Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Katolička crkva: HTV truje djecu nasiljem, stereotipima te neprimjerenim reklamama u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: teica Da zaljubila se jesam toliko da nisam vidila mane, ali se nisam udala. Za to bi ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 17-05-07, 20:54   #71 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 21-12-06
Godina: 28
Poruka: 4,031
Oggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svima
Re: Katolička crkva: HTV truje djecu nasiljem, stereotipima te neprimjerenim reklamam

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Da zaljubila se jesam toliko da nisam vidila mane, ali se nisam udala. Za to bi zaista trbala biti jako blesava. Pa nitko ih nije tjerao u brak?
Pa kako nije? Crkva me natjerala!! Ne mogu biti u vanbracnoj vezi sa nekime jer mi onda crkva visi za vratom govoreci kako sam gresan. A mlad sam, lud i zaljubljen. Hocu iskazati ljubav svojoj djevojci. I kako da iskazem na najbolji mogući način uzimajuci u obzir sta Crkva propovjeda? Zenim ju jer Crkva kaze da je brak kruna ljubavi izmedju muskarca i zene (zasto bas mora biti brak?). Uzmi moju priču i sa strane zene, ista stvar
Citat:
A i fino te pitaju: jesi dobrovoljno tu? jesi svjestan svoje odluke?
Ako pogriješiš možeš ispraviti (ljudski je griješiti), poduzeti određene mjere. A lijepo sam rekla NITKO TE NE PRISILJAVA DA SVE TRPIŠ!
O da, sa svojih 20 godina sam jako svjestan sta se moze sve dogoditi. A crkva mi ne dozvoljava da isprobam prvo vezu bez braka sa buducom zenom. Niti mi dozvoljava da kade skuzim da sam se sjebo da prekinem agoniju.
Citat:
Ne kužim tvoju poantu. Ti bi se oženio da bi se rastao? Pa ne krećeš valjda iz te startne pozicije?!
Ne, samo zelim imati vremena da shvatim sto zelim...
Citat:
E da, fino je pričati o čovjeku za kojeg samo znaš da je "konzervativan" a nemaš pojma zašto je konzervativan i da li je uopće konzervativan. Za nekoga je konzervativan, za druge liberalan. Subjektivno gledište.
Ali evo ti malo o Razingeru:
- dr. fundamentalne teologije i dogmatike
- 7 počasnih doktorata (i to svi prije nego kaj je postao papa)... između ostalog Minnesota, Lima, Universidad de Navarra, Uniwersytet Wrocławski...
- odlike (ima ih previše, neda mi se pisati)
- i evo neke knjige... možda te koja zainetersira: Uvod u kršćanstvo 2000 ;
Eshatologija. Smrt i vječni život. Leipzig 1981 ;
Dogma i Objava.
Ne znam kaj te zanima. Čovjek je teolog, ne matematičar.
Da i? Ne kuzim sto zelis reci? Da je njegova vrlina sto je teolog? Pa ja sam computer geek pa se ne smatram nesto superiornim da bi me ljudi slijedili.
Citat:
a to što se 1000 drugih vjeroučitelja trudi i maksimalno pokušava djeci prenjeti Isusovu poruku nitko ali apsolutno nitko ne spominje.
Zasto se to prenosi uopće djeci? Zasto se to ne počne prenasati odraslim ljudima kada imaju izrazen svoj stav o nekim stvarima. Da nema te kontrole javnosti mogu vjeroučitelji bez problema proizvoditi vjerske fanatike nasprem kojima bi talibani bili male mačkice
Citat:
To za rad nedjeljom je posebna za tema za sebe. Već sam tisuću puta to pisala, neda mi se više.
Slazem se, nije ovo tema za ovaj topic.
PARI MI SE SMIJU MI SE...CICE...
Oggy je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 20:54   #72 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,368
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Citat:
Pravi autor: Oggy Pogledaj Poruke

Mislis da ce ucitelj vjeronauka kojeg je odgajala i ucila crkva biti osoba koja ce objektivno objasniti neukom djetetu taj dio općeg znanja? Ili ce vjerojatnije od njega napraviti još jednog crkvenog Borga spremnog za obmane?
Ja sam u doba kad se počelo odlaziti na vjeronauke isao na etiku. Tamo mi nitko nije naredjivao da moram ici svaku nedjelju na misu
Evo ja sam buduća vjeroučiteljica i da išla sam na vjeronauk odkako znam za sebe. Išla sam u katoličku srednju školu, studiram teologiju i smatram da nisam van svijeta. Čak šta više i previše sam u njemu Objektivna sam maksimalno (koliko se može biti ako predaješ vjeronauk, ipak to nije matematika, ali tu bi se moglo i profesore povjesti provjeriti). Mislim da ne znaš plan i program vjeronauka. Otvorih HNOS i ajmo. Vidjet ćeš teme, vidjet ćeš plan i program rada, metode, motivacije, obrazono odgojne ciljeve... Pa o čemu ti pričaš? Kao da se vjeroučitelje pošalje samo tako u škole, kao da nema nikakve provjere. Ej, katolički vjeronauk se zove predmet.
(vidi ovo "katolički")

