Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Je li Bog svemoguć - ako je; može li stvoriti kamen koji ne može podignuti? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Casey _Ako bi se inzistiralo na odgovoru, onda sam skoro siguran da Bog ne može stvoriti ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 22-05-07, 20:07   #51 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 14-03-07
Godina: 20
Poruka: 2,112
Bahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masiBahamut je dragulj u masi
Re: Je li Bog svemoguć - ako je; može li stvoriti kamen koji ne može podignuti?

Citat:
Pravi autor: Casey Pogledaj Poruke
_Ako bi se inzistiralo na odgovoru, onda sam skoro siguran da Bog ne može stvoriti kamen koji ne može dići.
U tom slučaju ne bi bio svemoguć...
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 20:11   #52 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,314
_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar

Mislim da se Casey uhvatio u zamku koja je postavita ovim pitanjem. Ne mozes na njega odgovarati odbacujuci mogucnost da je pitanje dobro postavljeno i utemeljeno. Treba ga srusiti teroijom, da postojanje recenicne sintakse koja porice postojanje necega, ne iskljucuje prakticno postojanje toga.
_Aris_ je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 20:34   #53 (permalink)
Uvaženi forumas

Avatar od korisnika mogu biti krava

Datum registracije: 01-05-07
Poruka: 507
mogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznatmogu biti krava će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku mogu biti krava Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku mogu biti krava

Citat:
Pravi autor: aurorica Pogledaj Poruke
Nemam ja sumnje u njega = Bog je Sve - u biti znači da On nije sličan po svojstvima čovjeku, već da je on Energija/Sila/Duh što prožima Sve što postoji....

Ali stvar je u tome ako zamislimo Boga kakvog ga Crkva prikazuje....Onda ovo pitanje postaje problem....
uzmi malo bibliju u ruke(ali ono,stvarno je uzmi i pročitaj)-er.... da si je pročitala svu,skužila bi tko su ljudi koji smišljalju protuargument na to pitanje (i ne bi se uopće zamarala s tim)......,pa češ vidit kakav je Bog.nema ti ga tko šta prikazivat.zvučiš kao pametna osoba,šta čekaš onda?

Zadnji Uredio mogu biti krava : 22-05-07 u 20:43.
mogu biti krava je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 21:12   #54 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 20-02-07
Godina: 20
Poruka: 133
mr.hoax se izdvaja iz masemr.hoax se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku mr.hoax

Citat:
Pravi autor: mogu biti krava Pogledaj Poruke
uzmi malo bibliju u ruke(ali ono,stvarno je uzmi i pročitaj)-er.... da si je pročitala svu,skužila bi tko su ljudi koji smišljalju protuargument na to pitanje (i ne bi se uopće zamarala s tim)......,pa češ vidit kakav je Bog.nema ti ga tko šta prikazivat.zvučiš kao pametna osoba,šta čekaš onda?
to carice potpisujem ovo
mr.hoax je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 21:21   #55 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 20-05-07
Godina: 21
Poruka: 316
aurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono nešto
Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
Ako je Bog svemoguc, onda je svemouc bezobzira mogao on stvoriti kamen ili ne i mogao ga dici ili ne, jer ono sto mi shvacamo "svemogucim" u vjeri je analogno onom sto znanstvenici shvacaju "konstantnim" u znanosti, prihvacaju i ne trude se pobiti (klasicni znanstvenici), jer bi sruslili u vodu sve na cemu se njihova znanost temelji.
S druge strane, kao sto ima onih koji bi rado srusili vjeru u vodu, tako ima i znanstvenika koji bi rado dokazali da je covjecanstvo u krivu, zasad ni jedni ni drugi nisu uspijeli, ako netko od njih uspije, to ce biti veliki napredak.

S V A K A Č A S T!!! Aris, ovo je predobro sročeno...

Citat:
Pravi autor: Bahamut Pogledaj Poruke
Na ovo pitanje je stvarno teško odgovorit...ako bi nešto definirali kao svemoguče tj. boga onda bi on mogao stvoriti takav kamen ali pošto je svemoguč onda bi ga mogao i podignuti...tako da ne znam odgovor na ovo pitanje

Cijenim iskren odgovor...

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
Pa pitanje nije kontradiktorno. Pitanje je logicno, bozija svemoc je kontradiktorna prema tom pitanju. Zasto?? Jer ako izbacis rijec "svemoguc" i dodas "nije svemoguc", pitanje vise nije kontradiktorno.

Arise, skidam ti kapu...

Citat:
Pravi autor: Bahamut Pogledaj Poruke
U tom slučaju ne bi bio svemoguć...
you have my compliments

Zadnji Uredio HornedRapid : 22-05-07 u 22:22.
aurorica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 22:19   #56 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,875
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Čujte, jedna od zanimljivih stvari kod paradoksa, a ovo pitanje je paradoks, je da obično ima jednu kvaku- u ovom slučaju to je da bi Bog dokazao svoju svemoćnost mora dokazati da nije svemoguć... Jedina stvar koju paradoksi dokazuju je nesavršenost ljudskog razmišljanja, pogotovo kada se pokušava uzeti kao apsolutno i nepobitno.
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 22:25   #57 (permalink)
Banned

Datum registracije: 01-05-07
Poruka: 36
Xena se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: mr.hoax Pogledaj Poruke
to carice potpisujem ovo
I ja potpisujem
wtf..?
ovo su razglabanja u prazno..nepotrebno je uopce raspravljati o tome...ja ne znam kome je to bitno(?)
i ako je i ako nije svemoguc mi s tim ionako nemamo nista niti mozemo na to utjecati i sl...prema tome-koga briga?
Xena je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 22:35   #58 (permalink)
Regularni forumas

aurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono neštoaurorica ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Čujte, jedna od zanimljivih stvari kod paradoksa, a ovo pitanje je paradoks, je da obično ima jednu kvaku- u ovom slučaju to je da bi Bog dokazao svoju svemoćnost mora dokazati da nije svemoguć... Jedina stvar koju paradoksi dokazuju je nesavršenost ljudskog razmišljanja, pogotovo kada se pokušava uzeti kao apsolutno i nepobitno.
Istina, to je paradoks u neku ruku, ali paradoksi nisu nužno neistiniti. Uzmimo za primjer Paradoks Lutrije; Da li je racionalno vjerovati da će se dogoditi nešto što ima vjerojatnost 1 : 100 000? Očito izgleda da nije. Ako je vjerojatnost toliko niska, onda je racionalno vjerovati da se neće dogoditi. Dakle, ako je vjerojatnost da je p istinito 1 : 100 000, onda treba vjerovati da ne-p.

Ako vjerujemo da p, i ako vjerujemo da iz p slijedi q, da li onda trebamo vjerovati da q. Očito trebamo, jer q je naprosto logička posljedica naših vjerovanja. Ako prihvaćamo neki skup vjerovanja, onda smo dužni prihvatiti i sva vjerovanja koja slijede iz tog skupa.

Lutrija ima 100 000 listića. Dobija samo jedan. Da li je racionalno vjerovati da će dobiti upravo taj listić koji smo uplatili? Nije. Prvi princip nam kaže da nije racionalno vjerovati da će dobiti upravo taj listić. Isto vrijedi i za drugi listić..itd.Dakle, nije racionalno vjerovati da će dobiti upravo taj listić, ali u svakom slučaju, jedan mora dobiti...Dakle, logički gledano, nije moguće da će dobiti upravo taj koji sam ja kupila...Ali u biti, mogao bi baš taj dobiti - jer jedan mora dobiti.

U biti, slažem se s tobom da naši umovi počivaju na logici; na kalupu -uzrok i posljedica i to je naše prokletsvo (ili možda pokretač koji nas tjera kroz život)...

