Stranica 1 od 6 123456 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 51

O velikom potopu iz mitološke, religijske i znanstvene perspektive

Raspravljate o temi O velikom potopu iz mitološke, religijske i znanstvene perspektive u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Mitovi o potopima postoje od pamtivijeka. Jedan je opisan u Gilgamešu , recimo, epu koji po motivima i likovima podjednako ...

Akademik Avatar od korisnika Scorpy
    Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

O velikom potopu iz mitološke, religijske i znanstvene perspektive

Mitovi o potopima postoje od pamtivijeka. Jedan je opisan u Gilgamešu, recimo, epu koji po motivima i likovima podjednako pripada babilonskoj i sumerskoj mitologiji.

Kralj Uruka Gilgameš tako spominje Utnapištima, vladara i svećenika u Šurapaku, kojega je na katastrofu upozorio bog Enki. Utnapištim je sagradio brod strogo se pridržavajući mjera koje mu je dao Enki. Opskrbio ga je svim vrstama zaliha, uključujući srebro i zlato, smjestio u brod obitelj i nekoliko zvijeri... Tada je nastupila strašna oluja koja je prestrašila i bogove na nebu. Potop je trajao sedam dana i sedam noći. Kada je završio, brod se zaustavio na nekoj planini. Utnapištim je prvo oslobodio golubicu, potom lastavicu i tada gavrana. Prve dvije su se ptice vratile, ali gavran nije, što je bio znak da se voda povukla. Utnapištim je prinio žrtvu i na obred pozvao sve bogove osim Enlila, koji je predložio ostalima da se čovječanstvu ne kaže za potop te da ga se tako uništi.

Ovdje bogovi nisu dakle skrivili potop kao Jahve u Bibliji, ali znali su za njega. Svejedno, postoje mnoge paralele, kako vidimo.

Biblijsku inačicu neću prepričavati, vjerujem da su Noa i društvo svima poznati. Umjesto toga, postavit ću nekoliko pitanja.

1. Je li se takva katastrofa uopće dogodila?
    2. Ako jest, što ju je izazvalo - možda udar velikog asteroida ili sličnog nebeskog tijela?
    3. Postoji li mogućnost da se takav potop ponovi?

Zanima me dakle što o svemu mislite gledajući iz raznih perspektiva: filozofske, teološke, mitološke, znanstvene...
    Potpisi su za budale.

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

Re: O velikom potopu iz mitološke, religijske i znanstvene perspektive

dan danas ima poplava i sl, al sad bas tako drastican potop tko ce znati, malo tesko mi je zamisliti poplavu koja ce dici brod na vrh planine.

sto je moglo izazvat, e tu je vise mogucih pojasnjenja, ali s obzirom da je padalo puno kise, amo pretpostaviti da je ona uzrok

poplave se dogadjaju iz dana u dan, ali tako drasticne kao sto je tu opisano... cisto sumnjam.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Gledao sam nekoliko dokumentaraca o istraživačima Ararata, planine na koju se navodno nasukala Noina arka. Nitko je nije našao, ali svi - zanimljivo - tvrde da postoji. Neki čak spominju posebno duhovno ozračje, Božju prisutnost na tome mjestu. Znam da će se Lofi sad naježiti, ali oni su doista uvjereni da se potop dogodio. Možda je posrijedi odgoj, možda autosugestija, aili i takve stvari treba spomenuti.
    Potpisi su za budale.

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

a gle ako je bil toliko velika koliko su rekli da je nosila, onda bi to ipak tribalo biti nesto stvarno veliko, samo kako naci drvo staro toliko godina, a izlozeno svim vremenskim uvjetima, i sl... sumnjam da su je mogli napraviti od ijednog drugog materjala.

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Pa nekako je to drvo bilo konzervirano, impregnirano, vjerojatno. Premazano čime da ne propušta vodu i da ga ne ošteti sol. Možda ga stoga ni vrijeme nije nagrizlo, ha?
    Potpisi su za budale.

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

huh, a mozda je nagrizlo premaz, mozda se na mistima ostetija pri dodiru s planinom, jer nesto tako veliko i nije bilo bas lako, a i sam znas da ni nas nadas ako drvo koje je lakirano izlozis kisi i suncu te promjenama temperature i vlaznosti vrlo brzo izgubi taj lak, ili koji god premaz, stvarno mi je tesko zamisliti da nesto tako dugo traje, pogotovo jer su morali koristiti "laksa" drva kojima je trajnost kraca, zar ne?

p.s. ne znan jesi gleda kako se radi kaic, sa svim cudima koja imamo nije bas tako kratak postupak, oni su morali nesto sklepati, jako veliko u jako kratkom roku, pod veliko ako je nosilo sve sto je opisano bilo je vece od tankera, cisto sumnjam da su bas vjesto baratali etazama, a i sve to je moralo biti stabilno na tekucini koja god bila.
    Zadnji Uredio Sahataba : 01-05-09 u 18:59

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika lofi
    Datum registracije
    20-03-08
    Starost
    5
    Poruka
    2,644
    Liked
    0 times

okej. ajl plej.