O kakvim obmanama pričaš? Hello!!! Opet se vraćaš na "teorije zavjere". Opet dolazimo do slobode izbora vjeronauka. Magični krug.

Citat:
Pravi autor: fuzija Pogledaj Poruke
vidim, koliko god sam off neke stvari se ne mijenjaju

teice, drži se
A kad se uvijek u ovakvim temama nađem prozvana (čisto subjektivno mišljenje)

tnx

Citat:
Pravi autor: Oggy Pogledaj Poruke
Pa kako nije? Crkva me natjerala!! Ne mogu biti u vanbracnoj vezi sa nekime jer mi onda crkva visi za vratom govoreci kako sam gresan. A mlad sam, lud i zaljubljen. Hocu iskazati ljubav svojoj djevojci. I kako da iskazem na najbolji mogući način uzimajuci u obzir sta Crkva propovjeda? Zenim ju jer Crkva kaze da je brak kruna ljubavi izmedju muskarca i zene (zasto bas mora biti brak?). Uzmi moju priču i sa strane zene, ista stvar
Ajde se ti lijepo odluči gdje ćeš slušati Crkvu, a gdje ne. Malo bi ju slušao, pa malo ne. Pa ovo bi uzeo, pa ovo ne bi. Ko u supermarketu. E Oggy!

Citat:
O da, sa svojih 20 godina sam jako svjestan sta se moze sve dogoditi. A crkva mi ne dozvoljava da isprobam prvo vezu bez braka sa buducom zenom. Niti mi dozvoljava da kade skuzim da sam se sjebo da prekinem agoniju.
Ne, samo zelim imati vremena da shvatim sto zelim...
Pa nije valjda da ti je Crkva uzela vrijeme?

Citat:
Zasto se to prenosi uopće djeci? Zasto se to ne počne prenasati odraslim ljudima kada imaju izrazen svoj stav o nekim stvarima. Da nema te kontrole javnosti mogu vjeroučitelji bez problema proizvoditi vjerske fanatike nasprem kojima bi talibani bili male mačkice
Pretjeruješ. A ima i vjeronauk za odrasle. Šteta što ne znaš za njega. Ako te zanima ja ti dam par adresa. Jako kvalitetno predaju. Preporučujem. Naći ćeš sigurno odgovore za pitanja. I to od jako stučnih ljudi.

Zadnji Uredio teica : 17-05-07 u 21:01.
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 21:01   #73 (permalink)
Akademik Foruma

Oggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svimaOggy je poznat svima
Re: Katolička crkva: HTV truje djecu nasiljem, stereotipima te neprimjerenim reklamam

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Evo ja sam buduća vjeroučiteljica i da išla sam na vjeronauk odkako znam za sebe. Išla sam u katoličku srednju školu, studiram teologiju i smatram da nisam van svijeta. Čak šta više i previše sam u njemu Objektivna sam maksimalno (koliko se može biti ako predaješ vjeronauk, ipak to nije matematika, ali tu bi se moglo i profesore povjesti provjeriti). Mislim da ne znaš plan i program vjeronauka. Otvorih HNOS i ajmo. Vidjet ćeš teme, vidjet ćeš plan i program rada, metode, motivacije, obrazono odgojne ciljeve... Pa o čemu ti pričaš? Kao da se vjeroučitelje pošalje samo tako u škole, kao da nema nikakve provjere. Ej, katolički vjeronauk se zove predmet.
(vidi ovo "katolički")
Gle, sory. Ali ne kontam sta mi zelis reci? Ti si buduca vjeroucitaljica i do tuda te slijedim...
Citat:
O kakvim obmanama pričaš? Hello!!! Opet se vraćaš na "teorije zavjere". Opet dolazimo do slobode izbora vjeronauka. Magični krug.
Kakvu slobodu ima dijete u 5. razredu? Roditelji ga tjeraju jer imaju ispran mozak od prije. Ako ga roditelji ne tjeraju tjeraju ga skolski kolege jer oni idu, a on ne ide i odmah je u njihovim naivnim i tako direktnim glavicama "čudak". I sta ostaje na izbor djetetu u 5. razredu? Da ode na vjeronauk, da ga uče o vjeri (e kad bi samo vjera bila u pitanju to bi bilo super jer je vjera predivna stvar), da mu usadjuju crkvenu dogmu ponašanja. Itd.
Citat:
Ajde se ti lijepo odluči gdje ćeš slušati Crkvu, a gdje ne. Malo bi ju slušao, pa malo ne. Pa ovo bi uzeo, pa ovo ne bi. Ko u supermarketu. E Oggy!
Jesam, nigdje ju necu slusati.
Citat:
Pa nije valjda da ti je Crkva uzela vrijeme?
Ne, jer znam da IMAM vremena.
Citat:
Pretjeruješ. A ima i vjeronauk za odrasle. Šteta što ne znaš za njega. Ako te zanima ja ti dam par adresa. Jako kvalitetno predaju. Preporučujem. Naći ćeš sigurno odgovore za pitanja. I to od jako stučnih ljudi.
Nema potrebe da meni netko tumaci Stari i Novi Zavjet. Sve sto je vezano za Boga i krscanstvo pise u Bibliji. I tko god zeli moze ju pročitati. Piše mu sasvim pristojno, razumljivo i slikovito. I kad bi se slijedilo točno ono što tamo piše ne bi ni A rekao. Ovako svako ima svoje tumacenje Biblije pa na kraju dobijes stanje kakvo imas sada

Nego, za sada sa moje strane EndOffDiscussion jer se vrtimo u krug. Oboje smo si rekli sta smo mislili. Sad se samo ponavljamo

Zadnji Uredio Oggy : 17-05-07 u 21:06.
Oggy je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 21:04   #74 (permalink)
Samo bahata...

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

E sad bi mi ovdje mogli raspravljati oko toga koliko roditeljima dozvoliti da se mješaju u odgoj svoje djece. E Oggy! Naravno da ih ona odgajaju i oni su i autoritet.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 21:12   #75 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 12-10-06
Poruka: 1,389
zeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobar
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku zeljonar

Oggy mogu te nešto pitati, al' da se ne naljutiš? Čak ne znam hoće li to pitanje biti po pravilima foruma, jer možda je pomalo intimno i ne spada u sferu dobrog ukusa, ali baš me zanima ...

Jesi li ti kada unosio Badnjake u kuću, jeli se ikada u tvojoj kući molilo za večerom?

Vjeruj mi da ni u crkvu ne moraš ići, ni svećenike slušati, ali neke vjera puno pomaže u životu kada je teško. Meni se isto gadi moj župnik jer je HaDeZeovac, ali ja odem u drugu župu, ispovjedim se, pričestim se, i popričam često sa svećenicima. Preko 80% su dobri ljudi, i širok spektar tema ima koje s njima možeš pričati. Ja o Hajduku i Dinamu često raspravljam s njima, to su normalni ljudi, i nije sve tako crno bijelo kako ti to vidiš kada gledaš sa malo veće udaljenosti.
Neću ti puno pametovati, ali otiđi par puta na misu, čisto da vidiš kako je. Dođi kod nas u Međugorje, popenji se na Križevac, i na brdo ukazanja, pogledaj zalazak sunca u Međugorju, stopi se na misi sa svim onim ljudima koji su došli sa svih strana svijeta, osjeti to. Otkoči dušu svoju, pusti neka uđe u nju Duh Sveti ....

A te neke svećenike koji ti krivu sliku daju, jednostavno ODJEBI, tako ja radim

Tema od 10000 poruka
zeljonar je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 21:18   #76 (permalink)
Samo bahata...

Citat:
Pravi autor: zeljonar Pogledaj Poruke
Neću ti puno pametovati, ali otiđi par puta na misu, čisto da vidiš kako je. Dođi kod nas u Međugorje, popenji se na Križevac, i na brdo ukazanja, pogledaj zalazak sunca u Međugorju, stopi se na misi sa svim onim ljudima koji su došli sa svih strana svijeta, osjeti to. Otkoči dušu svoju, pusti neka uđe u nju Duh Sveti ....

Dobar

I ja isto to radim.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 21:24   #77 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: zeljonar Pogledaj Poruke
Oggy mogu te nešto pitati, al' da se ne naljutiš? Čak ne znam hoće li to pitanje biti po pravilima foruma, jer možda je pomalo intimno i ne spada u sferu dobrog ukusa, ali baš me zanima ...
Zasto bi se ljutio? Bolje ces shvatiti zasto imam stav kakv imam ako me pitas neke detalje
Citat:
Jesi li ti kada unosio Badnjake u kuću, jeli se ikada u tvojoj kući molilo za večerom?
Ne znam sta točno mislis pod unasanjem Badnjaka. Klopalo se za Badnjak jer je svaki povod za dobru festu dobar povod
Molilo se nije jer nije takav obicaj u mojoj kući. Ali naravno, ne gundjam ako odem kod nekoga kod koga se moli. Dok god me ne počnu gledati sa izrazom nezadovoljstva zato jer se ja ne molim. Onda počinje tarapana kao što je ovdje
Citat:
Vjeruj mi da ni u crkvu ne moraš ići, ni svećenike slušati, ali neke vjera puno pomaže u životu kada je teško.
Ja podrzavam vjeru, ali ne i crkvu i nacin kako crkva funkcionira. Nemoj me u tome krivo shvatiti da ja pljujem po vjernicima
Citat:
Neću ti puno pametovati, ali otiđi par puta na misu, čisto da vidiš kako je.
Bio sam vec par puta na misi i nije mi se svidjelo. Nije mi se svidjelo kako i sta je govorio svecenik (jer je najmanje pričao o vjeri, a najvise mi je pričao kako MORAM zivjeti da bi bio u skladu sa vjerom), nije mi se svidjela skrabica koja je isla od vjernika do vjenika.
Citat:
Dođi kod nas u Međugorje, popenji se na Križevac, i na brdo ukazanja, pogledaj zalazak sunca u Međugorju, stopi se na misi sa svim onim ljudima koji su došli sa svih strana svijeta, osjeti to. Otkoči dušu svoju, pusti neka uđe u nju Duh Sveti ....
U meni je Duh Sveti u neku ruku. Ali ne na nacin kako Crkva to zeli. I po meni sasvim sam zadovoljan time
Citat:
I odjebao sam ih, ali zelim i drugima ukazati da ih mogu odjebati u svakom trenutku.

Zeljac, ponavljam. Ja se divim vjernicima koji vjeruju u Boga i drago mi je zbog njih. Ali crkvu necu nikad prihvatiti. Barem ne dok je u stanju u kakvom je danas
Oggy je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 21:46   #78 (permalink)
prof. Foruma

zeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobar

A nema problema, ja poštujem svačiji stav, samo kažem svoja iskustva. Ni ja se ne slažem sa svima, jer i oni su ljudi, ali nađem svoje mjesto, svoj kutak u kojem uživam. Primjerice, ja se u crkvi nikad ne guram u prve redove, uvijek sam negdje pozadi, pa zatim nikad se ne pričešćujem par puta iza ispovjedi nego samo jednom jer sam grješnik što se vidi i na forumu
Najgore mi je kad se tek ispovjedim, a neka dobra maca prođe pokraj mene , i odmah me muka otići pričestiti se, grižnja savjesti me muči.
Jer se može sagriješiti mišlju, riječju, djelom i propustom ...
A ja grješim svakako, ovisno gdje se nađem

Eto, malo da otkočim temu da ne bude napeta

Tema od 10000 poruka

Zadnji Uredio zeljonar : 17-05-07 u 21:50.
zeljonar je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 21:52   #79 (permalink)
Samo bahata...

He, he, he (ovo za macu je predobro)... Zakaj ti ne mogu dati još koju reputaciju???
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-05-07, 22:33   #80 (permalink)
prof. Foruma

Sjećam se kad je jedna dobra stajala iza mene, i ja se slučajno okreno i ugledo tamo neke atribute, i pustio ju pred sebe da se ona prije mene ispovijedi iz dva razloga:

1. da mi bolje dođe na pogled
2. da se mogu ispovjediti kada ona ode i za taj grijeh što sam ju pustio pred sebe

A i ja sam mislio tu udjeliti neke reputacije večeras, ali ovo me priječi
A moderatorice bolje znaju nego uvaženi forumaši zašto ne možemo malo više reputacija djeliti
Dodane Slike
Tip Fajla: jpg 2007-05-17_225127.jpg (9.2 KB, 12 pogleda)

Tema od 10000 poruka

Zadnji Uredio zeljonar : 17-05-07 u 22:38.
zeljonar je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: crkva, djecu, htv, katolicka, nasiljem, neprimjerenim, reklamama, stereotipima, truje

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 02:13.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67