Mislim da na to pitanje nema nitko odgovor, niti če ga ikad nači..![]()
Raspravljate o temi Kain & Abel u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Malo sam pronjuškao po forumu, ali nisam našao pojašnjenje djela Biblije koji me zanima... U samom početku, Bog stvori Adama ...
Mislim da na to pitanje nema nitko odgovor, niti če ga ikad nači..![]()
zapivajmo noćas u konobi našoj srići dignut čemo čaše
i onda kad nebude nas bilo pivat če se pisme naše
Da, nažalost...
Mislim da crkva po tom pitanju ima problem, jer nemali broj naših osnovnoškolaca postavlja isto pitanje svojim roditeljima, a oni naravno u neznanju izmišljaju nove teorije...
Zna li netko bar službeni stav Vatikana prema tome?
Zašto ljudi shvaćaju biblijsko stvaranje svijeta kao doslovno?
Možda malo oni imaju neku simboliku u imenuili se tu želi prikazati problem bratske ljubomore...
U svakom slučaju, ne može se shvaćati doslovno da osim njih nisu postojali možda i drugi ljudi.
A kaj se tiče "službenog" stava on glasi - Bogu je sve moguće
No, ako zadovoljava takvo objašnjenje nije ni čudo da se svi to pitaju, ali ako pogledaš malo šire vidjet ćeš da je cijelo stvaranje zapravo govor o padu i spasu čovjeka.
stupid is as stupid does
Ah, ljudska znatiželja...
Vjernik sam i vjerujem u čuda Boga i Isusa Krista, jer to i je bit svega - vjerovanje.
Jednostavno si ne mogu pomoći kad u razgovorima sa ljudima iz crkve (svećenici, kapelani), nisam stekao dojam da su oni uvjereni u to što mi pričaju, tj. svako ima svoju interpretaciju, a poneki u neznanju svega automatski mene nazivaju heretikom i sl.
To im je vjerovatno lakše nego da si daju truda i bar pokušaju, poput tebe, objasniti neke stvari i poglede na temu.
Možda zbog toga jer i sami crkvenjaci više ne znaju kaj pričaju. Ono što im ide na vodu se objašnjava doslovno i točno, a ono što ne to se rastegne kak im odgovara.
Upravo tako kada sve previše pita onda se odgovori svode na svemogućeg i čudesne puteve gospodnje. Samo nemojte previše beštimat i zadovoljite se sa tim odgovorima.
Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.
Ne mozes rijeci "upoznao zenu" doslovno shvatiti ,,, to ovisi o prijevodu i interpretaciji jer su u pocelima zakoni bili drukciji gdje je Adam kao njihov otac odredjivao po Bozjoj zapovijedi vezu svojih potomaka i ti zakoni su se kasnije mijenali ...
Zaista je tesko o toj temi razglabati i dati odgovore na sva pitanja ...
Tim vise sto ima podosta simbolike koja je kao takva nazovimo je 'putokaz' ljudima o cemu treba voditi racuna, izbjegavati zlo i ciniti dobra dijela ...
Dakle o tome se vec zna u pocecima pojave prvoga covjeka na zemlji i njihovih prvih potomaka gdje se ljudi nakon nekog vremena razdvajaju na dvije strane – zlo i dobro ...
A cijela ta prica pocinje jos i prije same pojave covjeka na zemlji gdje Adam i Eva u raju padaju test kusnje gdje ih Sotona navrati da ucine ono sto je protivno Gospodarovoj naredbi ...
U krscanstvu Knjiga postanka 4 i 5 daju odredjena objasnjenja o Adamovim sinovima i kako su oni dobivali djecu i kako su se zvala, ali ne pise odakle toj djeci par ...
U islamu se to ovako tumaci: Kabil je pocinio prvo nepravedno ubojstvo ubivsi svoga brata, a Habil je bio prvi šehid na zemlji ...
Slijedi kratka prica o tome i stvaranju ljudskoga roda, te podjeli prvih naroda i njihovom mjesanju:
Prvi put hazreti Havva rodila je sina Kabila i njegovu sestru. Drugi put rodila je Habila i njegovu sestru ...
Allahovom odredbom hazreti Havva je u svakom porodu radjala blizance – musko i zensko, pa je svaki od Ademovih, alejhisselam, sinova imao samo jednu sestru blizanku i svaka od Ademovih, alejhisselam, kceri imala samo jednoga brata blizanca. Sasvim je jasno da u tim vremenima nije bilo moguce izbjeci sklapanje braka izmedju rodjenih braca i sestara, pa su se tako Ademovi, alejhisselam, sinovi zenili svojim sestrama. Ali, Allahov uzviseni Zakon je vec u to doba odredio jedno ogranicenje: Zabranjen je bio brak izmedju brata i sestre koji su zajedno rodjeni.
Naravno, svi clanovi mubarek porodice prvoga covjeka i prvog Allahovoga poslanika, Adema, alejhisselam, bijahu cestiti i iskreni poboznjaci i postovahu ovaj propis, ali ipak jedan od njih bijase bolesnoga srca.
Sestra blizanka Ademovoga, alejhisselam, sina Kabila po Zakonu je trebala pripasti njegovom bratu Habilu, a on je bio obavezan ozeniti Habilovu sestru blizanku. Medjutim, Kabilu se vise svidjala njegova sestra blizanka i on je, bolesnoga srca kakvog vec bijase, poceo javno da negoduje protiv takve odredbe i da zahtjeva od oca da ga ozeni njegovom sestrom blizankom.
Ademovo, alejhisselam, mubarek poslanicko srce nije htjelo ni da cuje za to, ali je, vjerovatno u zelji da izbjegne razdor medju svojim potomstvom, ipak pristao na to da se u ovome slucaju saceka presuda dragoga Allaha.
Po Objavi mu je bilo receno da obojica njegovih sinova trebaju na odabranom mjestu prinijeti zrtvu dragome Allahu i znak presude ce biti cija ce zrtva biti primljena - bude li primjena Habilova zrtva Kabilov zahtjev se odbacuje i obratno.
Adem, alejhisselam, je ovo prenio obojici svojih sinova i oni su otisli da pripreme svoje zrtve. Prema raspodjeli poslova u Ademovu, alejhisselam, domacinstvu, Habil je bio zaduzen da uzgaja stoku, a Kabil da se bavi zemljoradnjom, pa su adekvatno tome i trebali pripremiti svoje zrtve: Habil od stoke i Kabil od usjeva.
I ovdje se pokazala ocevidna razlika u stupnju iskrene poboznosti kod dvojice brace, jer je Habil za kurban zaklao jednu od najboljih ovaca iz stada, dok je Kabil pripremio svezanj najslabijega zita. Postavili su svoje zrtve na odredjeno mjesto i cekali.
Allah je primio Habilov kurban, a odbio Kabilovu zrtvu i da se stoga Kabilov zahtjev odbacuje. Tako je Adem, alejhisselam, ozenio Habila Kabilovom sestrom blizankom, a Kabila Habilovom sestrom blizankom. Za sve njih ovaj slucaj je bio rijesen, osim za Kabila kod kojeg se zbog svega toga jos vise rasplamsala zavist i otvorena mrznja prema svome bratu Habilu, pa mu je on jednom prilikom otvoreno rekao da ce ga ubiti.
Mada je Habil bio znatno jaci od Kabila, on je bio i daleko pobozniji, pa i pored otvorenih prijetnji svoga brata nije ni pomisljao da, makar i u odbrani, digne ruku na njega, jer je, i po cijenu vlastite smrti, htio izbjeci mogucnost da ga u tuci ubije.
Ali, Kabil je bio do te mjere zaslijepljen mrznjom da mu je ona potpuno pomutila razum i navela ga da napadne svoga brata i lako ga, posto se ovaj nije htio braniti, usmrti.
Kada je Kabil ubio svoga brata, nije znao sta da ucini sa njegovim mrtvim tijelom. Tada mu je dragi Allah poslao znak: Do Kabila su doleprsala dva gavrana i potukla se. Jedan od gavrana je ubio onog drugoga i potom iskopao rupu u koju je dovukao njegovo tijelo i potom ga zagrnuo zemljom. Kabil je shvatio ovaj išaret, ali je tada izgleda u njemu proradila savjest pa se pokajao zbog ubojstva svoga brata. Potom je iskopao mezar (grob) svome bratu i njegovo tijelo tu ukopao.
Tako Kabil pocini prvo nepravedno ubojstvo u povijesti covjecanstva i postade jedan od izgubljenih. Koliki ce on teret zbog toga morati ponijeti na Sudnjem Danu jasno se vidi iz vjerodostojnog hadisa u kojem Resulullah, Muhammed, alejhisselam, kaze da od svakog nepravednog ubojstva koje se desi medju ljudima sve do Sudnjega Dana, jedan dio grijeha ide na teret Kabilu zato sto je on prvi koji je to uradio ...
Kur'an upucuje na vjecnu istinu da je nepravedno ubiti jednoga covjeka isto kao ubiti i citavo covjecanstvo i da je jednom covjeku spasiti zivot isto kao sacuvati zivot citavom covjecanstvu:
5. Al-Ma'ide - Trpeza
27. I ispričaj im o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kada su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kada je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: "Sigurno ću te ubiti!" - "Allah prima samo od onih koji su dobri" - reče onaj.
28. "I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova.
29. Ja želim da ti poneseš i moj i svoj grijeh i da budeš stanovnik u vatri. A ona je kazna za sve nasilnike.”
30. I strast njegova navede ga da ubije brata svoga, pa ga on ubi i posta jedan od izgubljenih.
31. Allah onda posla jednog gavrana da kopa po zemlji da bi mu pokazao kako da zakopa mrtvo tijelo brata svoga. "Teško meni!" - povika on - "zar i ja ne mogu, kao ovaj gavran, da zakopam mrtvo tijelo brata svoga!" I pokaja se.
32. Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.
Habilovo ubojstvo se prema nekim predanjima desilo u pecini na brdu Kasijun iznad Damaska, koja se zbog toga zove Pecina krvi i za koju se kaze da je tu trag Habilove krvi jos uvijek vidljiv kao spomen znak prvoga nepravednog ubojstva medju ljudima.
Ademu, alejhisselam, i hazreti Havi veoma tesko je pao gubitak sina Habila, pa im je dragi Allah kao nadomjestak cestitoga sina podario jos jednoga sina kojem su dali ime Šīt sto znaci ''Allahov dar''. I, zaista se pokazalo koliku je samo milost i kakvu samo utjehu i blagodat dragi Allah spustio na Adema, alejhisselam, i hazreti Havu darujuci im Šīta, jer je djecak bio izuzetno cestit i pobozan, pa je upravo on, izmedju svih ostalih mnogobrojnih sinova Ademovih, alejhisselam, naslijedio svoga oca u emanetu Allahovog vjerovjesnistva i poslanstva.
Sva su se djeca radjala u paru, samo je Šīt rodjen sam kao nadomjestak neduzno ubijenom Habilu ...
U to doba zajednica je već bila razdvojena.
Naime, nakon Habilovoga ubojstva Kabil se sa svojom zenom i potomstvom izdvojio iz zajednice i naselio u dolinama, pa su potomci svih Ademovih, alejhisselam, sinova zivjeli u brdskim podrucjima regiona ranijega zajednickoga boravista, dok su Kabilovi potomci zivjeli u dolinama ispod njih.
Neko vrijeme su se sljedbenici Šīta, alejhisselam, drzali propisa i dvije zajednice su odvojeno zivjele bez mogucnosti da ''trule jabuke pokvare zdrave'', ali vremenom su se stvari pocele pogorsavati ...
I u Bibliji se takodjer spominje Šīt: ...I poživje Adam sto i trideset godina i rodi mu se sin, koji mu je bio po obličju sličan, i nazva ga Set...
Nije u redu mrziti sve ruže zato što si se ogrebao na jedan trn...
Ed, hvala na trudu
Sad moram na podforum Zdravlje da si nađem nešto o kakvim dobrim kapima za oči.
Nisam bio svjestan tolike sličnosti Biblije i Kurana do sad.Živjeh u neznanju. Svako tumačenje je dobrodošlo, tako i ovo...
Bit će da dosad nisam naišao na ljude da pomognu i da odvoje koji trenutak kako bi suvislo pokušali objasniti ovu, za mene, misteriju. Hvala
@industrial - nemoj se nikada truditi ispravljati zenu u necemu ,,, probaj uzeti rebro i ispraviti pa ces vidjeti sta ce se desiti ,,, bolje im je uvijek dati za pravo ...
Tocno da ima jako puno slicnosti ,,, i u Kur'anu se nista ne izmislja sto nije poznato iz Biblije ,,, jer po islamskom tumacenju od postanka svijeta i prvog covjeka na Zemlji Adema a.s. (Adama) pa sve do pojave Isaa a.s. (Isusa) sve su to Bozji poslanici koji su nosili Objavu jednom narodu, nakon Isaa a.s. nekoliko stotina godina kasnije kada je covjecanstvo doslo na srednji stupanj razvoja dolazi zadnji Bozji poslanik Muhammed a.s. i zadnja Bozja Objava, ali ovaj put svim svjetovima i cijelom covjecanstvu kao pouka svim narodima i kao opomena u cemu se narod razisao u tumacenju prijasnjih poslanika ...
A da ima nekih razlika u zakonima to stoji :
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može? (2:106)
Pa tako fino mozes naci tamo svega i svacega, sto kaze lofi list-list i evo ti, sto god te zanima ...![]()
Ima tu i prica o zabranjenom drvetu i jabuki pa su Adem i Hava pali na tom testu kusnje, i potop i kako je spasen Nuh a.s i njegova porodica, ima i zanimljiva prica o faraonu i njegovim ljudima i kako je Musa a.s bio neshvacen te kako je faraon zavrsio i sta je Allah s njim i njegovim tijelom ucinio, zatim ima i prica o djevojci Mejremi i rodjenom sinu bez oca sto je Allahovo odredjenje i kojem je odredjeno unaprijed ime Isaa a.s kao Mesih (Spasitelj), ima i prica o Ibrahimu a.s i spremnosti zrtve svog sina Ismaila a.s na cije se sjecanje obiljezava Kurban Bajram itd itd itd ...![]()
A za one koji kazu da je islam kopirao nesto od zidova, nesto od krscana to nije tako jer su krscanstvo i islam vjera Ibrahimova (Abrahamova), i Bog nije nas, vas ili njihov On je jedan i svaciji ...
A sto se pak tice same teme i price u mom prethodnom postu koliko je meni poznato Kur'an samo spominje dva sina Ademova koji Mu prinose zrtvu, gdje nakon toga jedan ubi drugoga i gavran mu pokaza sto treba uciniti sa mrtvim tijelom brata svoga te se ovaj pokaja ,,, takodjer kaze da je narod nastao od jednog covjeka i jedne zene koji se kasnije podijelise na razne zajednice i plemena, da je prvi covjek stvoren od ilovace (zemlje i vode), opisuje i razvoj embrija kroz tri etape u maternici zene i da majka treba dojiti dijete dvije godine ,,, dakle nema svih onih opisanih detalja iz prethodne price, nesto je i iz predaja sto treba razlikovati od Kuranskih ajeta koji su Bozje rijeci ...
Neke stvari ipak samo Bog zna, mi ne znamo ...
Za kraj konacni odgovor: za pretpostavit je da na pocetku nije bilo drugog rjesenja osim opisanog nacina zenidbe (brat-sestra koji nisu zajedno rodjeni), a poslije je to zabranjeno ...
On je taj koji vas od jednoga čovjeka stvara, a od njega je drûgu njegovu stvorio da se uz nju smiri. I kada je on nju obljubio, ona je zanijela lahko breme i nosila ga; a kada joj je ono otežalo, njih dvoje su zamolili Allaha, Gospodara svoga: "Ako nam daruješ dobrog potomka, bićemo zaista zahvalni!" (7:189)
Tako je zapoceo hod ljudske civilizacije po svim stazama zivota na ovome svijetu, stazama raznoraznih iskusenja kojima covjek treba da potvrdi prihvaceni emanet vjere, a na istinu da se sve raznolikosti ljudske zajednice olicene kroz rase, jezike i kulture susrecu u jednom ishodistu, u porodici Adema a.s i hazreti Have (Adama i Eve); te da su zato svi ljudi na zemlji u rodbinskom odnosu ciju svetost su duzni cuvati i biti svjesni da jedni nisu bolji od drugih ni po cemu (osim, sto se tice vjernika, po poboznosti) ...
U islamu je poznato da je grijeh bezrazlozno kidati rodbinske veze. Posto svo covjecanstvo ima jednog oca i jednu majku svi smo u krajnjoj liniji rodbina jedni drugima i medju nama bi morali biti prisutni odnosi dobrocinstva, pravednosti i milosrdja i ne bi se smjelo desiti da bilo tko medju nama cini zulum (zlo) i nepravdu drugim clanovima ljudske zajednice na Zemlji. Ovo je sigurno ono sa cim je Bog zadovoljan, ali, nazalost, i ovo je na ovom svijetu, zbog ljudi onakvih kakvi jesu, samo jedna lijepa ali neostvariva zelja. Ovakvi ce, ako Bog da, biti odnosi ljudi Dženneta (Raja) ...
Odoh s ove teme da ne bih morao ja snositi troskove kapljica za oci ...![]()
Nije u redu mrziti sve ruže zato što si se ogrebao na jedan trn...