Zadnji Uredio aurorica : 22-05-07 u 22:37.
aurorica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 22:42   #59 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 13-04-07
Godina: 18
Poruka: 1,628
Eleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavanEleonora je slavan

Citat:
Pravi autor: aurorica Pogledaj Poruke
Ma, naravno da ne znači, to prema Bibliji (Stari zavjet) znači da je samo muškarac stvoren na sliku Božju, a žena je stvorena nešto kasnije (jer se jadan Adam osjećao usamljenim) - i to od njegova rebra (bila to samo pričica ili ne, iz toga se jasno vidi tko je stvoren za što...), i to je bilo popraćeno Božjim riječima (kako nam navodi Stari zavjet): ...neznam sad točno od riječi do riječi, ali uglavnom se radi o tome da je žena stvorena da bude društvo (sluškinja) muškarcu i da ga mora slušati (muškaraca, ne?on joj je Boss)....ghmmm....Ako pažljivo prelistaš Bibliju, vidjet ćeš da se nigdje, ali ama baš nigdje ne spominje da je žena ravnopravna muškarcu i da je stvorena na sliku Božju...

Što se tiče Isusa, ima jedna stvar u Bibliji koja me je isto malo iznervirala......Neznam sad točno sve ponoviti...Uglavnom radilo se o Mariji Magdaleni...Uz njegove apostole, ona mu je bila isto tako česta pratnja (iako se podradzumijevalo da ona tu nema šta raditi, jer je on tebao podučavati samo muškarce)...Jednom prilikom ga je pitao jedan od apostola zašto podučava i jednu ženu, a Isus mu je odvratio na to da je žene korisno podučavati, jer ipak one služe tomu da rode mušku djecu i da ih potom poduče u najranijoj dobi kršćanstvu...

................... ..............................

Da si ti pročitala Bibliju,možda ne bi bila takva plavuša,blondina,plavojka!
Nisam sad neka tam da sam nabrijana na vjeru,ali kad mi netko valja takve gluposti moram nekaj reć!
Ne kužim te ni malo,ti vjeruješ u Boga(amo reć)a onda govoriš protiv toga da je on svemoguć,da je Isus antifeminist,da želi iskoristiti žene da bi rađale djecu(od kud si to iz Biblije izvukla?),da je Biblija potpuno protiv žena!

Pa na drugim postovima malo drukčije govoriš!
Jel se to meni čini il si ti kontradiktorna sama sebi,kao što je ovo pitanje?

Jbg,aurorice
Odgovori sa citatom
Star 22-05-07, 22:53   #60 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: aurora17 Pogledaj Poruke
Da si ti pročitala Bibliju,možda ne bi bila takva plavuša,blondina,plavojka!
Nisam sad neka tam da sam nabrijana na vjeru,ali kad mi netko valja takve gluposti moram nekaj reć!
Ne kužim te ni malo,ti vjeruješ u Boga(amo reć)a onda govoriš protiv toga da je on svemoguć,da je Isus antifeminist,da želi iskoristiti žene da bi rađale djecu(od kud si to iz Biblije izvukla?),da je Biblija potpuno protiv žena!

Pa na drugim postovima malo drukčije govoriš!
Jel se to meni čini il si ti kontradiktorna sama sebi,kao što je ovo pitanje?

Jbg,aurorice

Ja na potpuno drugačiji način vjerujem u Boga...Potraži u google tražilici: panteizam...Toliko ti o tome mogu reći...Drugo; nisam otvorila ovu raspravu da pobijem vjeru u Boga, već naprotiv - da svi skupa damo neke odgovore na ovo pitanje i pokušamo ga donekle riješiti (maknuti s liste pitanja i staviti na listu odgovora, naravno u prilog Božjem postojanju)...Ali, naravno, ovo je rasprava . nek svatko iznosi svoja stajališta vezano za temu (obrati pozornost na zadnje dvije riječi, draga moja...jer ti biš možda trebala otvoriti neku drugu knjigu...zove ti se BONTON i prolistat malo, neće ti biti na odmet...jer T E M A nije moja boja kose, samo da znaš...)
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: aurora, filozofija

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 23:51.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108