Citat Pravi autor: Scorpy Pogledaj Poruke
    1. Je li se takva katastrofa uopće dogodila?
    filozofski: pa. izgleda da nesreca zblizava ljude.
    teološki: ocigledno je.
    mitološki: pravac Balian.
    znanstveni: moguce. treba samo uzeti u obzir da su tada ljudi imali puno manju predodjbu o svijetu. tako da ono sto se njima cinilo kao "svjetski" mozda je bilo vrlo lokalno. plus toga tada su ljudi puno slabije znali bilo sto o bilo cemu. 5-6 minuta pomrcine sunca sigurno su opisali kao mega katastrofu dugog trajanja.

2. Ako jest, što ju je izazvalo - možda udar velikog asteroida ili sličnog nebeskog tijela?
    filozofski: svejedno.
    teološki: bogovi.
    mitološki: bogovi.
    znanstveni: uuu. puuuuuno mogucnosti. svasta je moguce.

3. Postoji li mogućnost da se takav potop ponovi?
    filozofski: naravno.
    teološki: obavezno. potpuna apokalipsa cak.
    mitološki: trebala bi biti.
    znanstveni: da definitivno. definitivno. definitvno. aktivnost planete naravno nije kao sto je nekada pradavno bila ali tu je toliko faktora da je naivno reci da nesto nemoze grunut s bilo koje strane i dobrano nas potamanit. preporucujem: T. Degrasse - Death by Black Hole: And Other Cosmic Quandaries , Stephen Petranek - nemogu se sjetiti naslova febiga. i Alan Weisman - World Without us koja je ipak vezana za temu jer objasnjava da nismo mi tu neznam kako vazni i planeta nebi ni trepnula da sutra prnemo u fenjer

inace nije sve tako crno jer kemija se sustav koji bi nas obranio od zajebanih asteroida na svjetskoj razini. iako nuklearna snaga nije neki problem frka je sto nema bas dovoljno snaznih raketa s kojima bi presreli takve opake asteroide da ih zbubamo na vrijeme. kod nas za sada postojji sustav "hrvatska meteorska mreza" ali on je vise slozen za skupljanje palih meteorita na teritoriju RH poradi znanstvenih istrazivanja.

osobno znate moje misljenje. samo bi volio da se bozje izaslanike makne s pristupa svim crvenim gumbicima koji pokrecu opaka nauruzanja jer to mi se ipak cini najzalosniji scenario katastrofe.

a ovo sto kljucate o arkama, premazima, araratu i sl... di mi je tava ?

a+s

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

Citat Pravi autor: lofi Pogledaj Poruke
    di mi je tava ?
    vecera kod tebe?

moras biti malo kreativan

Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Lofi, mislio sam da ćeš zanijekati potop, iskreno rečeno. Nisam razočaran, dakako - ali ne bi li ti tako bilo lakše?

Ako se katastrofa spominje u mnogim mitovima, praktički s jednakim pojedinostima - nije li vjerojatnije da je sve izmišljeno? Pazi, pitam kao filozof, a ne kao vjernik, ali i kao moderator - da zakotrljam ovu raspravu.

Iz suprotne, religijske perspektive držim da se nešto ipak dogodilo. Sad, kolikog opsega - ne znam. Pa je onda ostalo u kolektivnoj svijesti, jungovskom terminologijom rečeno, i prenosilo se dalje naraštajima.

I da ne zaboravim - doista vjeruješ da bi nas tehnologija spasila od takve katastrofe? Uzmi u obzir čistu fiziku - asteroid takve veličine koji se svemirom kreće golemom brzinom ne bi zaustavile ni sve atomske bombe na kugli zemaljskoj. Zar ne? Obrađeno je to i u filmovima, uostalom. Evo nekih: Meteor iz 1979., Armaggedon i Deep Impact iz 1998...
    Zadnji Uredio Scorpy : 02-05-09 u 14:51 Razlog: Filmovi katastrofe.
    Potpisi su za budale.

prof. Foruma Avatar od korisnika utopija
    Datum registracije
    14-09-08
    Starost
    44
    Poruka
    1,206
    Liked
    0 times

+!
    Jahve u Bibliji se čini kao krivac za potop,ali vjerujem, da On to nije.
    Također vjerujem:
    1. Takva katastrofa se dogodila, zato je i opisana u raznim kulturama.

2. Tada je prvi puta uopće pala kiša.

3. Ne postoji više mogućnost, da se takav potop ponovi.
    Zadnji Uredio utopija : 02-05-09 u 15:46

Stranica 1 od 6 123456 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku