| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Je li Božić kršćanski praznik? u Znanost forumu; mislim da suptilno nije pojam iz biblije... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #32 (permalink) | |
| Samo bahata... Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: svugdje pomalo Godina: 24
Poruka: 5,420
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Je li Božić kršćanski praznik? Citat:
Čuh svakakve gluposti, ali ovo je jedna od žešćih. Isus razapet na stupu? ![]() ![]() ![]() ![]() Kako to izgleda, ajde baš me zanima ta slika. Baš me zanima. A ti samo utipkaj u google "isusov križ" odi na slike i sve će ti biti jasno. I da, šteta što nismo. Nama (kršćanima) su svi ljudi isti. Nema tu superiornijih zato kaj smo kršteni a drugi nisu. To je i čar kršćanstva- svi su isti ![]() Ne treba mi da sam ja posebnija od drugih. | |
| | |
| | #33 (permalink) | |
| kruha i igara! Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: ne tamo gdje bih željela... Godina: 25
Poruka: 6,646
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Je li Božić kršćanski praznik? Datum je samo broj, ništa više. Bitno je ono što on označava. Recimo datum rođendana: rođendan možeš slaviti kada želiš (po broju), ali ono njegovo značenje (starost) nemožeš izbrisati. Shvaćaš? Citat:
(ovo je predobro; nakon potopa se br godina života smanjuje, po tebi se povećava - i to na stoljeća) ![]() Po Lk 1, 26 Isus je rođen šest mj nakon Ivana, stoga se izračun Ivanova začeća slavi na proljetni ekvinocij (25.3.) i Kristovo rođenje prema tome 25.12. Simpl es det! I daj, pusti tog Pavla, došao si sa temom rođenja Isusova, onda se drži nje ili mi objasni kakve veze on ima sa samim datumom? I da, stup ili križ... Ako gledamo, prije su osuđenike osuđivali na stup (SZ, Proroci...), ALI u rimsko vrijeme oni milostivi kakvi su bili odlučili su da stup nije dovoljno bolan već križ (dva drveta u X) na koji su osuđivali zločince. Buduć da je Isus bio popularan osuđenik u to vrijeme i da je Septuaginta prijepis NZ koji rabi taj termin, a koji se može doslovno može prevesti kao stup, a značenje je u različitim vremenima - različito!
__________________ Mama, zar si lagala kad si govorila Da dobro uvijek pobijeduje... | |
| | |
| | #34 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 04-10-07
Poruka: 232
![]() ![]() | Re: Je li Božić kršćanski praznik? Citat:
![]() | |
| | |
| | #35 (permalink) | |||||||||
| Starter Datum registracije: 24-09-07 Lokacija: Moslavina
Poruka: 70
![]() | Re: Je li Božić kršćanski praznik? Citat:
Citat:
Citat:
![]() Citat:
Istina nisu svi taktični, mi se ipak učimo da budemo uviđavni i taktični, ali i ustrajni. Čuh svakakve gluposti, ali ovo je jedna od žešćih. Isus razapet na stupu? ![]() ![]() ![]() ![]() Kako to izgleda, ajde baš me zanima ta slika. Baš me zanima. A ti samo utipkaj u google "isusov križ" odi na slike i sve će ti biti jasno. I da, šteta što nismo. Nama (kršćanima) su svi ljudi isti. Nema tu superiornijih zato kaj smo kršteni a drugi nisu. To je i čar kršćanstva- svi su isti ![]() Ne treba mi da sam ja posebnija od drugih.[/quote] Treba vidjeti od kada se Isus pojavljuje na križu. To je kroz povijest uvijek bila tema mnogih teoloških rasprava. Slika zadnji put nisam uspio poslati možda mi sada uspije. No, slike nisu ni bitne, jer su one samo umjetnički prikaz onoga što stoji u prijevodu nekog teksta. čak je i lat. izraz crux simplex označavao jednostavno gredu ili drvo bez ikakvih poprečnih djelova. Pream riječniku latinskog jezika od Lewisa i Shorta kao temeljno značenje izraza crux navodi "drvo,okvir ili neka drvena naprava za pogubljenje,na koju su zločinci bili razapeti ili obješeni". Crux je tek kasnije poprimio značenje križ. Stup za pogubljivanje zločinaca zvao se latinski crux simplex. ili jednostavno stup. ima još povjesnih izvještaja,kasnije u raspravi. Evo i slike. Citat:
Hvala! ![]() ![]() | |||||||||
| | |
| | #36 (permalink) |
| kruha i igara! Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: ne tamo gdje bih željela... Godina: 25
Poruka: 6,646
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Je li Božić kršćanski praznik? Jbte daj se odluči kaj tražiš, pitaš, ili kaj već? Zaharija je prorok nakon sužanjstva. Ljetopisi su za Sudaca mislim, ili malo kasnije...ali razlika je u stoljećima. Isto tako kao i dva Zaharije - spominju se i dva Jone. Koje čudo da osobe nose ista imena. ![]() Vrlo vjerojatno da su obavljala značajnu službu koja je tumačila ta imena. ![]() Već je ofucano govoriti o tim godinama vladanja Augustina, Tiberija i popisu pučanstva kad i ptice na grani znaju da proračun fula oko 4 god u staru eru...ili tako nešto. Da, odi provjeri u wikipediji za stup/ križ gledano u SZ i NZ. Valjda si sa Pavlom i poganstvom ciljao na grijeh jedenja mesa žrtvovanog poganskim bogovima, tko bi kod tebe znao kad neznaš ni sam!
__________________ Mama, zar si lagala kad si govorila Da dobro uvijek pobijeduje... Zadnji Uredio dorina : 10-11-07 u 22:17. |
| | |
| | #37 (permalink) |
| V.I.P. i simpa Član | Re: Je li Božić kršćanski praznik? Čovječe...ovo više nije normalno....razmišljao sam kaj napisati na ove nebuloze njegovog postanja....a onda si mislim.... zakaj mi uopće nasjednemo na svako njegovo otvaranje teme....koja na kraju završava njegovim utupljivanjem o jehovinim svjedocima....nekako mi se čini, čak što više siguran sam, kako ih god šalju da nam ulaze u kuće, da nas napadno salijeću po ulicama....da su i njega poslali na ovaj forum kao bi nas, sa psihološko-znalački otvorenom temom, privukao u što većem broju....i započeo svoje,naširoko (boli glava), biblijsko pranje mozgova a sve u svrhu našeg obračenja u jehovine...(već sam to doživljavao od njih)....i što god mi rekli lik će i dalje tupiti svoje kao da je hipnotiziran ili da ne kažem programiran da na svaku našu riječ...odgovori naširokim, već unaprijed programiranim citatima iz biblije...ovo sam napisao ne imajući nikakve volje ulaziti u bilo kakve polemike s njim......reći ću ti samo ovo lik...ne budeš li vjeru potražio u svom srcu...svojoj duši....badave ti je sve tvoje tupljenje...jer si prazan unatoč svim tvojim opširnim citatima biblije koje imaš umemorirano u svojoj glavi i sipaš ih ko' iz rukava....HVALJEN ISUS!
__________________ Vjerujem u.... |
| | |
| | #39 (permalink) | |
| V.I.P. i simpa Član | Re: Je li Božić kršćanski praznik? Citat:
E da, dobro si me podsjetio....on topic: odgovor na postavljeno pitanje je DA
__________________ Vjerujem u.... | |
| | |
![]() |
| Tagovi: religija |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |