Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Katolička crkva u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: zlatnidukat Uputi me na konkretan slučaj. Konkretno je crkveni ogranak u Kaliforniji morao isplatiti 200 milijuna dolara ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 17-01-08, 13:40   #31 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 06-09-07
Godina: 26
Poruka: 620
Davor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz mase
Re: Katolička crkva

Citat:
Pravi autor: zlatnidukat Pogledaj Poruke
Uputi me na konkretan slučaj.
Konkretno je crkveni ogranak u Kaliforniji morao isplatiti 200 milijuna dolara odštete djeci koju su zlostavljali (otvori nekad novine i čitaj), koliko su dobra mogli s tim novcem učiniti, ali ja nisam nikad čuo za konkretan slučaj da je crkva dala novac da pomogne nekome (čuo sam za dajte nama pa čemo mi proslijediti).
Davor1507 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 16:27   #32 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 1,935
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: LAMPA8 Pogledaj Poruke
objasni mi molim te šta se to odnosi na fazu odumiranja?
faza odumiranja se odnosi na činjenicu da sve manje ljudi ide u crkvu,
odnosi se na činjenicu da se broj ljudi koji se definiraju ka ateisti/agnostici/bez religije povećava u razvijenim zemljama.
češka, slovenija, švedska, estonija, danska, norveška su došli dotle da, ako se taj trend nastavi, će uskoro postat većinske ateističke (ne kršćanske) zemlje.
također broj ljudi koji u vel. britaniji i francuskoj pa čak i italiji idu u crkve je posta skoro pa minoran.
odnosi se na činjenicu da je dotle došlo da u italiji i to pazi sad RIMU jedan papa postaje neželjeni gost (to se u 2000 godina nije dogodilo).
i vodstvo crkve je postalo svjesna toga i zato sada u svojin propividima ka najveće zlo i to isprid ubojstva, silovanja, krađe stavljaju ateizam
Tamo je Dalmacijaaaaaa!
marinkoM8 je online sada  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 16:30   #33 (permalink)
Banned

Datum registracije: 16-01-08
Poruka: 63
montezuma se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
faza odumiranja se odnosi na činjenicu da sve manje ljudi ide u crkvu,
odnosi se na činjenicu da se broj ljudi koji se definiraju ka ateisti/agnostici/bez religije povećava u razvijenim zemljama.
češka, slovenija, švedska, estonija, danska, norveška su došli dotle da, ako se taj trend nastavi, će uskoro postat većinske ateističke (ne kršćanske) zemlje.
također broj ljudi koji u vel. britaniji i francuskoj pa čak i italiji idu u crkve je posta skoro pa minoran.
odnosi se na činjenicu da je dotle došlo da u italiji i to pazi sad RIMU jedan papa postaje neželjeni gost (to se u 2000 godina nije dogodilo).
i vodstvo crkve je postalo svjesna toga i zato sada u svojin propividima ka najveće zlo i to isprid ubojstva, silovanja, krađe stavljaju ateizam
S obzirom na to da današnju katoličku crkvu potresaju skandali, afere, svećenici-pedofili, mito i korucija nije ni čudo. Svatko sa slobodoumnim i dobronamjernim svjetonazorom odmakao bi se od takovog nečeg, pa čak i pod cijenu odbacivanja crkvene dogme i deklariranju sebe kao ateista
montezuma je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 17:23   #34 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 08-12-07
Godina: 27
Poruka: 1,667
mrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: montezuma Pogledaj Poruke
S obzirom na to da današnju katoličku crkvu potresaju skandali, afere, svećenici-pedofili, mito i korucija nije ni čudo. Svatko sa slobodoumnim i dobronamjernim svjetonazorom odmakao bi se od takovog nečeg, pa čak i pod cijenu odbacivanja crkvene dogme i deklariranju sebe kao ateista

slazem se u potpunosti
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 17:25   #35 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Cijela Biblija prikazuje dramu čovjekove emancipacije od idola i ponovnog zapadanja u idolatriju. Mi danas živimo u posvemašnjoj idolatriji i ne vidimo se izvan njenog konteksta. Čovjek se naprosto otuđio od sebe i podlegao novim vrstama ropstva.

Papa pokušava reći glavnu poruku Biblije: oslobodite se, ne robujte novim idolima!
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 17:43   #36 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 06-09-07
Godina: 26
Poruka: 620
Davor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz maseDavor1507 se izdvaja iz mase

To su tvoje riječi ili citiraš, prepričavaš?
Davor1507 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 17:49   #37 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 1,935
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: automaton Pogledaj Poruke
Cijela Biblija prikazuje dramu čovjekove emancipacije od idola i ponovnog zapadanja u idolatriju. Mi danas živimo u posvemašnjoj idolatriji i ne vidimo se izvan njenog konteksta. Čovjek se naprosto otuđio od sebe i podlegao novim vrstama ropstva.

Papa pokušava reći glavnu poruku Biblije: oslobodite se, ne robujte novim idolima!
koji su to idoli:
križ, kip gospe, ikone isusa, kipovi svetaca, krunica
Tamo je Dalmacijaaaaaa!
marinkoM8 je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 19:01   #38 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 20
Poruka: 1,338
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Idoli napretka znanosti primjerice.
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 20:16   #39 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-01-08
Godina: 20
Poruka: 440
potemkin.hr se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku potemkin.hr

Ustav RH, citiram:
Citat:
Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.
Zanima me kako to da se u srednjim pa i osnovnim školama u kojima ne postoji alternativa "vjeronauku" (etika npr.) forsira isti, koji bi trebao biti izborni predmet kao i svaki drugi (Pohvala grad. Ivanu Čehoku). Ajde da i
ne postoji etika zbog nedostatka kadra mogla bi se organizirati neka aktivnost ili bar organizirati smještaj u sklopu škole da djeca koja ne pohađaju vjeronauk ne moraju čekati vani na hladnom hodniku zimi ili odlaziti na vjeronauk sa svojim suškolarcima gdje ih Vjeroučitelj gleda ko crnoga vraga. Nas 7, koliko nas je pohađalo etiku znali su gledati ko da smo nižeg reda od njih, ipak smo mi izašli iz Pandorine kutije i devetog pakla, nevjernici koji prijete srušiti temelje kršćanske vjere.
Kako to da u jednoj švedskoj, u kojoj je crkva strogo odvojena od državnih službi i škola, u kojoj će uskoro biti više ateista nego vjernika dešava manje sranja nego u Hrvatskoj, jednoj izrazito katoličkoj državi
I ovdje na forumu neki komentiraju da "pravim ateistima ne smeta što crkva misli o njima". Naravno da mi smeta što nekakva crkva govori da su ateisti krivci za sve i svašta po spisku kad drugačije misle i ne vjeruju u ono što nam crkva hoće nametnuti kao apsolutnu istinu (Da bi danas postojala inkvizicija već bi bio reš-pečen)...
Nekako mi se čini da je kod nas sistem "mrkve i batine" - Budi dobar vjernik i nikom ništa, ideš u raj / Odupiri se i ideš ekspresno u Pakao. Iako su roditelji ateisti djeca se krste zbog okoline, što shvaćam i što ću kao roditelj jednom u budućnosti vjerojatno i napraviti (zadnje što želim mome djetetu je da bude izopćenik društva, ako neće htjeti ići na prvu pričest/krizmu nije mi na pameti tjerati ga, to je njegov izbor, tko sam ja da mu namećem vjeru, ako će vjerovati i htjeti ići neka ide.). Ako dijete nije kršteno odmah okolina (a pogotovo bake): "pa kako ga nisi krstio, to se mora, nije ispravno, nije kršćanski". Kasnije pak, ako se ne odlazi u Crkvu kako se priliči, jelda, stižu pokude na tvoj račun od strane popa. Susjede ne smijemo zaboraviti.
Otkad sam se izjasnio da sam ateist nikom u obitelji nije na kraj pameti tjerati me u crkvu (Odlazim normalno na vjenčanja i sprovode, sad u 3. mjesecu budem i kum krizmani, obećao sam kumiću i držim svoju riječ, bez nje sam nitko i ništa). Sva sreća da imam baku širokog razumijevanja koja me ne kudi niti negoduje jer ne želim više odlaziti u crkvu a ne kao mnogi drugi pretvarati se da sam dobar vjernik a doma tući ženu i djecu, kurvati se okolo sa svima, ulizivati se svima i biti nečiji rob.
Ovim postom nisam ciljao na vjernike nego na instituciju crkve i društvo općenito tako da ne bude zabune.
Evo, to je sve zasada, valjda nisam otišao previše u širinu, ipak je tema katolička crkva a ima je dosta u tekstu, ako nije ovom tekstu mjesto u ovom topicu, slobodno ga premjestite moderatori...
potemkin.hr je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-01-08, 20:47   #40 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 21-09-07
Poruka: 869
ivana0015 se izdvaja iz maseivana0015 se izdvaja iz maseivana0015 se izdvaja iz maseivana0015 se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku ivana0015

dragi potemkin.....evo ovako....nemogu da pročitam ovo sve šta si napisao a da ne komentiram
nikako se ne mogu složiti sa tobom i sa ovim tvojim tekstom.
ja sam katolik,sve sakramente obavila u crkvi koje sam trebala...osnovnu školu išla na vjeronauk,a u srednjoj iz znatiželje upisala etiku-niti u jednom trenutku nisam osjetila da me zbog toga itko osuđuje,poprijeko gleda,a kamoli omalovažava.....
poštujem sve ljude koji stoje iza svoje vjere bili muslimani,katolici a tako i ateiste...ovo što ti pišeš nema mi nikakvog smisla...budi dosljedan onome što jesi
nevjeruješ u boga pa tako ni u katoličku vjeru i crkvu,a isto tako ćeš u nju ući i biti kumče jednom djetetu koje pripada tome bogu i vjeruje u njega. isto tako ćeš doći danas-sutra pred istog toga svećenika koji kako ti kažeš "te je gledao kao da si izašao iz devetog kruga pakla" i njemu ćeš pružiti svoje djete da ti ga krsti....
budi dosljedan svoga mišljenja i izbora...nadam se da ovaj tekst nećeš shvatiti kao neku uvredu već kao moje nerazumjevanje tvoga mišljenja....
ivana0015 je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: crkva, katolicka

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Slične Diskusije
Tema Pokretač teme Forum Odgovora Zadnja poruka
Crkva i utjecaj na društvo silence Politika 62 10-08-06 11:23

Trenutno vrijeme na forumu: 21:50.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113