijatka, europljanka ili američanka kako se kome digne, oprostite mi na izrazu. Jebi ga, to je isto ko da netko kaže da ja imam tri ruke, netko kaže da imam četiri.
Gdje je tu logika? Nije li takva cjelokupna vjera:"Vjerujem ono što želim jer mi to tako odgovara!"
JuricaBrzanjac je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: james cameron, krscanstvo

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 08:11.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114